Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

La aniversară – Ion Simuț, criticul și istoricul literar născut la Hotar(e)

Cu respect și demnitate

La aniversară – Ion Simuț, criticul și istoricul literar născut la Hotar(e)

La împlinirea șaizecimii vieții, Revista „Familia” și Primăria Oradea l-au felicitat ieri (9 septembrie 2013), pe criticul și istoricul literar Ion Simuț – „bardul” de la Hotar.

Primarul Oradiei, dl inginer Ilie Bolojan, i-a înmânat Diploma de excelență, caracterizându-l în două cuvinte: respect și demnitate, iar istoricul Ion Zainea i-a înmânat Diploma de excelență din partea Asociației Pro România Europeană.
Puțini au cutezat a-l caracteriza pe marele, la propriu și la figurat, Ion Simuț. Oare de ce? De teama de a nu greși? De frica unui critic literar sau pentru blândețea și Omenia sa, pentru verticalitatea și demnitatea sa, o personalitate nepătată, apolitic până în măduva oaselor, exigent și intransigent cu sine însuși, dar și cu alții, neîndurător cu timpul și strașnic chivernisitor într-ale cetitului, profesor universitar cu greutate, condei ascuțit într-ale Literelor și cuvintelor potrivite, gurmand de literatură bună, deloc fioros!
Directorul Revistei „Familia” l-a privit din două unghiuri, ca  pe un mare OM și o statură de statuie, avertizându-ne că vineri, revista va ieși în număr dublu (numerele 7 și 8), găzduind și zecile de voci care au dorit să se exprime la Aniversarea „bardului” de la Hotar, pe cât de iubit și de admirat de unii, pe atât de temut de alții. Mai tânărul său discipol Marius Miheț spunea că maestrul manifestă vocația prieteniei, că este un pedagog extraordinar (care a absolvit cinci ani de liceu pedagogic, cu Zavaschi și Piscoi, adăugăm noi), care are un discurs spectacol și încheind prin a-l caracteriza drept: „un uriaș cu suflet de copil”. Celălalt discipol, Mircea Pricăjan, așezat de-a dreapta maestrului, un traducător de 50 de carate, nu a îndrăznit să-l traducă pe Ion Simuț, urându-i doar să rămână „vecinic tânăr și ferice”. Președintele Consiliului Județean, dl profesor Cornel Popa, a depănat amintiri cu Ion Simuț din Pedagogic, cu Zavaschi și Piscoi, „prin forța timpului, suferind împreună în devenirea noastră” și încheind prin a-l dimensiona ca „cel ce dă calibru orașului și județului, dar și Universității, o personalitate notorie cu care ne mândrim”. Poetul Traian Ștef își amintește de Ion Simuț din anii studenției, când Ion Simuț l-a introdus la „Echinox”, fiind invidiat de toți pentru că deținea (citise) „Istoria lui Călinescu”. Pașcu Balaci, șugubăț cum îl știm, a relatat o întâmplare mai comică din vremea când era reporter la „Flacăra” și când a reușit să salveze de la înec (inundație) colosala bibliotecă a lui Ion Simuț din Hotar.
De la greva scrisului, observații politice și polemice, la Fântâna lui Bolojan
Și când s-a întâmplat de a ajuns Ion Simuț la microfon, ne-a povestit despre viața culturală orădeană, de pe vremea uceniciei sale la „Familia”, ca cel mai tânăr în redacție și despre greva scrisului. După care ne-a dăruit 10 minute de reflecție politică (observații politice și polemice), domnia sa fiind un intelectual apolitic, care dorește măcar o fântână cu apă potabilă în buricul orașului, dacă se poate chiar în Parcul 1 Decembrie. În tot acest timp, primarele l-a sorbit din ochi bucurându-se că i-a ridicat mingea la fileu.
De la o glumă filologică la alta, de la sexagenar la „sexagerat” și la „sexuagenar”, istoricul literar ne-a captat și impresionat cu istorioare (im)personale, stăpânit pe alocuri de sentimentul alarmei datorat celor 60 de ani (împliniți pe 26 august). Vorbind despre literații din vremea când lucra la „Familia”, a ținut să amintească și patru nume de azi (aflate în umbră) din lumea literaturii și științelor, „patru nume de oameni puternici, doi mai în vârstă și doi mai tineri…Alexandru Pop, un extraordinar erudit, cunoscător de alchimie și de științe oculte, un om discret și de o valoare extraordinară; mai există un om care nu iese în față și care are o operă impresionantă, Florian Dudaș, de la muzeu, care deține un raft de cărți despre zona veche, cartea veche. Iată un om care trebuie chemat și onorat. Iar dintre tineri, un poet aș vrea să vă spun: Octavian Blaga. Este fiul lui Miron Blaga. Un poet foarte bun, dar puțin vizibil. E plecat acum la Bruxelles sau pe undeva prin străinătate. Cel de-al patrulea este aici de față, Mircea Pricăjan, traducător extraordinar și un prozator extraordinar. A tradus peste 50 de cărți din engleză”.
Câteva observații politice și polemice
„Vedeți, toată această modificare ce s-a întâmplat după ’89-90, noi o înțelegem ca o modificare preponderent politică. Adică, s-a schimbat o societate, să-i zicem comunistă, închisă, cu o societate capitalistă, deschisă; o politică cu un singur partid cu o politică cu mai multe partide. E prea puțin dacă înțelegem numai atât. Și din păcate noi ca intelectuali suntem datori să înțelegem mai mult. Rolul intelectualului, în mod tradițional, și noi am preluat această tradiție, a fost ca opozant la o anumită politică, dacă se poate la toate politicile. Mie nu-mi place această definiție a intelectualului, nu știu cui aparține: „intelectualul este omul care spune întotdeauna NU!” Acesta este un robot. Nu poate să construiască nimic. Ca să construiască ceva, trebuie să spună cuiva și câte un DA…Intelectualul de astăzi nu trebuie să fie un opozant politic sau nu doar un opozant politic. Ne pierdem în peisaj! Intelectualul adevărat, de mare calibru, și intelectuali de acest tip sunt foarte puțini, sunt intelectualii care au spirit critic față de întregul sistem social, care este un sistem economico-politic. Acela este un intelectual de calibru care nu se luptă numai cu o anumită politică, ci se luptă cu întregul sistem economico politic… Pentru că noi avem în față un mare adevăr și un întristător adevăr al acestei societăți: Totul e marfă! Da, oare chiar totul e marfă? Aicea este rolul nostru… Până unde merge această extindere a mărfii, a percepției despre marfă? Este și cultura o marfă? Da,  cartea este o marfă, dar nu avem nevoie de o protecție culturală? O protecție culturală care nu înseamnă protecția Revistei „Familia”, protecția muzeului, ci o protecție culturală pe care să o dăm cetățenilor. Cum s-ar face acesta? Iată un subiect de dezbatere. O protecție culturală pentru cetățeni asemănătoare cu protecția socială – Dreptul la cultură”, a mai spus Ion Simuț.
„Nu mai există societate civilă. Trebuie construită o societate civilă pe alte principii. Ce a fost societate civilă sau rest de societate civilă, totul s-a confiscat sau s-a livrat unui partid și e păcat! În momentul de față nu avem vizibili intelectuali independenți credibili”. Referindu-se apoi la noua societate, la administrația locală și cea județeană (națională), „două instituții trebuie să fie foarte puternice: Protecția Mediului și Protecția Consumatorului…Ca o cerință morală sau ca o cerință intelectuală, ar fi bine să avem partide de specialiști, nu doar partide de activiști”. Și ar mai dori istoricul și criticul literar Ion Simuț o fântână. „Fac propunere pentru o fântână, dar de fapt pentru mai multe fântâni în Oradea. De ce să nu avem, prin forare de adâncime, nu de la rețeaua orașului, în câteva parcuri, dar să începem cu un parc, care poate fi 1 Decembrie, o fântână bine amenajată cu apă de calitate, din adâncime, cu mai multe robinete. Să fie inima parcului și până la urmă poate fi inima orașului. De ce să cumpăr eu apă potabilă infectată cu 10 – 20 de lei, când pot să iau apă potabilă neinfectată de la fântânile din orașul Oradea…
Cultură, apă, agricultură, toate sănătoase de la care să ne putem adăpa, de la care să ne putem alimenta. Partide puternice, sănătoase, cu specialiști în care să avem încredere. Lupte politice cu argumente, nu cu ură și cu antagonisme. Ar fi bine să depășim și să avem civilizația politică, economică și ecologică a secolului XXI”.
Cu aceste gânduri și dorințe și-a încheiat discursul aseară Ion Simuț, în sala mare a Primăriei Oradea. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La aniversară – Ion Simuț, criticul și istoricul literar născut la Hotar(e).

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 19:16:37 Ora de vară a Europei de Est