Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Nicio excursie ca la… Răchițele!

Elevii pedagogiști din clasele I D și IV B au pornit pe cărări de munte

Nicio excursie ca la… Răchițele!

Elevii claselor I D (înv. Adriana Puie) și a IV-a B (înv. Maria Constăngioară) au pornit, vineri (29 februarie 2008), într-o excursie dincolo de granițele județului Bihor, cu obiectivul - Rachițele, o localitate din județul Cluj, situată într-o zonă pitorească, bună pentru pescuit montan, cățărări pe munte, admirabilă pentru excursii și drumeții, cu vizitări de peșteri.

 Din curiozitate, din dorința de aventură sau pur și simplu din lipsa de ceva mai bun, dacă te-ai hotărât să participi la o excursie pe munte, fii sigur că această experiență nu va rămâne doar una de neuitat, ci îți va deschide ochii spre a lua seamă la tot ce-ți poate oferi muntele.
Misiunea OUTDOOR Apuseni      
Atracția a fost maximă, știind că la Rachițele ne așteaptă întâlnirea cu salvamontiștii din cadrul Misiunii OUTDOOR Apuseni, organizație educațională nonprofit, care are menirea de a dezvolta abilități prin experiențe directe și explorări efectuate în condiții sigure.
Am aflat astfel că obiectivele organizației sunt creșterea conștiinței ecologice; încurajarea dezvoltării continue a personalității; educarea comunității în a accepta și aprecia și persoanele cu disabilități și promovarea serviciului comunitar … că prin programele oferite copiilor, vom avea parte de inedit…
“Drumul” sticlei nu este deloc ușor!
Cântând în spirit de libertate “Andrii Popa”, am ajuns la Aleșd, unde am vizitat fabrica de sticlă (unii în premieră, alții pentru a doua oară). Am urmărit cu sufletul la gură procesul tehnologic, de la cuptorul din care suflătorii scot materia foarte fierbinte în vârful unui tub și până la șlefuirea ei.
Producerea unui simplu pahar durează ore întregi, fiind efortul a cel puțin zece muncitori pentru tot atâtea operațiuni.
Și cum “călătorului îi stă bine cu drumul”, ne-am reluat “periplul”. Următoarea oprire am avut-o la Piatra Craiului. Ici-colo, zăpadă înghețată, dincolo primele ace de verdeață.
În drumul nostru, am trecut pe lângă moara pe apă de la Scrin, cetatea medievală Bologa și biserica de la Margau ajungând la Pensiunea Valea Stanciului, proprietate a familiei Bortoș Leontin și Livia. Primirea a fost peste așteptări!
Imediat după instalare, am ieșit la tumbe prin zapadă. Uzi leoarcă, am revenit la cabană pentru cină și poveștile de seară. 
Alpiniști și salvamontiști
A doua zi, marea surpriză a venit din partea Serviciului Salvamont Margau, formația Margau, cu sediul la Rachițele, Mihuț Florin, Mihuț Cătă și Mihut Adrian promotori ai unor programe de Teambuilding, provocare carstică, tabere de supraviețuire, escaladări pe stancă, dar și alte programe (precum “ Iarna la maximum!” și “ Natura verde”
După o drumeție la Cascada Valul Miresii, neputând întinde corzile pentru un exercițiu cu Tiroliana, am asistat la o prezentare a echipamentului special pe care îl folosesc salvamontiștii de obicei în intervențiile lor, plus informații legate de protecția mediului, specificul Munților Bihorului, treptele de relief zonale, fauna și flora, peșteri …Prin interactivitate, am reținut ceea ce este util să știm despre munte, ca simpli turiști (să mergem grupați, să avem apă la noi, iar pe durată mai lungă, și hrană și trusă medicală, echipament adecvat, că niciodată nu se merge singur și neanunțat; cabanele de creastă sunt dotate cu un registru în care trebuie să te notezi când urci, iar apoi să semnezi la revenire etc). După discuție, am cunoscut materialele din dotare (targa, pioletul ethnic,  lopățica pentru zapadă, bocanci speciali, cască de protecție, blocatoare, scripeți cu rolă, coardă statică, carabinieră, anouri…).
Am avut și o … “victimă”
Când a venit vorba despre targă și acordarea primului ajutor, ni s-a făcut o demonstrație (cu Paul pe post de “victimă”).
Am mai aflat apoi că cei mai buni alpiniști sunt în Bihor.
În concluzie, am reținut că vine timpul când cauți aventura, când vrei să înveți depre alții, când vrei să-ți descoperi sinele, când e necesar să-ți forțezi limitele ca să descoperi adevăratul tău potențial, iar în final, să să te bucuri că ți-ai atins scopul.
În toate, însă, trebuie să fim atenți cum abordăm … timpul! (Adriana & Ovidiu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Nicio excursie ca la… Răchițele!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 7 decembrie 2019