Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Nicio excursie ca la… Răchițele!

Elevii pedagogiști din clasele I D și IV B au pornit pe cărări de munte

Nicio excursie ca la… Răchițele!

Elevii claselor I D (înv. Adriana Puie) și a IV-a B (înv. Maria Constăngioară) au pornit, vineri (29 februarie 2008), într-o excursie dincolo de granițele județului Bihor, cu obiectivul - Rachițele, o localitate din județul Cluj, situată într-o zonă pitorească, bună pentru pescuit montan, cățărări pe munte, admirabilă pentru excursii și drumeții, cu vizitări de peșteri.

 Din curiozitate, din dorința de aventură sau pur și simplu din lipsa de ceva mai bun, dacă te-ai hotărât să participi la o excursie pe munte, fii sigur că această experiență nu va rămâne doar una de neuitat, ci îți va deschide ochii spre a lua seamă la tot ce-ți poate oferi muntele.
Misiunea OUTDOOR Apuseni      
Atracția a fost maximă, știind că la Rachițele ne așteaptă întâlnirea cu salvamontiștii din cadrul Misiunii OUTDOOR Apuseni, organizație educațională nonprofit, care are menirea de a dezvolta abilități prin experiențe directe și explorări efectuate în condiții sigure.
Am aflat astfel că obiectivele organizației sunt creșterea conștiinței ecologice; încurajarea dezvoltării continue a personalității; educarea comunității în a accepta și aprecia și persoanele cu disabilități și promovarea serviciului comunitar … că prin programele oferite copiilor, vom avea parte de inedit…
“Drumul” sticlei nu este deloc ușor!
Cântând în spirit de libertate “Andrii Popa”, am ajuns la Aleșd, unde am vizitat fabrica de sticlă (unii în premieră, alții pentru a doua oară). Am urmărit cu sufletul la gură procesul tehnologic, de la cuptorul din care suflătorii scot materia foarte fierbinte în vârful unui tub și până la șlefuirea ei.
Producerea unui simplu pahar durează ore întregi, fiind efortul a cel puțin zece muncitori pentru tot atâtea operațiuni.
Și cum “călătorului îi stă bine cu drumul”, ne-am reluat “periplul”. Următoarea oprire am avut-o la Piatra Craiului. Ici-colo, zăpadă înghețată, dincolo primele ace de verdeață.
În drumul nostru, am trecut pe lângă moara pe apă de la Scrin, cetatea medievală Bologa și biserica de la Margau ajungând la Pensiunea Valea Stanciului, proprietate a familiei Bortoș Leontin și Livia. Primirea a fost peste așteptări!
Imediat după instalare, am ieșit la tumbe prin zapadă. Uzi leoarcă, am revenit la cabană pentru cină și poveștile de seară. 
Alpiniști și salvamontiști
A doua zi, marea surpriză a venit din partea Serviciului Salvamont Margau, formația Margau, cu sediul la Rachițele, Mihuț Florin, Mihuț Cătă și Mihut Adrian promotori ai unor programe de Teambuilding, provocare carstică, tabere de supraviețuire, escaladări pe stancă, dar și alte programe (precum “ Iarna la maximum!” și “ Natura verde”
După o drumeție la Cascada Valul Miresii, neputând întinde corzile pentru un exercițiu cu Tiroliana, am asistat la o prezentare a echipamentului special pe care îl folosesc salvamontiștii de obicei în intervențiile lor, plus informații legate de protecția mediului, specificul Munților Bihorului, treptele de relief zonale, fauna și flora, peșteri …Prin interactivitate, am reținut ceea ce este util să știm despre munte, ca simpli turiști (să mergem grupați, să avem apă la noi, iar pe durată mai lungă, și hrană și trusă medicală, echipament adecvat, că niciodată nu se merge singur și neanunțat; cabanele de creastă sunt dotate cu un registru în care trebuie să te notezi când urci, iar apoi să semnezi la revenire etc). După discuție, am cunoscut materialele din dotare (targa, pioletul ethnic,  lopățica pentru zapadă, bocanci speciali, cască de protecție, blocatoare, scripeți cu rolă, coardă statică, carabinieră, anouri…).
Am avut și o … “victimă”
Când a venit vorba despre targă și acordarea primului ajutor, ni s-a făcut o demonstrație (cu Paul pe post de “victimă”).
Am mai aflat apoi că cei mai buni alpiniști sunt în Bihor.
În concluzie, am reținut că vine timpul când cauți aventura, când vrei să înveți depre alții, când vrei să-ți descoperi sinele, când e necesar să-ți forțezi limitele ca să descoperi adevăratul tău potențial, iar în final, să să te bucuri că ți-ai atins scopul.
În toate, însă, trebuie să fim atenți cum abordăm … timpul! (Adriana & Ovidiu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Nicio excursie ca la… Răchițele!

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 09:14:15 Ora de vară a Europei de Est