Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Pelerinaj în cinstea Martirilor Bisericii Catolice,

Șimleu Silvaniei – Sighetu Marmației, 165 km pe jos

Pelerinaj în cinstea Martirilor Bisericii Catolice,

Unii cu multă emoție, alții pur și simplu curioși, unii entuziasmați, alții îngrijorați pentru necunoscut… cam așa s-a deschis pe 22 august 2013, al 14-a capitol al Pelerinajului spre Sighet în cinstea Martirilor Bisericii Catolice.

Peste 120 de suflete tinere au străbătut 165 km pe jos de la Șimleu Silvaniei spre Sighetu Marmației prin căldură, frig, ploi, vânt, cu bătături sau dureri de picioare. Toate acestea pentru a-i cunoaște mai bine pe Episcopii, preoții sau oamenii politici care au murit în închisorile comuniste, torturați fiind pentru credința lor vie în Isus Cristos și în unitatea bisericii catolice.
Acest pelerinaj este unul care întotdeauna se lasă cu prietenii frumoase, cu altfel de relații între tineri. Este un pelerinaj care unește mințile și sufletele spre lucruri bune: spre cunoaștere, spre rugăciune, spre comuniune, spre Dumnezeu. Timpul petrecut împreună antrenează altruismul, dorința de a oferi celui de lângă tine cel puțin un gând bun, o vorbă caldă; dorința de a iubi. Este un timp în care înveți cum să te rogi…
Pelerinajul are ”buletin”!
Anul acesta, când deja Pelerinajul nostru colorat și parfumat a împlinit vârsta la care ”primește buletinul”, pe lângă faptul că am reușit să ne rugăm zi de zi, mai ales prin celebrarea Sfintei Liturghii, am reușit să încurajăm comunitățile parohiale prin care am trecut prin cântecul nostru și voioșia noastră. Am citit, am meditat și am discutat împreună despre viețile a doi dintre Episcopi: PS Alexandru Rusu și PS Ioan Suciu, dar și despre marele om politic și marele om creștin Iuliu Maniu, anul acesta împlinindu-se 50 respectiv 60 de ani de la moartea acestor valori eterne. Ne-am rugat zilnic pentru beatificarea episcopilor, dar am învățat să cerem des prin rugăciunea lui Iuliu Maniu ceea ce el ne-a propus: ”sănătate, putere de muncă, rezistență morală și fizică, curățarea gândurilor, îndreptarea judecăților; alungarea lenei, a neștiinței, a uitării, a micimii de suflet, a nesimțirii împietrite, luminarea minții, întărirea voinței, căutarea țintelor nobile și a mijloacelor potrivite”.
Odată ajunși la Cimitirul Săracilor din Sighet în seara de 28 august, acolo unde sunt aruncate trupurile atâtor sfinți – fără vreo cruce la căpătâi, fără slujbe de înmormântare, primind binecuvântarea PF Lucian Mureșan și a PS Virgil Bercea, am răsuflat ușurați și am mulțumit lui Dumnezeu pentru darul de a mai parcurge încă o dată acest drum. Suntem siguri că rugăciunea ne-a fost ascultată întrucât Domnul ne-a binecuvântat cu blânzi stropi de ploaie. A  doua zi, pe 29 august, Sfânta Liturghie și Parastasul l-am celebrat în Închisoarea din Sighet pentru acele suflete care au plecat spre cer din închisorile comuniste. Tinerii de altădată, supraviețuitorii terorii închisorii din Sighet ne-au redat din nou încrederea, ne-au oferit zâmbetele lor și mulțumirea pentru drumul parcurs și pentru dumnealor, dar mai ales ne-au lăsat să-i luăm ca model în viețile noastre: fără dorință de răzbunare, mereu răbdători, deschiși la minte și cu o credință puternică.
Suntem convinși că acest pelerinaj a fost călăuzit și de către Monseniorul Vladimir Ghika – pentru care timp de opt zile ne-am rugat și căruia i-am cerut mijlocirea. Anul acesta șederea noastră în Sighet a fost mai scurtă tocmai pentru că mulți dintre pelerini au dorit să ajungă la București în data de 31 august la Liturghia în care a fost beatificat Venerabilul Vladimir Ghika, fapt care de altfel s-a și realizat. O Liturghie la care darurile cerești s-au revărsat asupra inimilor noastre. Prințul Vladimir Ghika – un exemplu viu de modestie, de simplitate, de dăruire, un om neobișnuit de inteligent, un preot sfânt și un martir care din 31 august este un Fericit.
Mulțumim lui Vladimir Ghika, mulțumim lui Dumnezeu, Sfintei Fecioare Maria și tuturor celor care ne-au călăuzit din cer în acest pelerinaj al nostru, de data aceasta de-a lungul țării, de la Șimleu, Sighet, București! Mulțumim, de asemenea, tuturor binefăcătorilor noștri, tuturor parohiilor care ne-au primit cu multă dragoste oferindu-ne o masă caldă sau un spațiu bun pentru somn, indiferent că a fost vorba despre șuri sau alte locuri improvizate!
Mulțumim fiecărui pelerin în parte pentru că a reușit să însenineze acest drum cu tinerețea și gingășia sa! Participanții la acest pelerinaj au vârsta cuprinsă între 9 și 75 de ani – cu toții fiind plini de viață, uniți și prietenoși, chiar dacă venim de la Oradea, Beiuș, Ștei, Șimleu Silvaniei, Bădăcin, Sici, Iaz, Porți, Plopiș, Cerișa, Zalău, Cehu Silvaniei, Bulgari, Lăpușel, Carei, Baia Mare, Sighetu Marmației, Cluj-Napoca, Reghin, Cugir, Timișoara, Brașov, București, Iași, Roman, precum și din Italia.
În mod deosebit dorim să mulțumim Preasfințitului Virgil pentru încurajări, susținere și binecuvântări, precum și preoților, călugărilor și seminariștilor din Congregația „Don Orione” care sunt mereu sufletul și organizatorii acestui pelerinaj.
Ne rugăm unii pentru alții și ne dorim să ne reîntâlnim în 22 august 2014 la Șimleu mai buni și mai încrezători!
Ana-Maria Oros, din Șimleu Silvaniei
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 02:48:18 Ora standard a Europei de Est