Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Transport public urban atractiv pentru orașe accesibile

Proiectul ATTAC

Transport public urban atractiv pentru orașe accesibile

S.C. Oradea Transport Local S.A. este partener în cadrul proiectului Transport Public Urban Atractiv pentru Orașe Accesibile (acronim ATTAC), implementat în perioada 01.01.2011-31.12.2013 în cadrul Programului Operațional de Cooperare Transnațională Sud-Estul Europei 2007-2013.

Proiectul ATTAC include 9 parteneri de proiect din 7 țări din SEE (România, Ungaria, Bulgaria, Italia, Slovenia, Slovacia și Grecia), care împărtășesc problemele privind creșterea dependenței auto și mobilitatea (pe diferite niveluri), suburbanizarea intensificată și fluxurile crescătoare ale traficului. În plus, orașele și regiunile ATTAC sunt considerate noduri principale sau intermediare în rețeaua de transport, deoarece toate sunt situate pe unul sau la o joncțiune a mai multor drumuri europene de clasa A. Cele mai multe orașe ATTAC sunt direct situate pe coridoarele pan-europene amintite, iar unele sunt conectate la drumurile de clasa A.
Obiectivele proiectului
Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea procesului de coordonare a promovării, planificării urbane și operării sistemelor de transport public urban/metropolitan, în scopul de a integra mai bine orașele și regiunile ATTAC ca noduri de transport eficiente, principale și intermediare transnaționale, de accesibilitate în structura principală a rețelei din SEE și de a reduce blocajele în coridoarele europene de transport.
Obiectivul specific al proiectului este de a introduce soluții și servicii de TP atractive și durabile în orașele ATTAC, care vor contribui semnificativ la creșterea ponderii utilizării mijloacelor de transport public/colectiv în locații ATTAC, crearea condițiilor optime de călătorie pentru toți pasagerii, cu atenție sporită la navetiști și călători pe distanțe lungi.
Partenerii de proiect vor lucra pe teme interconectate în vederea generării unor rezultate concrete și pentru pregătirea unor investiții: 1) soluții flexibile de transport public 2) sisteme integrate de tarifare/carduri inteligente 3) informații inteligente pentru pasageri.
Având în vedere faptul că misiunea proiectului ATTAC constă în planificarea și pregătirea unor investiții în sistemele de transport public, este esențial să fie implicați toți factorii interesați într-o abordare integrată, ca și precondiție pentru reușita în fazele ulterioare.
Marți, la Hotel Maxim – Forum de mobilitate
În acest context, vor fi organizate 6 forumuri de mobilitate ca și instanțe de dezbatere a diferitelor teme legate de îmbunătățirea transportului public local.
Având în vedere cele de mai sus, precum și faptul că, în perioada 16-22 septembrie 2013, se derulează Săptămâna Europeană a Mobilității, vă invităm să participați la Forumul de Mobilitate care se va desfășura marți, 17 septembrie 2013, de la ora 10.00, la Hotel Maxim (Str. Victor Babeș nr. 5-7, Oradea).
Carmen Tocuț

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:31:30 Ora de vară a Europei de Est