Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Tinerii sunt fereastra prin care intră viitorul în lume”

La „Don Orione”, festivitatea de deschidere a cursurilor s-a ținut duminică

„Tinerii sunt fereastra prin care intră viitorul în lume”

La Liceul „Don Orione” din Oradea, festivitatea de deschidere a cursurilor din noul an școlar s-a desfășurat duminică (15 septembrie 2013), pentru ca toți părinții să poată participa la eveniment.

După audierea Imnului de Stat, directorul liceului, dl prof. Alexandru Stoica, a salutat distinșii invitați: pe Preasfinția Sa episcop Virgil Bercea, prefectul Claudiu Pop, primarul Ilie Bolojan și inspectorul școlar general adjunct Nicolae Avram, rugându-l pe Preasfinția Sa dă dea binecuvântarea.
După rostirea rugăciunii, pornind de la Imn și rugăciunea cu pilda semănătorului, Preasfinția Sa Virgil Bercea a făcut o pledoarie pentru educația primită de elevi la acest liceu, adresându-se direct sufletelor copiilor, care prin intermediul educației primite, sunt oferite bisericii, patriei și neamului…„astfel veți ști de unde veniți, ce trebuie să faceți, cui aparțineți și încotro mergeți”, a precizat Preasfinția Sa Virgil Bercea. Dl prefect Claudiu Pop s-a arătat impresionat de mesajul Preasfinției Sale, felicitând conducerea liceului și corpul profesoral pentru educația aleasă care se face în această instituție de învățământ. La rândul său, dl primar Ilie Bolojan a felicitat gazdele pentru ideea de a organiza festivitatea de deschidere a cursurilor duminica, iar pe Preasfinția Sa, conducerea și corpul profesoral pentru educația exemplară care se face în acest liceu, dar și pentru rezultatele obținute. Dl inspector școlar general adjunct Nicolae Avram a avut mesaje distincte pentru elevi, dascăli și părinți, subliniind rolul fiecărui actor în educație, importanța modelelor și procesul de zidire a caracterelor. Salutând invitații și întreaga asistență, managerul instituției, dl prof. Martin Miheller, i-a asigurat că și în acest an școlar, instituția va merge pe aceeași traiectorie ascendentă, punându-se accent, în egală măsură, pe calitatea procesului instructiv-educativ și pe valorile de bază. Primit cu aplauze, părintele Mihai Fechetă, modelul și duhovnicul lor de mare suflet, a făcut trimitere la rugăciunea lui Iuliu Maniu pe care o rostesc de mai bine de 14 ani cei care an de an pleacă în pelerinaj, pe jos, zeci de kilometri, spre a cunoaște drumul martirilor de la Sighet. Așa după cum ne-a obișnuit, părintele Mihai ne-a sensibilizat cu învățătura sfântă, subliniind relația care există între educație, rugăciune și lucrarea lui Dumnezeu, în sensul că: „A educa înseamnă a te ruga. A educa este o artă proprie a lui Dumnezeu. Doar el ne poate dezvălui secretele ei”. Și a încheiat oferindu-ne un nou citat, o pildă și un motiv de a cugeta cu toții la expresia „Tinerii sunt fereastra prin care intră viitorul în lume”.
„Am crescut, ne-am extins și modernizat!”
La finalul festivității, stând de vorbă cu directorul liceului, dl prof. Alexandru Stoica, aveam să aflăm că instituția a crescut ca și număr de clase și elevi, s-a extins ca și spațiu prin intrarea în folosință a etajului al doilea (cu opt săli de clasă) și că au început activitatea cu forțe noi, cu un colectiv tânăr de cadre didactice. Aflat la vârsta majoratului, la cei 18 ani ai săi, Liceul „Don Orione”, bine cotat de inspectorii din minister și de însuși ministrul Remus Procopie, care i-a trecut pragul anul acesta (în 25 mai), a ajuns la 411 elevi și preșcolari. Numai în această toamnă, s-a îmbogățit cu cinci clase de „boboci”: două clase pregătitoare (care vor fi îndrumate de prof. Raluca Sabău și Laura Bochiș), o clasă a V-a (prof. diriginte, pr. Mihai Fechetă) și două clase de-a IX-a (prof. diriginte Alexandru Butiri și Costin Brânzaș – fost absolvent al liceului).
Tot „boboci”, și încă cei mai mici, sunt și copiii din grupa mică a Grădiniței „Don Orione” (ed. Alexandra Ghiulai).
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Tinerii sunt fereastra prin care intră viitorul în lume”. 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:04:37 Ora de vară a Europei de Est