Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„O nouă treaptă urcată pe drumul de lumină”

Prima zi de școală

„O nouă treaptă urcată pe drumul de lumină”

Luni (16 septembrie 2013), în prima zi de școală, au trecut pragul Școlii Gimnaziale „Dacia” din Oradea „bobocei” cât pentru patru clase pregătitoare, emoționați foarte, de mânuță cu mămica sau surioara mai mare.

În curte, sute de copii din clasele primare, toți mai mari decât ei, cu flori și chef de a povesti pe unde și-au petrecut vacanța cea mare. Dl director, prof. dr. Florian Hava, pune capăt vacarmului, iar privirile se îndreaptă încet-încet spre prezidiu. Părintele Aurel Pușcaș oficiază slujba Te-Deum-ului pentru începerea cursurilor noului an școlar. Dl director revine și ne prezintă un bilanț al realizărilor cu care s-a încheiat anul școlar trecut. Școala „Dacia” confirmă clasa înaltă cu care ne-a obișnuit, bucurându-ne din nou cu rezultatele sale de top: „1.045 de premii și mențiuni la olimpiadele și concursurile școlare; 10 elevi au reprezentat școala și județul la 11 discipline de concurs la olimpiadele naționale (rezultate: două medalii de bronz, un premiu special, un loc IV, un elev selectat în lotul lărgit al României la astronomie); participarea la 18 proiecte județene, naționale și internaționale; am stabilit peste 50 de parteneriate cu diferite instituții; am participat la peste 55 de concursuri județene, naționale și internaționale; am obținut rezultate foarte bune la examenul de Evaluare națională: 80% dintre elevii noștri au obținut medii între 7-10, 42% au obținut medii între 9-10, un elev a obținut nota 10 la ambele probe, 1 elev a obținut nota 10 la lb. română și 20 la matematică”, spune dl director.
„Un nou an școlar înseamnă pentru cei mai mici, încercați de o stare necunoscută, a noutății și a ineditului o primă legătură cu cartea, cu sala de clasă, cu învățătoarea, înseamnă o primă treaptă urcată pe acest drum de lumină, iar pentru cei din clasele mai mari, noi trepte ce-i înalță an de an spre strălucirea culturii, științei, a cunoașterii în general, prin care își conturează personalitatea, valoarea și utilitatea… Anul școlar 2013-2014 debutează cu o serie de transformări, care vin să îmbunătățească performanța școlară. În acest an școlar trebuie să ne mobilizăm și mai bine pentru a face față cu succes noilor provocări: schimbarea Planului cadru pentru clasa pregătitoare și clasele I-IV, cu aplicabilitatea din acest an la clasa pregătitoare și clasa I (Introducerea disciplinelor noi – Muzică și mișcare, Limba engleză); introducerea evaluărilor naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a – fără a se trece notele în catalog și în final Evaluarea națională la clasele a VIII-a; apariția unor opționale noi: Educație civică, Educație financiară, Elemente de filozofie pentru învățământul primar; reducerea de la 50% la 25% a ponderii mediei pentru clasele V-VIII la admiterea în liceu și creșterea de la 50% la 75 % a ponderii mediei la Evaluarea națională pentru admiterea în liceu; asigurarea siguranței elevilor în școală și în perimetrul școlii”, a adăugat dl director Florian Hava.
Dl inspector școlar Alin Novac-Iuhas a  avut câte un mesaj mobilizator pentru fiecare: elevi, dascăli și părinți. „Dragi elevi, suntem convinși că toți aveți un mare potențial pe care îl puteți valorifica pe băncile acestei școli în vederea obținerii unor rezultate extraordinare. Trebuie doar să aveți încredere în forțele proprii și bineînțeles să vă doriți să fiți și să deveniți cei mai buni. Mesajul nostru către cadrele didactice ale acestei instituții de învățământ este unul pozitiv. Vă dorim multă sănătate, putere de muncă și un an nou plin de realizări și succese! Către părinți avem un mesaj pozitiv, de încredere și dăruire pentru binele copiilor dumneavoastră. Și nu în ultimul rând, mesajul către comunitatea locală este unul de mulțumire pentru faptul că se implică pentru buna desfășurare a activității instructiv-educative din această școală…”, a spus inspectorul școlar din cadrul departamentului de management resurse umane al I.S.J. Bihor. Dl comisar-șef Daniel Þiț, reprezentantul Inspectoratului de Poliție, a vorbit despre siguranța elevilor, iar dl prof. universitar arhitect Cristian Pușcaș a propus elevilor și cadrelor didactice un proiect de arhitectură pentru o mai bună cunoaștere a arhitecturii orașului Oradea.
Să mai spunem că la Școala Gimnazială „Dacia”, elevii claselor primare sunt dotați în clase cu plasme, ceea ce le facilitează accesul la informațiile furnizate de cadrele didactice care utilizează în timpul lecțiilor mijloacele moderne de informare. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „O nouă treaptă urcată pe drumul de lumină”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 25 august 2019