Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Mâine, începe Festivalul „Toamna orădeană”

În perioada 20 septembrie – 13 octombrie, Oradea e în festival

Mâine, începe Festivalul „Toamna orădeană”

Viceprimarul municipiului, dl. Ovidiu Mureșan, împreună cu directorul Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primăria Oradea, dl. Mircea Oaie au susținut ieri, 18 septembrie 2013, o conferință de presă în care au anunțat evenimentele pregătite în acest an de municipalitate pentru Festivalul „Toamna orădeană”.

Festivalul marchează aniversarea a 900 de ani de la prima atestare documentară a orașului Oradea.
„În acest an, festivalul va începe în data de 20 septembrie și se va încheia la 13 octombrie, având în total 3 săptămâni care vor cuprinde calupuri de evenimente artistice, culturale sau sportive încadrate de 4 weekenduri. Toate evenimentele au fost gândite în așa fel încât să corespundă cât mai multor categorii de vârstă”, a spus viceprimarul municipiului, dl. Ovidiu Mureșan.
Directorul Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente, dl. Mircea Oaie, a vorbit despre deschiderea festivalului, care va fi făcută de un alai de artiști, ce va traversa str. Republicii pietonal, anunțându-i pe orădeni de debutul celei de-a XXII ediții a Festivalului „Toamna orădeană”.
În final, orădenii vor fi aceia care vor da nota acestei ediții a festivalului. Noi în colaborare cu anumite instituții din municipiu am încercat să aducem elemente de noutate festivalului, realizând un program divers care să fie pe placul cât mai multor orădeni, și nu numai”, a spus directorul Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente, dl. Mircea Oaie.
Bugetul festivalului este de 450.000 lei.
Evenimentele primului weekend (20, 21 și 22 septembrie) se vor desfășura în Piața Regele Ferdinand și vor cuprinde o serie de evenimente teatrale ce vor avea loc în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Oradea.
Prezentă la conferință, reprezentanta Teatrului „Regina Maria”, dna Victoria Balint, a anunțat că anul acesta vom avea pentru prima dată la Oradea un Festival Internațional de Teatru, care va îngloba trei mari secțiuni: Festivalul de teatru scurt, Festivalul de teatru circ - concept nou de mare succes în Europa și Festivalul de teatru pentru copii Arcadia. La acest mare eveniment teatral sunt invitați artiști din Franța, Belgia, Austria, Ungaria. Festivalul Internațional de Teatru va cuprinde în total 70 de manifestări, fiind cel mai bogat program de teatru prezentat vreodată la Oradea.
Cel de-al doilea weekend (27, 28 și 29 septembrie) se va desfășura în Parcul Bălcescu și pe lângă manifestările artistice din cadrul Festivalului Internațional de Teatru Oradea va cuprinde o serie de concerte folclorice.
Iubitorii de muzică, vor putea ca miercuri, 2 octombrie să îl vadă concertând life pe marele muzician Gheorghe Zamfir, alături de Corul Fiat Lux la Filarmonica de Stat din Oradea, de la ora 19.00.
Cel de-al treilea weekend (4, 5 și 6 octombrie) își va etala evenimentele în parcarea de la Sala Sporturilor „Antonio Alexe”. În acest weekend va avea loc Festivalul Vinului care a pregătit o serie de concursuri cu premii pentru orădeni, dar și concerte de muzică populară, ce vor fi susținute de artiști precum: Cornel Borza, Angela Rusu, Ansamblul Profesionist „Crișana”, Ghiță Munteanu sau Aurel Tămaș.
Ultimul weekend al Festivalului „Toamna orădeană” (11, 12 și 13 octombrie) va avea loc în Parcul 1 Decembrie și va cuprinde o serie de evenimente dedicate celor mici  în cadrul Festivalului pentru Copii Arcadia, dar și prin evenimentele pregătite de Orășelul Copiilor.
De menționat că în fiecare zi de luni din perioada festivalului, respectiv pe data de 23 septembrie, 30 septembrie și 7 octombrie, între orele 9.00 – 18.00  accesul la Grădina Zoologică va fi gratuit pentru toți doritorii. De asemenea, în fiecare zi de sâmbătă din timpul festivalului, Primăria Oradea va asigura accesul gratuit la obiectivul turistic Turnul Primăriei, între orele 12.30 -19.00 pentru toți doritorii.
Ziua de 12 Octombrie - Ziua Orașului Oradea va fi marcată printr-o ședință festivă a Consiliului Local, urmată de un ceremonial militar și religios, după care seara de la ora 18 până la ora 22.40, vor concerta: ANYSOUND, MAGNETON, NAGY FERO și BEATRICE, SHERBY, CRBL și  SMILEY, urmați de un foc de artificii.
Duminică, 13 octombrie, orădenii vor putea asculta de la ora 19.00 concertele susținute de ELECTRIC FENCE, CARGO și DIRECȚIA 5. Tot de la ora 19.00, iubitorii de muzică de operă vor putea asculta concertul de operă susținut la Teatrul de Stat Oradea de Asociația Opera Per Sempre.
Mirela MACRA
 
Programul
WEEKEND 1 – PLATOUL PIAÞA REGELE FERDINAND
 
Vineri, 20 septembrie
Săptămâna Prieteniei pentru Pace, organizată cu sprijinul Uniunii Femeilor Bihor Oradea
- ora 1000 – 1200 acțiuni stradale a unităților de învațământ din Oradea
- ora 1300 – 1400 conferință de presă în Sala Mică PMO – Mesaje pentru pace
Festivalul Internațional de Teatru Oradea
            - ora 1400 – Strada Republicii (Pietonală) – Compania de Teatru Become, Sibiu – STATUI VIVANTE
            - ora 1730 – Parada de prezentare și deschidere oficială a manifestărilor din cadrul Toamnei Orădene 2013, pe traseul Parcul Magnoliei – Transilvaniei – Bd. Dacia – Pc. Petofi – Bd. Magheru – Independenței – Piața Regele Ferdinand
            - ora 1800 – Parada alaiul de prezentare a costumelor de teatru – Teatrul Regina Maria Oradea, Trupa Famous Dance, pe traseul Magazin Crișul - Strada Republicii (Pietonală) – Platoul Teatrul Regina Maria
            - ora 1900 – Sala Mare a Teatrului Regina Maria – Deschiderea oficială a Festivalul Internațional de Teatru Oradea - secțiunea Teatru Muzică Dans – premieră în festival PRODUCĂTORII de Mel Brooks, regia artistică Halasi Imre
 
Sâmbătă, 21 septembrie
- ora 1230 – ora 1900 – Acces gratuit în Turnul Primăriei
            - ora 1400 – Strada Republicii (Pietonală) – Compania de Teatru Become, Sibiu – STATUI VIVANTE
- ora 1700 – Sala Studio – Athanor Theatre Germania – secțiunea Teatru Scurt, LECÞIA de Eugene Ionesco, regia artistică Florin Vidamski
- ora 1800 – Paradă Ansamblul Aztlan din Mexic pe traseul Magazin Crișul – Strada Republicii (Pietonală) – Teatrul Regina Maria
- ora 1900 – Sala Mare – Teatrul Maghiar de Stat Cluj – secțiunea Teatru Muzică Dans – LEONIDA GEM SESSION, versiunea scenică Tompa Gabor și Andras Visky, regia artistică Tompa Gabor
            - ora 1900 – Concert în aer liber susținut de Ansamblul Aztlan din Mexic
            - ora 1950 – Concert în aer liber susținut de David Bryan
            - ora 2030 – Concert în aer liber susținut de Anca Căuș
            - ora 2100 – Concert în aer liber susținut de Ștefan Stan
            - ora 2000 – Club Stage – Compania de teatru Become, Sibiu – „Insomniacii” de Mimi Brănescu
            - ora 2000 – Moszkva Cafe – Asociația Culturală Teatrek, Târgu-Mureș – TOM & JERRY de Rick Cleveland, regia artistică Nicoleta Dănilă – spectacol interzis sub 14 ani
 
Duminică, 22 septembrie
            - ora 1400 – Strada Republicii (Pietonală) – Compania de Teatru Become, Sibiu – STATUI VIVANTE
- ora 1700 – Sala Studio – Spectacol independent Cluj Napoca – secțiunea Teatru Scurt – ANGAJARE DE CLOVN de Matei Vișniec, regia artistică Alexandru Gherman
- ora 1900 și ora 2100 – Sala Mare – Teatrul de Comedie București – secțiunea Teatru Scurt – URÂTUL de Marius Von Mayenburg, regia artistică Vlad Cristache
            - ora 1900 – Concert în aer liber susținut de EMStreat
            - ora 1930 – Concert în aer liber susținut de Dancs AnnaMaria
            - ora 2010 – Concert în aer liber susținut de Natalia Selegean
            - ora 2040 – Concert în aer liber susținut de Celia
- ora 2100 – Casa de Cultură a Sindicatelor – Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara – secțiunea Teatru Scurt – GARDENIA de Elzbieta Chowaniec, regia artistică Koltai M. Gabor
- ora 2230 – Club Stage – Compania Frilensăr din Iași – secțiunea Teatru Scurt – FRILENSĂR de Enoch Darli.

 

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 17:50:46 Ora de vară a Europei de Est