Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Sistemul sanitar românesc are nevoie de o schimbare profundă”

Ministrul Sănătății, la Oradea

„Sistemul sanitar românesc are nevoie de o schimbare profundă”

Înclinăm să credem că ministrul Sănătății, dl Eugen Nicolăescu, este un nonconformist, deschis, direct și deloc protocolar.

E impresia pe care ne-a lăsat-o vineri (20 septembrie 2013), la întâlnirea din sala mare a Primăriei Oradea, când a intrat în sală fără suită, parcă pe „furiș”, fără să fi fost observat de gazde și organizatori… până a ajuns în prezidiu. A pus mâna pe microfon și a început să facă ordine pentru a putea începe conferința. S-a prezentat singur și a purces la derularea primul punct al ordinii de zi.
„O să facem întâi o prezentare a principalelor proiecte de lege pentru care v-am invitat la această dezbatere publică, după care vă ascultăm pe dumneavoastră, pentru propuneri, comentarii, observații, tot ceea ce considerați că este important ca noi să știm pentru a perfecționa proiectele de lege…
Câteva precizări și mesaje
Înainte de orice, aș vrea să fac, totuși, câteva precizări, să lansez câteva mesaje pentru că eu cred că nu este des acest prilej.
Am spus-o de la preluarea mandatului și de la investirea Guvernului în Parlament că sistemul sanitar românesc are nevoie de o schimbare profundă. Are nevoie de o reformă complexă, o reformă serioasă, o reformă care să schimbe cu adevărat un sector sanitar care nemulțumește pe toți. De aceea, principala cale de a încerca să realizăm reforma este cea a parteneriatului. Am semnat parteneriate cu aproape toate organizațiile de pacienți și asociațiile profesionale…
Duminică, vom încerca să stabilim un calendar de soluționare a tuturor solicitărilor
Ca urmare a protestelor lumii medicale, am deschis dialogul cu această coaliție a profesioniștilor din sănătate și duminică la ora 11.00, mă voi vedea la sediul Ministerului Sănătății împreună cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, ai Ministerului Muncii, în prezența ministrului pentru Dialog Social, doamna Doina Pană, mă voi vedea cu reprezentanții coaliției pentru a încerca, împreună, să stabilim un calendar de soluționare a tuturor solicitărilor sau a unei părți din solicitările dumnealor. Sunt convins că dialogul este unica posibilitate de a rezolva problemele. Aș vrea să vă mai spun că astăzi (vineri - n.n.), vă vom prezenta principalele direcții de reformă, principalele proiecte de lege pe care noi le considerăm prioritare și pentru care avem nevoie de sprijin. Împreună, trebuie să mergem să le spunem oamenilor în ce constă reforma. Consider că o reformă se face cu lumea medicală, ca partener, și se face pentru cetățean. Dacă noi vom ști să explicăm oamenilor ce vrem să facem, ce schimbări așteptăm să se producă, cu ce efecte, atunci această reformă are șanse.
Sistemul sanitar afectează orice cetățean din această țară
În foarte scurt timp, vom termina și ultima dezbatere regională, în speță în această după-amiază, la Timișoara. Noi și sâmbătă, ne întâlnim la minister, să centralizăm, să facem o evaluare, a tuturor propunerilor și observațiilor pe care le-am cules din aceste dezbateri regionale și săptămâna viitoare să dăm o formă finală acestor proiecte de lege, pe care să le rediscutăm cu reprezentanții la nivel național ai asociațiilor profesionale, asociațiilor de pacienți și organizațiilor sindicale. După care, asumate fiind toate aceste proiecte, le înaintăm Guvernului și mai departe le vom duce în Parlament. Am spus-o și-o repet: nu vreau ca nici un act care se referă la reformă să treacă prin ordonanță de urgență. Vreau ca toate actele normative care se referă la reformă să fie supuse dezbaterii parlamentare. Numai așa putem să adunăm toate forțele politice din România pe un consens măcar minimal în ceea ce înseamnă Reforma sectorului sanitar. Sistemul sanitar afectează orice cetățean din această țară.
Și ultimul cuvânt înainte de prezentare: am considerat că nu neapărat la București se află depozitul de inteligență și de intelectualitate și de profesionalism. Și de aceea, am considerat necesar că ceea ce acolo s-a elaborat într-o formă inițială, o schiță, să le supunem dezbaterii tuturor profesioniștilor din țară. De aceea am făcut aceste dezbateri regionale și pentru aceea v-am rugat să fiți prezenți și pentru aceea vă invit să participați la aceste discuții. Aveți responsabilitatea și dumneavoastră, alături de mine, și de toți ceilalți, să contribuiți la realizarea unor proiecte de lege care să facă o schimbare serioasă și pozitivă în această țară în domeniul sistemului sanitar”, a conchis ministrul Eugen Nicolăescu. (Vom reveni.)
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Sistemul sanitar românesc are nevoie de o schimbare profundă”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:40:12 Ora de vară a Europei de Est