Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

„Sistemul sanitar românesc are nevoie de o schimbare profundă”

Ministrul Sănătății, la Oradea

„Sistemul sanitar românesc are nevoie de o schimbare profundă”

Înclinăm să credem că ministrul Sănătății, dl Eugen Nicolăescu, este un nonconformist, deschis, direct și deloc protocolar.

E impresia pe care ne-a lăsat-o vineri (20 septembrie 2013), la întâlnirea din sala mare a Primăriei Oradea, când a intrat în sală fără suită, parcă pe „furiș”, fără să fi fost observat de gazde și organizatori… până a ajuns în prezidiu. A pus mâna pe microfon și a început să facă ordine pentru a putea începe conferința. S-a prezentat singur și a purces la derularea primul punct al ordinii de zi.
„O să facem întâi o prezentare a principalelor proiecte de lege pentru care v-am invitat la această dezbatere publică, după care vă ascultăm pe dumneavoastră, pentru propuneri, comentarii, observații, tot ceea ce considerați că este important ca noi să știm pentru a perfecționa proiectele de lege…
Câteva precizări și mesaje
Înainte de orice, aș vrea să fac, totuși, câteva precizări, să lansez câteva mesaje pentru că eu cred că nu este des acest prilej.
Am spus-o de la preluarea mandatului și de la investirea Guvernului în Parlament că sistemul sanitar românesc are nevoie de o schimbare profundă. Are nevoie de o reformă complexă, o reformă serioasă, o reformă care să schimbe cu adevărat un sector sanitar care nemulțumește pe toți. De aceea, principala cale de a încerca să realizăm reforma este cea a parteneriatului. Am semnat parteneriate cu aproape toate organizațiile de pacienți și asociațiile profesionale…
Duminică, vom încerca să stabilim un calendar de soluționare a tuturor solicitărilor
Ca urmare a protestelor lumii medicale, am deschis dialogul cu această coaliție a profesioniștilor din sănătate și duminică la ora 11.00, mă voi vedea la sediul Ministerului Sănătății împreună cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, ai Ministerului Muncii, în prezența ministrului pentru Dialog Social, doamna Doina Pană, mă voi vedea cu reprezentanții coaliției pentru a încerca, împreună, să stabilim un calendar de soluționare a tuturor solicitărilor sau a unei părți din solicitările dumnealor. Sunt convins că dialogul este unica posibilitate de a rezolva problemele. Aș vrea să vă mai spun că astăzi (vineri - n.n.), vă vom prezenta principalele direcții de reformă, principalele proiecte de lege pe care noi le considerăm prioritare și pentru care avem nevoie de sprijin. Împreună, trebuie să mergem să le spunem oamenilor în ce constă reforma. Consider că o reformă se face cu lumea medicală, ca partener, și se face pentru cetățean. Dacă noi vom ști să explicăm oamenilor ce vrem să facem, ce schimbări așteptăm să se producă, cu ce efecte, atunci această reformă are șanse.
Sistemul sanitar afectează orice cetățean din această țară
În foarte scurt timp, vom termina și ultima dezbatere regională, în speță în această după-amiază, la Timișoara. Noi și sâmbătă, ne întâlnim la minister, să centralizăm, să facem o evaluare, a tuturor propunerilor și observațiilor pe care le-am cules din aceste dezbateri regionale și săptămâna viitoare să dăm o formă finală acestor proiecte de lege, pe care să le rediscutăm cu reprezentanții la nivel național ai asociațiilor profesionale, asociațiilor de pacienți și organizațiilor sindicale. După care, asumate fiind toate aceste proiecte, le înaintăm Guvernului și mai departe le vom duce în Parlament. Am spus-o și-o repet: nu vreau ca nici un act care se referă la reformă să treacă prin ordonanță de urgență. Vreau ca toate actele normative care se referă la reformă să fie supuse dezbaterii parlamentare. Numai așa putem să adunăm toate forțele politice din România pe un consens măcar minimal în ceea ce înseamnă Reforma sectorului sanitar. Sistemul sanitar afectează orice cetățean din această țară.
Și ultimul cuvânt înainte de prezentare: am considerat că nu neapărat la București se află depozitul de inteligență și de intelectualitate și de profesionalism. Și de aceea, am considerat necesar că ceea ce acolo s-a elaborat într-o formă inițială, o schiță, să le supunem dezbaterii tuturor profesioniștilor din țară. De aceea am făcut aceste dezbateri regionale și pentru aceea v-am rugat să fiți prezenți și pentru aceea vă invit să participați la aceste discuții. Aveți responsabilitatea și dumneavoastră, alături de mine, și de toți ceilalți, să contribuiți la realizarea unor proiecte de lege care să facă o schimbare serioasă și pozitivă în această țară în domeniul sistemului sanitar”, a conchis ministrul Eugen Nicolăescu. (Vom reveni.)
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Sistemul sanitar românesc are nevoie de o schimbare profundă”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 18 august 2022