Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Sistemul sanitar românesc are nevoie de o schimbare profundă”

Ministrul Sănătății, la Oradea

„Sistemul sanitar românesc are nevoie de o schimbare profundă”

Înclinăm să credem că ministrul Sănătății, dl Eugen Nicolăescu, este un nonconformist, deschis, direct și deloc protocolar.

E impresia pe care ne-a lăsat-o vineri (20 septembrie 2013), la întâlnirea din sala mare a Primăriei Oradea, când a intrat în sală fără suită, parcă pe „furiș”, fără să fi fost observat de gazde și organizatori… până a ajuns în prezidiu. A pus mâna pe microfon și a început să facă ordine pentru a putea începe conferința. S-a prezentat singur și a purces la derularea primul punct al ordinii de zi.
„O să facem întâi o prezentare a principalelor proiecte de lege pentru care v-am invitat la această dezbatere publică, după care vă ascultăm pe dumneavoastră, pentru propuneri, comentarii, observații, tot ceea ce considerați că este important ca noi să știm pentru a perfecționa proiectele de lege…
Câteva precizări și mesaje
Înainte de orice, aș vrea să fac, totuși, câteva precizări, să lansez câteva mesaje pentru că eu cred că nu este des acest prilej.
Am spus-o de la preluarea mandatului și de la investirea Guvernului în Parlament că sistemul sanitar românesc are nevoie de o schimbare profundă. Are nevoie de o reformă complexă, o reformă serioasă, o reformă care să schimbe cu adevărat un sector sanitar care nemulțumește pe toți. De aceea, principala cale de a încerca să realizăm reforma este cea a parteneriatului. Am semnat parteneriate cu aproape toate organizațiile de pacienți și asociațiile profesionale…
Duminică, vom încerca să stabilim un calendar de soluționare a tuturor solicitărilor
Ca urmare a protestelor lumii medicale, am deschis dialogul cu această coaliție a profesioniștilor din sănătate și duminică la ora 11.00, mă voi vedea la sediul Ministerului Sănătății împreună cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, ai Ministerului Muncii, în prezența ministrului pentru Dialog Social, doamna Doina Pană, mă voi vedea cu reprezentanții coaliției pentru a încerca, împreună, să stabilim un calendar de soluționare a tuturor solicitărilor sau a unei părți din solicitările dumnealor. Sunt convins că dialogul este unica posibilitate de a rezolva problemele. Aș vrea să vă mai spun că astăzi (vineri - n.n.), vă vom prezenta principalele direcții de reformă, principalele proiecte de lege pe care noi le considerăm prioritare și pentru care avem nevoie de sprijin. Împreună, trebuie să mergem să le spunem oamenilor în ce constă reforma. Consider că o reformă se face cu lumea medicală, ca partener, și se face pentru cetățean. Dacă noi vom ști să explicăm oamenilor ce vrem să facem, ce schimbări așteptăm să se producă, cu ce efecte, atunci această reformă are șanse.
Sistemul sanitar afectează orice cetățean din această țară
În foarte scurt timp, vom termina și ultima dezbatere regională, în speță în această după-amiază, la Timișoara. Noi și sâmbătă, ne întâlnim la minister, să centralizăm, să facem o evaluare, a tuturor propunerilor și observațiilor pe care le-am cules din aceste dezbateri regionale și săptămâna viitoare să dăm o formă finală acestor proiecte de lege, pe care să le rediscutăm cu reprezentanții la nivel național ai asociațiilor profesionale, asociațiilor de pacienți și organizațiilor sindicale. După care, asumate fiind toate aceste proiecte, le înaintăm Guvernului și mai departe le vom duce în Parlament. Am spus-o și-o repet: nu vreau ca nici un act care se referă la reformă să treacă prin ordonanță de urgență. Vreau ca toate actele normative care se referă la reformă să fie supuse dezbaterii parlamentare. Numai așa putem să adunăm toate forțele politice din România pe un consens măcar minimal în ceea ce înseamnă Reforma sectorului sanitar. Sistemul sanitar afectează orice cetățean din această țară.
Și ultimul cuvânt înainte de prezentare: am considerat că nu neapărat la București se află depozitul de inteligență și de intelectualitate și de profesionalism. Și de aceea, am considerat necesar că ceea ce acolo s-a elaborat într-o formă inițială, o schiță, să le supunem dezbaterii tuturor profesioniștilor din țară. De aceea am făcut aceste dezbateri regionale și pentru aceea v-am rugat să fiți prezenți și pentru aceea vă invit să participați la aceste discuții. Aveți responsabilitatea și dumneavoastră, alături de mine, și de toți ceilalți, să contribuiți la realizarea unor proiecte de lege care să facă o schimbare serioasă și pozitivă în această țară în domeniul sistemului sanitar”, a conchis ministrul Eugen Nicolăescu. (Vom reveni.)
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Sistemul sanitar românesc are nevoie de o schimbare profundă”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 18 septembrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!