Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Pe Marele Ștefan l-a condus o țară, pe Marin Dacian Bica l-a petrecut o școală

Păstrând proporțiile, vom spune:

Pe Marele Ștefan l-a condus o țară, pe Marin Dacian Bica l-a petrecut o școală

Ieri (luni, 23 septembrie 2013), ne-a învrednicit Dumnezeu să-l conducem pe ultimul drum pe vrednicul profesor și prieten Marin Dacian Bica.

Așa după cum spuneam, dacă pe Marele Ștefan cel Sfânt l-a condus o țară, pe Marin l-a petrecut o școală, actuali și foști elevi și dascăli ai Școlii Gimnaziale „Dacia” din Oradea, pe care a iubit-o și a slujit-o cu cinste și onoare. Pe cine nu a ajutat Marin cu o vorbă bună, cu un sfat, cu toate cunoștințele sale? A fost un împătimit și un maestru într-ale astronomiei și astro-fizicii, după cum spun și recunosc profesorii și inspectorii școlari care l-au cunoscut, prezenți, ieri, la căpătâiul sicriului său. Au străbătut sute de kilometri, din Craiova, Suceava și Baia Mare, spre a-și lua rămas bun de la Marinică, pe care l-au îndrăgit atât de mult românii, dar l-au apreciat, în egală măsură, și străinii, care au trimis mesaje de condoleanțe din toate colțurile lumii, după cum am aflat de la inspectorul școlar din Suceava și după cum a amintit și dl director al Școlii „Dacia”. În era Internetului vestea, informația circulă cu repeziciune de secunde pe întreg mapamondul. Spunea dl prof. dr. Florian Hava: „Vestea dispariției distinsului profesor Marin Bica a ajuns în toată lumea. S-au primit mesaje de condoleanțe de la președintele Olimpiadei Internaționale de Astronomie, Mihail Gavrilov din Rusia, de la lideri de echipe din Ungaria, Indonezia, Serbia, Bulgaria, Bolivia, Coreea de Sud, Tailanda, Sri Lanka, Slovenia, India, Slovacia, Polonia, Iran, Bangladesh, de la colegi profesori și inspectori pe care i-a cunoscut cu prilejul olimpiadelor naționale și internaționale, cadre didactice din Bârlad, Tulcea, București, Alba Iulia, Târgoviște, Blaj, Călimănești, de la dl prof. univ. dr. Mihail Sandu, inspectorul general în MEN. A fost apreciat și respectat pentru știința și devotamentul său, pentru rezultatele pe care le-a adus cu membrii lotului național al României, între care s-au numărat și elevi orădeni, olimpici care s-au întors cu argint și bronz din China, argint din Crimeea și bronz din Lituania…”
În cuvântul de învățătură, slujitorii sfântului altar l-au pomenit ca pe un bun creștin și un profesor extraordinar, care și-a cinstit profesia; „A fi dascăl, spunea părintele Ștefan, înseamnă a te sacrifica, a rupe din tine, din cunoștințele tale, din timpul tău, din Eul tău, ca să dăruiești și altora…Răposatul întru Domnul, Marin Dacian Bica, a fost și un bun creștin. Un om care s-a străduit să-l imite pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, să împlinească poruncile sale. A iubit participarea la Sfânta Liturghie. A știut ce înseamnă rugăciunea și postul… Socotim acum că se va atașa la acela care este Lumina Lumii, al cărui cuvânt nu a încetat să-l vestească…”
În dreptatea și bunătatea sa, nu puteau încăpea minciuna, lașitatea, fățărnicia, ipocrizia. „Nu-mi plac oamenii falși sau mincinoși. Cel mai mult detest lașitatea și fuga de responsabilități a unor oameni”; în schimb: „ Îmi place să încerc să-i formez pe copii, să le ofer ceva în plus față de ceea ce învață la școală. Astronomia ne oferă o imagine completă despre locul nostru în Univers. Cine ajunge să știe astronomie, ajunge un om liber”, spunea Marin Bica, citat de dl director Florian Hava.
Cum l-au cunoscut și îl apreciază pe Marin profesorii prezenți ieri la înmormântare
Stoian Lucian, prof. de fizică la C.N. Vasile Lucaciu din Baia Mare.
Am venit la Oradea cu dl Ignat Ovidiu, directorul Planetariului din Baia Mare și cu trei elevi de la colegiul nostru: Draghiș Paul, olimpic internațional, cu mai multe medalii la astronomie și astro-fizică și Suciu Tudor (olimpicii de aur ai României - n.n.), precum și Ignat Cristian, de asemenea olimpic internațional. L-am cunoscut pe Marin în 2009, cu prilejul unei olimpiade naționale de astronomie de la Călimănești, și cu mâna pe inimă vă spun că el m-a introdus în familia aceasta a profesorilor pasionați de astronomie; el m-a îndrumat, eu fiind practic la începutul studiului acestei frumoase discipline. Am avut o colaborare de excepție cu Marin. Tot în 2009, am avut o ieșire împreună la o olimpiadă internațională, eu mai mult ca profesor însoțitor, iar el a făcut parte, ca în fiecare an, de altfel, din comisia de corectare a lucrărilor. A fost un om extraordinar, un profesionist deosebit și un om pe măsură. Îl vom regreta enorm. Practic am pierdut cel mai bun profesor în domeniu din țară, profesor dedicat elevilor, cu o activitate didactică intensă la lotul național. Am vorbit cu colegii mei și avem intenția să încropim o culegere care să conțină probleme propuse de-a lungul anilor de dl Bica Marin, probleme extrem de interesante și complexe, probleme care au dat mult de furcă elevilor, dar în schimb i-au ajutat foarte mult în pregătire, fiindu-le de un real folos.
Dl  prof. dr. Crăciun Petru, inspector școlar de fizică, al ISJ Suceava
Am venit cu multă durere în suflet pentru prietenul meu Marin Dacian Bica, un om deosebit. De la el am cunoscut pasiunea pentru astronomie. În 2007, ne-am întâlnit la Călimănești, am stat în aceeași cameră. Am fost impresionat de activitatea lui și am învățat foarte multe lucruri de la el. După aceea am colaborat și ne-am  legat sufletește. Noi suntem un grup de profesori de fizică de la Suceava care am construit Societatea Științifică „Cygnus”, club UNESCO. Marin a fost cel mai bun dintre noi. Din lotul României, el era cel mai bun, prin prestanța la orele de pregătire pe care le desfășura cu copiii. Þinuta lui din punct de vedere științific era la un nivel foarte înalt. A compus sute de probleme, și apropo de aceasta, noi organizăm în fiecare an Tabăra națională de astronomie și astro-fizică la Mănăstirea Humorului, la începutul lunii ianuarie. Anul acesta o vom organiza începând cu data de 19 decembrie, până în 23 decembrie, în aceeași localitate, la Mănăstirea Humorului și poate că și la Voroneț, și de acum înainte se va numi Tabăra națională de astronomie și astro-fizică „Marin Dacian Bica”. În cadrul acestei tabere, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom lansa și cartea lui; vom strânge toate problemele compuse de el într-o culegere de probleme pe care o vom vinde. Cu banii strânși vom ridica un monument, aici în cimitir, prin care să scoatem în evidență că a fost unul dintre cei mai mari astronomi ai țării, coordonator al lotului olimpic al României, cu care a obținut foarte multe medalii. A fost un om bătăios, care s-a luptat pentru copiii noștri, recunoscut pe plan internațional. Am primit mesaje de condoleanțe pe e-mail din întreaga lume: din Iran, Coreea, Ungaria, Rusia (președintele Olimpiadei Internaționale Mihail Gavrilov a transmis condoleanțe familiei), din Indonezia, Columbia, Bolivia, Serbia, Slovacia…, pe care le-a amintit și dl director. Am vrea să scriem pe acel monument că Marin este cetățean de onoare al municipiului Oradea. Noi, care am obținut rezultate pe plan internațional, suntem cetățeni de onoare ai municipiilor din care facem parte. Am vrea ca și Marin, care a fost cel mai bun dintre noi, să devină cetățean de onoare al municipiului Oradea. Din păcate, s-a dus un stâlp al astronomiei noastre. Dl director ne-a promis că laboratorul de fizică de la Școala Gimnazială „Dacia” va purta numele lui Marin Dacian Bica, va avea un colț în care copiii să afle realizările lui și ce profesor strălucit a avut această școală”.
Dl inspector nu a venit singur de la Suceava, ci împreună cu președintele Societății Științifice „Cygnus”, dl Victor Sutac.
Dl Octavian Georgescu, de la Colegiul Național „Carol I” din Craiova
Sunt coordonator al cercului de astronomie și astro-fizică, un cerc de elevi studioși care doresc să învețe astronomia. Sunt elevi nu numai de la noi din liceu, ci și din tot județul. O parte din ei au studiat la loturile naționale, inclusiv cu dl profesor Marin Bica. Dânșii m-au delegat pe mine ca să transmit condoleanțe familiei. Îl cunosc pe domnul Bica din 2008, de la olimpiada națională de la Bârlad, când practic, după prima întâlnire, am devenit prieteni, iar din 2009, am participat la loturile naționale ale României. Am apreciat întotdeauna stilul său, energia sa debordantă și puterea de muncă fantastică. Dedicat copiilor, ca și mine, a refuzat chiar participarea în comisia națională de specialitate pentru a fi aproape de copii. Întotdeauna a fost corect cu el însuși și cu ceilalți și de aceea îl deranjau, ca și pe mine și pe alții, necinstea, impostura, minciuna și nedreptatea făcută în mod special copiilor care ne-au reprezentat. Să sperăm că amintirea sa va rămâne mereu vie în memoria celor care l-au cunoscut și îndrăgit, situându-l acolo unde-i este locul: în fruntea învățământului românesc”.
Sunt părerile și aprecierile a trei dascăli din Baia Mare, Suceava și Craiova care l-au cunoscut, apreciat și iubit pe Marin, așa cum îl apreciem și îl iubim și noi, păstrându-l în memorie pentru faptele sale, pentru profesionalismul său și pentru caracterul și sufletul său nobil!
Dumnezeu să îl ierte și să-l așeze în lumea celor drepți.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pe Marele Ștefan l-a condus o țară, pe Marin Dacian Bica l-a petrecut o școală.    

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 11:01:58 Ora de vară a Europei de Est