Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un weekend plin cu evenimente

Festivalul „Toamna orădeană”

Un weekend plin cu evenimente

Directorul Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primăria Oradea - dl Mircea Oaie, dl Adrian Dume, și dl Călin Pop, membrul formației „Celelalte Cuvinte” au susținut, joi, 26 septembrie 2013, o conferință de presă în care au anunțat evenimentele pregătite de municipalitate pentru ce de-al doilea sfârșit de săptămână în cadrul Festivalului „Toamna orădeană”.

Dl Călin Pop a dat detalii cu privire la concertul „Celelalte Cuvinte” din data de 28 septembrie, ora 20 în Sala Filarmonicii de Stat Oradea.
Conform artistului, acest eveniment va fi un concert unic în Oradea, concert intitulat „Trup și suflet”, concertul fiind un duplex Oradea - București. „Acest concert va fi un concert aparte, foarte provocator, frustrat instrumental, cu ghitări acustice, tobe și un pian. Cu un repertoar inedit spiritual mult mai apropiat de fanii noștri. Inedit deoarece acest repertoar se prezintă doar în Oradea și București. Suntem foarte onorați că putem prezenta acest concert special în Oradea, la 32 de ani de la fondarea grupului „Celelalte Cuvinte”, a menționat Călin Pop.
Bilete la acest concert sunt puse spre vânzare la Filarmonica de Stat, prețul unui bilet fiind de 15 lei.
Tot la acest sfârșit de săptămână se organizează și tradiționalul eveniment, Târgul Pălincarilor în Parcul N. Bălcescu. În paralel cu acest eveniment vor fi și spectacole de muzică populară, detalii despre artiști au fost prezentate de dl Adrian Dume.
Pe scena târgului vor evolua: ansamblurile din Borod (Bărdăuța), Căbești, Luncșoara, Mădăras și Tulca, soliștii: Violeta Gherman, Ioana Urs, Anca Pavel, Sabina Alb Leonte, Lucian Hus și Sînziana Toader,  Ansamblul Folcloric „Nuntașii Bihorului”, Ion Dordoi, Ansamblul Folcloric „Aușana”, ansamblurile din Șuncuiuș, Roșia, Răbăgani și Lazuri de Beiuș și soliștii: Blaga Octavian Andrei, Ioana Urs, Violeta Gherman, Anca Pavel, Ovidiu Piscoi, Monica Blaga, Feciorii Bihorului, Sînziana Toader, Elena Șerb, Simona Bejan, Lucian Hus, Gemenele din Bihor, Ansamblul Folcloric „Bihorul”, Ansamblul Folcloric „Crișana”, Dana Ionela Jurjuț, precum și Grupul Marmația din Maramureș.
Evenimentele vor începe de la ora 17, accesul fiind gratuit.
Directorul Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente - dl Mircea Oaie, a menționat că în cadrul târgului vor fi vânzători de produse specifice din România și Ungaria, la târg participând aproximativ 20 de comercianți.
Totodată, Mircea Oaie a anunțat că duminica de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului „Regina Maria” va avea loc Festivitatea de premiere a Festivalului de Teatru scurt, urmat de spectacolul Scripcarul pe acoperiș de Joseph Stein.
„Așteptăm toți orădenii atât la concertul „Celelalte Cuvinte” sau Târgul Pălincarilor, cât și la Festivalul de Teatru Scurt”.
Programul
Vineri 27 septembrie
Festivalul Internațional de Teatru Oradea
- ora 17.00 și ora 20.00 – Sala Mare – Teatrul Regina Maria, Trupa Iosif Vulcan – Premieră în festival – secțiunea Teatru Scurt – CEI CE NU UITĂ, scenariul și regia artistică Gavriil Pinte
- ora 20.00 – Scena mobilă din spatele teatrului – Compania Cirque Barbette, Belgia – WASTELAND, un spectacol de și cu Rosa Matthis, regia artistică Patricia Barakat
- ora 20.00 – Sala Studio – Teatrul Național Radu Stanca, Sibiu în parteneriat cu Universitatea Lucian Blaga, Sibiu – MELODIE VARȘOVIANĂ, de Leonid Zorin, regia artistică Veronica și Cătălin Pătru
- ora 20.00 – Club Stage – Universitatea de Artă Teatrală, București – KEAN după Jean-Paul Sartre și William Shakespeare, regia artistică Adrian Titieni
- ora 21.00 – Piața Regele Ferdinand – Trupa Artgotica, Sibiu – VLAD DRACUL, spectacol unic și inedit de efecte pirotehnice spectaculoase și proiecții video 3D
- ora 21.00 – Filarmonica de Stat Oradea – spectacol independent București – secțiunea Teatru Scurt – INTERVIU de Theo Van Gogh, regia artistică Bogdan Dumitrescu
Târgul Pălincarilor – Parcul Nicolae Bălcescu
- ora 17.00 – ora 20.00 – Concert în aer liber, susținut de ansambluri folclorice din județul Bihor promovate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor: Ansamblul Bărdăuța - Borod, Ansamblul din Căbești, Ansamblul din Luncșoara, Ansamblul din Mădăras și Ansamblul din Tulca și soliștii: Violeta Gherman, Ioana Urs, Anca Pavel, Sabina Alb Leonte, Lucian Hus și Sînziana Toader
- ora 20.00 – ora 21.00 – Concert în aer liber, susținut de Ansamblul Folcloric „Nuntașii Bihorului”
- ora 21.00 – ora 22.00 – Concert în aer liber, susținut de Ion Dordoi.
 Sâmbătă 28 septembrie
- ora 12.30 – ora 19.00 – Acces gratuit în Turnul Primăriei.
Târgul Pălincarilor – Parcul Nicolae Bălcescu
- ora 14.30 – ora 16.00 – Concert în aer liber, susținut de Ansamblul Folcloric „Aușana”
- ora 16.00 – ora 17.00 – Concert în aer liber, susținut de Grupul Meda Music
- ora 17.00 – ora 20.00 – Concert în aer liber, susținut de ansambluri folclorice din județul Bihor promovate de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor: Ansamblul din Șuncuiuș, Ansamblul din Roșia, Ansamblul din Răbăgani și Ansamblul Lazuri de Beiuș și soliștii: Blaga Octavian Andrei, Ioana Urs, Violeta Gherman, Anca Pavel, Ovidiu Piscoi, Monica Blaga
- ora 20.00 – ora 23.00 – Concert în aer liber, susținut de Feciorii Bihorului și soliștii: Sînziana Toader, Elena Șerb, Simona Bejan, Lucian Hus, Gemenele din Bihor
Festivalul Internațional de Teatru Oradea
- ora 17.00 – Casa de Cultură a Sindicatelor – Teatrul Bulandra București – spectacol cu publicul pe scenă – secțiunea Teatru Scurt – CONTRA PROGRESULUI, de Esteve Soler, regia artistică Bobi Pricop
- ora 18.00 – Scena mobilă din spatele teatrului – Hakeshet Klezmer Band, Oradea – CONCERT DE MUZICĂ KLEZMER
- ora 19.00 – Sala Mare – Teatrul Nottara București – secțiunea Teatru Scurt- premieră în festival – UN PIC PREA INTIM, de Rajiv Joseph, regia artistică Cristian Juncu
- ora 20.00 – Filarmonica de Stat Oradea – Concert CELELALTE CUVINTE, început de turneu național
- ora 21.00 – Sala Arcadia – M.A.S. Franța – secțiunea Teatru Scurt  – TRES – spectacol muzical de Miguel-Ange
- ora 22.30 – Club Stage – Teatrul Mignon București – secțiunea Teatru Scurt – MOFTUL ROMÂN din Momente de I.L. Caragiale, cu Lari Giorgescu
Duminică 29 septembrie
Festivalul Internațional de Teatru Oradea
- ora 17.00 – Sala Studio – Teatrul Pygmalion din Viena – PUȘLAMAUA DE LA ETAJUL 13, de Mircea M. Ionescu, regia artistică Þino Geirun
- ora 19.00 – Sala Mare – FESTIVITATEA DE PREMIERE – Teatrul Regina Maria - secțiunea Teatru Muzică Dans – SCRIPCARUL PE ACOPERIȘ, de Joseph Stein, regia artistică Korcsmaros Gyorgy
- ora 20.00 – Club Stage – Spectacol Independent – AMERICA ȘI ACUSTICA, de Vlad Zografi, un spectacol cu și de Daniela Ionescu
Târgul Pălincarilor – Parcul Nicolae Bălcescu
- ora 14.30 – ora 17.00 – Concert în aer liber, susținut de Feciorii Bihorului și soliștii: Ionoi Aurel, Remus Bondar, Ionel Ban, Ciprian Mocan, „Nuntașii Bihorului” și soliștii: Mariana Militaru-Blaj, Mihai Jula, Lia Bereș, Nelu Oprean, Antoanela Ferche-Buțiu, Florica Ruja, Maria Haiduc
- ora 17.00 – ora 18.00 – Concert în aer liber, susținut de Ansamblul Folcloric „Aușana”.
- ora 18.00 – ora 19.30 – Concert în aer liber, susținut de Ansamblul Folcloric „Bihorul” și  Ansamblul Folcloric „Crișana”
- ora 19.30 – ora 20.00 – Concert în aer liber, susținut de Dana Ionela Jurjuț
- ora 20.00 – ora 21.00 – Concert în aer liber, susținut de Grupul Marmația din Maramureș.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:50:00 Ora de vară a Europei de Est