Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Astăzi, Marea curățenie națională – Let’s Do It, Romania!

Pentru a IV-a oară

Astăzi, Marea curățenie națională – Let’s Do It, Romania!

Astăzi (sâmbătă, 28 septembrie 2013), sute de mii de români vor participa la Marea curățenie națională, eveniment cu tradiție, de-acum, și în România.

Aflat la cea de-a IV-a ediție, acest proiect își propune să dezvolte spiritul implicării civice în rândul voluntarilor și dorința de a proteja mediul înconjurător.
Joi (26 septembrie), în sala de ședințe a  Prefecturii Bihor, în cadrul unei conferințe, au fost stabilite ultimele detalii în cadrul unei întâlniri la care au participat: dl Mihai Pop - coordonatorul județean al proiectului  „Let’s Do It Romania”, doamna Claudia Timofte - șeful Cancelariei Prefectului Claudiu Pop,  dl Ciprian Lupșa - coordonatorul local al proiectului, dl Mircea Stejeran - șef Servicii Publice și Spații Verzi din cadrul Primăriei Oradea, dna prof. Mioara Țigan, din partea ISJ Bihor, reprezentanți ai Gărzii de Mediu, ai Zonei Metropolitane Oradea, ai Poliției, precum și ai unor ONG-uri și firme orădene și bihorene.
„Let’s Do It Romania este un proiect realizat de oameni pentru oameni. Ne dorim cu toții un mediu curat, o viață sănătoasă, o Românie prosperă, iar pentru a atinge aceste obiective, trebuie să fim conștienți că numai implicându-ne în comunitate le putem avea. Sâmbătă (azi – n.n.), ne vom duce să facem curățenie, fiindcă noi suntem responsabili pentru generațiile care urmează. Iar peste ani, vom reprezenta modelele de care au avut nevoie copiii noștri pentru a învăța că trebuie să respectăm natura, altfel se va întoarce împotriva noastră”.
Acesta este mesajul coordonatorului județean al proiectului, dl Mihai Pop.
Am mai aflat că „echipa Let’s Do It Romania – Bihor, în parteneriat cu Asociația Firmelor Bihorene a muncit cu spor în ultimele două luni, astfel că nu mai puțin de 68 de primării și-au anunțat implicarea (de la Cetariu… la Vârciorog), Zona Metropolitană a anunțat că va sprijini primăriile, Eco Bihor va oferi 3.000 de saci pentru voluntari, 48 de instituții de învățământ se vor mobiliza participând efectiv la această acțiune (de la C.N. „Iosif Vulcan”… la Școala Gimnazială „Nestor Porumb” din Tulca), de asemenea, Lotus Center va oferi voluntarilor saci și mănuși, Mediul non-guvernamental din Oradea se alătură acestui proiect (de la Clubul Rotari la „Cercetașii României”).
„Acțiunea va începe dimineața, la ora 9.00, cu întâlnirea în parcarea de la Lotus Center, după care va urma înregistrarea participanților, împărțirea materialelor necesare salubrizării, împărțirea pe echipe a voluntarilor și deplasarea în teren. Menționăm că voluntarii vor fi instruiți să colecteze selectiv pe deșeuri. Estimăm că în total vom avea 6 ore de curățenie efectivă, urmând să încheiem undeva pe la ora 17.00”, a spus Mircea Stejeranreprezentantul Primăriei Oradea.
Fiecare instituție sau firmă implicată va veni pregătită cu voluntarii săi. Zonele în care se va face curățenie sunt:
I. Malurile râului Crișul Repede între:
1.Pod Densusianu și Pod Decebal
2.Pod Decebal și Pod Unirii
3.Pod Unirii  și Pod Dacia Continental
4.Pod Dacia Continental și Pod Dragoș Vodă
 II. Malurile  Pârâului Peța între:
1. Pod Calea Aradului și Pod Universității
2. Pod Universității și Pod Cantemir
3. Pod Cantemir și Pod Seleușului
III. Cartier Grigorescu înspre pădure
S.C. Rer Ecologic S.A. asigură încărcarea deșeurilor colectate în saci de către voluntari în  mijlocul de transport pus la dispoziție.
 La finalul proiectului, voluntarii care vor dori adeverințe de participare vor trebui să transmită o cerere în acest sens la adresa de mail bihor@letsdoitromania.ro Aceste adeverințe sunt foarte utile tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă, cărora li se cere dovada participării la diverse acțiuni de voluntariat. (B.P.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Astăzi, Marea curățenie națională – Let’s Do It, Romania!

Trimite email
sâmbătă, 12 iulie 2025, 08:08:58 Ora de vară a Europei de Est