Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Copii mai încrezători” - Ghid de bune practici de dezvoltarea socio-emoțională

Joi, la CCD Bihor, lansare de carte

„Copii mai încrezători” - Ghid de bune practici de dezvoltarea socio-emoțională

Echipa Pro Cariere (Larisa Cherechianu, Ioana Șandor, Roxana Pantea, Ioana Grigorescu, Szabo Kovari Katalin și Bodo Eva…) a lansat, joi, 26 septembrie 2013, la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor, volumul I al Ghidului de bune practici de dezvoltare socio-emoțională, intitulat „Copii mai încrezători”.

Mesajul doamnei director drd. Carmen Bodiu a fost prezentat de către doamna bibliotecar Mariana Trofin. Despre carte au vorbit doamna profesor metodist Rodica Popa, Larisa Cherechianu,  doamna inspector școlar Voichița Vancu, prof. Lucia Negrău și alte cadre didactice.   
„Conceput din dorința de a contribui la dezvoltarea și asigurarea stării de bine a copilului, Ghidul de bune practici este un produs final în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului „Copii mai încrezători”. Succesul proiectului, finalizat prin lansarea ghidului de astăzi, constituie un exemplu de solidaritate umană în sprijinul realizării uneia dintre cele mai nobile idealuri ale societăților: educația, la o vârstă timpurie, dezvoltând competențe de progres și de autorealizare în viitor. Dincolo de prețioasele îndrumări metodice, transmise în urma unor ample cercetări pe tărâmul didacticii, manualul de față transmite exemple concrete de muncă diferențiată experimentate în activitatea zilnică”, apreciază directorul CCD, doamna profesor drd. Carmen Bodiu. Prezentând ghidul, coordonat de dna Teodora Duță, doamna prof. metodist Rodica Popa a subliniat reperele teoretice în dezvoltarea socio-emoțională a preșcolarilor și școlarilor mici, precum și rolul meloterapie în dezvoltarea socio-emoțională a copiilor, evidențiind faptul că următoarele două capitole (II și III) cuprind propuneri de planuri de activitate pentru educația socio-emoțională, aparținând unor cadre didactice de la grădinițele: 20, 23, 27, 28, 30, 34, 42, 43, 44, 45, 48, 50, 53, 56, „Trei Ursuleți”, „Aleodor”, „Căsuța lui Winnie and Princess”, „Holcim” Aleșd, Grădinița din Santăul Mic și Santăul Mare și Grădinița „Mese-Var” din Derecske, Ungaria.
„A fi lângă copii atunci când au nevoie și nu când vrem noi”
Doamna inspector școlar Voichița Vancu a felicitat colectivul Pro Cariere pentru acest ghid și pe coordonatorul acestuia (dna Teodora Duță), atât pentru cartea pe care o coordonează, cât și pentru noua sa calitate de tânără mămică. „Vorbesc din prisma educatoarei, nu am să fac caz de funcție, pentru că funcția e trecătoare, funcția nu-i meserie, funcția este o povară. Vorbesc ca educatoare pentru că vin dintre copii și știu cât de important este a le conferi și a le da dreptul de a se descoperi în acele momente în care au diferite suferințe, fie despărțirea de casă, de mamă, fie de a se întâlni cu persoane necunoscute. Și totul pornește de la a-i înțelege și a le da dreptul de a fi subiect și nicidecum obiect al educației. Este foarte important a gestiona aceste emoții și a fi lângă copii atunci când au nevoie și nu când vrem noi”, a spus doamna inspector școlar Voichița Vancu. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:„Copii mai încrezători” - Ghid de bune practici de dezvoltarea socio-emoțională.    

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:13:57 Ora de vară a Europei de Est