Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Revista de cultură „Curtea de la Argeș” Nr. 10

Dl prof. Ioan Dzițac ne oferă spre lecturare

Revista de cultură „Curtea de la Argeș” Nr. 10

Citind serialul distinsului profesor Ioan Dzițac despre China, la început, ne întrebam ce interese „ascunse” are să-i ridice în slăvi pe chinezi!

Cu fiecare episod, însă, constatăm că onor chinezii sunt de-a dreptul remarcabili, demni de invidiat și imitat.
Mai mult, în numărul pe octombrie al revistei de cultură „Curtea de la Argeș”, putem citi un articol la fel de incitant, intitulat „În China, după 44 de ani”, scris de Ion Pătrașcu, fost diplomat al României în China, între anii 1966-1969.
Pornind de la Jocul „de-a joaca”, frumos dezvoltat de dl redactorul-șef, Gheorghe Păun, în editorial, alunecăm și cădem în „Datul în mintea copiilor”, care nu mai este un joc (doar de cuvinte). Facem o derogare de la înțelesul expresiei și ajungem la ceea ce autorul, Horia Bădescu, spune de-a dreptul nostim: „Mintea copiilor este locul unde lumina se joacă de-a v-ați ascunselea și Dumnezeu umblă în vârful picioarelor” (superbă imagine!).
Academicianul Dan Berindei se ocupă de un „Mare boier al zilelor noastre”, nimeni altul decât Constantin Bălăceanu-Stolnici. Înțeleptul și venerabilul mare boier, ajuns la 90 de ani, spunea mai devreme (cu un an) Roxanei Vintilă că „între religie și știință nu există contradicții, ci doar complementaritate”. La rubrica „Seniori ai culturii”, Ioan Lascu se oprește la Florea Firan, profesor universitar, critic și istoric literar, publicist și editor – „semănător de urme culturale”. În și la pagina 13, descoperim „Un uriaș al informaticii teoretice”, cum îi spune Lila Sântean-Kari lui Arto Salomaa (citându-l, la rându-i, pe JH, laureat al premiului Nobel al informaticii). „Faimoasa sa carte („Limbaje formale”) a fost poarta mea de intrare în domeniul informaticii teoretice, numit limbaje formale”, spune Lila, devenită mai apoi studenta sa de doctorat. Trăind trecutul ca prezent, dl Dragoș Vaida ne facilitează intrarea pe ușa din față la două personalități emblematice: Grigore C. Moisil și Nicolae Teodorescu. În pagina următoare, dăm de o altă personalitate proeminentă a științelor matematice contemporane, academicianul și ilustrul profesor Radu Miron. Mai departe, Gabriel Dragnea îl scoate la lumină pe Panait Istrati. Ion C. Ștefan ne supune atenției volumul lui Andrei Pleșu „Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste”. La pas prin satul global, Octavian D. Curpaș ne-o prezintă pe Nira Lee, o fire luptătoare din Arizona, care ajunge în armata israeliană. Și dacă vom mai face un pas prin satul global, vom da de un argeșean, despre care v-am vorbit la început; e vorba de Ion Pătrașcu, cel care (re)descoperă China după 44 de ani. Să mai spunem că ne încântă prezența dlui Alex Ștefănescu în paginile revistei, „Cu Cristian Bădiliță printre păsări și extratereștri”. „Sunt bucuros că la această manifestare participă oameni importanți, reprezentând instituții importante din România. Eu nu sunt un nonconformist, am oroare de nonconformism.
Mă bucură foarte mult faptul că domnul Mihail Sachelarie, directorul unei instituții foarte respectate din Pitești, un reprezentant al Institutului Cultural Român, un reprezentant al Consiliului Județean și însuși ministrul Culturii, domnul Daniel Barbu, se află aici. Am văzut de multe ori miniștri care se duc să taie panglica la inaugurarea unui lift. Aici este vorba de un lift care te suie până la cer. E foarte frumos gestul pe care l-a făcut domnul Daniel Barbu, să gireze prin prezența sa lansare unei expoziții cu totul originale. Mai vreau doar să spun că domnul ministru al Culturii este ministru al culturii, deși este un om de cultură, caz rar în România”.    
Răsfoind nr. 10, ne-am delectat foarte, cu de toate cele ale sufletului, rânduite ca într-o biblie, semnate de scriitori, academicieni, matematicieni, psiho-sociologi, publiciști și diplomați din Cluj-Napoca, Norvegia, București, SUA, Craiova și Chișinău (Republica Moldova).
Ovidiu Dan

Trimite email

miercuri, 23 septembrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!