Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Prof.univ.dr. Cornel Domuța – „Cercetător științific în agricultura Crișanei”

Vineri, la Hotel Continental, lansare de carte

Prof.univ.dr. Cornel Domuța – „Cercetător științific în agricultura Crișanei”

Sala de conferințe a Hotelului Continental a găzduit, vineri, 4 octombrie 2013, manifestarea de suflet dedicată distinsului profesor univ. dr. ing. Cornel Domuța, cercetător științific I și membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, așa după cum avea să sublinieze, cu sinceritate, decanul Facultății de Protecția Mediului, dl prof. univ. dr. ing Ioan Chereji, care a recunoscut, cu mândrie, nenumăratele merite ale cercetătorului nr. 1 al facultății (și nu numai), absolvent al Facultății de Agricultură din cadrul I.A. „Nicolae Bălcescu” din București, care și-a pus toată priceperea și puterea de muncă în slujba cercetării.

Iar acum, la capătul celor 30 ani de cercetare asiduă, a adunat toată truda, știința, experiența și dăruirea între coperțile unei cărți pe care a lansat-o vineri, intitulată simplu și sugestiv „Cercetător științific în agricultura Crișanei”. I-au fost alături prieteni din conducerea Universității  și a Senatului universitar, colegii de la facultatea în fruntea căreia s-a aflat de ani buni ca decan, iar acum ca director de departament, prieteni și colegi de la universități și facultăți de profil din țară, președintele  Consiliului Județean Bihor, prietenul său, dl profesor Cornel Popa, omniprezent la  manifestările organizate de dl prof. Cornel Domuța. Sala a devenit neîncăpătoare, iar intervențiile tuturor vorbitorilor au fost, în unanimitate, laudative. Nici nu se puteau să fie altfel, pentru cei care îi cunosc activitatea didactică și științifică, depusă la catedră și în derularea a zeci de proiecte, materializată apoi în chip admirabil prin publicarea a zeci de cărți de autor sau coordonator, alături de colegii și prietenii săi de o viață. Nu am greșit deloc spunând colegi și prieteni, pentru că toți colegii îi sunt și prieteni. Cine nu este prieten cu un asemenea Om de Mare Omenie, un caracter integru, un specialist de excepție, un dascăl minunat și stimat, un devotat profesiei și intereselor facultății și științei? La capătul celor 30 de ani de cercetare are doar un sigur mare regret: că Stațiunea de Cercetări Agrozootehnice Oradea, unde a muncit și a investit știință și dăruire, zeci de ani, alături de colegii săi dragi, începând din 1 noiembrie 1983, nu a putut încăpea pe mâna Universității, o mană cerească ce a scăpat pe nedrept celor în drept să o gospodărească, după ce o viață au administrat-o cu pricepere și dragoste ca pe un bun de mare preț.  
„Dl profesor se străduiește să ne ofere niște repere și să ne aducă aminte de adevăratele valori: familia, tradiția, prietenia și nu în ultimul rând munca”, a recunoscut Costea Monica, moderatorul manifestării.
Un suflet extraordinar de mărinimos a înnobilat întreaga sa activitate
„Vreau să vă spun deschis că mă bucură și mă onorează invitația dlui profesor - a precizat președintele Consiliului Județean, dl prof. Cornel Popa. Doresc să subliniez că prin mintea și cu toată deschiderea inimii domniei sale, dl profesor Domuța, iată, a știut să ne facă să ne simțim bine în jurul domniei sale. Și aș vrea să mai subliniez că se pare că a venit momentul să ne adunăm din ce în ce mai mult în jurul acestei citadele care se numește Universitatea Oradea, pentru a o sprijini”. Revenind la evenimentul aniversar, dl președinte a reliefat imaginea „cercetătorului devotat, care prin ochiul minții sale și dublat de o inimă extraordinar de darnică, în acești 30 de ani nu a făcut altceva decât să caute noul, punându-și toată priceperea și energia sa în slujba cercetării. Nu pot să nu recunosc, suporterul din mine, că m-am bucurat ori de câte ori m-a invitat la o lansare de carte, la orice eveniment, întotdeauna am simțit căldura acestui suflet extraordinar care este profesorul Domuța. Cred că asta a înnobilat întreaga sa activitate: un suflet extraordinar de mărinimos…”, a conchis dl președinte Cornel Popa. La rândul său, doamna prorector, prof. ing. Marcela Prada a ținut să sublinieze că poartă cu sine „bucuria și mândria conducerii Universității de a avea un astfel de coleg printre noi. Un coleg care astăzi, de Ziua Mondială a Educației, ne-a adunat aici pentru a zâmbi împreună, pentru a-i admira activitatea, pentru a-i mulțumi din partea universității pentru această activitate. Mă înclin, domnule profesor, în fața activității desfășurate. Sunt eu impresionată și doresc să vă spun că am admirat foarte mult faptul că împărtășiți tot ceea ce ați acumulat în atâția ani cu cei mai tineri și vă aplecați asupra lor. Și m-a impresionat foarte mult dedicarea cu care doriți să se implice și ei”, a spus doamna prorector.
Președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, vorbind despre modele în cercetare, a subliniat modelul profesorului Domuța, „care trebuie urmat de orice coleg care dorește să obțină performanțe în cercetarea științifică”. Studiind cu atenție CV-ul dlui profesor Cornel Domuța, președintele Senatului avea să ne rețină atenția cu paleta bogată de activități prestigioase ale distinsului profesor Cornel Domuța.
„În Universitate, suntem unica facultate cu două programe clasificate A”
 Parcă niciodată nu l-am simțit atât de motivat pe dl decan Ioan Chereji ca și vineri când a vibrat sincer la reverberația sălii, subliniind meritele incontestabile ale dlui profesor Cornel Domuța în clasificarea cea mai înaltă (A) a domeniilor, a programelor de studiu: Agricultură, Silvicultură, Horticultură… „Munca lui Cornel Domuța și a altor colegi de la Stațiune, a făcut ca programele de studiu din facultatea noastră, Agricultură, cu toată pleiada: Horticultură, Peisagistică, Silvicultură să fie clasificate A pe plan național. Este o mare realizare! Este munca lui Cornel și a colegilor lui. Și nu numai a colegilor lui de generație, ci și a colegilor celor tineri pe care a reușit să-i atragă lângă el și să-i înhame la această muncă, pentru că nu este ușor, recunoaște dl decan, spre cinstea domniei sale. Proiectele obținute de Cornel, scrise de el pentru el sau pentru alții, au făcut ca facultatea noastră să se clasifice A. În Universitate, suntem unica facultate cu două programe clasificate A”, a conchis domnul decan Ioan Chereji.
Plecăciune, domnule decan, ați pus punctul pe i și degetul pe „rană”!
Plecăciune, domnule profesor - director Cornel Domuța!
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prof. univ. dr. Cornel Domuța – „Cercetător științific în agricultura Crișanei”.   

Trimite email
joi, 18 aprilie 2024, 10:20:43 Ora de vară a Europei de Est