Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Reuniunea de proiect, cu parteneri din Anglia, Spania și Irlanda

Între 5 și 9 martie, la Grădinița nr. 51 din Oradea

Reuniunea de proiect, cu parteneri din Anglia, Spania și Irlanda

În perioada 5 - 9 martie 2008, Grădinița nr. 51 din Oradea (grădiniță cu program prelungit), a găzduit întâlnirea de proiect Socrates Comenius, cu tema “Nord, sud, est, vest,/ Stând pe pământ,/ Privind spre mare”, la care au participat și delegațiile de profesori din cele trei țări partenere: Anglia, Spania și Irlanda.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de trei ani și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), înființată în 27 ianuarie 2005 prin Hotărârea de Guvern nr. 76/ 27. 01. 2005, ca instituție publică, aflată în subordinea M.E.C.T.
Proiectul se află în cel de-al doilea an  de derulare și are ca scop îmbunătățirea calității și consolidarea dimensiunii europene în educație, încurajarea învățării limbilor străine și a cooperării transnaționale între școli, promovarea conștiinței interculturale și a inovației în ceea ce privește metodele pedagogice și tehnicile informaționale.
Reuniuni, teme, produse finale
Tema proiectului a fost stabilită de comun acord de toate cele patru țări partenere potrivit așezării lor geografice, fiecare având ieșire la mare (Irlanda în nord, Spania în sud, România în est și Anglia în vest).
Dat fiind faptul că proiectul se derulează pe o perioadă de trei ani, pe lângă tema principală, au fost stabilite teme pentru fiecare an de proiect. Astfel, în primul an, tema a fost: „Istorie, geografie, tradiții și obiceiuri locale”, în cel de-al doilea an: „Mituri și legende specifice”, iar pentru cel de-al treilea an: ”Povești și legende create de copii pe baza unor fotografii sau ilustrații”.
Finalitățile fiecărui an oglindesc activitățile care s-au desfășurat cu copiii, reprezentând o transpunere în practică a temelor anuale. Astfel, pentru primul an, toate cele patru țări au realizat împreună o mapă multi-media care cuprinde elemente de istorie, geografie, tradiții și obiceiuri specifice celor patru țări. Pentru cel de-al doilea an de proiect, aflat în derulare, produsul final va consta într-o culegere de mituri și legende specifice, iar pentru cel de-al treilea an, produsul final urmează să fie stabilit la reuniunea de proiect din Swindon (Anglia), din octombrie 2008.
Reuniunea de la Oradea este cea de-a treia din cele șase stabilite. Prima a fost găzduită de Școala Primară Haydonleigh (Haydonleigh Primary School) din orașul Swindon (Anglia), școală  coordonatoare de proiect. Următoarea întâlnire s-a desfășurat în  Cartaya (Spania), la Școala „Juan Ramon Jimenez” ( C.E.I.P. Juan Ramon Jimenez). Cea de-a patra va fi găzduită de Școala Schoil Mhuire din orașul Dungarvan (Irlanda), iar ultimele două reuniuni vor avea loc în Anglia și Spania.
Întâlnirea de proiect de la Oradea
După ce s-au familiarizat cu grădinița, cele trei delegații de profesori au fost invitate în sălile de clasă unde au asistat la activități demonstrative. La grupa mare pregătitoare, educatoarele Felicia Andor și Nicoleta Nicoruț au desfășurat o activitate artistico–plastică – dactilopictură (pictură cu degetul) „Pomi înmuguriți”; un joc distractiv „ Clopoțelul” (varianta englezească a jocului „De-a Baba-Oarba”). După- amiază, artiștii păpușari le-au prezentat oaspeților un spectacol de teatru de păpuși - „Scufița Roșie” și un moment artistic dedicat mamelor. Educatoarea Maria Brata a ținut o activitate de confecționat coșulețe de flori pentru mame și pentru cei prezenți la activitate. La grupa mijlocie, educatoarele Daniela Morar și Antonela Buțiu au pregătit cu copiii tablouri cu lalele (atât pentru mame, cât și pentru partenerii de proiect), precum și un scurt program de cântece și dansuri populare românești.
Copiii din grupa mică (îndrumați de educatoarele Delia Dan și Nicoleta Popovici) s-au familiarizat cu forme și culori în cadrul jocului matematic cu  tema „Recunoaște ce-ți arăt!”
După-amiază, au devenit protagoniștii  programului artistic dedicat mamelor.
Directoarea grădiniței, dna Maria Lele, a prezentat directorilor celor trei delegații planul managerial, planul de școlarizare și proiectul de dezvoltare a grădiniței. S-au realizat schimburi de informații referitoare la probleme de management educațional.
Cele trei delegații de profesori au făcut o scurtă vizită la Școala cu clasele I-VIII „Ioan Slavici”, după care au revenit la grădiniță pentru discuții pe marginea proiectului. S-a hotărât ca produsul final pentru anul școlar 2007/2008 să fie o culegere de legende specifice fiecărei țări (care să cuprindă pe lângă textul legendelor și lucrări realizate de copii în conformitate cu tema propusă.
În 7 martie, delegațiile străine au fost invitate la Inspectoratul Școlar, unde au fost întâmpinate, de un grup de inspectori școlari și de inspectorul pentru învățământ preșcolar, doamna Voichița Vancu. Directorul Școlii din Cartaya (Spania) a ținut să sublinieze faptul că la școala pe care o conduce învață și treizeci de copii români, apreciați și stimați de corpul profesoral spaniol.
Pe lângă  activitatea de bază (didactică și de proiect), oaspeților le-a fost facilitată descoperirea bijuteriilor arhitecturale ale municipiului Oradea, precum și cunoașterea frumuseților carstice ale Peșterii Urșilor. Tot la  Chișcău, oaspeții au vizitat Muzeul „Flutur”, urmând ca la întoarcere să se oprească și la Băile Felix.
La finalul reuniunii, gazdele au avut bucuria să constate că toți cei 11 oaspeți au rămas plăcut impresionați de tot ceea ce au văzut și au descoperit în România, afirmând că la întoarcerea acasă vor spune tuturor că România este altfel decât cea care le-a fost prezentată la știri.
(Felicia & Ovidiu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Reuniunea de proiect, cu parteneri din Anglia, Spania și Irlanda .

   

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 16 mai 2021