Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Reuniunea de proiect, cu parteneri din Anglia, Spania și Irlanda

Între 5 și 9 martie, la Grădinița nr. 51 din Oradea

Reuniunea de proiect, cu parteneri din Anglia, Spania și Irlanda

În perioada 5 - 9 martie 2008, Grădinița nr. 51 din Oradea (grădiniță cu program prelungit), a găzduit întâlnirea de proiect Socrates Comenius, cu tema “Nord, sud, est, vest,/ Stând pe pământ,/ Privind spre mare”, la care au participat și delegațiile de profesori din cele trei țări partenere: Anglia, Spania și Irlanda.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de trei ani și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), înființată în 27 ianuarie 2005 prin Hotărârea de Guvern nr. 76/ 27. 01. 2005, ca instituție publică, aflată în subordinea M.E.C.T.
Proiectul se află în cel de-al doilea an  de derulare și are ca scop îmbunătățirea calității și consolidarea dimensiunii europene în educație, încurajarea învățării limbilor străine și a cooperării transnaționale între școli, promovarea conștiinței interculturale și a inovației în ceea ce privește metodele pedagogice și tehnicile informaționale.
Reuniuni, teme, produse finale
Tema proiectului a fost stabilită de comun acord de toate cele patru țări partenere potrivit așezării lor geografice, fiecare având ieșire la mare (Irlanda în nord, Spania în sud, România în est și Anglia în vest).
Dat fiind faptul că proiectul se derulează pe o perioadă de trei ani, pe lângă tema principală, au fost stabilite teme pentru fiecare an de proiect. Astfel, în primul an, tema a fost: „Istorie, geografie, tradiții și obiceiuri locale”, în cel de-al doilea an: „Mituri și legende specifice”, iar pentru cel de-al treilea an: ”Povești și legende create de copii pe baza unor fotografii sau ilustrații”.
Finalitățile fiecărui an oglindesc activitățile care s-au desfășurat cu copiii, reprezentând o transpunere în practică a temelor anuale. Astfel, pentru primul an, toate cele patru țări au realizat împreună o mapă multi-media care cuprinde elemente de istorie, geografie, tradiții și obiceiuri specifice celor patru țări. Pentru cel de-al doilea an de proiect, aflat în derulare, produsul final va consta într-o culegere de mituri și legende specifice, iar pentru cel de-al treilea an, produsul final urmează să fie stabilit la reuniunea de proiect din Swindon (Anglia), din octombrie 2008.
Reuniunea de la Oradea este cea de-a treia din cele șase stabilite. Prima a fost găzduită de Școala Primară Haydonleigh (Haydonleigh Primary School) din orașul Swindon (Anglia), școală  coordonatoare de proiect. Următoarea întâlnire s-a desfășurat în  Cartaya (Spania), la Școala „Juan Ramon Jimenez” ( C.E.I.P. Juan Ramon Jimenez). Cea de-a patra va fi găzduită de Școala Schoil Mhuire din orașul Dungarvan (Irlanda), iar ultimele două reuniuni vor avea loc în Anglia și Spania.
Întâlnirea de proiect de la Oradea
După ce s-au familiarizat cu grădinița, cele trei delegații de profesori au fost invitate în sălile de clasă unde au asistat la activități demonstrative. La grupa mare pregătitoare, educatoarele Felicia Andor și Nicoleta Nicoruț au desfășurat o activitate artistico–plastică – dactilopictură (pictură cu degetul) „Pomi înmuguriți”; un joc distractiv „ Clopoțelul” (varianta englezească a jocului „De-a Baba-Oarba”). După- amiază, artiștii păpușari le-au prezentat oaspeților un spectacol de teatru de păpuși - „Scufița Roșie” și un moment artistic dedicat mamelor. Educatoarea Maria Brata a ținut o activitate de confecționat coșulețe de flori pentru mame și pentru cei prezenți la activitate. La grupa mijlocie, educatoarele Daniela Morar și Antonela Buțiu au pregătit cu copiii tablouri cu lalele (atât pentru mame, cât și pentru partenerii de proiect), precum și un scurt program de cântece și dansuri populare românești.
Copiii din grupa mică (îndrumați de educatoarele Delia Dan și Nicoleta Popovici) s-au familiarizat cu forme și culori în cadrul jocului matematic cu  tema „Recunoaște ce-ți arăt!”
După-amiază, au devenit protagoniștii  programului artistic dedicat mamelor.
Directoarea grădiniței, dna Maria Lele, a prezentat directorilor celor trei delegații planul managerial, planul de școlarizare și proiectul de dezvoltare a grădiniței. S-au realizat schimburi de informații referitoare la probleme de management educațional.
Cele trei delegații de profesori au făcut o scurtă vizită la Școala cu clasele I-VIII „Ioan Slavici”, după care au revenit la grădiniță pentru discuții pe marginea proiectului. S-a hotărât ca produsul final pentru anul școlar 2007/2008 să fie o culegere de legende specifice fiecărei țări (care să cuprindă pe lângă textul legendelor și lucrări realizate de copii în conformitate cu tema propusă.
În 7 martie, delegațiile străine au fost invitate la Inspectoratul Școlar, unde au fost întâmpinate, de un grup de inspectori școlari și de inspectorul pentru învățământ preșcolar, doamna Voichița Vancu. Directorul Școlii din Cartaya (Spania) a ținut să sublinieze faptul că la școala pe care o conduce învață și treizeci de copii români, apreciați și stimați de corpul profesoral spaniol.
Pe lângă  activitatea de bază (didactică și de proiect), oaspeților le-a fost facilitată descoperirea bijuteriilor arhitecturale ale municipiului Oradea, precum și cunoașterea frumuseților carstice ale Peșterii Urșilor. Tot la  Chișcău, oaspeții au vizitat Muzeul „Flutur”, urmând ca la întoarcere să se oprească și la Băile Felix.
La finalul reuniunii, gazdele au avut bucuria să constate că toți cei 11 oaspeți au rămas plăcut impresionați de tot ceea ce au văzut și au descoperit în România, afirmând că la întoarcerea acasă vor spune tuturor că România este altfel decât cea care le-a fost prezentată la știri.
(Felicia & Ovidiu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Reuniunea de proiect, cu parteneri din Anglia, Spania și Irlanda .

   

Trimite email
miercuri, 9 octombrie 2024, 19:12:38 Ora de vară a Europei de Est