Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reuniunea de proiect, cu parteneri din Anglia, Spania și Irlanda

Între 5 și 9 martie, la Grădinița nr. 51 din Oradea

Reuniunea de proiect, cu parteneri din Anglia, Spania și Irlanda

În perioada 5 - 9 martie 2008, Grădinița nr. 51 din Oradea (grădiniță cu program prelungit), a găzduit întâlnirea de proiect Socrates Comenius, cu tema “Nord, sud, est, vest,/ Stând pe pământ,/ Privind spre mare”, la care au participat și delegațiile de profesori din cele trei țări partenere: Anglia, Spania și Irlanda.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de trei ani și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), înființată în 27 ianuarie 2005 prin Hotărârea de Guvern nr. 76/ 27. 01. 2005, ca instituție publică, aflată în subordinea M.E.C.T.
Proiectul se află în cel de-al doilea an  de derulare și are ca scop îmbunătățirea calității și consolidarea dimensiunii europene în educație, încurajarea învățării limbilor străine și a cooperării transnaționale între școli, promovarea conștiinței interculturale și a inovației în ceea ce privește metodele pedagogice și tehnicile informaționale.
Reuniuni, teme, produse finale
Tema proiectului a fost stabilită de comun acord de toate cele patru țări partenere potrivit așezării lor geografice, fiecare având ieșire la mare (Irlanda în nord, Spania în sud, România în est și Anglia în vest).
Dat fiind faptul că proiectul se derulează pe o perioadă de trei ani, pe lângă tema principală, au fost stabilite teme pentru fiecare an de proiect. Astfel, în primul an, tema a fost: „Istorie, geografie, tradiții și obiceiuri locale”, în cel de-al doilea an: „Mituri și legende specifice”, iar pentru cel de-al treilea an: ”Povești și legende create de copii pe baza unor fotografii sau ilustrații”.
Finalitățile fiecărui an oglindesc activitățile care s-au desfășurat cu copiii, reprezentând o transpunere în practică a temelor anuale. Astfel, pentru primul an, toate cele patru țări au realizat împreună o mapă multi-media care cuprinde elemente de istorie, geografie, tradiții și obiceiuri specifice celor patru țări. Pentru cel de-al doilea an de proiect, aflat în derulare, produsul final va consta într-o culegere de mituri și legende specifice, iar pentru cel de-al treilea an, produsul final urmează să fie stabilit la reuniunea de proiect din Swindon (Anglia), din octombrie 2008.
Reuniunea de la Oradea este cea de-a treia din cele șase stabilite. Prima a fost găzduită de Școala Primară Haydonleigh (Haydonleigh Primary School) din orașul Swindon (Anglia), școală  coordonatoare de proiect. Următoarea întâlnire s-a desfășurat în  Cartaya (Spania), la Școala „Juan Ramon Jimenez” ( C.E.I.P. Juan Ramon Jimenez). Cea de-a patra va fi găzduită de Școala Schoil Mhuire din orașul Dungarvan (Irlanda), iar ultimele două reuniuni vor avea loc în Anglia și Spania.
Întâlnirea de proiect de la Oradea
După ce s-au familiarizat cu grădinița, cele trei delegații de profesori au fost invitate în sălile de clasă unde au asistat la activități demonstrative. La grupa mare pregătitoare, educatoarele Felicia Andor și Nicoleta Nicoruț au desfășurat o activitate artistico–plastică – dactilopictură (pictură cu degetul) „Pomi înmuguriți”; un joc distractiv „ Clopoțelul” (varianta englezească a jocului „De-a Baba-Oarba”). După- amiază, artiștii păpușari le-au prezentat oaspeților un spectacol de teatru de păpuși - „Scufița Roșie” și un moment artistic dedicat mamelor. Educatoarea Maria Brata a ținut o activitate de confecționat coșulețe de flori pentru mame și pentru cei prezenți la activitate. La grupa mijlocie, educatoarele Daniela Morar și Antonela Buțiu au pregătit cu copiii tablouri cu lalele (atât pentru mame, cât și pentru partenerii de proiect), precum și un scurt program de cântece și dansuri populare românești.
Copiii din grupa mică (îndrumați de educatoarele Delia Dan și Nicoleta Popovici) s-au familiarizat cu forme și culori în cadrul jocului matematic cu  tema „Recunoaște ce-ți arăt!”
După-amiază, au devenit protagoniștii  programului artistic dedicat mamelor.
Directoarea grădiniței, dna Maria Lele, a prezentat directorilor celor trei delegații planul managerial, planul de școlarizare și proiectul de dezvoltare a grădiniței. S-au realizat schimburi de informații referitoare la probleme de management educațional.
Cele trei delegații de profesori au făcut o scurtă vizită la Școala cu clasele I-VIII „Ioan Slavici”, după care au revenit la grădiniță pentru discuții pe marginea proiectului. S-a hotărât ca produsul final pentru anul școlar 2007/2008 să fie o culegere de legende specifice fiecărei țări (care să cuprindă pe lângă textul legendelor și lucrări realizate de copii în conformitate cu tema propusă.
În 7 martie, delegațiile străine au fost invitate la Inspectoratul Școlar, unde au fost întâmpinate, de un grup de inspectori școlari și de inspectorul pentru învățământ preșcolar, doamna Voichița Vancu. Directorul Școlii din Cartaya (Spania) a ținut să sublinieze faptul că la școala pe care o conduce învață și treizeci de copii români, apreciați și stimați de corpul profesoral spaniol.
Pe lângă  activitatea de bază (didactică și de proiect), oaspeților le-a fost facilitată descoperirea bijuteriilor arhitecturale ale municipiului Oradea, precum și cunoașterea frumuseților carstice ale Peșterii Urșilor. Tot la  Chișcău, oaspeții au vizitat Muzeul „Flutur”, urmând ca la întoarcere să se oprească și la Băile Felix.
La finalul reuniunii, gazdele au avut bucuria să constate că toți cei 11 oaspeți au rămas plăcut impresionați de tot ceea ce au văzut și au descoperit în România, afirmând că la întoarcerea acasă vor spune tuturor că România este altfel decât cea care le-a fost prezentată la știri.
(Felicia & Ovidiu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Reuniunea de proiect, cu parteneri din Anglia, Spania și Irlanda .

   

Trimite email
duminică, 11 mai 2025, 06:59:10 Ora de vară a Europei de Est