Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Surprize – surprize pe ultima sută de metri a Festivalului „Toamna orădeană”

Patru zile de foc!

Surprize – surprize pe ultima sută de metri a Festivalului „Toamna orădeană”

Dl viceprimar Ovidiu Mureșan a susținut ieri, 8 octombrie 2013, o conferință de presă în care a prezentat programul manifestărilor ultimei săptămâni a Festivalului „Toamna orădeană”

Directorul artistic al Teatrului Arcadia, dl. Florian Silaghi a prezentat principalele atracții ale Festivalului de Teatru pentru Copii. „Este prima ediție a Festivalului de Teatru pentru Copii în cei 60 de ani de existență a teatrului și sperăm ca aceasta să devină o tradiție în orașul nostru”, a spus directorul artistic Florian Silaghi. În cele cinci zile de desfășurare a festivalului, copiii vor putea vedea piesele: Frumoasa și Bestia (Trupa Arcadia), Pinocchio (Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad – Trupa Marionete), Hansel și Gretel (Trupa Arcadia), Micii Mușchetari (Teatrul Prichindel din Alba Iulia), Povestea Porcului (Teatrul Þăndărică București) sau piesa în limba maghiară Kormoskeppel Mutogat (Teatrul Szigligeti – Trupa Liliput).
Tot în cadrul acestei ediții a „Toamnei orădene”, organizatorii s-au gândit și la alte manifestări dedicate celor mici. „În Orășelul Copiilor va avea loc în perioada 11-13 octombrie, cea de-a V-a ediție a Festivalului Copiilor, în cadrul căruia se va desfășura și un inedit Festival al Plăcintelor, copiii având posibilitatea să participe pe toată durata celor trei zile de desfășurare la demonstrații de preparare a aluaturilor pentru plăcinte”, a spus viceprimarul Ovidiu Mureșan.
Având în vedere că Festivalul „Toamna orădeană” marchează împlinirea a 900 de ani de la prima atestare documentară a orașului Oradea, organizatorii au pregătit pentru zilele de 10-11 septembrie un simpozion științific intitulat „Oradea – 900 de ani de devenire istorică”, în cadrul căruia istorici și profesori universitari vor susține în Sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea mai multe comunicări științifice. Istoricul Dumitru Noane, prezent la conferința de presă, a spus: „Oradea este printre puținele orașe din România cu o atestare atât de veche, prin urmare simpozionul științific va surprinde crâmpeie din aceste 9 secole de existență a orașului nostru”.
Vineri, 11 octombrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor,  iubitorii de folclor se vor putea bucura de un concert de muzică populară ai cărui invitați speciali sunt artiștii: Dumitru Fărcaș, Nicolae Furdui Iancu, Dinu Iancu Sălăjanu, Sava Negrean Brudașcu, spectacolul fiind prezentat de îndrăgitul cântăreț Aurel Tămaș.
Despre manifestările pregătite de Ziua Orașului a vorbit dl. Mircea Oaie – director al Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primăria Oradea. „Ziua de 12 octombrie va fi marcată printr-o ședință festivă, care va avea loc de la ora 12.00 în sala mare a Primăriei Oradea, urmată de o demonstrație de tir cu arcul medieval care va putea fi admirată pe platoul din fața Primăriei Oradea. Participanții vor porni apoi spre Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie, unde vor avea loc depuneri de coroane, dar și un frumos recital al Corului „Traian Moșoiu”. La final, alaiul se va îndrepta spre Casa Memorială „Aurel Lazăr”, unde se va intona Imnul de Stat și se vor depune coroane, jerbe și buchete de flori la placa comemorativă de pe fațada Casei Memoriale „Aurel Lazăr”, iar apoi se va pleca spre statuia lui Aurel Lazăr de pe str. Republicii”, a precizat dl. Mircea Oaie.
Spre seară, începând cu  ora 18.00, pe scena amenajată în Parcul 1 Decembrie vor avea loc concerte în aer liber susținute de: ANYSOUND, MAGNETON, NAGY FERO și BEATRICE, SHERBY, CRBL, SMILEY, urmând ca la  ora 22.40 cei prezenți să poată urmări un frumos foc de artificii.
Duminică, 13 octombrie, de la  ora 19.00 va avea loc concertul în aer liber susținut de ELECTRIC FENCE, urmat de concertul susținut de CARGO și DIRECÞIA 5.
În seara ultimei zile a festivalului, iubitorii de operă vor putea viziona la Teatrul „Regina Maria”, spectacolul de operă TOSCA de G. Puccini, o producție orădeană realizată de Asociația Culturală Opera Per Sempre special pentru această ediție a „Toamnei orădene”. Prezenți la conferința de presă, soprana Florina Hinsu, care va apărea în rolul titular, și regizorul Horia Ballint au subliniat faptul că „Tosca” este primul spectacol de operă realizat la Oradea după 1924, când a fost desființată secția de operă a teatrului local. Regizorul Horia Ballint a recomandat-o cu multă căldură pe Florina Hinsu drept o cântăreață care poate apărea cu succes pe marile scene de operă ale lumii. La rândul său, Florina Hinsu și-a exprimat încrederea că orădenii vor avea prilejul să vadă pe scena Teatrului „Regina Maria” un spectacol de mare ținută.
Mirela Macra

Trimite email

marţi, 2 iunie 2020