Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Surprize – surprize pe ultima sută de metri a Festivalului „Toamna orădeană”

Patru zile de foc!

Surprize – surprize pe ultima sută de metri a Festivalului „Toamna orădeană”

Dl viceprimar Ovidiu Mureșan a susținut ieri, 8 octombrie 2013, o conferință de presă în care a prezentat programul manifestărilor ultimei săptămâni a Festivalului „Toamna orădeană”

Directorul artistic al Teatrului Arcadia, dl. Florian Silaghi a prezentat principalele atracții ale Festivalului de Teatru pentru Copii. „Este prima ediție a Festivalului de Teatru pentru Copii în cei 60 de ani de existență a teatrului și sperăm ca aceasta să devină o tradiție în orașul nostru”, a spus directorul artistic Florian Silaghi. În cele cinci zile de desfășurare a festivalului, copiii vor putea vedea piesele: Frumoasa și Bestia (Trupa Arcadia), Pinocchio (Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad – Trupa Marionete), Hansel și Gretel (Trupa Arcadia), Micii Mușchetari (Teatrul Prichindel din Alba Iulia), Povestea Porcului (Teatrul Þăndărică București) sau piesa în limba maghiară Kormoskeppel Mutogat (Teatrul Szigligeti – Trupa Liliput).
Tot în cadrul acestei ediții a „Toamnei orădene”, organizatorii s-au gândit și la alte manifestări dedicate celor mici. „În Orășelul Copiilor va avea loc în perioada 11-13 octombrie, cea de-a V-a ediție a Festivalului Copiilor, în cadrul căruia se va desfășura și un inedit Festival al Plăcintelor, copiii având posibilitatea să participe pe toată durata celor trei zile de desfășurare la demonstrații de preparare a aluaturilor pentru plăcinte”, a spus viceprimarul Ovidiu Mureșan.
Având în vedere că Festivalul „Toamna orădeană” marchează împlinirea a 900 de ani de la prima atestare documentară a orașului Oradea, organizatorii au pregătit pentru zilele de 10-11 septembrie un simpozion științific intitulat „Oradea – 900 de ani de devenire istorică”, în cadrul căruia istorici și profesori universitari vor susține în Sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea mai multe comunicări științifice. Istoricul Dumitru Noane, prezent la conferința de presă, a spus: „Oradea este printre puținele orașe din România cu o atestare atât de veche, prin urmare simpozionul științific va surprinde crâmpeie din aceste 9 secole de existență a orașului nostru”.
Vineri, 11 octombrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor,  iubitorii de folclor se vor putea bucura de un concert de muzică populară ai cărui invitați speciali sunt artiștii: Dumitru Fărcaș, Nicolae Furdui Iancu, Dinu Iancu Sălăjanu, Sava Negrean Brudașcu, spectacolul fiind prezentat de îndrăgitul cântăreț Aurel Tămaș.
Despre manifestările pregătite de Ziua Orașului a vorbit dl. Mircea Oaie – director al Direcției Monitorizare Cheltuieli de Funcționare și Organizare Evenimente din Primăria Oradea. „Ziua de 12 octombrie va fi marcată printr-o ședință festivă, care va avea loc de la ora 12.00 în sala mare a Primăriei Oradea, urmată de o demonstrație de tir cu arcul medieval care va putea fi admirată pe platoul din fața Primăriei Oradea. Participanții vor porni apoi spre Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie, unde vor avea loc depuneri de coroane, dar și un frumos recital al Corului „Traian Moșoiu”. La final, alaiul se va îndrepta spre Casa Memorială „Aurel Lazăr”, unde se va intona Imnul de Stat și se vor depune coroane, jerbe și buchete de flori la placa comemorativă de pe fațada Casei Memoriale „Aurel Lazăr”, iar apoi se va pleca spre statuia lui Aurel Lazăr de pe str. Republicii”, a precizat dl. Mircea Oaie.
Spre seară, începând cu  ora 18.00, pe scena amenajată în Parcul 1 Decembrie vor avea loc concerte în aer liber susținute de: ANYSOUND, MAGNETON, NAGY FERO și BEATRICE, SHERBY, CRBL, SMILEY, urmând ca la  ora 22.40 cei prezenți să poată urmări un frumos foc de artificii.
Duminică, 13 octombrie, de la  ora 19.00 va avea loc concertul în aer liber susținut de ELECTRIC FENCE, urmat de concertul susținut de CARGO și DIRECÞIA 5.
În seara ultimei zile a festivalului, iubitorii de operă vor putea viziona la Teatrul „Regina Maria”, spectacolul de operă TOSCA de G. Puccini, o producție orădeană realizată de Asociația Culturală Opera Per Sempre special pentru această ediție a „Toamnei orădene”. Prezenți la conferința de presă, soprana Florina Hinsu, care va apărea în rolul titular, și regizorul Horia Ballint au subliniat faptul că „Tosca” este primul spectacol de operă realizat la Oradea după 1924, când a fost desființată secția de operă a teatrului local. Regizorul Horia Ballint a recomandat-o cu multă căldură pe Florina Hinsu drept o cântăreață care poate apărea cu succes pe marile scene de operă ale lumii. La rândul său, Florina Hinsu și-a exprimat încrederea că orădenii vor avea prilejul să vadă pe scena Teatrului „Regina Maria” un spectacol de mare ținută.
Mirela Macra

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 10:45:32 Ora standard a Europei de Est