Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul strategic integrat, elaborat de Primăria Oradea

În ședința extraordinară de astăzi

Proiectul strategic integrat, elaborat de Primăria Oradea

Membrii Consiliului Local Oradea se vor întruni într-o ședință extraordinară astăzi, 12 octombrie 2013, în cadrul ședinței discutându-se și despre aprobarea demarării procesului de pregătire a unui proiect strategic integrat la nivelul municipiului Oradea și al spațiului peri-urban care ar urma să fie finanțat în perioada de programare 2014-2020.

Detalii legate de acest proiect au fost prezentate miercuri, 9 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă de către primarul Ilie Bolojan.
În octombrie 2011, Comisia Europeană a adoptat și lansat pentru dezbatere publică și negociere cu statele membre propuneri legislative privind politica de coeziune pentru perioada 2014-2020. În domeniul dezvoltării urbane, propunerile privind politica de coeziune au ca obiectiv stimularea dezvoltării urbane integrate în vederea consolidării rolului orașelor în contextul dezvoltării urbane durabile și atingerii unei dezvoltări socio-economice echilibrate.
Obiectivele tematice și prioritățile de investiții specifice zonelor urbane menționate în propunerea de regulament privind Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) sunt următoarele:
- Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon în toate sectoarele (Obiectivul tematic 4): promovarea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru zonele urbane;
- Protecția mediului și promovarea utilizării eficiente a resurselor (Obiectivul tematic 6): acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, inclusiv reabilitarea siturilor poluate și reducerea poluării aerului;
- Promovarea sistemelor de transport durabile și eliminarea blocajelor din cadrul rețelelor majore de infrastructură (Obiectivul tematic 7); dezvoltarea unor sisteme de transport care respectă mediul și cu emisii scăzute de dioxid de carbon și promovarea unei mobilități urbane durabile;
- Promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei (Obiectivul tematic 9): sprijinirea revitalizării fizice și economice a comunităților urbane defavorizate;
Cele mai importante instrumente planificate să contribuie la stimularea creării de zone urbane funcționale respectiv să aplice obiectivul strategic menționat anterior se referă la Investițiile Teritoriale Integrate. Utilizarea acestui instrument va crește eficiența mecanismelor de guvernanță teritorială și cooperarea între diverse așezări și, în plus, va crește responsabilitatea beneficiarilor locali.
Investițiile teritoriale integrate (ITI) vor avea la bază nevoile locale pentru a stimula dezvoltarea integrată și cooperarea la nivel trans‐sectorial și subregional, conducând astfel la sinergii între fondurile structurale europene și alte surse de finanțare (de exemplu, bugetul național sau local) și evitând finanțarea de proiecte disparate sau divergente.
„Având în vedere necesitatea abordării integrate a principalelor nevoi la nivelul aglomerării urbane Oradea (care cuprinde atât municipiul cât și comunele situate în spațiul peri-urban), este necesară pregătirea unui proiect strategic integrat care să stea la baza extinderii perimetrului de dezvoltare al Municipiului Oradea, respectiv la crearea unei veritabile zone urbane funcționale, care să crească gradul de interconectare cu localitățile situate în spațiul peri-urban, mărind atât masa demografică cât și economică, accentuându-se astfel procesul de urbanizare”, a declarat primarul Ilie Bolojan.
Astfel, principalele elemente care pot contribui la creșterea profilului urban al Municipiului Oradea în regiune, respectiv la crearea unor funcțiuni teritoriale la nivelul Zonei Metropolitane Oradea sunt:
-           Identificarea și dezvoltarea de parcuri industriale în diferite zone de contact ale Municipiului Oradea cu diferite comune situate în Zona Metropolitană Oradea (spre Borș, spre Sîntandrei etc);
-           Construcția unui coridor de dezvoltare sub forma unui inel de centură care să facă legătura între diferitele infrastructuri de afaceri care ar fi dezvoltate;
-           Achiziția de mijloace de transport care să permită asigurarea unui serviciu de transport public local în format curse regulate către parcurile industriale care vor fi amenajate;
-           Dezvoltarea educațională prin investiții în infrastructură (colegii tehnice), achiziția de echipamente specifice destinate îmbunătățirii procesului educațional, dezvoltarea unor programe de formare profesională care să faciliteze creșterea gradului de calificare, să permită îmbunătățirea consilierii și orientării elevilor respectiv să crească gradul de angajare a absolvenților.
Pentru a dezvolta un astfel de proiect strategic integrat este necesară elaborarea mai multor documentații tehnico-economice respectiv studii, planuri atât la nivel global cât și la nivelul fiecărui obiectiv de investiție, documentații, care vor fi pregătite pe măsura finalizării documentelor programatice la nivel național pentru perioada 2014-2020 și care vor sta la baza accesării unor finanțări nerambursabile pentru rezolvarea acestor nevoi respectiv atingerea obiectivelor strategice propuse.
Având în vedere extinderea impactului teritorial al unui astfel de proiect strategic integrat, o parte din documentațiile tehnico-economice care vor fi necesare în procesul de pregătire vor fi realizate cu sprijinul Zonei Metropolitane Oradea.
În cazul în care consilierii locali vor aproba demararea procesului de pregătire a unui proiect strategic integrat la nivelul Municipiului Oradea și a spațiului peri-urban care ar urma să fie finanțat în perioada de programare 2014-2020 și care va cuprinde investiții majore în infrastructura de transport (inel de centură), în dezvoltarea unor infrastructuri de afaceri (de tip parc industrial), în sistemul de transport public local respectiv în sistemul educațional, urmează ca Primăria Oradea să ia măsuri pentru pregătirea proiectului.
(Biroul de presă)  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:58:07 Ora de vară a Europei de Est