Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Simpozionul științific „Oradea – 900 de ani de devenire istorică”

Joi și vineri, la Primăria Oradea

Simpozionul științific „Oradea – 900 de ani de devenire istorică”

Joi, 10 octombrie 2013, în Sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea, au debutat lucrările Simpozionului științific „Oradea - 900 de ani de devenire istorică”, organizat de Primăria Oradea, Universitatea din Oradea și Muzeul Țării Crișurilor, la împlinirea celor 900 de ani de atestare documentară a orașului Oradea.

În deschiderea evenimentului, istoricul Dumitru Noane (consilier administrare în cadrul Cetății Oradea), moderator al manifestării, l-a invitat pe dl Mircea Mălan, viceprimar al municipiului, să ia cuvântul.
Oradea – „un oraș al excelenței”
 „Această manifestare aniversară ne oferă prilejul de a ne întoarce cu fața spre propriul nostru trecut, pentru a vedea cu ochii minții modul în care înaintașii noștri au răspuns marilor provocări ale  istoriei. Comunicările științifice vor releva aspecte esențiale ale viețuirii pe aceste meleaguri de la întemeierea orașului până în prezent. Se va face vorbire despre biserică și școală, despre tradiție și moștenire culturală, patrimoniu, arhitectură și restaurare, viață socială și economică, personalități marcante, dar și despre momentele de grație din istoria acestui oraș. Oradea are un trecut istoric important de care suntem și trebuie să fim mândri. Însă, Oradea nu rămâne cantonată în istorie, nu rămâne cu fața la trecut. Noi, cei care avem onoarea să fim astăzi locuitori ai acestui oraș, trebuie să ne cunoaștem și să ne prețuim trecutul, dar mai ales trebuie să dăm răspuns provocărilor actuale. Din acest punct de vedere, dezbaterea ne oferă posibilitatea de a înțelege mai bine prezentul pentru a ne construi cât mai adecvat viitorul”. În continuare, dl viceprimar a vorbit despre Oradea ca „un oraș al excelenței, în care diferențele dintre noi sunt de natură a ne apropia, un oraș în care idealul de bunăstare a locuitorilor săi poate fi împlinit”.
În intervenția sa, dl academician dr. Nicolae Edroiu a transmis salutul din partea Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române, din partea Institutului de Istorie „George Barițiu” Cluj - Napoca al Academiei Române.
 „Europa se reconstruiește, se reașază sub ochii noștri”
Invitat la microfon, dl prof. univ. dr. Sorin Șipoș - prorector al Universității din Oradea și-a început discursul punând o întrebare (retorică): Dacă avem nevoie de istorie, astăzi? Și tot domnia sa avea să afirme că „suntem interesați de trecutul nostru, suntem interesați de elementele noastre identitare, suntem interesați când a fost întemeiat orașul Oradea, în ce context istoric, cine au fost locuitorii din această zonă…” Domnul prorector avea să sublinieze apoi faptul că „Europa se reconstruiește, se reașază sub ochii noștri”, și în acest context a vorbit și despre acele „permanențe ale istoriei” (elemente care se derulează în durată lungă).
În continuare, în cadrul lucrărilor în plen, au fost susținute trei comunicări: dl academician dr. Nicolae Edroiu a prezentat lucrarea „Scrierea româno-chirilică în Bihor în secolele XVII –XIX”; dl dr. Șerban Turcuș, conf. univ la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, a prezentat „Documentul „fundațional” al Oradiei (1113). Interpretări ecclesiologice și antroponimice, iar arh. dr. Sergiu Nistor, președintele ICOMOS România, a prezentat „Mecanismele protejării patrimoniului construit din România în fața provocării descentralizării”.
Tot în cadrul simpozionului de joi, au avut loc două lansări de carte dedicate istoriei și arhitecturii Oradea. Doru Marta a lansat cartea „Cetatea Oradiei. De la începuturi până la sfârșitul secolului al XVII-lea” (Editura Muzeului Țării Crișurilor), iar Mircea Pașca a lansat volumul „Oradea 1900. Un ghid de arhitectură” (apărut la Editura Primus).
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simpozionul științific „Oradea – 900 de ani de devenire istorică”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:53:22 Ora de vară a Europei de Est