Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Simpozionul științific „Oradea – 900 de ani de devenire istorică”

Joi și vineri, la Primăria Oradea

Simpozionul științific „Oradea – 900 de ani de devenire istorică”

Joi, 10 octombrie 2013, în Sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea, au debutat lucrările Simpozionului științific „Oradea - 900 de ani de devenire istorică”, organizat de Primăria Oradea, Universitatea din Oradea și Muzeul Țării Crișurilor, la împlinirea celor 900 de ani de atestare documentară a orașului Oradea.

În deschiderea evenimentului, istoricul Dumitru Noane (consilier administrare în cadrul Cetății Oradea), moderator al manifestării, l-a invitat pe dl Mircea Mălan, viceprimar al municipiului, să ia cuvântul.
Oradea – „un oraș al excelenței”
 „Această manifestare aniversară ne oferă prilejul de a ne întoarce cu fața spre propriul nostru trecut, pentru a vedea cu ochii minții modul în care înaintașii noștri au răspuns marilor provocări ale  istoriei. Comunicările științifice vor releva aspecte esențiale ale viețuirii pe aceste meleaguri de la întemeierea orașului până în prezent. Se va face vorbire despre biserică și școală, despre tradiție și moștenire culturală, patrimoniu, arhitectură și restaurare, viață socială și economică, personalități marcante, dar și despre momentele de grație din istoria acestui oraș. Oradea are un trecut istoric important de care suntem și trebuie să fim mândri. Însă, Oradea nu rămâne cantonată în istorie, nu rămâne cu fața la trecut. Noi, cei care avem onoarea să fim astăzi locuitori ai acestui oraș, trebuie să ne cunoaștem și să ne prețuim trecutul, dar mai ales trebuie să dăm răspuns provocărilor actuale. Din acest punct de vedere, dezbaterea ne oferă posibilitatea de a înțelege mai bine prezentul pentru a ne construi cât mai adecvat viitorul”. În continuare, dl viceprimar a vorbit despre Oradea ca „un oraș al excelenței, în care diferențele dintre noi sunt de natură a ne apropia, un oraș în care idealul de bunăstare a locuitorilor săi poate fi împlinit”.
În intervenția sa, dl academician dr. Nicolae Edroiu a transmis salutul din partea Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române, din partea Institutului de Istorie „George Barițiu” Cluj - Napoca al Academiei Române.
 „Europa se reconstruiește, se reașază sub ochii noștri”
Invitat la microfon, dl prof. univ. dr. Sorin Șipoș - prorector al Universității din Oradea și-a început discursul punând o întrebare (retorică): Dacă avem nevoie de istorie, astăzi? Și tot domnia sa avea să afirme că „suntem interesați de trecutul nostru, suntem interesați de elementele noastre identitare, suntem interesați când a fost întemeiat orașul Oradea, în ce context istoric, cine au fost locuitorii din această zonă…” Domnul prorector avea să sublinieze apoi faptul că „Europa se reconstruiește, se reașază sub ochii noștri”, și în acest context a vorbit și despre acele „permanențe ale istoriei” (elemente care se derulează în durată lungă).
În continuare, în cadrul lucrărilor în plen, au fost susținute trei comunicări: dl academician dr. Nicolae Edroiu a prezentat lucrarea „Scrierea româno-chirilică în Bihor în secolele XVII –XIX”; dl dr. Șerban Turcuș, conf. univ la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, a prezentat „Documentul „fundațional” al Oradiei (1113). Interpretări ecclesiologice și antroponimice, iar arh. dr. Sergiu Nistor, președintele ICOMOS România, a prezentat „Mecanismele protejării patrimoniului construit din România în fața provocării descentralizării”.
Tot în cadrul simpozionului de joi, au avut loc două lansări de carte dedicate istoriei și arhitecturii Oradea. Doru Marta a lansat cartea „Cetatea Oradiei. De la începuturi până la sfârșitul secolului al XVII-lea” (Editura Muzeului Țării Crișurilor), iar Mircea Pașca a lansat volumul „Oradea 1900. Un ghid de arhitectură” (apărut la Editura Primus).
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simpozionul științific „Oradea – 900 de ani de devenire istorică”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 9 mai 2021