Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Traficul de persoane – prevenire, identificare, asistență

Seminar pentru profesioniști, la Universitate

Traficul de persoane – prevenire, identificare, asistență

Dna prof. Mioara Þigan, inspector școlar responsabil cu probleme educative în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, ne-a invitat miercuri (16 octombrie 2013), la seminarul pentru profesioniști, intitulat „Traficul de persoane – prevenire, identificare, asistență”, desfășurat la Universitatea din Oradea (la Facultatea de Științe Socio-Umane).

Seminarul a fost organizat de Fundația People to People (reprezentată de Andreea Pontoș, asistent social principal, coordonator programe) și ANITP Centrul Regional Oradea (reprezentat de comisarul-șef Gheorghe Ungur), în parteneriat cu ISJ Bihor, primăriile din județ și Universitatea Oradea (Facultatea de Științe Socio-Umane), gazda evenimentului, reprezentată de lect. univ. dr. Aurora Gavriș, cu participarea consilierilor educativi din cadrul școlilor din mediul rural și a unor consilieri din cadrul primăriilor județului Bihor.
Invitatul surpriză al seminarului a fost dna inspector școlar general responsabil cu probleme educative în cadrul Ministerului Educației Naționale, dna Cătălina Chendea, aflată în control în școli din județul nostru.
În deschiderea manifestării, a fost vizionat filmul „Nefarious”, pe tema traficului de persoane, după care Andreea Pontoș și dl comisar-șef Gheorghe Ungur au prezentat informări și statistici în ceea ce privește amploarea pe care a căpătat-o fenomenul (traficul de ființe umane) în zilele noastre.
„Traficul de ființe umane reprezintă un fenomen multidimensional, o încălcare gravă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Sclavia modernă nu este doar problema traficanților, a victimelor și eventual a procurorilor și poliției; sclavia, în forma sa modernă, este problema tuturor. La 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a ONU a adoptat și proclamat Declarația universală a drepturilor omului. Articolul 4 din declarație prevede: „Nimeni nu va fi ținut în sclavie, nici în servitute; sclavagismul și comerțul cu sclavi sunt interzise sub toate formele lor”. Astăzi, într-o societate modernă a secolului XXI, sclavia și sclavagismul trăiesc și reprezintă o industrie prosperă la nivel mondial. Din vânzarea de oameni, din exploatarea lor pentru servicii sexuale, domestice, din vânzarea de organe, din obligarea la comiterea de infracțiuni și cerșetorie, rețelele de crimă organizată obțin profituri uriașe în toată lumea”, a  mai spus Andreea Pontoș.
La rândul lor, inspectorul școlar general Cătălina Chendea și inspectorul școlar Mioara Þigan s-au adresat consilierilor educativi prezenți la seminar, subliniind rolul pe care în au consilierii educativi în cadrul școlilor pentru informarea elevilor în legătură cu acest fenomen regretabil, în cadrul unor întâlniri de parteneriat cu reprezentanți ai poliției și centrului regional, dar și ai unor ONG-uri care luptă pentru respectarea drepturilor omului. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Traficul de persoane – prevenire, identificare, asistență.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:30:29 Ora de vară a Europei de Est