Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Zece burse de studii pentru elevi de liceu

Asociația Pro Bambini va acorda

Zece burse de studii pentru elevi de liceu

Consiliul Director al Asociației Pro Bambini a aprobat în ședința sa din 9 octombrie 2013 Regulamentul privind acordarea burselor de studii pentru elevi de liceu în anul școlar 2013 – 2014.

Asociația Pro Bambini va acorda, în anul școlar 2013 – 2014, burse de studiu pentru zece elevi de liceu, cursuri de zi, școlarizați în regim bugetat.
Bursele se vor acorda la cererea elevilor, sub semnătură proprie, iar în cazul în care aceștia sunt minori și sub semnătura părinților. Cererile, însoțite de documente justificative și fișa de înscriere în baza de date a Asociației Pro Bambini, se vor trimite pe adresa Asociația Pro Bambini Oradea, Oficiul Poștal Oradea 9, Căsuța Poștală 84, Oradea, Bihor.
Membrii Consiliului Director al Asociației Pro Bambini au propus acordarea a zece burse în cuantum de 100 de lei/elev/lună/anul școlar 2013 – 2014.
Criterii
a) Condiția de obținere a unei burse acordată de Asociația Pro Bambini este ca elevul să fi obținut în anul școlar precedent pentru care solicită bursa minimum media generală 8 (opt), iar media la purtare 10 (zece). Scăderea mediei la purtare atrage după sine sistarea bursei.
b) Nu se acordă burse elevilor repetenți.
c) Elevii care întrerup studiile și cei care pleacă din țară nu vor mai beneficia de bursă.
d) Bursele se vor acorda elevilor de liceu cu rezultate școlare și extrașcolare foarte bune, dar care provin din familii cu resurse financiare modeste.
e) Bursele se atribuie în ordinea descrescătoare a mediilor generale, a rezultatelor la olimpiade și concursuri obținute în anul precedent solicitării bursei, precum și în funcție de situația materială a elevilor.
f) Nu pot constitui criterii de acordare a burselor: vârsta, sexul, religia, rasa, apartenența politică a familiei elevilor, apartenența la organizații legal constituite ori cu activitate conform legislației române, instituția de învățământ la care învață elevul, studiile efectuate în străinătate, precum și accesul la burse obținute din alte surse.
g) Bursa neacordată rămâne în asociație.
h) Bursa se acordă pe bază de contract semnat între elev/respectiv părinte pentru elevii minori, și asociație.
Calendar
Proiectul va fi lansat în școli în perioada 15 -31 octombrie 2013, prin intermediul conducerii Inspectoratului Școlar Județean Bihor, în presa locală și pe site-ul asociației.
Înscrierile (depunerea dosarelor) se fac în perioada 1 noiembrie – 16 noiembrie 2013 (data poștei).
Selecția beneficiarilor va fi făcută de o comisie stabilită de asociație, în perioada 19- 30 noiembrie 2013.
Comunicarea rezultatelor selecției va fi făcută până în data de 3 decembrie 2013, pe site-ul asociației www.probambini.org.
Documentația necesară obținerii unei burse de studiu
1) cerere scrisă
2) fișă de înscriere în baza de date a Asociației Pro Bambini (se va putea descărca de pe site-ul Asociației Pro Bambini)
3) copie a buletinului/cărții de identitate părinților/elevilor, certificate de naștere
4) copii ale certificatelor de naștere și ale cărților de identitate ale celorlalți membri ai familiei, aflați în întreținerea părinților (dacă este cazul),
5) adeverințe de elev sau de student pentru membrii familiei care urmează o formă de învățământ (pentru cei aflați în întreținere)
6) copie după certificatul de deces, în cazul în care elevul este orfan de un părinte, se completează cu adeverință/ cupoane privind cuantumul pensiei de urmaș pentru elev și frații acestuia;
7) copie a hotărârii judecătorești, în cazul în care părinții sunt divorțați, se completează cu adeverință/ cupoane privind cuantumul pensiei alimentare, pentru elev și frații acestuia.
8) documente justificative privind veniturile părinților sau veniturile proprii din luna anterioară depunerii cererii.
9) cupoane sau adeverința de la Casa de Pensii privind cuantumul pensiei de urmaș pentru lunile care se iau în considerare, după caz.
10) adeverința de somaj;
11) adeverința de venit net pe luna anterioară depunerii cererii
12) adeverință de la Primăria pe raza căreia are domiciliul privind componența familială și veniturile nete obținute din activități de exploatare a proprietăților personale ale părinților elevului: terenuri agricole, păduri, chirii, etc.
13) documente justificative de la Administrația Financiară privind veniturile nete obținute din
activități autorizate (de exemplu: chirii, persoane fizice autorizate, asociații familiale, societăți comerciale);
14) declarație pe propria răspundere a solicitantului și a părinților acestora, din care să reiasă că nu mai are și alte venituri decât cele declarate;
15) alte documente justificative privind veniturile părinților elevilor titulari ai cererii pentru acordarea bursei de studiu
16) copii după documentele care atestă rezultatele obținute la concursurile/ manifestările la care au participat;
17) recomandare de la conducerea liceului pentru elevul solicitant.
Elevii proveniți din casele de copii (centrele de plasament) sau plasament familial vor depune umătoarele documente suplimentare privind situația în care se află:
a) adeverință din care să rezulte că solicitantul provine dintr-un centru de plasament;
b) copie a hotărârii judecătorești din care rezultă că solicitantul se află în plasament familial;
c) cupoane sau adeverință pentru alocația de plasament;
18) copii după documentele care atestă rezultatele obținute la concursurile/ manifestările la care au participat;
19) recomandare de la conducerea liceului pentru elevul solicitant.
Venitul net lunar pe membru de familie luat în calcul este de 150 de lei.
Pentru calcularea venitului mediu net pe membru al familiei nu se iau în considerare alocații cu destinație specială, acordate din bugetul de stat:
a) ajutorul social, ajutorul pentru încălzirea locuinței, alocația pentru copiii nou-născuți
b) pentru un solicitant aflat în plasament, veniturile familiilor care au în plasament copii
c) alocații ocazionale în caz de deces și de maternitate.
În evaluarea activității extrașcolare se vor lua în calcul premii/titluri olimpice, mondiale, europene, internaționale, naționale, locale (zonale).
La începutul unui nou semestru, beneficiarul bursei se obligă să trimită asociației situația școlară și o recomandare de la conducerea unității de învățământ în care studiază.
Bursierii din ultimul an de studiu primesc bursă până la susținerea bacalaureatului.
Bursele cuvenite elevilor selectați se plătesc prin virament în conturile deschise pe numele beneficiarilor. Excepțiile vor fi aprobate nominal de către Consiliul Director al Asociației Pro Bambini.
Este interzisă favorizarea obținerii unei burse, având la bază documente fictive.
Asociația poate stabili criterii complementare de acordare a burselor, care vor fi afișate pe site-ul asociației.
Prof. Ioan Șereș,
vicepreședinte al Asociației Pro Bambini

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 10:11:42 Ora de vară a Europei de Est