Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul „Clubul de Artterapie Curcubeul”

Prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor

Proiectul „Clubul de Artterapie Curcubeul”

Clubul de Artterapie Curcubeul - Fundația Hospice Emanuel din Oradea - a derulat în perioada decembrie 2012 – octombrie 2013 proiectul „Clubul de Artterapie Curcubeul”, cu sprijinul Fundației pentru Comunitate și MOL România, prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor.

Proiectul a urmărit reducerea distresului emoțional și a anxietății pacienților pediatrici diagnosticați cu o boală limitantă de viață în stadiu avansat, a fraților lor și a copiilor pacienților oncologici adulți, aflați în pragul pierderii lor sau imediat după deces. Un număr de 47 de copii din Oradea și localitățile limitrofe, asistați de Hospice Emanuel, s-au bucurat de beneficiile artterapiei, participând bilunar la întâlniri de grup ori fiind vizitați la domiciliu sau la spital pentru activități artterapeutice individuale.
Artterapia utilizează valoarea terapeutică a autoexprimării creative în situații negative din viața copiilor. Prin metode cum sunt desenul, pictura și dactilopictura, colajul, modelajul și construcția, artterapia oferă stimulare senzorială și facilitează achiziția de deprinderi și adaptarea. Vulnerabili, din cauza bolii și a incapacității de a-și comunica verbal stările afective, copiii pot beneficia de sprijinul artterapiei care le oferă mijloace de exprimare non-verbală a propriilor emoții, gânduri, nevoi și dorințe. Activitățile de autoexprimare creativă sprijină copilul bolnav sau îndurerat, facilitând autocunoașterea, autoacceptarea și simțul măiestriei asupra evenimentelor negative care i se întâmplă. Un studiu care a măsurat impactul programului de artterapie „Curcubeul” asupra participanților a constatat o serie de beneficii emoționale și relaționale. După șase luni de intervenție terapeutică, pacienții au înregistrat semnificativ mai puțină anxietate, au fost mai sociabili și mai puțin retrași, mai complianți la tratament și au avut mai puține comportamente agresive. Efecte pozitive s-au evidențiat și în ceea ce-i privește pe frații pacienților care, de asemenea au manifestat mai puține frici, au fost mai sociabili și mai puțin retrași. Un beneficiu indirect al programului de intervenție artterapeutică este faptul că, timpul petrecut de copii la Centrul Hospice desfășurând activități de artterapie, reprezintă un timp de „respiro” pentru familia copilului care, la rândul ei, necesită suport psihosocial. Artterapia este astfel o modalitate minunată de a sprijini un copil și familia acestuia într-unul dintre cele mai critice momente din viața lor.
Hospice Emanuel mulțumește pe această cale Fundației pentru Comunitate și Companiei MOL România care au făcut posibilă derularea acestui proiect.
Daria Sass,
psiholog la Hospice Emanuel

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:07:23 Ora de vară a Europei de Est