Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Două proiecte de parteneriat internațional la Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea

Imaginea României în lume

Două proiecte de parteneriat internațional la Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea

Anul școlar 2013 – 2014 debutează la Școala Gimnazială Nr. 1 din Remetea, județul Bihor, cu lansarea a două proiecte internaționale care vor implica elevi din multe țări europene.

Este vorba despre proiectul multilateral Comenius „TOGETHER… WE MAKE THE WAY”, coordonat de dna prof. Fuciu Cristina Laura. Școala coordonatoare este Institut Francesc Macia, Barcelona, iar școlile partenere sunt: Italia – Istituto comprensivo E. de Amicis, Verona, Polonia - V Liceum Ogólnokszta³c±ce im. Jana Paw³a II, Torun, Turcia - MEHMETÇİK ORTAOKULU, Balikesir, România, Școala Gimnazială Nr. 1, Remetea, Slovacia - Slovenská akademická asociácia pre medzinárodnú spoluprácu, Bratislava, Bulgaria - Sports School „Georgi Stoykov Rakovski” .
Proiectul promovează toleranța față de alte culturi și națiuni și oferă posibilitatea de a învăța mai multe despre țările partenere și de a scăpa de stereotipurile legate de aceste țări.
Un concurs anual de proiecte școlare de parteneriat
Un al doilea proiect „aces”, de data aceasta, este coordonat de dna prof. Florea Camelia Simona. Ce înseamnă aces? Un concurs anual de proiecte școlare de parteneriat care încurajează elevii și profesorii să se implice într-un schimb intercultural. Participanții din 15 țări din Europa Centrală și de SE lucrează împreună pe teme de interes comun și pot dezvolta noi perspective la nivel regional și european. „Aces” este o inițiativă a Fundației ERTSE  și este coordonată de Interkulturelles Zentrum, în colaborare cu VÈELÍ DOM . Mai mult, inițiativa este susținută de către ministerele responsabile de educație din toate cele 15 țări participante.
Tema acestui an școlar este „Eu și ceilalți: Descoperind diversitatea în jurul meu și în mine”. Școala din Remetea va implementa proiectul „We are different, but we think and feel alike” în parteneriat cu școala ZEMEDELSKA PROFESIONALNA GIMNAZIA KLIMENT TIMIRIAZEV, din orașul Sandanski din Bulgaria.
Prima întâlnire în cadrul proiectului a avut loc la București, aces Kick-off Meeting, în perioada 30 septembrie- 4 octombrie 2013, unde au participat elevi și dascăli din 106 școli din cele 15 țări europene. Ei au avut oportunitatea să lucreze împreună, să se cunoască unii pe alții, să participe la workshop-uri și să dezbată tema acestui an care a adus în prim-plan diversitatea sub toate aspectele sale.
Pentru elevii de la Remetea cele două proiecte internaționale, care se vor derula în următoarea perioadă în școala lor, reprezintă o ocazie nemaipomenită de a cunoaște oameni noi, de a-și face prieteni și de a călători în Europa. Activitățile care se vor desfășura în școlile implicate vor contribui la realizarea unor schimburi interculturale, vor promova dialogul și cooperarea, învățarea reciprocă, precum și inovația. Prin aceste două proiecte vom îmbunătăți atitudinea cu privire la persoanele de diferite naționalități, religii, culturi, situații sociale. Vom forma un comportament bazat pe curiozitate și respect prin eliminarea tuturor formelor de discriminare.
Prof.Camelia Florea

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:01:58 Ora de vară a Europei de Est