Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Adrian Seica se încăpățânează să se realizeze acasă!

Într-o lume debusolată,/ unii scot bani și din piatră!

Adrian Seica se încăpățânează să se realizeze acasă!

De când scriu la gazete (din 1988), v-am furnizat aproape întotdeauna știri, întâmplări, evenimente pozitive, în majoritate din domeniul învățământului, unde m-am format și pentru care am simțit chemare.

Am îndrăgit această profesiune de credință, pe care, întotdeauna, am perceput-o ca pe un apostolat; dascălul trebuie să fie pentru copii un apostol, un model, un luminător, un „Dumnezeu” care să(-și) spună (sieși): „Lăsați copiii să vină la mine și nu-i opriți!”
„Nicăieri nu-i ca acasă!”
Copil fiind, în clasele primare și gimnaziale, Adrian și-a dorit să se facă medic veterinar. Îndrăgind de mic animalele, ca orice copil, intuise că doar ca medic veterinar le va putea ajuta și răsplăti cu iubire. Dar vremurile l-au debusolat și s-a făcut luptător, la propriu, boxer, ca tata, dar și bodyguard, ajungând să muncească și prin Spania, cu soția, să adune bani pentru a se  realiza, totuși, acasă. Pentru că „nicăieri nu-i ca acasă! Asta o știu foarte bine toți cei care au ieșit afară să lucreze”, susține interlocutorul nostru.
Pe Adrian l-am văzut pentru prima oară într-o vară la Oșorhei, la „Zilele comunei”, era organizatorul concursului de atelaje. Avea și el un cal în concurs. Nu știam atunci mai nimic despre el. Vorbind zilele acestea cu cei mai vrednici gospodari ai Oșorheiului, cu Ionică Pop - destoinicul primar și Ioan Gligor - vicele cel vigilent, le-am propus să ne „livreze” modele de tineri întreprinzători care trudesc și se afirmă în vatra satului, chiar și în aceste vremuri grele de criză și sălbăticie (morală). Iar unul dintre cei nominalizați este eroul reportajului nostru – Adrian Seica.
Luat pe nepusă masă, marți, 15 octombrie 2013, Adrian nu s-a codit, deși avea motive: în sufragerie, îl așteptau doi tineri însurăței, proaspăt căsătoriți, pentru care avea să dea telefoane să le găsească cel mai romantic loc de pe pământ pentru o lună de miere! În anticameră, alături de bunicul, și el un om de mare vază, îl aștepta un bun amic. Cu toate acestea, ne-a primit, cinstindu-ne cu o cafea (noi ne-am arătat disponibilitatea însă pentru un ceai). De la o vreme, pe o ploaie mocănească, am ieșit în bătătură, unde ne-a prezentat pietrele sale cele prețioase, de unde scoate un ban cinstit tăiate, prelucrare și orânduite pe paleți. Ne-a arătat cum se taie manual placa de piatră, dar și automat, după care ne-a deschis ușa dinspre curte să-i admirăm orătăniile. La o aruncătură de băț distanță, ne-a surprins cu o placă uriașă de marmură, la fel de mare ca o „foaie” de sticlă pentru geamuri. Ieșind în ogradă spre a ajunge la oi, capre, cai și porci…, am fost primiți cu mult scandal de un lătrător de profesie, care nu-și făcea decât datoria lătrând neobosit. Aflați sub cerul liber, oile, caprele, dulăii, măgarul și poneiul primeau binecuvântarea cerului. Ca să admirăm cei trei cai de rasă, trebuia să trecem de gardul electric. Nu am făcut-o. I-am așteptat să vină ei spre noi. La întoarcere, am trecut și pe la cotețe, unde cei trei porci nu s-au lăsat scoși cu vorba bună dintr-ale lor. Așa încât a trebuit să fie convinși să se deranjeze, totuși. Pe pajiștea alăturată pășteau o vițică Holtstein și poneiul, animalele cele mai îndrăgite din gospodărie de către cei mai mici membri ai familiei, Adrian, care va împlini, pe 28 octombrie, 5 anișori – „feciorul lui tati”, care deja călărește poneiul ca un profesionist, și Andrea, de 6 anișori și jumătate.
„La hanul Sei”
Restaurantul care a existat până mai ieri, în curte, la poartă, a fost revoluționat (renovat) din temelii, extins și îmbogățit cu o bucătărie super utilată și două cuptoare speciale. Dacă totul va merge după vrerea lui Adrian, de sfintele sărbători ale Crăciunului, comesenii se vor putea (re)întoarce „La hanul Sei”, pentru o pizza pe vatră sau pentru mâncăruri tradiționale pregătite sub ochii lor, într-o bucătărie care nu are nimic de ascuns clienților, ca în Occident. „E bine ca onor clientul să vadă ce i se pregătește și în ce condiții. Așa se întâmplă în lumea bună!”
Investește pentru a obține calitate, performanță, eficiență și plusvaloare
Concluzionând, vom spune că am cunoscut marți, la Oșorhei, tânărul întreprinzător, cu multă minte, ambiție și idei realiste, căruia îi place lucrul bine făcut, plin de bune intenții, neobosit și cumpătat, care este destul de inteligent și echilibrat, spre a nu se arunca în vâltoarea unei pieți nesigure și sălbatice. Pune preț pe știință și valoare și investește pentru a obține calitate, performanță, eficiență și plusvaloare. Are oi din rasa mixtă Avasi, pentru carne și lapte, capre de carne din rasa Boer, doi cai din rasa Pinto, o iapă pur sânge englez și porci vietnamezi (de carne, fără colesterol), șareta (diligența) cea mai frumoasă din vestul țării, are depozit de piatră și marmură, iar în curând va avea și cel mai grozav restaurant, cu pizza pe vatră și mâncăruri tradiționale, pregătite la vedere, sub ochii clienților. Mai are în plan să amenajeze și să deschidă o pensiune și o echitație de cai la Munteni, după achiziționarea celor 20 de hectare de pădure și pășune, și ridicarea în roșu a unui local cu utilitate publică.
Nu ne îndoim că va reuși să-și materializeze visele, având alături o soție iubitoare, harnică, ambițioasă și devotată, care muncește ca un bărbat, pricepută și inteligentă!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru  mai multe poze, accesați Galeria foto: Adrian Seica se încăpățânează să se realizeze acasă!

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 16:49:46 Ora de vară a Europei de Est