Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Balul balurilor–semifinala

Vineri, 16 martie,

Balul balurilor–semifinala

Vineri, 16 martie, în cadrul semifinalei, s-au confruntat bobocii și dansatorii reprezentând câștigătorii celor cinci etape (C.N. "M.Eminescu", Lic. T. "L.Blaga", Lic. Sportiv "Bihorul", C.T. "Transilvania" și C. Ec. "Partenie Cosma"), plus cei de la Colegiul Tehnic "Traian Vuia" care au ieșit învingători în confruntarea locurilor II.Mihai Dacin, "starostele" acestei ediții a Balului balurilor, s-a achitat cu brio de sarcina de moderator, agitând spiritele în sală și organizând ca la carte treburile pe ring. Bobocilor concurenți le-a pregătit trei probe.
La finalul confruntării, juriul a decis ca în finala de vineri, 23 martie, să se întâlnească cei care au strălucit mai tare aseară: C.T. "Traian Vuia", C.N. "Mihai Eminescu", C.Ec. "Partenie Cosma" și Lic. T. "Lucian Blaga".

 

Actorii marelui rol 
 

Concurența e acerbă, ștacheta ridicată. Prin urmare, nu e de glumit. E important să-ți demonstrezi valoarea pas cu pas. Niciun moment necalculat. Altfel, adversarul ți-o ia înainte. Secundele contează,ținuta la fel, iar originalitatea nu cunoaște limite. Așa se prezintă situația pe ringul Balului balurilor, la o ediție de excepție - semifinala, în care fiecare dă totul.

Ioana Bibarț și Călin Bochiș (de la „Eminescu”) își schimbă ținutele și rolurile, la secunde. Încep în costume populare, după care, brusc, devin mire și mireasă. Liceul „Blaga” și-a delegat „Familia Flinstonne”, în care Marian Selegian a jucat rolul lui Wilma, iar Geanina Gorcea pe post de Fred Flinstone.

Sportivii (Lorena Molnar și Mihai Bandui) se avântă în luptă cu săbiile scoase. Neavând adversari se bat între ei. Lorena cedează, ajungând în brațele mohicanului.

Þigăncușa Giorgiana Gabor (de la „Transilvania”) nu reușește să-i câștige lui Claudiu (Manciu) inima, până nu devine o păpușă (cu scufiță).

Lucrurile nu stau cu nimic mai bine nici în cazul economiștilor, Adrian Cozac trebuind să caute cheia magică pentru a o însufleți pe Denisa (Buta), partenera sa de suferință.

Când abia căzusem în romantism, brusc, schimbare de registru. Apare „Masca” (alias George  Marincaș, de la „Traian Vuia”). Cine putea să-i facă jocul decât Marieta (Popovici), jumătatea lui, echipată în polițistă, cu cravată și pistol de calibru 98…

 
„Bizar” e trambulina de lansare
 
 

Campioanele naționale pe 2006 la dans hip-hop (ale lui Darius Domocoș) au aruncat mănușa,  lansând invitația la un show dansant, înainte să înceapă probele. Dar, Mihai Dacin –„starostele”- (vioara întâi a tuturor etapelor) nu se lasă manipulat, și, categoric pe poziție, invită concurenții în ring pentru prima confruntare (live). Cu boboaca în spate, bobocul trebuia să facă slalom printre jaloane ( a se înțelege bidoane) de-a latul scenei. La întoarcere, rolurile s-au schimbat, în sensul că partenera trebuia să facă la fel, cu partenerul în cârcă. Mihai îi zorea cu cronometrul în mână.

Echipate complet în negru, doar cu maiouri și adidași albi, dansatoarele eminesciene au ridicat primele mănușa aruncată de fetele de la „Bizar”. După retragerea trupei „Eminescu Crew”, pe scenă s-a lăsat întunericul, pregătind intrarea „măicuțelor” cu lumânările aprinse (așezate sub formă de cruce). Scăpând de lumânări, „măicuțele” dansatoare s-au pus în mișcare, într-o mare de maiouri albe, mănuși și adidași albi, doar pantalonii erau negri. Trupa „L.B” (de la „Blaga”, 12 fete și trei băieți) a fost completă doar după intrarea în ring a tricourilor negre inscripționate (cu LIT „Lucian Blaga” pe spate, și cu moto-ul școlii „Suntem mai mult decât o școală” pe piept.).

Sportivii au evoluat în culorile tradiționale: fetele în tricouri albe și pantaloni cărămizii, băieții în pantaloni negri și tricouri de aceeași culoare, brăzdate din loc în loc cu pete sângerânde.

Proba de dans a întrerupt firul …dându-le concurenților posibilitatea să se reafirme ca neîntrecuți dansatori, atât solo, cât și în duet (perechi), pe ritmuri diverse. Se pare că valsul e pentru cei mai mulți un cap de pod. La reluare, ringul a fost invadat de trupele „Tzunamy” și „In flame” (Sorina Miheș, Bianca Pușcău, Mihaela Mureșan, Denisa Buie, Roxana Þenț, Oana Florea și Paula Mălan, de la „Transilvania”), în tricouri și maiouri negre și roșii, și pantaloni negri.

Cu evantaie personale, și cu unul gigant, în spatele cărora s-a adăpostit întreaga trupă, economistele ne-au surprins din nou, culegând aplauze și impresionând pe tot muritorul. Prințesele japoneze străluceau în „mătăsuri” scumpe, viu colorate. La un semn, pe ring au apărut alți japonezi, cu tricouri albe inscripționate indescifrabil, care au completat trupa și și-au prezentat numărul oriental.

În vuietul creat, în atmosfera fierbinte, cei de la „Vuia” au montat „cutia Pandorei” din care urma să  ni se arate, într-un clar-obscur, o siluetă provocatoare, o zână sau o regină. Curând  misterul a fost dezvăluit. Regina era o superbă manechină, neîntrecută dansatoare și gimnastă. Formula completă nu aveam să o cunoaștem până la sfârșit, pentru că protagoniștii momentului „Vuia” s-au tot succedat. Înălțimile îmblănite din Epoca de piatră au fost urmate de perechea (fără pereche, ce se cheamă Marieta și George), costumați superb, în mătăsuri de milioane, ea în roz-bombon, el în argintiu și muștar, strălucind într-un număr de „vals vienez”. Recitalul a continuat cu „lebedele” balerine și cu  dansatoarele portocalii, la fel de bine primite de public.

 
Lălăitul fetelor le-a dat băieților mari dureri de cap
 
 

Proba de recunoaștere a unei piesei muzicale ascultate în cască de boboacă și reprodusă prin lălăit s-a dovedit a fi piatra unghiulară. Cu ea s-au încheiat „ostilitățile”.

În timp ce pe ring au evoluat alți artiști la microfon, juriul a purces la deliberare. Jurații (în număr de trei: Corina Ferenț, Marius Demeter și Darius Domocoș), stând strâmb (încovoiați asupra mesei), cică au judecat drept… eliminând din competiție sportivii lui Sergiu și pe simpaticii transilvăneni. Așadar, Balul balurilor va continua vineri, 23 martie, cu finala, în care au rămas să se înfrunte: economiștii și eminescienii, „Traian Vuia” și „Lucian Blaga”.

Cireașa de pe tortul semifinalei l-au constituit membrii trupei Dj Project (Max, Elena și Gino) care s-au lăsat așteptați până după miezul nopții. La finală, vom avea parte de Activ, și de un show fără pereche, zicem noi!

Ovi DAN
 

 

Trimite email

marţi, 18 mai 2021