Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Balul balurilor–semifinala

Vineri, 16 martie,

Balul balurilor–semifinala

Vineri, 16 martie, în cadrul semifinalei, s-au confruntat bobocii și dansatorii reprezentând câștigătorii celor cinci etape (C.N. "M.Eminescu", Lic. T. "L.Blaga", Lic. Sportiv "Bihorul", C.T. "Transilvania" și C. Ec. "Partenie Cosma"), plus cei de la Colegiul Tehnic "Traian Vuia" care au ieșit învingători în confruntarea locurilor II.



Mihai Dacin, "starostele" acestei ediții a Balului balurilor, s-a achitat cu brio de sarcina de moderator, agitând spiritele în sală și organizând ca la carte treburile pe ring. Bobocilor concurenți le-a pregătit trei probe.
La finalul confruntării, juriul a decis ca în finala de vineri, 23 martie, să se întâlnească cei care au strălucit mai tare aseară: C.T. "Traian Vuia", C.N. "Mihai Eminescu", C.Ec. "Partenie Cosma" și Lic. T. "Lucian Blaga".

 

Actorii marelui rol 
 

Concurența e acerbă, ștacheta ridicată. Prin urmare, nu e de glumit. E important să-ți demonstrezi valoarea pas cu pas. Niciun moment necalculat. Altfel, adversarul ți-o ia înainte. Secundele contează,ținuta la fel, iar originalitatea nu cunoaște limite. Așa se prezintă situația pe ringul Balului balurilor, la o ediție de excepție - semifinala, în care fiecare dă totul.

Ioana Bibarț și Călin Bochiș (de la „Eminescu”) își schimbă ținutele și rolurile, la secunde. Încep în costume populare, după care, brusc, devin mire și mireasă. Liceul „Blaga” și-a delegat „Familia Flinstonne”, în care Marian Selegian a jucat rolul lui Wilma, iar Geanina Gorcea pe post de Fred Flinstone.

Sportivii (Lorena Molnar și Mihai Bandui) se avântă în luptă cu săbiile scoase. Neavând adversari se bat între ei. Lorena cedează, ajungând în brațele mohicanului.

Þigăncușa Giorgiana Gabor (de la „Transilvania”) nu reușește să-i câștige lui Claudiu (Manciu) inima, până nu devine o păpușă (cu scufiță).

Lucrurile nu stau cu nimic mai bine nici în cazul economiștilor, Adrian Cozac trebuind să caute cheia magică pentru a o însufleți pe Denisa (Buta), partenera sa de suferință.

Când abia căzusem în romantism, brusc, schimbare de registru. Apare „Masca” (alias George  Marincaș, de la „Traian Vuia”). Cine putea să-i facă jocul decât Marieta (Popovici), jumătatea lui, echipată în polițistă, cu cravată și pistol de calibru 98…

 
„Bizar” e trambulina de lansare
 
 

Campioanele naționale pe 2006 la dans hip-hop (ale lui Darius Domocoș) au aruncat mănușa,  lansând invitația la un show dansant, înainte să înceapă probele. Dar, Mihai Dacin –„starostele”- (vioara întâi a tuturor etapelor) nu se lasă manipulat, și, categoric pe poziție, invită concurenții în ring pentru prima confruntare (live). Cu boboaca în spate, bobocul trebuia să facă slalom printre jaloane ( a se înțelege bidoane) de-a latul scenei. La întoarcere, rolurile s-au schimbat, în sensul că partenera trebuia să facă la fel, cu partenerul în cârcă. Mihai îi zorea cu cronometrul în mână.

Echipate complet în negru, doar cu maiouri și adidași albi, dansatoarele eminesciene au ridicat primele mănușa aruncată de fetele de la „Bizar”. După retragerea trupei „Eminescu Crew”, pe scenă s-a lăsat întunericul, pregătind intrarea „măicuțelor” cu lumânările aprinse (așezate sub formă de cruce). Scăpând de lumânări, „măicuțele” dansatoare s-au pus în mișcare, într-o mare de maiouri albe, mănuși și adidași albi, doar pantalonii erau negri. Trupa „L.B” (de la „Blaga”, 12 fete și trei băieți) a fost completă doar după intrarea în ring a tricourilor negre inscripționate (cu LIT „Lucian Blaga” pe spate, și cu moto-ul școlii „Suntem mai mult decât o școală” pe piept.).

Sportivii au evoluat în culorile tradiționale: fetele în tricouri albe și pantaloni cărămizii, băieții în pantaloni negri și tricouri de aceeași culoare, brăzdate din loc în loc cu pete sângerânde.

Proba de dans a întrerupt firul …dându-le concurenților posibilitatea să se reafirme ca neîntrecuți dansatori, atât solo, cât și în duet (perechi), pe ritmuri diverse. Se pare că valsul e pentru cei mai mulți un cap de pod. La reluare, ringul a fost invadat de trupele „Tzunamy” și „In flame” (Sorina Miheș, Bianca Pușcău, Mihaela Mureșan, Denisa Buie, Roxana Þenț, Oana Florea și Paula Mălan, de la „Transilvania”), în tricouri și maiouri negre și roșii, și pantaloni negri.

Cu evantaie personale, și cu unul gigant, în spatele cărora s-a adăpostit întreaga trupă, economistele ne-au surprins din nou, culegând aplauze și impresionând pe tot muritorul. Prințesele japoneze străluceau în „mătăsuri” scumpe, viu colorate. La un semn, pe ring au apărut alți japonezi, cu tricouri albe inscripționate indescifrabil, care au completat trupa și și-au prezentat numărul oriental.

În vuietul creat, în atmosfera fierbinte, cei de la „Vuia” au montat „cutia Pandorei” din care urma să  ni se arate, într-un clar-obscur, o siluetă provocatoare, o zână sau o regină. Curând  misterul a fost dezvăluit. Regina era o superbă manechină, neîntrecută dansatoare și gimnastă. Formula completă nu aveam să o cunoaștem până la sfârșit, pentru că protagoniștii momentului „Vuia” s-au tot succedat. Înălțimile îmblănite din Epoca de piatră au fost urmate de perechea (fără pereche, ce se cheamă Marieta și George), costumați superb, în mătăsuri de milioane, ea în roz-bombon, el în argintiu și muștar, strălucind într-un număr de „vals vienez”. Recitalul a continuat cu „lebedele” balerine și cu  dansatoarele portocalii, la fel de bine primite de public.

 
Lălăitul fetelor le-a dat băieților mari dureri de cap
 
 

Proba de recunoaștere a unei piesei muzicale ascultate în cască de boboacă și reprodusă prin lălăit s-a dovedit a fi piatra unghiulară. Cu ea s-au încheiat „ostilitățile”.

În timp ce pe ring au evoluat alți artiști la microfon, juriul a purces la deliberare. Jurații (în număr de trei: Corina Ferenț, Marius Demeter și Darius Domocoș), stând strâmb (încovoiați asupra mesei), cică au judecat drept… eliminând din competiție sportivii lui Sergiu și pe simpaticii transilvăneni. Așadar, Balul balurilor va continua vineri, 23 martie, cu finala, în care au rămas să se înfrunte: economiștii și eminescienii, „Traian Vuia” și „Lucian Blaga”.

Cireașa de pe tortul semifinalei l-au constituit membrii trupei Dj Project (Max, Elena și Gino) care s-au lăsat așteptați până după miezul nopții. La finală, vom avea parte de Activ, și de un show fără pereche, zicem noi!

Ovi DAN
 

 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:25:54 Ora de vară a Europei de Est