Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Balul balurilor–semifinala

Vineri, 16 martie,

Balul balurilor–semifinala

Vineri, 16 martie, în cadrul semifinalei, s-au confruntat bobocii și dansatorii reprezentând câștigătorii celor cinci etape (C.N. "M.Eminescu", Lic. T. "L.Blaga", Lic. Sportiv "Bihorul", C.T. "Transilvania" și C. Ec. "Partenie Cosma"), plus cei de la Colegiul Tehnic "Traian Vuia" care au ieșit învingători în confruntarea locurilor II.Mihai Dacin, "starostele" acestei ediții a Balului balurilor, s-a achitat cu brio de sarcina de moderator, agitând spiritele în sală și organizând ca la carte treburile pe ring. Bobocilor concurenți le-a pregătit trei probe.
La finalul confruntării, juriul a decis ca în finala de vineri, 23 martie, să se întâlnească cei care au strălucit mai tare aseară: C.T. "Traian Vuia", C.N. "Mihai Eminescu", C.Ec. "Partenie Cosma" și Lic. T. "Lucian Blaga".

 

Actorii marelui rol 
 

Concurența e acerbă, ștacheta ridicată. Prin urmare, nu e de glumit. E important să-ți demonstrezi valoarea pas cu pas. Niciun moment necalculat. Altfel, adversarul ți-o ia înainte. Secundele contează,ținuta la fel, iar originalitatea nu cunoaște limite. Așa se prezintă situația pe ringul Balului balurilor, la o ediție de excepție - semifinala, în care fiecare dă totul.

Ioana Bibarț și Călin Bochiș (de la „Eminescu”) își schimbă ținutele și rolurile, la secunde. Încep în costume populare, după care, brusc, devin mire și mireasă. Liceul „Blaga” și-a delegat „Familia Flinstonne”, în care Marian Selegian a jucat rolul lui Wilma, iar Geanina Gorcea pe post de Fred Flinstone.

Sportivii (Lorena Molnar și Mihai Bandui) se avântă în luptă cu săbiile scoase. Neavând adversari se bat între ei. Lorena cedează, ajungând în brațele mohicanului.

Þigăncușa Giorgiana Gabor (de la „Transilvania”) nu reușește să-i câștige lui Claudiu (Manciu) inima, până nu devine o păpușă (cu scufiță).

Lucrurile nu stau cu nimic mai bine nici în cazul economiștilor, Adrian Cozac trebuind să caute cheia magică pentru a o însufleți pe Denisa (Buta), partenera sa de suferință.

Când abia căzusem în romantism, brusc, schimbare de registru. Apare „Masca” (alias George  Marincaș, de la „Traian Vuia”). Cine putea să-i facă jocul decât Marieta (Popovici), jumătatea lui, echipată în polițistă, cu cravată și pistol de calibru 98…

 
„Bizar” e trambulina de lansare
 
 

Campioanele naționale pe 2006 la dans hip-hop (ale lui Darius Domocoș) au aruncat mănușa,  lansând invitația la un show dansant, înainte să înceapă probele. Dar, Mihai Dacin –„starostele”- (vioara întâi a tuturor etapelor) nu se lasă manipulat, și, categoric pe poziție, invită concurenții în ring pentru prima confruntare (live). Cu boboaca în spate, bobocul trebuia să facă slalom printre jaloane ( a se înțelege bidoane) de-a latul scenei. La întoarcere, rolurile s-au schimbat, în sensul că partenera trebuia să facă la fel, cu partenerul în cârcă. Mihai îi zorea cu cronometrul în mână.

Echipate complet în negru, doar cu maiouri și adidași albi, dansatoarele eminesciene au ridicat primele mănușa aruncată de fetele de la „Bizar”. După retragerea trupei „Eminescu Crew”, pe scenă s-a lăsat întunericul, pregătind intrarea „măicuțelor” cu lumânările aprinse (așezate sub formă de cruce). Scăpând de lumânări, „măicuțele” dansatoare s-au pus în mișcare, într-o mare de maiouri albe, mănuși și adidași albi, doar pantalonii erau negri. Trupa „L.B” (de la „Blaga”, 12 fete și trei băieți) a fost completă doar după intrarea în ring a tricourilor negre inscripționate (cu LIT „Lucian Blaga” pe spate, și cu moto-ul școlii „Suntem mai mult decât o școală” pe piept.).

Sportivii au evoluat în culorile tradiționale: fetele în tricouri albe și pantaloni cărămizii, băieții în pantaloni negri și tricouri de aceeași culoare, brăzdate din loc în loc cu pete sângerânde.

Proba de dans a întrerupt firul …dându-le concurenților posibilitatea să se reafirme ca neîntrecuți dansatori, atât solo, cât și în duet (perechi), pe ritmuri diverse. Se pare că valsul e pentru cei mai mulți un cap de pod. La reluare, ringul a fost invadat de trupele „Tzunamy” și „In flame” (Sorina Miheș, Bianca Pușcău, Mihaela Mureșan, Denisa Buie, Roxana Þenț, Oana Florea și Paula Mălan, de la „Transilvania”), în tricouri și maiouri negre și roșii, și pantaloni negri.

Cu evantaie personale, și cu unul gigant, în spatele cărora s-a adăpostit întreaga trupă, economistele ne-au surprins din nou, culegând aplauze și impresionând pe tot muritorul. Prințesele japoneze străluceau în „mătăsuri” scumpe, viu colorate. La un semn, pe ring au apărut alți japonezi, cu tricouri albe inscripționate indescifrabil, care au completat trupa și și-au prezentat numărul oriental.

În vuietul creat, în atmosfera fierbinte, cei de la „Vuia” au montat „cutia Pandorei” din care urma să  ni se arate, într-un clar-obscur, o siluetă provocatoare, o zână sau o regină. Curând  misterul a fost dezvăluit. Regina era o superbă manechină, neîntrecută dansatoare și gimnastă. Formula completă nu aveam să o cunoaștem până la sfârșit, pentru că protagoniștii momentului „Vuia” s-au tot succedat. Înălțimile îmblănite din Epoca de piatră au fost urmate de perechea (fără pereche, ce se cheamă Marieta și George), costumați superb, în mătăsuri de milioane, ea în roz-bombon, el în argintiu și muștar, strălucind într-un număr de „vals vienez”. Recitalul a continuat cu „lebedele” balerine și cu  dansatoarele portocalii, la fel de bine primite de public.

 
Lălăitul fetelor le-a dat băieților mari dureri de cap
 
 

Proba de recunoaștere a unei piesei muzicale ascultate în cască de boboacă și reprodusă prin lălăit s-a dovedit a fi piatra unghiulară. Cu ea s-au încheiat „ostilitățile”.

În timp ce pe ring au evoluat alți artiști la microfon, juriul a purces la deliberare. Jurații (în număr de trei: Corina Ferenț, Marius Demeter și Darius Domocoș), stând strâmb (încovoiați asupra mesei), cică au judecat drept… eliminând din competiție sportivii lui Sergiu și pe simpaticii transilvăneni. Așadar, Balul balurilor va continua vineri, 23 martie, cu finala, în care au rămas să se înfrunte: economiștii și eminescienii, „Traian Vuia” și „Lucian Blaga”.

Cireașa de pe tortul semifinalei l-au constituit membrii trupei Dj Project (Max, Elena și Gino) care s-au lăsat așteptați până după miezul nopții. La finală, vom avea parte de Activ, și de un show fără pereche, zicem noi!

Ovi DAN
 

 

Trimite email

vineri, 19 august 2022