Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

The J.A. Titan European Challenge

Opt companii ale economiștilor orădeni, sâmbătă, în finala

The J.A. Titan European Challenge

Distinsul profesor Virgil Blage, de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea a ajuns să vadă, astăzi (sâmbătă, 15 martie 2008) ceea ce probabil nici nu a visat vreodată, o finală națională The J.A. Titan European Challenge desfășurată doar între elevii săi, din opt companii.

Și aceasta în ciuda faptului că la competiție au participat 470 de companii din întreaga țară, împărțiți în mai multe divizii. Economiștii orădeni au ajuns cu 22 de companii până în turul II, din care opt au intrat în finală: Atlantis (XII B – Olga Luncan și Carmen Pențe), Brave (X B – Daniela Suciu și Adelina Rus), Fame (XII B - Diana Rad și Paula Chiș), Kosmik (XI B – Teodora Abrudan și Andreea Cîmpian), Miracle (XI B – Denisa Chivari și Ana Druța), Ozzy (XII B – Ozana Gal și Monica Lazău), Shine (X B – Ligia Fazecaș și Ioana Mada), Wilmax (X B – Andrei Mudura și Alexandru Popa).
 Tradiția bunelor rezultate!
Cu toate că e răsunător, succesul elevilor profesorului Virgil Blage nu e singular, el confirmând tradiția bunelor rezultate obținute de-a lungul anilor de companiile elevilor economiști la nivel național și internațional la concursul european de simulare managerială și economică pe calculator, European Challenge. Să rememorăm, citându-l pe directorul colegiului, dl profesor Ioan Corba:
 „La concursurile internaționale de simulare managerială și economică Junior Achievement, elevii noștri au ocupat, pe rând, locul IV la San Diego (U.S.A.), în 2002, locul III, la Paris, în 2004, locul II, la București, în 2007.” Sunt rezultatele excepționale obținute de elevii profesorului Virgil Blage pe care directorul colegiului le făcea cunoscute invitaților (joi, 24 mai 2007) la aniversarea a 80 de ani de existență a școlii.
Tot sâmbătă, alte 11 finale naționale europene
Dacă finala din România a The J.A. Titan European Challenge a avut loc sâmbătă (15 martie 2008), pe internet, între orele 11.00 și 19.00, tot atunci, au fost programate a se desfășura și celelalte 11 finale naționale europene (din Belgia, Danemarca, Polonia, Serbia, Slovacia, Spania, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Moldova). Finala economiștilor orădeni a fost supervizată și monitorizată de reprezentanții Junior Achievement România, organizatorul concursului internațional, dna Luiza Cristea - program manager și Emanuel Stanciu - asistent logistică.
Suntem țara cu cele mai multe programe, elevi (și studenți) participanți la programele J.A.”
Reprezentantul Junior Achievement România, dna Luiza Cristea, ne-a declarat, în exclusivitate: „ Suntem țara cu cele mai multe programe, elevi (și studenți) participanți la programele J.A.
Programele Junior Achievement sunt concepute pentru toate nivelurile de educație (primar, gimnazial, liceal, universitar) și sunt destinate următoarelor domenii: educație economică și socială, antreprenorială și de afaceri, planificarea carierei și educație financiară. În anul școlar 2007/2008, Junior Achievement România va implementa 41 de programe, 24 de competiții naționale și internaționale, fiind programate opt evenimente.
Câștigătorii competițiilor J.A. naționale și internaționale vor beneficia de burse „Junior Achievers”, pentru a participa la școli de vară, conferințe internaționale și seminarii. Junior Achievement oferă gratuit training-uri, materiale, servicii de asistență și suport tehnic pentru implementarea programelor în instituțiile de învățământ.”
Profitând de cursul național de informatică pe care profesorii colegiului îl aveau în derulare la acea oră, dna Luiza Cristea a avut o intervenție binevenită în care le-a făcut o prezentare în power point a Junior Achievement România, oferind, în premieră, și câteva cărți (manuale) de implementare a programelor: „Tehnici de comunicare”, „Matematici pentru afaceri” (manualul elevului), „Bizzclass” (Lumea afacerilor vine la clasă), „Succesul profesional” (manualul elevului), „Afaceri & Turism” (manualul elevului), „J.A. descoperă economia” (manualul elevului), „Compania elev” (manualul elevului)...
Au învins Olga și Carmen (din XII B)
Revenind la finala națională The J.A. Titan European Challenge, trebuie să mai spunem că reprezentanții celor opt companii s-au descurcat excelent, probând reale calități de economiști și manageri, voință și răbdare, dar și alte calități pozitive de caracter. Deși se aflau într-o competiție națională cu o miză imensă, ei nu s-au dovedit nicio clipă dușmani, rămânând buni colegi, și primind cu seninătate rezultatele finale ale administratorului de la Bruxelles. Au câștigat „veteranii” (din XII B), firesc și normal, Olga și Carmen deținând mai multă experiență în „afaceri”, rapiditate și măiestrie în luarea deciziilor, ele având o altă perspectivă asupra pieței de capital, citind cu alți ochi și interpretând nuanțat rapoartele venite din oră-n oră de la Bruxelles. Iar dl profesor Virgil Blage s-a declarat mulțumit de comportarea tuturor companiilor, de rezultatele înregistrate, semn că elevii săi sunt într-o formă dătătoare de speranțe pentru noi sucese internaționale. Deosebit de încântată s-a arătat și dna profesoară Alice Scarlat (dirigintele clasei a X-a B), care a avut în finala națională nu mai puțin de trei companii („Brave”, „Shine” și „Wilmax”).
Clasamentul finalei naționale
În fruntea clasamentului s-a situat compania Atlantis (cu 562), urmată de Ozzy (522), Fame (518), Wilmax (505), Shine (494), Brave (476), Kosmik și Miracle (0).
Dacă ultimele două companii clasate nu au reușit să încheie competiția pe un loc fruntaș, explicație este cât se poate de simplă: Teodora și Andreea, Denisa și Ana au pierdut teren în prima oră (de la 11.00 la 12.00), când se aflau la olimpiada județeană de economie. La sosirea în sală, când mai aveau vreo două-trei minute, nu au reușit să facă toate calculele și să ia deciziile cele mai rapide pentru a putea rămâne în cursă. Cu alte cuvinte, ele nu au fost și nu sunt învinse, ele au reprezentat colegiul la etapa județeană a olimpiadei de economie, chiar cu regretul de a fi ratat un concurs național pe care și l-ar fi dorit, cu siguranță, câștigat. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: The J.A. Titan European Challenge.

Trimite email
miercuri, 24 aprilie 2024, 22:39:48 Ora de vară a Europei de Est