Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

The J.A. Titan European Challenge

Opt companii ale economiștilor orădeni, sâmbătă, în finala

The J.A. Titan European Challenge

Distinsul profesor Virgil Blage, de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea a ajuns să vadă, astăzi (sâmbătă, 15 martie 2008) ceea ce probabil nici nu a visat vreodată, o finală națională The J.A. Titan European Challenge desfășurată doar între elevii săi, din opt companii.

Și aceasta în ciuda faptului că la competiție au participat 470 de companii din întreaga țară, împărțiți în mai multe divizii. Economiștii orădeni au ajuns cu 22 de companii până în turul II, din care opt au intrat în finală: Atlantis (XII B – Olga Luncan și Carmen Pențe), Brave (X B – Daniela Suciu și Adelina Rus), Fame (XII B - Diana Rad și Paula Chiș), Kosmik (XI B – Teodora Abrudan și Andreea Cîmpian), Miracle (XI B – Denisa Chivari și Ana Druța), Ozzy (XII B – Ozana Gal și Monica Lazău), Shine (X B – Ligia Fazecaș și Ioana Mada), Wilmax (X B – Andrei Mudura și Alexandru Popa).
 Tradiția bunelor rezultate!
Cu toate că e răsunător, succesul elevilor profesorului Virgil Blage nu e singular, el confirmând tradiția bunelor rezultate obținute de-a lungul anilor de companiile elevilor economiști la nivel național și internațional la concursul european de simulare managerială și economică pe calculator, European Challenge. Să rememorăm, citându-l pe directorul colegiului, dl profesor Ioan Corba:
 „La concursurile internaționale de simulare managerială și economică Junior Achievement, elevii noștri au ocupat, pe rând, locul IV la San Diego (U.S.A.), în 2002, locul III, la Paris, în 2004, locul II, la București, în 2007.” Sunt rezultatele excepționale obținute de elevii profesorului Virgil Blage pe care directorul colegiului le făcea cunoscute invitaților (joi, 24 mai 2007) la aniversarea a 80 de ani de existență a școlii.
Tot sâmbătă, alte 11 finale naționale europene
Dacă finala din România a The J.A. Titan European Challenge a avut loc sâmbătă (15 martie 2008), pe internet, între orele 11.00 și 19.00, tot atunci, au fost programate a se desfășura și celelalte 11 finale naționale europene (din Belgia, Danemarca, Polonia, Serbia, Slovacia, Spania, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Moldova). Finala economiștilor orădeni a fost supervizată și monitorizată de reprezentanții Junior Achievement România, organizatorul concursului internațional, dna Luiza Cristea - program manager și Emanuel Stanciu - asistent logistică.
Suntem țara cu cele mai multe programe, elevi (și studenți) participanți la programele J.A.”
Reprezentantul Junior Achievement România, dna Luiza Cristea, ne-a declarat, în exclusivitate: „ Suntem țara cu cele mai multe programe, elevi (și studenți) participanți la programele J.A.
Programele Junior Achievement sunt concepute pentru toate nivelurile de educație (primar, gimnazial, liceal, universitar) și sunt destinate următoarelor domenii: educație economică și socială, antreprenorială și de afaceri, planificarea carierei și educație financiară. În anul școlar 2007/2008, Junior Achievement România va implementa 41 de programe, 24 de competiții naționale și internaționale, fiind programate opt evenimente.
Câștigătorii competițiilor J.A. naționale și internaționale vor beneficia de burse „Junior Achievers”, pentru a participa la școli de vară, conferințe internaționale și seminarii. Junior Achievement oferă gratuit training-uri, materiale, servicii de asistență și suport tehnic pentru implementarea programelor în instituțiile de învățământ.”
Profitând de cursul național de informatică pe care profesorii colegiului îl aveau în derulare la acea oră, dna Luiza Cristea a avut o intervenție binevenită în care le-a făcut o prezentare în power point a Junior Achievement România, oferind, în premieră, și câteva cărți (manuale) de implementare a programelor: „Tehnici de comunicare”, „Matematici pentru afaceri” (manualul elevului), „Bizzclass” (Lumea afacerilor vine la clasă), „Succesul profesional” (manualul elevului), „Afaceri & Turism” (manualul elevului), „J.A. descoperă economia” (manualul elevului), „Compania elev” (manualul elevului)...
Au învins Olga și Carmen (din XII B)
Revenind la finala națională The J.A. Titan European Challenge, trebuie să mai spunem că reprezentanții celor opt companii s-au descurcat excelent, probând reale calități de economiști și manageri, voință și răbdare, dar și alte calități pozitive de caracter. Deși se aflau într-o competiție națională cu o miză imensă, ei nu s-au dovedit nicio clipă dușmani, rămânând buni colegi, și primind cu seninătate rezultatele finale ale administratorului de la Bruxelles. Au câștigat „veteranii” (din XII B), firesc și normal, Olga și Carmen deținând mai multă experiență în „afaceri”, rapiditate și măiestrie în luarea deciziilor, ele având o altă perspectivă asupra pieței de capital, citind cu alți ochi și interpretând nuanțat rapoartele venite din oră-n oră de la Bruxelles. Iar dl profesor Virgil Blage s-a declarat mulțumit de comportarea tuturor companiilor, de rezultatele înregistrate, semn că elevii săi sunt într-o formă dătătoare de speranțe pentru noi sucese internaționale. Deosebit de încântată s-a arătat și dna profesoară Alice Scarlat (dirigintele clasei a X-a B), care a avut în finala națională nu mai puțin de trei companii („Brave”, „Shine” și „Wilmax”).
Clasamentul finalei naționale
În fruntea clasamentului s-a situat compania Atlantis (cu 562), urmată de Ozzy (522), Fame (518), Wilmax (505), Shine (494), Brave (476), Kosmik și Miracle (0).
Dacă ultimele două companii clasate nu au reușit să încheie competiția pe un loc fruntaș, explicație este cât se poate de simplă: Teodora și Andreea, Denisa și Ana au pierdut teren în prima oră (de la 11.00 la 12.00), când se aflau la olimpiada județeană de economie. La sosirea în sală, când mai aveau vreo două-trei minute, nu au reușit să facă toate calculele și să ia deciziile cele mai rapide pentru a putea rămâne în cursă. Cu alte cuvinte, ele nu au fost și nu sunt învinse, ele au reprezentat colegiul la etapa județeană a olimpiadei de economie, chiar cu regretul de a fi ratat un concurs național pe care și l-ar fi dorit, cu siguranță, câștigat. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: The J.A. Titan European Challenge.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:07:13 Ora de vară a Europei de Est