Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sergiu e președinte, Andrada și Anita – vicepreședinți, iar Horia, secretar al CE

Miercuri, la „Gojdu” s-a dat verdictul:

Sergiu e președinte, Andrada și Anita – vicepreședinți, iar Horia, secretar al CE

Miercuri 30 octombrie 2013, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, comisia de numărare a voturilor, Alexandra Lincar - secretar, Luana Sîrca și Monica Brînduș, membri ai Consiliului elevilor, coordonați de Consilierul educativ, dl pSergiu e președinte, Andrada și Anita – vicepreședinți, iar Horia, secretar al CErofesor Gelu Serea, a numărat buletinele de vot, afișând rezultatele.

Pentru funcția supremă, de președinte al CE, s-a bătut, de unul singur, Sergiu Bulzan, din a XI-a B; și a ieșit pe primul loc, cu 945 de voturi; în mandatul trecut, Sergiu a fost vice. Pentru cele două portofolii de vicepreședinți au candidat doi colegi de clasă, și ei tot din a XI-a B: Anita Tincău (care a adunat 943 de voturi) și Andrada Farcaș (944 de voturi). Bătălia cea mare (și decisivă) s-a dat pentru funcția de secretar, pentru care au candidat Andreea Filip (din a XI-a B) și Horia Șerban Onița (din a X-a B). A câștigat artistul Horia (laureat San Remo), cu 550 de voturi; Andreea a reușit să strângă doar 409 voturi.
„Alegerile s-au desfășurat în mod corect, în spiritul și litera legii, dar și ale regulamentului, după cum aveam să aflăm de la Consilierul educativ, dl prof. Gelu Serea. Săptămâna trecută, candidații au trecut prin clase pentru a se prezenta în fața colegilor. Verdictul l-ați aflat. Așa au votat gojdiștii, iar noi le respectăm alegerea: Sergiu Bulzanpreședinte; Andrada Farcaș și Anita Tincăuvicepreședinți (la un singur vot distanță), Horia Șerban Onița secretar”.
Am discutat și cu onor candidații pentru a afla cum s-au prezentat în fața alegătorilor. „Cu toții au împărțit (doar) speranțe, remarca Monica Brînduș, iar la cei din a XII-a nu au îndrăznit, nu au avut curaj să vină”…
Au cuvântul candidații
Sergiu Bulzan
Mă consider o persoană sociabilă, realistă, activă, optimistă și foarte încrezătoare în forțele proprii, care e dispusă să facă față provocărilor de orice natură. Sunt pasionat de Informatică și IT, și visez la o carieră în acest domeniu. Dorința mea de afirmare, faptul că sunt o persoană dornică de implicare și dedicată în ceea ce face, și în special preocupările legate de viața elevilor m-au motivat să îmi urmez dorința de a candida pentru postul din conducerea CȘE cu toate că aceasta este o provocare care aduce după sine multă responsabilitate.
Experiența mea anterioară dobândită anul trecut prin ocuparea funcției de vicepreședinte, cât și abilitățile organizatorice și spiritul de lider, dar în special faptul că am alături de mine o echipă excepțională sunt atuurile principale pentru un an de succes în ceea ce privește activitatea CȘE al C.N. „Emanuil Gojdu”.
Scopurile mele ca președinte al CSE sunt în special legate de conturarea unei imagini pozitive a Consiliului Elevilor și de a îmbunătăți relațiile profesor-elev. Totodată consider că e foarte important să ne axăm atât pe proiecte educative, dar și pe altele puțin mai distractive pentru a atrage cât mai mulți elevi și pentru a le arăta ca la școală pot avea parte și de altceva, nu numai de simplele cursuri. Este important să stârnim interesul în rândul elevilor și să îi conștientizăm de faptul că prin implicare se pot dezvolta atât ei, cât și Consiliul Elevilor.
Anita Tincău
Sunt o persoană sociabilă, amabilă și deschisă unor noi provocări. Îmi place să lucrez cu tineri de vârsta mea, să fiu implicată în diferite activități școlare și extrașcolare. Vreau să ajut elevii liceului prin implicarea mea cât mai activă în cadrul instituției de învățământ. Fiind o bună organizatoare, consider ca m-aș descurca foarte bine în funcția de vicepreședinte al Consiliului Elevilor.       
Andrada Farcaș
Trăsături precum ambiția, spontaneitatea, spiritul de echipă, calități organizatorice și buna capacitate de comunicare dobândite în urma participării la numeroase evenimente școlare și extrașcolare m-au determinat să candidez pentru această funcție.
Pentru mine, funcția de vicepreședinte înseamnă în primul rând reprezentarea și apărarea obligațiilor și intereselor elevilor. Mai apoi, implicarea acestora în cât mai multe activități școlare sau extracurriculare cu scopul de a dezvolta spiritul de echipă și de a le lărgi orizonturile profesionale. Consider că rolul conducerii CȘE este de a influența și alți elevi să se implice în activitățile colegiului nostru și în același timp de a-i ajuta prin coordonare. Avem nenumărate idei și programe planificate pentru anul acesta școlar și sper ca totul să decurgă conform așteptărilor.
Andreea Filip
Sunt o persoană sociabilă, responsabilă și creativă, calități dobândite atât ca membru al Departamentului de Jurnalism în decursul anului școlar 2012-2013, cât și prin organizarea sau participarea la diferite activități extrașcolare (Școala de vară, voluntariat). De-a lungul timpului, am participat la olimpiade și concursuri școlare în domeniul lingvistic (Limba și Literatura Română, Engleză și Franceză), unde am obținut de fiecare dată rezultate. Prioritățile mele constau în reprezentarea intereselor și încurajarea exprimării libere a unor opinii sau idei ale elevilor și implicarea acestora în activitățile organizate de Consiliul Elevilor. 
Horia Onița
Mă consider o persoană critică, realistă, dar cu o înclinație activă spre filosofie, fapt care îmi înjgheabă o metodică transdisciplinară. Am participat la numeroase concursuri, de curriculum diferit, Olimpiada de Matematică, Istorie, Chimie, și Filosofie, concursuri de istorie, geografie, cultură generală, dar și proiecte și activități, din care se remarcă prestația muzicală. Am ales să candidez pentru postul de secretar fiindcă doresc să mă implic în viața politică a elevilor, și implicit, a societății. De asemenea, postul conferă și o formare profesională, prin faptul că te învață să lucrezi cu acte oficiale, să demarezi un proiect, să știi să îți prezinți punctul de vedere, cunoștințe indubitabil importante în viață. Și, până la urmă, contează să simți că domeniul te atrage,și că vrei cu adevărat să acționezi. Restul vine pe parcurs.
Noi dorim să vă vedem și cu o treaptă mai sus, în Consiliul Județean al Elevilor, și chiar în fruntea CJE. Succes!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sergiu e președinte, Andrada și Anita – vicepreședinți, iar Horia, secretar al CE.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:34:47 Ora de vară a Europei de Est