Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prof. Ecaterina Șchiop: „Sunt cel mai fericit om!”

Clasa a X-a G din „Gojdu” este o clasă de elită

Prof. Ecaterina Șchiop: „Sunt cel mai fericit om!”

Doamna profesor Ecaterina Șchiop, profesor de matematică la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, are destule motive să se considere un om fericit, așa cum ne-a declarat zilele trecute.

Este diriginte la clasa a X-a G, clasă cu profil de Științele naturii, care, la finele clasei a IX-a a obținut media generală 9,37 (cu două eleve de 10 - Diana și Andreea); este clasa cu cele nai multe participări la olimpiade și concursuri școlare, de toate genurile; clasa cu cele mai puține absențe din colegiu (în care Teodora Ignat deține recordul absolut, cu  0 absențe); mulți dintre elevii clasei sunt voluntari și participă la acțiuni umanitare de caritate.
Două diplome de excelență
În 2006, doamna profesor Ecaterina Șchiop a fost singurul profesor orădean (bihorean) premiat cu două diplome de excelență; Diplomă de excelență din partea Ministerului Educației și Învățământului pentru rezultatele deosebite obținute de elevul său, Mance Felix, argint la Balcaniada de juniori din Republica Moldova. Și tot în același an, Primăria Oradea i-a acordat Premiul și diploma de excelență, la categoria Învățământ preuniversitar, premiu cucerit de alți doi gojdiști, de dl prof. Dorel Tifor, în 2005 și de dna prof. Anița Luncan, în 2007.
Au monopolizat podiumul la „Adolf Haimovici”
Nu mai puțin de 16 elevi din clasa a IX-a G au participat, anul școlar trecut, la concursul de matematică „Adolf Haimovici”, reușind să monopolizeze podiumul județean, prin Andreea Spoială, Zetocha Ștefana și Diana Făinărea; la Olimpiada de chimie, alți doi premianți: Diana Făinărea și Tirpe Alexandru; numeroase participări, cu premii și mențiuni la limba română, religie și limbile moderne: engleză, franceză și germană; locul I pe liceu la concursul de istorie, organizat întru cinstirea patronului spiritual; premii la muzică, desen și în sport, la concursul TIC, dar chiar și la Balul bobocilor.  
„Toate aceste rezultate de excepție sunt rodul unei susținute munci de echipă (a întregii clase: Alzaid Alia, Balint Raul, Cocoșilă Larisa, Codilă Vlad, Costea Alexandra, Davidescu Diana, Făinărea Diana, Faragău Diana, Farran Rachel, Florea Carina, Hauk Andreea, Ignat Teodora, Ionaș Cătălin, Lasco Adelina, Lobonț Cătălina, Macavei Maria-Antonia, Mah’d Sandy, Maghiar Cătălina, Mintaș George, Negrău Cristina, Nica Paula, Perțe Gabriela, Sala Rebeca, Sarca Andreea, Sasca Andrada, Suciu Alina, Tifor Mircea Tudor, Tirpe Alexandru, Tivadar Sonia și Zetocha Ștefana).
Trudă, pasiune, sacrificiu și onoare
Este rodul unui parteneriat care funcționează ireproșabil: profesori, părinți și elevi, bazat pe trudă, pasiune, sacrificiu și onoare. Truda noastră, a profesorilor, de a descoperi și pregăti elevii cu capacități intelectuale deosebite, pasiunea lor pentru diferite discipline, dar și onoarea de a reprezenta și a apăra, în toate competițiile naționale și internaționale, blazonul unei instituții de învățământ de primă mărime: Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea.
Toate generațiile mele au fost clase reprezentative în C.N. „Emanuil Gojdu”, pot să spun chiar clase de elită. Una dintre ele a fost generația din 2002, clasa X D, clasa în care am avut cele mai multe premii la olimpiadele școlare și cea mai mare medie pe școală, între care șase elevi cu media generală 10.
După 32 de ani la catedră, din care 23 în „Gojdu”, mă simt un om fericit și împlinit pentru că fac totul cu plăcere. Sunt cel mai fericit om pentru că am cei mai buni elevi, cei mai buni colegi, am cea mai mare familie, cu toate că acasă suntem doar doi, dar am familia „Gojdu” cu care mă mândresc”.
Așa simte, astfel gândește și grăiește profesorul de excelență Ecaterina Șchiop.
E o bucurie să cunoști și să scrii despre asemenea modele! Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prof. Ecaterina Șchiop: „Sunt cel mai fericit om!” 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:14:57 Ora de vară a Europei de Est