Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reprezentanți ai DSP și ISJ au evaluat o etapă a proiectului „VIAÞA”

Marți, la sala de ședințe a ISJ Bihor

Reprezentanți ai DSP și ISJ au evaluat o etapă a proiectului „VIAÞA”

În prezența coordonatorilor de proiect din 16 școli bihorene, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor și ai Direcției de Sănătate Publică Bihor au evaluat, marți (5 noiembrie 2013), modul cum a fost implementat în anul școlar precedent proiectul național „VIAÞA”.

Cele 17 școli bihorene care au implementat proiectul național „Creșterea accesului la servicii de prevenție medicală primară pentru copiii și adolescenții din România. Alimentația sănătoasă și activitatea fizică în rândul copiilor și adolescenților din România” – campania „VIAÞA” sunt: C.N. „Octavian Goga” din Marghita (reprezentată de prof. Curtean Florica), C. Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului (prof. Liana Ortenzia Boț și Nicoleta Groza), Lic. Tehnologic „Szalardi Janos”din Sălard (ed. Csegodi Elisabeta Judita), Grădinița Nr. 44 – „Rază de soare” Oradea (prof. Ana Todoca), Grădinița Nr. 25 (prof. Claudia Demian), Grădinița Nr. 42 – „Maria” (prof. Maria Tănase), Lic. Vocațional Pedagogic „N. Bolcaș” din Beiuș (prof. Carmen Eugenia Lezeu), Șc. Gimnazială Nr. 1 Buntești (prof. Adriana Blaga), Șc. Gimnazială Nr. 1 Cheresig (ed. Andreea Roxana Hristache), Șc. Gimnazială Nr. 1 Chijic (prof. Mariana Florica Ion), Șc. Gimnazială „Dacia” Oradea (prof. Florica Hava), Șc. Gimnazială Lazuri de Beiuș (prof. Simona Carmen Bercea), Șc. Gimnazială Nr. 1 Mihai Bravu (prof. Daniela Malița), Șc. Gimnazială „Jako Zsigmond” Roșiori (prof. Gergely Anita Katalin), Șc. Gimnazială Nr. 1 Curățele (prof. Cornelia Liliana Simai), Șc. Gimnazială Nr.1 Sâmbăta (prof. Mirela Bulc) și Șc. Gimnazială Nr. 1 Budureasa (prof. Daniela Boldi).
La întâlnirea de lucru au fost prezenți din partea Direcției de Sănătate Publică Bihor: dna dr. Zoia Bitea – directorul executiv adjunct al DSP, sociolog Adina Lazăr, biolog Carmen Dinescu și dr. Sonea Nicolae Călin, iar din partea ISJ Bihor: inspectorii școlari de specialitate: dna prof. Luminița Citrea, Mioara Țigan și Florin Negruțiu.
Pe agenda reuniunii au fost cuprinse: prezentarea raportului final de activitate pe anul școlar 2012-2013, discutarea problemelor și disfuncționalităților existente în desfășurarea activităților proiectului, stabilirea metodologiei de implementare a proiectului în anul școlar 2013-2014, precum și înmânarea adeverințelor de participare a cadrelor didactice la ediția din anul școlar trecut.
În deschiderea evenimentului, doamna dr. Zoia Bitea a făcut o prezentare a proiectului, partenerilor și finanțatorului. Proiectul cu titlul „Creșterea accesului la servicii de prevenție medicală primară pentru copiii și adolescenții din România”, a debutat în 2009, cu sprijinul guvernului norvegian. În 2011, finanțatorul s-a retras, dar proiectul a continuat cu sprijinul ISJ Bihor și DSP Bihor.
S-a pornit cu două școli și s-a ajuns la 18 (17)
 „Dacă în 2009, au participat doar două școli din județul Bihor, în anul școlar 2012 - 2013, avem 18 școli. Considerăm acest lucru extraordinar, considerăm că profesorii, învățătorii, cadrele universitare au avut o deschidere la care sincer nu ne-am așteptat, dar pe care o îmbrățișăm cu tot dragul, entuziasmul și profesionalismul. Și ne gândim la beneficiari; cei mai mari beneficiari sunt copiii noștri, dar pe lângă ei sunt părinții acelor copii, sunt cadrele didactice, și în final beneficiar este comunitatea din care noi facem parte. Pentru media, o să subliniez faptul că s-a urmărit promovarea a patru comportamente sanogene: servirea zilnică a micului dejun, creșterea consumului de legume și fructe, optimizarea și încurajarea consumului de apă, creșterea implicării în activități fizice, minimum 60 de minute pe zi. La aceste componente au fost antrenați mii de copii, fie la toate patru, fie la trei, fie la două, fie la una, în funcție de opțiunea conducătorului din școala respectivă”, a precizat dna dr. Zoia Bitea.
Doamna sociolog Adina Lazăr a prezentat raportul final cu rezultatele, făcând și unele precizări legate de disfuncționalitățile care s-au constatat în desfășurarea activităților proiectului, în special, neajunsuri privind comunicarea cu întârziere a datelor și informațiilor de către unii coordonatori de proiect. De aceea, în acest sens, s-a stabilit un calendar exact privind raportarea acestor date către DSP.
Doamna inspector școlar Luminița Citrea a apreciat inițiativa acestui proiect și rezultatele care s-au obținut, felicitând elevii și cadrele didactice implicate pentru formarea unui comportament sănătos la elevi, în vederea asigurării unei stări de sănătate cât mai bune.
Să mai spunem că în fața reprezentanților presei, unele cadre didactice au împărtășit din experiența lor în derularea acestui proiect, fiind evidențiate bunele practici care au dus la rezultatele subliniate în raport.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Reprezentanți ai DSP și ISJ au evaluat o etapă a proiectului „VIAÞA”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:00:03 Ora de vară a Europei de Est