Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Reprezentanți ai DSP și ISJ au evaluat o etapă a proiectului „VIAÞA”

Marți, la sala de ședințe a ISJ Bihor

Reprezentanți ai DSP și ISJ au evaluat o etapă a proiectului „VIAÞA”

În prezența coordonatorilor de proiect din 16 școli bihorene, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor și ai Direcției de Sănătate Publică Bihor au evaluat, marți (5 noiembrie 2013), modul cum a fost implementat în anul școlar precedent proiectul național „VIAÞA”.

Cele 17 școli bihorene care au implementat proiectul național „Creșterea accesului la servicii de prevenție medicală primară pentru copiii și adolescenții din România. Alimentația sănătoasă și activitatea fizică în rândul copiilor și adolescenților din România” – campania „VIAÞA” sunt: C.N. „Octavian Goga” din Marghita (reprezentată de prof. Curtean Florica), C. Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului (prof. Liana Ortenzia Boț și Nicoleta Groza), Lic. Tehnologic „Szalardi Janos”din Sălard (ed. Csegodi Elisabeta Judita), Grădinița Nr. 44 – „Rază de soare” Oradea (prof. Ana Todoca), Grădinița Nr. 25 (prof. Claudia Demian), Grădinița Nr. 42 – „Maria” (prof. Maria Tănase), Lic. Vocațional Pedagogic „N. Bolcaș” din Beiuș (prof. Carmen Eugenia Lezeu), Șc. Gimnazială Nr. 1 Buntești (prof. Adriana Blaga), Șc. Gimnazială Nr. 1 Cheresig (ed. Andreea Roxana Hristache), Șc. Gimnazială Nr. 1 Chijic (prof. Mariana Florica Ion), Șc. Gimnazială „Dacia” Oradea (prof. Florica Hava), Șc. Gimnazială Lazuri de Beiuș (prof. Simona Carmen Bercea), Șc. Gimnazială Nr. 1 Mihai Bravu (prof. Daniela Malița), Șc. Gimnazială „Jako Zsigmond” Roșiori (prof. Gergely Anita Katalin), Șc. Gimnazială Nr. 1 Curățele (prof. Cornelia Liliana Simai), Șc. Gimnazială Nr.1 Sâmbăta (prof. Mirela Bulc) și Șc. Gimnazială Nr. 1 Budureasa (prof. Daniela Boldi).
La întâlnirea de lucru au fost prezenți din partea Direcției de Sănătate Publică Bihor: dna dr. Zoia Bitea – directorul executiv adjunct al DSP, sociolog Adina Lazăr, biolog Carmen Dinescu și dr. Sonea Nicolae Călin, iar din partea ISJ Bihor: inspectorii școlari de specialitate: dna prof. Luminița Citrea, Mioara Țigan și Florin Negruțiu.
Pe agenda reuniunii au fost cuprinse: prezentarea raportului final de activitate pe anul școlar 2012-2013, discutarea problemelor și disfuncționalităților existente în desfășurarea activităților proiectului, stabilirea metodologiei de implementare a proiectului în anul școlar 2013-2014, precum și înmânarea adeverințelor de participare a cadrelor didactice la ediția din anul școlar trecut.
În deschiderea evenimentului, doamna dr. Zoia Bitea a făcut o prezentare a proiectului, partenerilor și finanțatorului. Proiectul cu titlul „Creșterea accesului la servicii de prevenție medicală primară pentru copiii și adolescenții din România”, a debutat în 2009, cu sprijinul guvernului norvegian. În 2011, finanțatorul s-a retras, dar proiectul a continuat cu sprijinul ISJ Bihor și DSP Bihor.
S-a pornit cu două școli și s-a ajuns la 18 (17)
 „Dacă în 2009, au participat doar două școli din județul Bihor, în anul școlar 2012 - 2013, avem 18 școli. Considerăm acest lucru extraordinar, considerăm că profesorii, învățătorii, cadrele universitare au avut o deschidere la care sincer nu ne-am așteptat, dar pe care o îmbrățișăm cu tot dragul, entuziasmul și profesionalismul. Și ne gândim la beneficiari; cei mai mari beneficiari sunt copiii noștri, dar pe lângă ei sunt părinții acelor copii, sunt cadrele didactice, și în final beneficiar este comunitatea din care noi facem parte. Pentru media, o să subliniez faptul că s-a urmărit promovarea a patru comportamente sanogene: servirea zilnică a micului dejun, creșterea consumului de legume și fructe, optimizarea și încurajarea consumului de apă, creșterea implicării în activități fizice, minimum 60 de minute pe zi. La aceste componente au fost antrenați mii de copii, fie la toate patru, fie la trei, fie la două, fie la una, în funcție de opțiunea conducătorului din școala respectivă”, a precizat dna dr. Zoia Bitea.
Doamna sociolog Adina Lazăr a prezentat raportul final cu rezultatele, făcând și unele precizări legate de disfuncționalitățile care s-au constatat în desfășurarea activităților proiectului, în special, neajunsuri privind comunicarea cu întârziere a datelor și informațiilor de către unii coordonatori de proiect. De aceea, în acest sens, s-a stabilit un calendar exact privind raportarea acestor date către DSP.
Doamna inspector școlar Luminița Citrea a apreciat inițiativa acestui proiect și rezultatele care s-au obținut, felicitând elevii și cadrele didactice implicate pentru formarea unui comportament sănătos la elevi, în vederea asigurării unei stări de sănătate cât mai bune.
Să mai spunem că în fața reprezentanților presei, unele cadre didactice au împărtășit din experiența lor în derularea acestui proiect, fiind evidențiate bunele practici care au dus la rezultatele subliniate în raport.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Reprezentanți ai DSP și ISJ au evaluat o etapă a proiectului „VIAÞA”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 27 iunie 2019