Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Siguranței pe Internet 2014

În atenția unităților de învățământ

Ziua Siguranței pe Internet 2014

Ziua Siguranței pe Internet (în engleză: Safer Internet Day) este un eveniment organizat la nivel european, desfășurându-se în fiecare an în luna februarie, sub patronajul rețelei „INSAFE” - European Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene.

Ziua Siguranței pe Internet a ajuns la cea de a XI-a ediție și va fi sărbătorită pe data de 11 februarie 2014 în aproximativ 65 de țări de pe Glob. Tema ediției actuale este: „Let’s create a better Internet together!” („Împreună facem Internetul mai bun!”) și vizează necesitatea de a stabili o etichetă  acceptată universal privind navigarea în mediul online. În România, evenimentul  este organizat și promovat de Consorțiul Sigur.info format din Organizația Salvați Copiii România, Positive Media și Focus – Centrul Român pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual. Anual, această acțiune este urmată de o competiție națională de proiecte adresată copiilor sub titlul „Împreună facem Internetul mai bun!”
Concursul de proiecte are ca scop principal implicarea tinerilor, părinților și cadrelor didactice în conturarea unor idei prin care internauții pot construi împreună un Internet mai bun.
Copiii și tinerii cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani sunt invitați să se înscrie în concurs cu proiecte multimedia în care vor ilustra părerea lor despre cum ar trebui modelat Internetul astfel încât navigarea în mediul online să fie o experiență mai plăcută, precum și ce putem face astfel încât să promovăm în rândul copiilor și adulților modalitățile prin care fiecare utilizator poate contribui la un Internet mai bun. Competiția este deschisă atât grădinițelor, școlilor, liceelor, cluburilor de tineret, cât și copiilor. Concurenții vor lucra individual sau în echipe de maximum trei persoane și vor fi coordonați de către un adult (părinte, educator, învățător sau profesor). Copiii și adolescenții vor putea participa potrivit categoriei de vârstă în care se încadrează:
categoria 6-12 ani,
categoria 13-18 ani
Proiectele vor putea fi trimise în unul din formatele de mai jos: desene și creații proprii scanate, afișe, prezentări PowerPoint, filmulețe video (realizate cu aparat foto, video, telefon mobil etc.), prezentări Flash, pagini web create special pentru concurs.
De asemenea, există câteva categorii speciale la care vor fi premiate cele mai implicate persoane și instituții în promovarea și asigurarea unei activități online responsabile pe tot parcursul anului 2013.
Categoriile de concurs
*Profesorul anului – cel mai implicat profesor în activitățile de promovare și conștientizare a siguranței online în rândul elevilor și al comunității. E luată în considerare și utilizarea Internetului, a resurselor online și a platformelor web în cadrul orelor de la clasă și dezvoltarea și menținerea unei comunități online educative.
*Școala anului – școala cu cele mai multe activități de promovare și conștientizare a siguranței online în rândul elevilor, care să fi încheiat parteneriate cu alte instituții și să fi participat la programe de anvergură internațională care vizează activitatea în mediul online. Se punctează și gradul de acces al elevilor la calculatoare securizate, precum și gradul de utilizare a Internetului în scopuri educative în timpul orelor de curs de către profesori sau elevi
*Grădinița anului - va fi premiată grădinița care prezintă cât mai clar și creativ într-un proiect de echipă tema concursului național „Împreună facem Internetul mai bun!”
*Voluntarul Sigur.info al anului – cel mai activ voluntar Sigur.info care a promovat siguranța pe Internet în rândul grupurilor-țintă și a inițiat activități proprii în vederea asigurării unui comportament responsabil de utilizare a Internetului.
Calendarul desfășurării concursului
*28 octombrie 2013 – 10 ianuarie 2014 – Realizarea, trimiterea proiectelor și a  formularelor de înscriere;
*11 ianuarie 2014 – 5 februarie 2014 - Desemnarea câștigătorilor de către un juriu special
*11 februarie 2014 - Anunțarea câștigătorilor în cadrul Galei Siguranței pe Internet
Mai multe detalii despre modalitatea de înscriere în concurs, criteriile de jurizare, și sponsorii acestei competiții, găsiți accesând www.sigur.info/ziua-sigurantei-pe-internet-2014/safer-internet-day-2014.html
Székely Ronaldo-Raul,
coordonatorul local Oradea al programului Sigur.info.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 08:37:57 Ora de vară a Europei de Est