Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Jocul în cadrul proiectelor eTwinning

„O carte este ca și o grădină purtată în buzunar”

Jocul în cadrul proiectelor eTwinning

Jocul este o metodă valoroasă prin capacitatea sa de a-l ajuta pe copil să se integreze în mediul natural și social și de a înțelege lumea înconjurătoare.

Copiii își pot exersa prin joc diferitele abilități și calități ajungând să rezolve unele probleme, experimentând găsirea mai multor soluții.
Curiozitatea de a găsi comoara i-a împins pe elevii clasei a III-a C să-și folosească imaginația, să lucreze în echipă atunci când îmbarcați pe vaporul Curcubeul junior au fost nevoiți să ajungă pe tărâmul insulelor, care erau foarte cunoscute piraților până atunci. Folosindu-se de cunoștințele dobândite, de capacitatea de a lucra independent - vulcanul, de a realiza experimentul de producere a valurilor, elevii au fost la un pas să descopere comoara, dar, a apărut o problemă de matematică, iar încercarea de a găsi soluția  i-a determinat să fie foarte atenți și deschiși tuturor posibilităților.
Apoi, cu multă bucurie au așteptat ora de educație fizică, unde concursul pe grupe i-a mobilizat și pregătit pentru descoperirea primului indiciu – pentru aflarea comorii.
Colegul lor mai mare, Eduard Stolz din clasa a VII-a C i-a ajutat să-și împartă mini comoara dulce, după care ne-a încântat cu frumoasa lui prezentare despre circuite, motoare, despre corăbii și vapoare.
Toate acestea în cadrul noului proiect eTwinning „Treasure map”, proiect în care ne-am făcut noi prieteni entuziasmați și dornici de noi aventuri.  În cadrul acestui proiect suntem parteneri cu o școala din Italia, iar temele proiectului sunt transdisciplinare. Scopul proiectului este de a folosi bordgame-ul ca un instrument într-o experiență interdisciplinară de învățare la distanță. Toate acestea fiind posibile datorita platformei etwininng.
Proiectele desfășurate pe platforma etwinning oferă:
*instrumente pedagogice care integrează noile tehnologii în procesul de învățare;
*un cadru atractiv de învățare pentru elevi și pentru profesori [1].
Echipa de proiect de la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” din Ștei, formată din: prof. Gabriel Vancea, Ileana Tomescu, Moruț Lia, Simona Pantea, Jude Raluca și Adriana Colda, a găsit timpul și resursele necesare pentru a asigura cadrul armonios de desfășurare a acestor activități, ce au produs noi experiențe de învățare.
Școala noastră a realizat câteva proiecte eTwinning, reușind să se înscrie cu succes printre instituțiile de învățământ europene orientate către un proces didactic deschis către nevoile și dorințele elevilor, aliniat practicilor europene, susținut de noile tehnologii.   
Arta ne aduce mai aproape pe unii de alții, asta aș putea spune privind în urmă la toate activitățile desfășurate. Elevii clasei au explorat semnificația de a fi om, au dezvoltat abilități cognitive, gândirea critică și aptitudini verbale, atunci când au urmărit o secvență din piesa de teatru „Pupăza din tei”, interpretată de colegii mai mari, pregătiți de profesor bibliotecar Ileana Tomescu, care a prezentat informații despre povestitorul Ion Creangă și a invitat copiii să citească și să descopere tainele cărții, cultivând gustul pentru lectură al elevilor.
O taină fiind descoperită chiar în ziua tematică de Halloween. Fiecare om lasă o urmă, depinde de el ce alegeri face la un moment dat, iar proverbul „O carte este ca și o grădină purtată în buzunar”  va fi motto-ul lunii noiembrie.
Povestea lui Nică a stârnit voioșie și încântare, dar după această activitate, elevii clasei au decis ce vor scrie folosind pietrele. (ex: pupăza, un semn o creangă, pu-pu-pu …) Disciplinarea - o metodă de învățare nu pedeapsă - s-a făcut prin conștientizarea modului de a te juca cu o piatră și prin relatările din viața personală a fiecăruia.
Crearea unor situații educative semnificative și apropiate de nevoile elevilor clasei a III-a C a fost posibilă datorită elevilor: Alexandra Nicoară și Răzvan Fericean, din clasa a VII-a C. Aceștia și-au prezentat în fața clasei temele pregătite: despre - Cartea, prietena mea ( o poveste reală, personală, împărtășită) și despre China antică; subiecte ce au trezit interesul copiilor. Atmosfera în care s-au desfășurat aceste activități a fost benefică însușirii de noi cunoștințe, iar plăcerea de a colabora într-o nouă echipă ne-a entuziasmat pe toți.
Toate acestea s-au desfășurat în cadrul noului proiect etwinning „Friedship calendar”, unde pe parcursul proiectului  elevii vor afla lucruri interesante despre noii prieteni: din Anglia, Irlanda, Franța, Lithuania, Italia, Grecia și Turcia.
În fiecare lună vom alege să scriem lucruri noi despre activitățile școlare prin intermediul fotografiei, jocului de rol, al teatrului, astfel încât elevii vor găsi resursele necesare să se exprime, să creeze și să îl descopere pe celălalt.
O situație pe care o vom prezenta partenerilor din noul proiect este una din faptele bune făcute de Halloween și anume dorința de a arăta colegilor din școală ce semnificație au semnele create de ei pe parcursul proiectului etwinning „Signs Aroud Us”, proiect ce a primit Certificatul național de calitate și Premiul lunii septembrie 2012.
Era o adevărată încântare să-i privești cu câtă bucurie transmiteau celorlalți lucrurile învățate, chiar dacă acest lucru a spart magia vrăjitoarelor și a instaurat ordinea și armonia necesară pentru o nouă zi. Adriana Colda
Bibliografie
[1] www.etwinning.ro

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:44:57 Ora de vară a Europei de Est