Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Alături de parteneri din Spania, Turcia, Lituania și Bulgaria

Proiect Comenius la C.T. „Traian Vuia” Oradea

Alături de parteneri din Spania, Turcia, Lituania și Bulgaria

La Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea, în perioada 1 august 2013 - 31 iulie 2015 se derulează proiectul școlar multilateral Comenius cu titlul „Option Variety for Entrepreneurship” –„Varietate de opțiuni în antreprenoriat”.

Alături de parteneri din Spania – în calitate de coordonatori ai proiectului -, Turcia, Lituania și Bulgaria, profesorii și elevii din echipa de proiect de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea vor aborda problematica legată de rata mare a șomajului din rândul tinerilor, încercând să identifice cauzele care stau la baza acestei stări de fapt și vor încerca să găsească soluții creative vizavi de acest aspect. Proiectul cuprinde mobilități ale elevilor și profesorilor în instituțiile de învățământ din țările partenere, activități în echipă, ateliere de lucru, realizarea de materiale diverse și activități tematice specifice, conform calendarului stabilit.
Scopul definit al proiectului este acela de a-i încuraja pe elevi să-și asume responsabilitatea propriului viitor și de a-i inspira să viseze și să-și atingă potențialul maxim de inițiativă și inovație, astfel ca o nouă generație de antreprenori să apară. Elevii vor fi responsabili de întregul plan de acțiune, de dezvoltarea de strategii și implementarea lor, precum și de evaluarea și diseminarea proiectului. Prin participarea la întâlniri cu oameni de afaceri, la diferite prelegeri și prezentări pe teme de antreprenoriat, prin vizite de studiu la diferiți agenți economici sau prin activități de documentare pe teme economice elevii își vor îmbogăți cunoștințele despre economie și problemele de afaceri și vor fi familiarizați cu principiile care guvernează piața economică europeană și lumea afacerilor. Mai exact, vor dobândi competențele și abilitățile necesare dezvoltării personale pentru integrare profesională și cetățenie europeană activă.
Prin participarea în cadrul unui proiect internațional elevii și profesorii vor avea ocazia să cunoască și să înțeleagă diversitatea culturală și lingvistică europeană, să-și formeze o atitudine de disponibilitate în folosirea limbii engleze ca limbă de comunicare și nu în ultimul rând să-și formeze atitudini de deschidere, curiozitate, toleranță și respect pentru dreptul de a fi diferit.
Prima întâlnire de proiect
În perioada 21-25 octombrie 2013, echipa de proiect de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, reprezentată de prof. Urs Marcela (responsabil proiect) și directorul adjunct, dl prof. Șaitoș Dorel, a participat la prima reuniune de proiect care a avut loc în localitatea Darica, Turcia. În cadrul acestei prime vizite s-a creat contextul  întâlnirii reprezentanților echipei de proiect din fiecare țară parteneră și s-au desfășurat activități de prezentare a orașelor de reședință din fiecare țară participantă în proiect, a școlilor și a sistemelor educaționale naționale. Nu în ultimul rând, s-a stabilit calendarul mobilităților viitoare, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea urmând să fie în perioada 9-16 martie 2014 gazda următoarei reuniuni din cadrul proiectului.
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar primit în cadrul Programului sectorial Comenius al Programului „Învățare pe Tot Parcursul Vieții”.
Informațiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, Agenția Națională și Comisia Europeană nefiind responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.
Prof. Urs Marcela
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Alături de parteneri din Spania, Turcia, Lituania și Bulgaria.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:51:21 Ora de vară a Europei de Est