Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Tinerețe fără delincvență!

Activități preventive

Tinerețe fără delincvență!

În perioada 18 – 21 martie 2008, polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, Compartimentului Poliției de Proximitate și Serviciului Poliției Rutiere vor continua seria activităților preventive desfășurate în instituțiile de învățământ bihorene, în scopul prevenirii victimizării minorilor.

Vor fi abordate teme precum contravenția și infracțiunea – tineri împotriva delincvenței, răspunderea penală a minorilor, modalități de prevenire a comportamentelor violente, prevenirea victimizării prin accidente rutiere, consumul de alcool - factor favorizant în comiterea de infracțiuni și în victimizare.
Marți (18 martie), au fost planificate trei asemenea acțiuni: la Școala cu clasele I-VIII nr. 16, cu tema „Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor” (activitate organizată de agent șef adjunct Alin Hexan), la Școala cu clasele I-VIII ”Decebal”, cu tema „Prevenirea accidentelor rutiere” (organizată de agent șef Dănuț Iancu) și la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, cu tema „Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor. Prevenirea accidentelor rutiere” (organizată de sinsp. Flaviu Iova).
Pentru mâine, miercuri (19 martie), sunt programate patru acțiuni: la Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir”, cu tema „Prevenirea accidentelor rutiere” (agent șef Petru Bohuș), la Școala cu clasele I-VIII „George Coșbuc”, cu tema „Prevenirea accidentelor rutiere” (agent șef Darius Deme), la Liceul Teoretic „Ady Endre”, cu tema „Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor” (agent șef adjunct Florin Capriș) și la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna”, cu tema „Prevenirea accidentelor rutiere” (agent șef adjunct Teodor Terec).
Joi (20 martie), se vor desfășura două manifestări: la Școala cu clasele I-VIII „Octavian Goga” - „Prevenirea accidentelor rutiere” (agent șef adjunct Florian Mocanu) și la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 – „Conceptul poliției de proximitate” (agent șef Marius Vasi).
Vineri (21 martie), vor avea loc tot două acțiuni: ambele, la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” - „Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor” (sinsp. Flaviu Iova), programate de la ora 11.00 și de la 12.00. (Alina & Ovidiu)
***
Marți, "Caravana" Poliției a revenit la "M.Viteazul"
Tema propusă de sinsp. Flaviu Iova a fost „Prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor. Prevenirea accidentelor rutiere” .
De la această activitate, vă prezentăm pozele 1-8 (din Galeria foto: Tinerețe fără delincvență!)
Miercuri - la "Oltea Doamna"
Miercuri, agentul șef adjunct Teodor Terec și agentul șef Florin Secară s-au întâlnit cu elevii claselor a IV-a D (înv. Laura David) și a IV-a C (înv. Elena Pavel), de la Școala "Oltea Doamna".
Elevii au urmărit cu mare atenție filmul "Jurnal de pe patul de spital",  după care au pus întrebări, dar au și răspuns la întrebări, dovedind astfel că-i interesează subiectul "Prevenirea accidentelor rutire".
Probabil că pe unii i-a sensibilizat numărul de accidente rutiere din 2007, 53, la nivelul județului Bihor,  din care 24 în mediul urban.
De la această întâlnire, vă prezentăm secvențele foto nr. 9a - 27. 
Joi - la "Octavian Goga"
Joi, a venit rândul elevilor claselor a V-a  A, B, și C (de la Școala cu clasele I-VIII "Octavian Goga") să se bucure de prezența în școală  a  agentului șef adjunct Florian Mocanu , de la compartimentul Poliției de proximitate și  agentului șef adjunct Adrian Brad, de la Poliția rutieră.
După vizionarea filmului video "Jurnal pe patul de spital", Florian Mocanu le-a împărțit celor 60 de elevi pliante pe tema prevenirii accidentelor rutiere, conform programului educațional "Stop accidentelor rutiere. Viața are prioritate!" Au urmat discuțiile pe marginea filmului, prilej cu care elevii au aflat care sunt locurile destinate lor pentru mersul pe role sau pe bicicletă, până la împlinirea vârstei legale, spre a nu se expune accidentelor rutiere. La final, directorul adjunct, prof. Selley Elisabeta, le-a mulțumit invitaților pentru lecția educativă de circulație rutieră, lansând invitația la o nouă serie de clase. 
În biroul dnei directoare, Viorica Popa, aveam să aflăm despre preocuparea specială pe care o manifestă conducerea școlii pentru programul educațional derulat de poliție pentru prevenirea accidentelor rutiere. "Doamna directoare a ținut să copieze și să dezbată cu copiii toate materialele propuse, iar la întâlnirea cu noi, ei  să poată să se angajeze în discuții în cunoștință de cauză, punând chiar întrebări sugerate de părinții lor", a ținut să sublinieze Florian Mocanu. În replică, doamna directoare a remarcat priza pe care o are domnul Mocanu la copii -  "dumnealui dă dovadă de tact pedagogic și măiestrie, vorbindu-le elevilor ca un  dascăl, dar  și ca un  părinte!"
De la "Octavian Goga", vă prezentăm secvențele foto nr. 29a - 50. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tinerețe fără delincvență!

Trimite email
Saturday, 2 December 2023