Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Târgul culinar în scop caritabil

La CE „Partenie Cosma”

Târgul culinar în scop caritabil

Timp de patru zile, noul consiliu al elevilor de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea a organizat Târgul culinar în scop caritabil.

„Săptămâna trecută și săptămâna aceasta, marțea și joia, eșalonat pe clase, am organizat în holul de la etaj Târgul culinar. Toate prăjiturile sunt făcute acasă, în familie, ecologic, fără conservanți și coloranți, iar prețurile sunt modice, 1 leu și 2 lei, la îndemâna tuturor. Scopul este unul caritabil”, ne-a declarat Adina Petroi, avocatul elevului.
Aceasta este prima acțiune a noului birou ales al CE: strângere de fonduri pentru acțiuni caritabile. Membrii CE sunt coordonați în această acțiune de către doamna profesor Mihaela Pap.
 „E lăudabilă acțiunea elevilor noștri. Se apropie sfintele sărbători, și așa după cum ne-am obișnuit, vom face din nou acțiuni de caritate; ne vom deschide sufletul, ajutând aproapele aflat în nevoi”, ne-a spus doamna profesor de religie Aurica Cifor.
Sandvișuri „zâmbărețe, savarine, brioșe, pizza…
Marți (12 noiembrie 2013), am trecut și noi în revistă standurile cu produse, stând de vorbă cu reprezentanții celor nouă clase de-a X-a.
Chiar la prima masă, la clasa a X-a A, aveam să facem cunoștință cu Cristina Urdea, unul din cei doi vicepreședinți ai CE. La standul clasei sale, Cristina le avea alături pe: Alexandra Murg, Bianca Lacatoș și Adina Căbău. De la standul lor se puteau cumpăra: sandvișuri „zâmbărețe” (vorba Cristinei), patru sortimente de pizza, salam de biscuiți, prăjituri cu mere și limonadă; cei din a X-a B ne-au surprins cu: fundație și acoperiș (mai lipsea casa), cu savarine și brioșe, dar și cu artiști de top, precum Monica Anghel și Alexandra... (Dragoș); de la a X-a C se puteau cumpăra: negrese (prăjituri), clătite cu ciocolată sau gem, pariziene sau Muffins, după cum am aflat de la Cristina Boroș și Denisa Codilă; clasa a X-a D a fost reprezentată la târg de Casandra Belea, Paula Purja și Ioana Suciu. Pe masa lor se mai găseau: fursecuri, prăjitură cu mere, chec și kinder; un trio vesel am cunoscut la standul clasei a X-a E (Ștefania Fotache, Andreea Coita și Cristian Dărăban), iar pe masa lor erau expuse: tradiționalele plăcinte cu cartofi și clătitele cu fineti (mai lipseau bananele, înghețata și frișca), veselia li se trăgea, spuneau gurile rele, de la sucul (cu esențe tari, de Whisky); glumeau, bineînțeles! La a X-a F, Carina Lascu, Andrei Plugar și Cobe Bianca aveau: brioșe, covrigei, pizza (care era pe terminate), iar de la cremeș a mai rămas doar eticheta; Andrei lăuda clătitele americane, iar limonada lor, cică, era fără esențe tari! Pe moment, la a X-a G, am dat ochi doar cu Vanessa Dicso: „Emanuel (Rada) și Lucian (Bodogai) au ieșit în peisaj, dar se întorc imediat”. Cofetarii și patiserii clasei au pregătit pentru târg: brioșe, salam de biscuiți și sandvișuri; la a X-a H, am găsit numai „bărbați”: Vlad Iuhas, Dragoș Porumb și George Hanga, iar în fața lor: clătite cu gem, nuci și frișcă, rulou cu brânză și carne… de-ți lăsau gura apă! La ultimul stand, care era de fapt primul din stânga, Andrada Bejușca și Mădălina Filimon (din a X-a I) aveau marfă puțină: câteva brioșe și clătite cu fineti. Aflat în trecere pe la târg, dl director Virgil Blage i-a amenințat pe comercianți că va reveni și va face curățenie pe mese, lăsându-i fără marfă. Bănuim că dl director s-a ținut de cuvânt (ca întotdeauna), dacă nu cumva a revenit prea târziu, la spartul târgului, când nu mai avea ce cumpăra. Dar și astăzi este o zi (de târg), vorba Adinei. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târgul culinar în scop caritabil.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:00:17 Ora de vară a Europei de Est