Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Excelența Sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, a fost vineri la Universitatea din Oradea

Vineri,

Excelența Sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, a fost vineri la Universitatea din Oradea

Excelența Sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, a participat vineri (15 noiembrie 2013), la evenimentele desfășurate la Universitatea din Oradea, în cadrul Simpozionului slovacilor din universitățile din România.

Pentru început, de la ora 10, în sala de conferințe a Bibliotecii Universității, a avut loc conferința susținută de Excelența Sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, conferință la care au participat: prefectul județului, dl Claudiu Pop și deputatul  Adrian-Miroslav Merka, prorectorul Sorin Șipoș și cancelarul general al Senatului universitar dl Vasile-Aurel Căuș.
„Domnilor deputați și senatori, stimați invitați, astăzi avem o zi specială pentru Universitatea din Oradea, îl avem invitat pe Excelența Sa ambasadorul Republicii Slovace în România Jan Gabor, ambasador extraordinar și plenipotențiar. Domnia Sa este prezent astăzi la Universitatea din Oradea fiindcă Universitatea din Oradea organizează în parteneriat cu Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România o manifestare dedicată și despre Zilele culturale ale slovacilor din România”, a spus dl prorector Sorin Șipoș în deschiderea conferinței, iar cancelarul general al Senatului universitar, dl Vasile Aurel Căuș a adăugat: „Ne simțim onorați în prezența unor invitați de asemenea valoare. Vreau să subliniez că sunt unul dintre cei care, în timp, am avut ocazia să gust cultura slovacă, prima dată asta s-a întâmplat acum 30 de ani”.
„Minoritatea slovacă - o minoritate cuminte și înțeleaptă”
„Ne simțim onorați să vă avem pentru a treia oară ca și oaspete în județul Bihor. Bihorul, comunitatea slovacă din județul Bihor, reprezintă un punct de referință pentru Domnia Sa ca ambasador al Republicii Slovace în România, și de aceea Domnia Sa este un prieten al județului Bihor. Sunt absolut convins că această expoziție, aceste lucrări, reprezintă o părticică din multitudinea de proiecte pe care dumneavoastră ne veți prezenta astăzi”, a spus dl prefect Claudiu Pop.
Înainte să-l invite la microfon pe dl deputat Adrian Merka, dl prorector Sorin Șipoș a ținut să creioneze astfel portretul minorității slovace: „Minoritatea slovacă aș defini-o ca o minoritate cuminte și înțeleaptă, care a știut cu perseverență, cu discreție, cu forță, atunci când a fost nevoie, să-și conserve identitatea etnică, confesională, culturală; oameni foarte harnici, oameni care s-au integrat foarte bine în ceea ce înseamnă România de astăzi, dar care nu au uitat niciodată unde le sunt rădăcinile. Cu un ochi privesc înspre Slovacia, cu un ochi privesc înspre țara adoptivă”.
În cuvântul său, dl deputat Adrian-Miroslav Merka, fost student al Universității din Oradea, a subliniat importanța simpozionului: „Suntem la a doua ediție a unei manifestări pe care am încercat să o dăm ca și tentă a valorii noastre, a slovacilor din România. Am încercat, într-adevăr să scoatem în evidență ceea ce mulți știam, dar nu am reușit să o spunem ori pe hârtie ori în viul grai și unde, la universitate. Fiecare etnie, fiecare zonă, fiecare sat, poate la un moment dat să aibă vârfurile lor, aceste vârfuri pot să fie deja printre studenții noștri. Și am încercat astfel cu Universitatea din Oradea, să dăm posibilitatea ca studenții, nu neapărat de etnie slovacă, să se poată exprima, să-și exprime, prin viul grai sau prin materialele pe care le-au pregătit, toate cunoștințele lor”.
În conferința susținută, Excelența Sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, a vorbit despre Slovacia și raporturile slovaco române în prezent. Pentru început ni s-a adresat în limba română, salutând participanții la conferință și mulțumind pentru primirea călduroasă de care s-a bucurat la Universitatea din Oradea.     
După conferință, Excelența sa a participat la vernisarea expozițiilor dedicate „Aniversării a 20 de ani de la proclamarea Republicii Slovace independente și aniversării a 1.150 de ani de la venirea sfinților frați din Solun, Chiril și Metodie, pe teritoriul Republicii Slovace”; cu acest prilej, dl prorector Sorin Șipoș i-a înmânat Excelenței Sale, o plachetă și două cărți din partea conducerii Universității din Oradea, cu prilejul aniversării a 50 de ani de învățământ superior continuu la Universitatea din Oradea. La finalul manifestării, Excelența sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, a semnat în cartea de onoare a universității.  
De la ora12, în sala de conferințe, s-a desfășurat Simpozionul studenților slovaci din universitățile din România, cu tema „Dialogul româno-slovac: cultura slovacilor din România, parte a culturii române”, simpozion cultural al studenților de etnie slovacă, organizat de Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Departamentul pentru slovacii din Diasporă din cadrul Guvernului Slovaciei. Pe agenda simpozionului au fost înscrise 14 comunicări. În deschidere, Simona Voicu a prezentat referatul „Despre slovacii din România”, iar la final, ultimul cuvânt l-a avut dl deputat Adrian-Miroslav Merka, președintele UDSCR.
Sâmbătă - Zilelor Culturale Slovace
A doua zi, sâmbătă, în Parcul 1 Decembrie din Municipiul Oradea au avut loc manifestări în cadrul Zilelor Culturale Slovace: un concurs de gastronomie specifică slovacilor, parada portului popular tradițional slovac, precum și cântece și dansuri populare slovace în cadrul unui program cultural artistic de ținută, bine primit de publicul orădean.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Excelența Sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, a fost vineri la Universitatea din Oradea.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:31:31 Ora de vară a Europei de Est