Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Excelența Sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, a fost vineri la Universitatea din Oradea

Vineri,

Excelența Sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, a fost vineri la Universitatea din Oradea

Excelența Sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, a participat vineri (15 noiembrie 2013), la evenimentele desfășurate la Universitatea din Oradea, în cadrul Simpozionului slovacilor din universitățile din România.

Pentru început, de la ora 10, în sala de conferințe a Bibliotecii Universității, a avut loc conferința susținută de Excelența Sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, conferință la care au participat: prefectul județului, dl Claudiu Pop și deputatul  Adrian-Miroslav Merka, prorectorul Sorin Șipoș și cancelarul general al Senatului universitar dl Vasile-Aurel Căuș.
„Domnilor deputați și senatori, stimați invitați, astăzi avem o zi specială pentru Universitatea din Oradea, îl avem invitat pe Excelența Sa ambasadorul Republicii Slovace în România Jan Gabor, ambasador extraordinar și plenipotențiar. Domnia Sa este prezent astăzi la Universitatea din Oradea fiindcă Universitatea din Oradea organizează în parteneriat cu Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România o manifestare dedicată și despre Zilele culturale ale slovacilor din România”, a spus dl prorector Sorin Șipoș în deschiderea conferinței, iar cancelarul general al Senatului universitar, dl Vasile Aurel Căuș a adăugat: „Ne simțim onorați în prezența unor invitați de asemenea valoare. Vreau să subliniez că sunt unul dintre cei care, în timp, am avut ocazia să gust cultura slovacă, prima dată asta s-a întâmplat acum 30 de ani”.
„Minoritatea slovacă - o minoritate cuminte și înțeleaptă”
„Ne simțim onorați să vă avem pentru a treia oară ca și oaspete în județul Bihor. Bihorul, comunitatea slovacă din județul Bihor, reprezintă un punct de referință pentru Domnia Sa ca ambasador al Republicii Slovace în România, și de aceea Domnia Sa este un prieten al județului Bihor. Sunt absolut convins că această expoziție, aceste lucrări, reprezintă o părticică din multitudinea de proiecte pe care dumneavoastră ne veți prezenta astăzi”, a spus dl prefect Claudiu Pop.
Înainte să-l invite la microfon pe dl deputat Adrian Merka, dl prorector Sorin Șipoș a ținut să creioneze astfel portretul minorității slovace: „Minoritatea slovacă aș defini-o ca o minoritate cuminte și înțeleaptă, care a știut cu perseverență, cu discreție, cu forță, atunci când a fost nevoie, să-și conserve identitatea etnică, confesională, culturală; oameni foarte harnici, oameni care s-au integrat foarte bine în ceea ce înseamnă România de astăzi, dar care nu au uitat niciodată unde le sunt rădăcinile. Cu un ochi privesc înspre Slovacia, cu un ochi privesc înspre țara adoptivă”.
În cuvântul său, dl deputat Adrian-Miroslav Merka, fost student al Universității din Oradea, a subliniat importanța simpozionului: „Suntem la a doua ediție a unei manifestări pe care am încercat să o dăm ca și tentă a valorii noastre, a slovacilor din România. Am încercat, într-adevăr să scoatem în evidență ceea ce mulți știam, dar nu am reușit să o spunem ori pe hârtie ori în viul grai și unde, la universitate. Fiecare etnie, fiecare zonă, fiecare sat, poate la un moment dat să aibă vârfurile lor, aceste vârfuri pot să fie deja printre studenții noștri. Și am încercat astfel cu Universitatea din Oradea, să dăm posibilitatea ca studenții, nu neapărat de etnie slovacă, să se poată exprima, să-și exprime, prin viul grai sau prin materialele pe care le-au pregătit, toate cunoștințele lor”.
În conferința susținută, Excelența Sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, a vorbit despre Slovacia și raporturile slovaco române în prezent. Pentru început ni s-a adresat în limba română, salutând participanții la conferință și mulțumind pentru primirea călduroasă de care s-a bucurat la Universitatea din Oradea.     
După conferință, Excelența sa a participat la vernisarea expozițiilor dedicate „Aniversării a 20 de ani de la proclamarea Republicii Slovace independente și aniversării a 1.150 de ani de la venirea sfinților frați din Solun, Chiril și Metodie, pe teritoriul Republicii Slovace”; cu acest prilej, dl prorector Sorin Șipoș i-a înmânat Excelenței Sale, o plachetă și două cărți din partea conducerii Universității din Oradea, cu prilejul aniversării a 50 de ani de învățământ superior continuu la Universitatea din Oradea. La finalul manifestării, Excelența sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, a semnat în cartea de onoare a universității.  
De la ora12, în sala de conferințe, s-a desfășurat Simpozionul studenților slovaci din universitățile din România, cu tema „Dialogul româno-slovac: cultura slovacilor din România, parte a culturii române”, simpozion cultural al studenților de etnie slovacă, organizat de Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Departamentul pentru slovacii din Diasporă din cadrul Guvernului Slovaciei. Pe agenda simpozionului au fost înscrise 14 comunicări. În deschidere, Simona Voicu a prezentat referatul „Despre slovacii din România”, iar la final, ultimul cuvânt l-a avut dl deputat Adrian-Miroslav Merka, președintele UDSCR.
Sâmbătă - Zilelor Culturale Slovace
A doua zi, sâmbătă, în Parcul 1 Decembrie din Municipiul Oradea au avut loc manifestări în cadrul Zilelor Culturale Slovace: un concurs de gastronomie specifică slovacilor, parada portului popular tradițional slovac, precum și cântece și dansuri populare slovace în cadrul unui program cultural artistic de ținută, bine primit de publicul orădean.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Excelența Sa Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România, a fost vineri la Universitatea din Oradea.

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 00:42:46 Ora de vară a Europei de Est