Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

AJOFM Bihor are un nou director, pe Bekesi Csaba

De la 1 noiembrie,

AJOFM Bihor are un nou director, pe Bekesi Csaba

De la 1 noiembrie 2013, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor are un nou director, pe Bekesi Csaba, după pensionarea fostului director, Dorel Drăghici.

Dl prefect Claudiu Pop l-a instalat miercuri (13 noiembrie 2013) pe noul director, în prezența vicepreședintelui CJ Bihor, dl Ioan Mang, a viceprimarului Ovidiu Mureșan, a unei suite de directori de deconcentrate și a angajaților agenției , în frunte cu fostul director Dorel Drăghici și directorul executiv adjunct Adrian Morar.
Dl Bekesi Csaba a fost detașat de la Comisariatul Județean Bihor  al Gărzii Naționale de Mediu la AJOFM Bihor pe funcția publică de conducere vacantă de director executiv al AJOFM Bihor pe o perioadă de cel mult șase luni, în conformitate cu prevederile art.87, aliniat 1 litera a și art. 89 din Legea 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată cu modificările și completările ulterioare.
Astfel, începând cu data de 1 noiembrie, dl Bekesi Csaba a fost detașat de la Garda Națională de Mediu  Bihor la AJOFM Bihor pe funcția vacantă de director al AJOFM Bihor, potrivit Ordinului 708 din 29.10.2013 al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
După citirea celor două decizii, dl prefect Claudiu Pop i-a mulțumit fostului director, Dorel Drăghici, pentru cei opt ani de directorat. „A fost o activitate mai mult decât prestigioasă, a fost o activitate încununată cu realizări. Este o mulțumire firească, este o mulțumire în urma unei activități, așa după cum am spus, mai mult decât onorabile și pentru aceasta are din partea mea, și sunt convins că și din partea dumneavoastră, tot respectul și chiar aplauzele de rigoare”.
Mulțumindu-i dlui prefect pentru aprecieri, dl Dorel Drăghici a făcut un scurt recurs la memorie, subliniind buna pregătire profesională a angajaților agenției; apoi, privindu-i în față pe cei doi directori tineri, nu s-a abținut să nu-i aprecieze și chiar să-i invidieze: „Mă uit la dânșii și nu mă pot abține să nu spun că mă roade un sentiment de invidie când văd cât de tineri sunt, cât de frumoși sunt, îi cunosc cât de competenți sunt și oameni de caracter. E un lucru extraordinar să aveți o astfel de conducere”.
„Un mai mare accent pe măsurile active” 
În cuvântul său, noul director executiv, Bekesi Csaba,
a mulțumit fostului director pentru punctele forte găsite în instituție, în urma analizei efectuate: pregătirea, experiența și profesionalismul angajaților.
 „Sunt în perioada de analiză pentru că cunosc instituția. Trebuie să efectuăm o analiză, atât a mediului intern al acestei instituții, cât și al celui extern. Deja am putut identifica anumite puncte forte, și cel mai important punct forte al instituției pe care am reușit să-l identific până la această oră este resursa umană, este personalul din instituție, pregătirea, experiența și profesionalismul cu care își îndeplinesc mandatul. Aici, un merit deosebit îl are domnul director Drăghici căruia îi mulțumesc pe această cale, totodată și pentru cuvintele frumoase.
După această analiză, urmează să stabilim împreună cu dumneavoastră niște obiective. Un prim obiectiv foarte important pentru mine și pentru instituție ar fi un mai mare accent pe măsurile active în domeniul ocupării, pentru că acestea sunt cele care pot duce atât la menținerea, cât și la creșterea gradului de ocupare a forței de muncă în județul Bihor”, a precizat directorul executiv  Bekesi Csaba. Domnia sa a ținut apoi să atragă atenția asupra termenului de „ocupare” – „pentru aceasta va trebui să avem o relație foarte strânsă cu angajatorii , atât din domeniul public, cât și cel privat. Aș dori ca instituția noastră să devină un actor foarte important pe această piață a muncii”, a conchis dl director Bekesi Csaba.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:21:09 Ora de vară a Europei de Est