Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Simpozionul Național „Cartea, poartă de acces la cunoaștere”- ediția a II-a

Vineri, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”

Simpozionul Național „Cartea, poartă de acces la cunoaștere”- ediția a II-a

Vineri (15 noiembrie 2013), la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor – Oradea s-a desfășurat cea de-a II-a ediție a Simpozionului Național „Cartea, poartă de acces la cunoaștere”.

La festivitatea de deschidere a simpozionului, organizatorii au fost onorați de prezența Excelenței Sale dl Alexandru Victor Micula, ambasador al României în Ungaria, alături de alți distinși invitați: dna Claudia Timofte, director al Cancelariei prefectului, dna prof. Alina Moțoc Chivari, inspector școlar de specialitate pentru mentorat și proiecte educaționale al ISJ Bihor și Peto Csilla, inspector școlar de specialitate pentru învățământ preprimar și primar, secția maghiară, al ISJ Bihor.
Moderatorii manifestării au fost dna bibliotecar drd. Tavaszi Hajnal, director adjunct al instituției și bibliotecar dr. Mariana Barna, șef serviciu Comunicarea colecțiilor în cadrul instituției.
În deschiderea evenimentului, doamna profesor Ligia Antonia Mirișan, director-manager al instituției, a salutat distinșii oaspeți și invitați, arătându-se onorată de prezența Excelenței Sale dl Alexandru Victor Micula, ambasador al României în Ungaria.
Între lucrările primite la actuala ediție, ținem să subliniem lucrarea dnei prof. Simina Ioana Gherțan („Aspecte ale diversității culturale în activitatea cu copiii din grădiniță”); dna Simina este profesor pentru învățământul preșcolar la Grădinița din Micherechi (Ungaria), în baza unui protocol de colaborare încheiat între MAE (Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni), MEN și Primăria Municipiului Oradea; dumneaei a ajuns să fie profesor de limba română în localitatea Micherechi (din Ungaria), chiar dacă nu cunoaște limba maghiară. Și aceasta pentru că scopul protocolului este îmbunătățirea procesului de pregătire în limba română a copiilor din învățământul preșcolar și preuniversitar din Micherechi, în spiritul valorilor europene și al păstrării limbii și identității naționale, iar prezența Excelenței Sale, dl Alexandru Victor Micula, ambasador al României în Ungaria, la simpozion este datorată acestui proiect, cel mai important în acest moment pentru românii din Ungaria. Cu acest prilej, Excelența Sa și-a exprimat mândria și susținerea acestui proiect, adresând mulțumiri Inspectoratului Școlar Județean Bihor și Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor – Oradea pentru susținerea permanentă a proiectelor care privesc comunitatea română din Ungaria.
În prima parte a simpozionului au fost prezentate 12 lucrări aparținând unor cadre didactice din Oradea și județ: prof. dr. Maria Donca și prof. Rodica Panti (de la CN „I. Vulcan” din Oradea), prof. Ramona Breazdău (CE „P. Cosma”, Oradea), prof. Mihaela Ana Pele (Lic. Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, structura Grădinița Nr. 23), prof. Simina Ioana Gherțan, de la Grădinița din Micherechi (Ungaria) și prof. Ligia Rodica Benea, de la Grădinița „Toldi” din Salonta, profesori și studenți de la Universitatea „Partium” și Universitatea din Oradea (prof. Andreea Balogh și studentul Cristian Culiciu), preot Ioan Ghitea din Husasău de Criș, bibliotecari din București și Oradea (dna Florentina Dobrogeanu-Ipsilante, de la Biblioteca Metropolitană București, Zona Sud, bibliotecari de la instituția gazdă: dna bibliotecar drd. Tavaszi Hajnal, dl ing. dr. Vasile Deac, bibliotecar Vasile Þuțuianu, bibliotecar dr. Luminița Moga).
În parte a doua a simpozionului am consemnat opt intervenții.
Dl ing. dr. Vasile Deac, de la instituția gazdă, a fost prezent din nou, de data aceasta cu lansarea a două cărți: „Fauna de insecte din biblioteci, arhive și muzee” și „Conservarea colecțiilor infodocumentare din biblioteci, muzee și arhive. Simptomatologia complexului de degradare”. Tot din partea gazdelor au mai prezentat comunicări: bibliotecar metodist Delia Pantea, Lilia Blaga, Simona Corbu și Adelina Ioana Boga; dna Delia Pantea a prezentat și o lucrare primită de la Beiuș, de la dna bibliotecar Elena Irina Codreanu, de la CN „Samuil Vulcan” din Beiuș; au mai prezentat lucrări: prof. Corina Nicoleta Negruțiu, de la CT „Traian Vuia”, prof. Luminița Dubău, de la Lic. T. „O. Ghibu”, prof. Alin Lucian Creangă, de la CE „P. Cosma”, precum și doi elevi: Patricia Prodan, de la Lic. Tehnologic Sanitar „V. Voiculescu” și Mihai Dan, de la Lic. T. „O. Ghibu”. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simpozionul Național „Cartea, poartă de acces la cunoaștere”- ediția a II-a. 

 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 2 decembrie 2021