Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Simpozionul Național „Cartea, poartă de acces la cunoaștere”- ediția a II-a

Vineri, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”

Simpozionul Național „Cartea, poartă de acces la cunoaștere”- ediția a II-a

Vineri (15 noiembrie 2013), la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor – Oradea s-a desfășurat cea de-a II-a ediție a Simpozionului Național „Cartea, poartă de acces la cunoaștere”.

La festivitatea de deschidere a simpozionului, organizatorii au fost onorați de prezența Excelenței Sale dl Alexandru Victor Micula, ambasador al României în Ungaria, alături de alți distinși invitați: dna Claudia Timofte, director al Cancelariei prefectului, dna prof. Alina Moțoc Chivari, inspector școlar de specialitate pentru mentorat și proiecte educaționale al ISJ Bihor și Peto Csilla, inspector școlar de specialitate pentru învățământ preprimar și primar, secția maghiară, al ISJ Bihor.
Moderatorii manifestării au fost dna bibliotecar drd. Tavaszi Hajnal, director adjunct al instituției și bibliotecar dr. Mariana Barna, șef serviciu Comunicarea colecțiilor în cadrul instituției.
În deschiderea evenimentului, doamna profesor Ligia Antonia Mirișan, director-manager al instituției, a salutat distinșii oaspeți și invitați, arătându-se onorată de prezența Excelenței Sale dl Alexandru Victor Micula, ambasador al României în Ungaria.
Între lucrările primite la actuala ediție, ținem să subliniem lucrarea dnei prof. Simina Ioana Gherțan („Aspecte ale diversității culturale în activitatea cu copiii din grădiniță”); dna Simina este profesor pentru învățământul preșcolar la Grădinița din Micherechi (Ungaria), în baza unui protocol de colaborare încheiat între MAE (Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni), MEN și Primăria Municipiului Oradea; dumneaei a ajuns să fie profesor de limba română în localitatea Micherechi (din Ungaria), chiar dacă nu cunoaște limba maghiară. Și aceasta pentru că scopul protocolului este îmbunătățirea procesului de pregătire în limba română a copiilor din învățământul preșcolar și preuniversitar din Micherechi, în spiritul valorilor europene și al păstrării limbii și identității naționale, iar prezența Excelenței Sale, dl Alexandru Victor Micula, ambasador al României în Ungaria, la simpozion este datorată acestui proiect, cel mai important în acest moment pentru românii din Ungaria. Cu acest prilej, Excelența Sa și-a exprimat mândria și susținerea acestui proiect, adresând mulțumiri Inspectoratului Școlar Județean Bihor și Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor – Oradea pentru susținerea permanentă a proiectelor care privesc comunitatea română din Ungaria.
În prima parte a simpozionului au fost prezentate 12 lucrări aparținând unor cadre didactice din Oradea și județ: prof. dr. Maria Donca și prof. Rodica Panti (de la CN „I. Vulcan” din Oradea), prof. Ramona Breazdău (CE „P. Cosma”, Oradea), prof. Mihaela Ana Pele (Lic. Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, structura Grădinița Nr. 23), prof. Simina Ioana Gherțan, de la Grădinița din Micherechi (Ungaria) și prof. Ligia Rodica Benea, de la Grădinița „Toldi” din Salonta, profesori și studenți de la Universitatea „Partium” și Universitatea din Oradea (prof. Andreea Balogh și studentul Cristian Culiciu), preot Ioan Ghitea din Husasău de Criș, bibliotecari din București și Oradea (dna Florentina Dobrogeanu-Ipsilante, de la Biblioteca Metropolitană București, Zona Sud, bibliotecari de la instituția gazdă: dna bibliotecar drd. Tavaszi Hajnal, dl ing. dr. Vasile Deac, bibliotecar Vasile Þuțuianu, bibliotecar dr. Luminița Moga).
În parte a doua a simpozionului am consemnat opt intervenții.
Dl ing. dr. Vasile Deac, de la instituția gazdă, a fost prezent din nou, de data aceasta cu lansarea a două cărți: „Fauna de insecte din biblioteci, arhive și muzee” și „Conservarea colecțiilor infodocumentare din biblioteci, muzee și arhive. Simptomatologia complexului de degradare”. Tot din partea gazdelor au mai prezentat comunicări: bibliotecar metodist Delia Pantea, Lilia Blaga, Simona Corbu și Adelina Ioana Boga; dna Delia Pantea a prezentat și o lucrare primită de la Beiuș, de la dna bibliotecar Elena Irina Codreanu, de la CN „Samuil Vulcan” din Beiuș; au mai prezentat lucrări: prof. Corina Nicoleta Negruțiu, de la CT „Traian Vuia”, prof. Luminița Dubău, de la Lic. T. „O. Ghibu”, prof. Alin Lucian Creangă, de la CE „P. Cosma”, precum și doi elevi: Patricia Prodan, de la Lic. Tehnologic Sanitar „V. Voiculescu” și Mihai Dan, de la Lic. T. „O. Ghibu”. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simpozionul Național „Cartea, poartă de acces la cunoaștere”- ediția a II-a. 

 

Trimite email
sâmbătă, 13 aprilie 2024, 13:09:38 Ora de vară a Europei de Est