Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Simpozionul Național „Cartea, poartă de acces la cunoaștere”- ediția a II-a

Vineri, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”

Simpozionul Național „Cartea, poartă de acces la cunoaștere”- ediția a II-a

Vineri (15 noiembrie 2013), la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor – Oradea s-a desfășurat cea de-a II-a ediție a Simpozionului Național „Cartea, poartă de acces la cunoaștere”.

La festivitatea de deschidere a simpozionului, organizatorii au fost onorați de prezența Excelenței Sale dl Alexandru Victor Micula, ambasador al României în Ungaria, alături de alți distinși invitați: dna Claudia Timofte, director al Cancelariei prefectului, dna prof. Alina Moțoc Chivari, inspector școlar de specialitate pentru mentorat și proiecte educaționale al ISJ Bihor și Peto Csilla, inspector școlar de specialitate pentru învățământ preprimar și primar, secția maghiară, al ISJ Bihor.
Moderatorii manifestării au fost dna bibliotecar drd. Tavaszi Hajnal, director adjunct al instituției și bibliotecar dr. Mariana Barna, șef serviciu Comunicarea colecțiilor în cadrul instituției.
În deschiderea evenimentului, doamna profesor Ligia Antonia Mirișan, director-manager al instituției, a salutat distinșii oaspeți și invitați, arătându-se onorată de prezența Excelenței Sale dl Alexandru Victor Micula, ambasador al României în Ungaria.
Între lucrările primite la actuala ediție, ținem să subliniem lucrarea dnei prof. Simina Ioana Gherțan („Aspecte ale diversității culturale în activitatea cu copiii din grădiniță”); dna Simina este profesor pentru învățământul preșcolar la Grădinița din Micherechi (Ungaria), în baza unui protocol de colaborare încheiat între MAE (Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni), MEN și Primăria Municipiului Oradea; dumneaei a ajuns să fie profesor de limba română în localitatea Micherechi (din Ungaria), chiar dacă nu cunoaște limba maghiară. Și aceasta pentru că scopul protocolului este îmbunătățirea procesului de pregătire în limba română a copiilor din învățământul preșcolar și preuniversitar din Micherechi, în spiritul valorilor europene și al păstrării limbii și identității naționale, iar prezența Excelenței Sale, dl Alexandru Victor Micula, ambasador al României în Ungaria, la simpozion este datorată acestui proiect, cel mai important în acest moment pentru românii din Ungaria. Cu acest prilej, Excelența Sa și-a exprimat mândria și susținerea acestui proiect, adresând mulțumiri Inspectoratului Școlar Județean Bihor și Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor – Oradea pentru susținerea permanentă a proiectelor care privesc comunitatea română din Ungaria.
În prima parte a simpozionului au fost prezentate 12 lucrări aparținând unor cadre didactice din Oradea și județ: prof. dr. Maria Donca și prof. Rodica Panti (de la CN „I. Vulcan” din Oradea), prof. Ramona Breazdău (CE „P. Cosma”, Oradea), prof. Mihaela Ana Pele (Lic. Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, structura Grădinița Nr. 23), prof. Simina Ioana Gherțan, de la Grădinița din Micherechi (Ungaria) și prof. Ligia Rodica Benea, de la Grădinița „Toldi” din Salonta, profesori și studenți de la Universitatea „Partium” și Universitatea din Oradea (prof. Andreea Balogh și studentul Cristian Culiciu), preot Ioan Ghitea din Husasău de Criș, bibliotecari din București și Oradea (dna Florentina Dobrogeanu-Ipsilante, de la Biblioteca Metropolitană București, Zona Sud, bibliotecari de la instituția gazdă: dna bibliotecar drd. Tavaszi Hajnal, dl ing. dr. Vasile Deac, bibliotecar Vasile Þuțuianu, bibliotecar dr. Luminița Moga).
În parte a doua a simpozionului am consemnat opt intervenții.
Dl ing. dr. Vasile Deac, de la instituția gazdă, a fost prezent din nou, de data aceasta cu lansarea a două cărți: „Fauna de insecte din biblioteci, arhive și muzee” și „Conservarea colecțiilor infodocumentare din biblioteci, muzee și arhive. Simptomatologia complexului de degradare”. Tot din partea gazdelor au mai prezentat comunicări: bibliotecar metodist Delia Pantea, Lilia Blaga, Simona Corbu și Adelina Ioana Boga; dna Delia Pantea a prezentat și o lucrare primită de la Beiuș, de la dna bibliotecar Elena Irina Codreanu, de la CN „Samuil Vulcan” din Beiuș; au mai prezentat lucrări: prof. Corina Nicoleta Negruțiu, de la CT „Traian Vuia”, prof. Luminița Dubău, de la Lic. T. „O. Ghibu”, prof. Alin Lucian Creangă, de la CE „P. Cosma”, precum și doi elevi: Patricia Prodan, de la Lic. Tehnologic Sanitar „V. Voiculescu” și Mihai Dan, de la Lic. T. „O. Ghibu”. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simpozionul Național „Cartea, poartă de acces la cunoaștere”- ediția a II-a. 

 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:07:39 Ora de vară a Europei de Est