Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primăria Oradea se consultă cu patronatul și mediul de afaceri local

Aprobarea taxelor și impozitelor locale pe anul 2014

Primăria Oradea se consultă cu patronatul și mediul de afaceri local

Viceprimarul municipiului, dl. Ovidiu Mureșan, a participat joi, 21 noiembrie 2013, la ședința Comisiei de Dialog Economic, eveniment organizat de Primăria Oradea în sala multifuncțională C.07 din incinta Cetății Oradea.

Aceasta este o întâlnire tradițională cu mediul de afaceri local, Primăria Oradea lansând invitația de participare a tuturor organizațiilor locale și județene care reprezintă agenții economici din regiune.
Comisia de Dialog Economic s-a întrunit în cadrul calendarului de activități pentru aprobarea taxelor și impozitelor locale pe anul 2014.
„În stabilirea taxelor și impozitelor locale, Primăria Oradea își dorește crearea unui parteneriat între municipalitate și mediul de afaceri local. Linia pe care ne dorim să mergem este predictibilitatea. Ne-am propus să asigurăm finanțare în primul rând pentru proiectele publice importante, pentru că acest tip de proiecte, care cresc gradul de confort al orădenilor, intră fără doar și poate în responsabilitatea municipalității orădene. Pentru persoanele juridice ne propunem să menținem același nivel de impozitare, să păstrăm bonificația de 5% pentru plata integrală a impozitelor până la sfârșitul lunii martie și totodată, să menținem schema de ajutor pentru persoanele juridice care realizează investiții mai mari de 500.000 euro fie prin scutirea de la plata impozitului pe clădiri/teren, fie prin reducerea acestui impozit”, a spus viceprimarul municipiului, dl. Ovidiu Mureșan.
În continuare, viceprimarul municipiului, dl. Ovidiu Mureșan, a vorbit despre zonarea fiscală a municipiului, spunând: „Identificarea modificărilor la zonele fiscale se face cu totul diferit decât acum câțiva ani. Astfel, avem posibilitatea să suprapunem hărțile de dezvoltare ale municipiului pentru a vedea schimbările de zonare fiscală care se produc în teritoriu”.
 Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat următoarele subiecte mari: dezbaterea proiectului privind impozitele și taxele locale pentru anul 2014, dezbaterea proiectului privind revizuirea zonării fiscale a Municipiului Oradea, dar și dezbateri privind alte proiecte ale Primăriei Oradea care vizează mediul de afaceri orădean.
Directorul executiv al Direcției Economice din Primăria Oradea, dl. Eduard Florea, a făcut o prezentare succintă a unor subiecte precum: descentralizarea politicii fiscale, reperele actuale privind activitatea fiscală locală, obiectivele politicii fiscale pentru anii următori, tendințele în evoluția impozitelor și taxelor locale pentru persoanele juridice, schema veche, dar și schema nouă de ajutor pentru investițiile realizate în parcurile industriale.
„Impozitul pe salarii să rămână la Oradea”
Un alt subiect prezentat de directorul Eduard Florea a fost campania proprie a municipiului Oradea intitulată „Impozitul pe salarii să rămână la Oradea”, acest impozit având ponderea cea mai mare în venitul orașului.
La ședință au participat reprezentanții următoarelor organizații: Federația Patronilor Bihor, Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România, Consiliul Național al IMM-urilor, Patronatul din Industrie, Servicii și Comerț, Camera de Comerț și Industrie, Asociația Firmelor Bihorene.
La finalul prezentărilor, viceprimarul municipiului, dl. Ovidiu Mureșan, împreună cu directorul executiv al Direcției Economice - dl. Eduard Florea și cu directorul adjunct - dl. Sorin Iacob au răspuns întrebărilor celor prezenți.
Mirela Macra

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:05:10 Ora de vară a Europei de Est