Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Elevi și profesori ai Școlii „Oltea Doamna” s-au întâlnit cu academicianul Nicolae Dabija

O întâlnire de suflet

Elevi și profesori ai Școlii „Oltea Doamna” s-au întâlnit cu academicianul Nicolae Dabija

La invitația conducerii școlii și a catedrei de Limba și literatura română, distinsul academician Nicolae Dabija s-a întâlnit luni (18 noiembrie 2013), la Școala Gimnazială,,Oltea Doamna”, cu profesori și elevi ai școlii noastre.

Au fost prezenți la întâlnire: dl director Mircea Mitran, directorul adjunct, dna prof. dr. Liliana Bocoi, profesori ai catedrei de Limba și literatura română: Ioana Revnic, Mirela Tanc, Scumpa Crăciun și Florentina Socolan (prof. de religie), profesori din ciclul primar: Laura Ienei-David, Elena Pavel, Viorica Mitran și Ilinca Tămășan, dna bibliotecar Dana Teședan, precum și elevi.
„Dor ne-a fost de Dvs ca zidului de o fereastră”
La întâlnire, dl academician Nicolae Dabija nu a venit singur, ci însoțit de reprezentanți ai Societății Culturale „Vatra Românească”, dl prim-vicepreședinte Ioan Chivari și dl vicepreședinte lector univ. Teodor David. Trebuie să precizăm faptul că distinsul academician Nicolae Dabija se află pentru a doua oară la Oradea, la invitația conducerii „Vetrei Românești”.
Întâlnirea de suflet de la „Oltea Doamna” a purtat genericul „Dor ne-a fost de Dvs ca zidului de o fereastră”.  
Încă de la intrarea în școală, înaltul oaspete a fost plăcut impresionat de mulțimea diplomelor obținute de elevii școlii noastre la cele mai prestigioase concursuri și olimpiade școlare.
În prezentarea distinsului invitat, dl lector univ. Teodor David s-a referit la scriitorul, poetul și criticul literar Nicolae Dabija, dar și la liderul unioniștilor din Basarabia. Dl academician a scris peste 70 de cărți, manuale școlare și cărți de povești.
În intervenția sa, dl academician le-a povestit elevilor despre activitatea sa la revista pe care o conduce, intitulată „Literatura și arta”, unde are ocazia de a-și exprima dorința arzătoare a basarabenilor de a reveni „acasă”. Copiii au fost impresionați atât de atmosferă, cât și de relatarea captivantă a povestitorului. Cunoscătoare a operei scriitorului Nicolae Dabija, prof. dr.  Ioana Revnic a prezentat recenzia romanului „Temă pentru acasă”, scris de Nicolae Dabija. Domnișoara profesor s-a referit apoi la rolul academicianului și al altor intelectuali basarabeni în lupta pentru revenirea la grafia latină și pentru adoptarea limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova. Scriitorul a simțit apoi nevoia să intre în dialog cu cei mai mici dintre elevii prezenți în sală, ei dovedindu-se a fi și foarte activi, interesați și curioși. Mai mult, elevii dnei profesor Laura Ienei-David, Onica-Chipea Iulia, Mureșan Horațiu, Andrei Timofte și Sime Casian (din a II-a D) au recitat din versurile scriitorului, iar elevul George Rus a reușit să „monopolizeze” dialogul cu scriitorul, astfel încât acesta a rămas profund impresionat de maturitatea, inteligența și înflăcărarea micilor interlocutori.
Din partea direcțiunii au luat cuvântul dl director Mircea Mitran și dna director adjunct Liliana Bocoi, care au mulțumit dlui academician pentru vizită și pentru aprecierile făcute la adresa dascălilor școlii și nu în ultimul rând, mulțumindu-i pentru activitatea depusă și susținută ca scriitor în apărarea identității noastre naționale.
La rândul său, dna prof. de religie Florentina Socolan a mulțumit cadrelor didactice prezente, precum și reprezentanților „Vetrei Românești” pentru că au făcut posibilă desfășurarea întâlnirii de suflet cu scriitorul și patriotul Nicolae Dabija. „Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus în încheiere doamna prof. Florentina Socolan.
Să mai adăugăm că la final, s-au înmânat diplome de excelență distinșilor invitați, dar nu numai.
Prof. Laura Ienei-David
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevi și profesori ai Școlii „Oltea Doamna” s-au întâlnit cu academicianul Nicolae Dabija. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 25 august 2019