Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevi și profesori ai Școlii „Oltea Doamna” s-au întâlnit cu academicianul Nicolae Dabija

O întâlnire de suflet

Elevi și profesori ai Școlii „Oltea Doamna” s-au întâlnit cu academicianul Nicolae Dabija

La invitația conducerii școlii și a catedrei de Limba și literatura română, distinsul academician Nicolae Dabija s-a întâlnit luni (18 noiembrie 2013), la Școala Gimnazială,,Oltea Doamna”, cu profesori și elevi ai școlii noastre.

Au fost prezenți la întâlnire: dl director Mircea Mitran, directorul adjunct, dna prof. dr. Liliana Bocoi, profesori ai catedrei de Limba și literatura română: Ioana Revnic, Mirela Tanc, Scumpa Crăciun și Florentina Socolan (prof. de religie), profesori din ciclul primar: Laura Ienei-David, Elena Pavel, Viorica Mitran și Ilinca Tămășan, dna bibliotecar Dana Teședan, precum și elevi.
„Dor ne-a fost de Dvs ca zidului de o fereastră”
La întâlnire, dl academician Nicolae Dabija nu a venit singur, ci însoțit de reprezentanți ai Societății Culturale „Vatra Românească”, dl prim-vicepreședinte Ioan Chivari și dl vicepreședinte lector univ. Teodor David. Trebuie să precizăm faptul că distinsul academician Nicolae Dabija se află pentru a doua oară la Oradea, la invitația conducerii „Vetrei Românești”.
Întâlnirea de suflet de la „Oltea Doamna” a purtat genericul „Dor ne-a fost de Dvs ca zidului de o fereastră”.  
Încă de la intrarea în școală, înaltul oaspete a fost plăcut impresionat de mulțimea diplomelor obținute de elevii școlii noastre la cele mai prestigioase concursuri și olimpiade școlare.
În prezentarea distinsului invitat, dl lector univ. Teodor David s-a referit la scriitorul, poetul și criticul literar Nicolae Dabija, dar și la liderul unioniștilor din Basarabia. Dl academician a scris peste 70 de cărți, manuale școlare și cărți de povești.
În intervenția sa, dl academician le-a povestit elevilor despre activitatea sa la revista pe care o conduce, intitulată „Literatura și arta”, unde are ocazia de a-și exprima dorința arzătoare a basarabenilor de a reveni „acasă”. Copiii au fost impresionați atât de atmosferă, cât și de relatarea captivantă a povestitorului. Cunoscătoare a operei scriitorului Nicolae Dabija, prof. dr.  Ioana Revnic a prezentat recenzia romanului „Temă pentru acasă”, scris de Nicolae Dabija. Domnișoara profesor s-a referit apoi la rolul academicianului și al altor intelectuali basarabeni în lupta pentru revenirea la grafia latină și pentru adoptarea limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova. Scriitorul a simțit apoi nevoia să intre în dialog cu cei mai mici dintre elevii prezenți în sală, ei dovedindu-se a fi și foarte activi, interesați și curioși. Mai mult, elevii dnei profesor Laura Ienei-David, Onica-Chipea Iulia, Mureșan Horațiu, Andrei Timofte și Sime Casian (din a II-a D) au recitat din versurile scriitorului, iar elevul George Rus a reușit să „monopolizeze” dialogul cu scriitorul, astfel încât acesta a rămas profund impresionat de maturitatea, inteligența și înflăcărarea micilor interlocutori.
Din partea direcțiunii au luat cuvântul dl director Mircea Mitran și dna director adjunct Liliana Bocoi, care au mulțumit dlui academician pentru vizită și pentru aprecierile făcute la adresa dascălilor școlii și nu în ultimul rând, mulțumindu-i pentru activitatea depusă și susținută ca scriitor în apărarea identității noastre naționale.
La rândul său, dna prof. de religie Florentina Socolan a mulțumit cadrelor didactice prezente, precum și reprezentanților „Vetrei Românești” pentru că au făcut posibilă desfășurarea întâlnirii de suflet cu scriitorul și patriotul Nicolae Dabija. „Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus în încheiere doamna prof. Florentina Socolan.
Să mai adăugăm că la final, s-au înmânat diplome de excelență distinșilor invitați, dar nu numai.
Prof. Laura Ienei-David
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevi și profesori ai Școlii „Oltea Doamna” s-au întâlnit cu academicianul Nicolae Dabija. 

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:40:18 Ora de vară a Europei de Est