Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Manifestare specială de Ziua Națională: „Conștiința de a fi român”

În cadrul proiectului educațional „Deschidem porțile culturii prin porțile muzeelor”

Manifestare specială de Ziua Națională: „Conștiința de a fi român”

De câțiva ani, elevii Liceului cu Program Sportiv „Bihorul” sărbătoresc cinstind Ziua Națională în parteneriat cu Muzeul Militar din Oradea și Muzeul Þării Crișurilor, în cadrul proiectului educațional „Deschidem porțile culturii prin porțile muzeelor”.

Și la această ediție, desfășurată miercuri (27 noiembrie 2013), au făcut-o dumnezeiește, cu înaltă simțire și convingere, sub îndrumarea doamnelor prof. Rodica Ardelean, Cristina Ignat, Violeta Siladi, Aurelia Bora și Dorina Dumitrescu, în prezența și cu concursul distinșilor invitați parteneri, dl Mircea Dulcă, director al Muzeului Militar și dna Iudita Călușer din partea Muzeului Þării Crișurilor. La activitate au mai fost prezenți dl director adjunct Ronald Bocoi și domnii prof. Gheorghe Vlase și Dorina Dulău. Pentru început directorul Muzeului Militar a prezentat evenimentele istorice care au favorizat Unirea Basarabiei și Bucovinei cu România, iar doamna Iudita Călușer a „desăvârșit” opera, evocând principalele etapele care au pregătit înfăptuirea Unirii Transilvaniei cu România.
„Bat clopote cântând reîntregirea”
Apoi, sub bagheta celor doi prezentatori, Ștefania Boța și Sergiu Varga, grupul vocal, condus de dna prof. Aurelia Bora și grupul de recitatori ne-au confirmat prin cântec și vers, prin vocile și trăirile lor, ceea ce s-a înfăptuit în acele vremuri.
O dată în plus, prin „referatele” lor, Giana Cormoș, Borbala Lungu și Hadi Kinga au subliniat cele trei momente ale unirii celor trei provincii românești cu Þara, dansatorii coordonați de dna prof. Preotesa Edith (Bianca Jurca și Andresa Covaci) ne-au emoționat, desfășurând în pași de dans drapelul tricolor. Poetul Adrian Păunescu și cenaclul „Flacăra”, omniprezenți la manifestările de suflet ale sportivilor orădeni, au creat atmosfera specifică unor asemenea momente înălțătoare de neam și țară, în dangăt de clopot, cântând reîntregirea și strălucirea României Mari, radiografiind „un an pe care-n veci îl vom dori: o mie nouă sute optsprezece” și spunând răspicat, în cuvinte potrivite, „ Esențialul” și adevărul până la capăt, în „Fișa personală”: „Multe războaie-am făcut și aș face/ Ca să mă apăr de orice dușmani,/ Dar m-aș înscrie urgent la o pace/ Mi-e dor de o pace de o mie de ani”. Membrii cenaclului au fost, în egală măsură, toți recitatorii, grupul vocal și mesagerii geniali ai clasei IV-a, care au venit direct de la Alba (Iulia), acompaniați la chitară de doamna lor învățătoare, Dorina Dumitrescu. Ei sunt din neamul lui Făt-Frumos, și-au străbătut veșnicia pe jos. În întâmpinarea lor au ieșit elevii dnei prof. Rodica Ardelean cu familia lexicală a cuvântului „Român”, precum și liceenii Andreea Dumea și Denisa Buciu.
„Veniți la Alba Iulia-n Ardeal!”
Trăirile lor sincere au mișcat „Carpații  înviați de cascade” și „Marea mea Neagră”, dar și Dunărea, ce - mi „poartă setea secretă”. „Una din lacrimi Olt mi se cheamă,/Cealaltă-i Mureș și alta e Jiu,/Prutul și Crișul sunt de o seamă,/ Limba română o apăr și-o știu”.
Mulțumim, dragi artiști și stimați profesori, pentru lecția de istorie și simțire românească, oferite cu generozitate, iar și iară, în cetatea voastră de feți-frumoși și bravi români!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Manifestare specială de Ziua Națională: „Conștiința de a fi român”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:54:13 Ora de vară a Europei de Est