Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Diversitatea în sport

Întâlnire de proiect la Remetea

Diversitatea în sport

Sub titlul „Diversity in sport” a avut loc la Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea, în perioada 4 - 7 noiembrie 2013, întâlnirea România - Bulgaria din cadrul Proiectului Internațional ACES „WE ARE DIFFERENT, BUT WE THINK AND FEEL ALIKE”, coordonat de dna prof. Florea Camelia Simona.

Echipa de proiect este constituită din: director, prof. Copil Ionel Stelian, prof. Fuciu Cristina Laura și prof. Fășie Cătălin Ionică.
Proiectul de parteneriat internațional între Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea și Școala Zemedelska Profesionalna Gimnazia „Kliment Timiriazev” din Sandanski, Bulgaria, implică 48 de elevi, români și bulgari, cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani.
Proiectul are ca scop dezvoltarea cunoștințelor elevilor despre diversitate, eliminarea discriminării și excluziunii sociale prin implicarea acestora în activități care presupun creativitate, comunicare și inovație. Proiectul are legătură cu tema ACES  din acest an, deoarece, prin el, noi vom ajuta copiii să recunoască, să înțeleagă și să promoveze diversitatea ca și creatoare de valori. În cadrul acestui proiect se vor derula activități lunare.
Tema lunii octombrie a fost „Diversitatea în sport” și s-a materializat prin întâlnirea din România, unde elevii și profesorii din cele două școli partenere au desfășurat activități comune încercând să demonstreze cât de diversă este lumea sportului în fiecare dintre cele două țări: România și Bulgaria. Întâlnirea de proiect a debutat cu o competiție de volei între echipele celor două școli, care a avut loc  la Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș. Tot aici, un fost sportiv de performanță, dl profesor Marcel Coroiu, le-a vorbit elevilor despre ce înseamnă performanța și diversitatea în sport.
La Școala Gimnazială din Remetea, cei 15 elevi din Bulgaria împreună cu 24 de elevi gazdă au completat chestionare prin care și-au spus părerea vizavi de așteptările lor în cadrul acestui proiect, au explicat ce înțeleg ei prin diversitate și ce îi diferențiază  de ceilalți. Fiecare a avut ocazia să dea exemple de activități ce promovează toleranța, egalitatea șanselor, înlăturarea prejudecăților și discriminărilor de orice fel. Apoi, elevii s-au împărțit în echipe și au realizat câte un logo. S-a votat, iar logo-ul câștigător a fost cel al echipei gri-vișinie. Acest logo a rămas logo-ul proiectului. Elevii din Bulgaria au prezentat un material prin care au promovat sportul din țara lor, localitatea Sandanski și școala din care fac parte.
Activitatea cea mai antrenantă  și care a constituit o provocare pentru cele șase echipe, a fost realizarea unor postere  în care să prezinte câte un sport din România. Astfel, ei au ales: fotbal, tenis de câmp, tenis de masă, baschet, gimnastică și sporturile electronice. Deși întâlnirea s-a încheiat în jurul orei 19, elevii din cele două țări, plini de entuziasm, au reușit să promoveze sportul românesc, să prezinte realizările sportivilor români, diversitatea și complexitatea acestei lumi atât de competitive și plină de realizări.
Ziua de 6 noiembrie a fost, de asemenea, o zi plină pentru participanții la proiect. Vizita la Bazinul Olimpic „Ioan Alexandrescu” din Oradea și întâlnirea cu unul dintre antrenorii echipei de polo - juniori, dl Cosmin Goina, a constituit principala atracție a întâlnirii. Impresionantul bazin, renumit în Europa, unde se antrenează jucătorii de polo și atâția înotători de toate vârstele, a trezit un real interes în rândul adolescenților români și bulgari. Apoi, elevii însoțiți de profesorii lor au vizitat Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” din Oradea, unde au putut vedea diferitele săli de gimnastică, terenurile unde au loc  meciurile de volei, fotbal și handbal. Elevii bihoreni beneficiază aici de o bază sportivă competitivă și de antrenori pregătiți. Sportul reprezintă și pentru cei din România, ca și pentru cei din Bulgaria o prioritate.
Excursia  la Oradea s-a încheiat cu vizitarea mănăstirii Sfintei Cruci. Locașul de cult este un important obiectiv turistic  și  un edificiu cultural cu însemnătate istorică și religioasă deosebită.
Ce a însemnat pentru elevii din cele două școli această întâlnire pe care am numit-o „Diversity in sport? Un prilej să se cunoască între ei, să exerseze limba engleză, să realizeze un schimb cultural, să înțeleagă diversitatea și necesitatea înlăturării oricărei forme de discriminare.
Activitățile vor continua și în lunile următoare, urmând ca la 15 martie 2014 proiectul să se finalizeze. Întâlnirea ultimă a tuturor țărilor participante la proiecte ACES va avea loc la Senec, în Slovacia, la începutul lunii aprilie 2014, unde se va face diseminarea tuturor proiectelor derulate în acest an școlar. Prof. Camelia Simona Florea
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Diversitatea în sport.

Trimite email
marți, 15 iulie 2025, 23:51:15 Ora de vară a Europei de Est