Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

„Viața noastră atâta valoare are cât bine reușim să facem!”

„Binecuvintează, suflete al meu pe Domnul!”

„Viața noastră atâta valoare are cât bine reușim să facem!”

Sâmbătă, 30 noiembrie 2013, la hramul Bisericii Ortodoxe Sf. Apostol Andrei din Oradea, s-a adunat mult popor și mulți părinți slujitori, alături de părinții parohi Vasile Bota și dr. Ion Alexandru Mizgan.

Iar sfânta Liturghie săvârșită de un impresionant sobor de preoți a fost transmisă în direct la TVR3.
Au slujit la sfânta Liturghie, alături de părinții parohiei noastre: preacuviosul părinte ierodiacon Iustinian Stoica, economul Schitului românesc Prodromul din Muntele Athos – Grecia, arhimandritul Pantelimon Ilieș, starețul Mănăstirii Rohia, din Maramureș, părintele Lazăr Merce, de la Petrileni, părintele Bura Nicolae de la Băița, părintele Krenek Alex de la Parohia Cihei, părintele Ioniță Călin de la Groși, părintele Bota Vasile de la Pișcari (județul Satu Mare – tatăl părintelui Vasile Bota), părintele Bota Marius de la Gelu (județul Satu Mare – frate al părintelui Vasile Bota), părintele (pensionar) Ioan Gudea și diaconul Mihai Gheduțiu (de la Târgu Lăpuș - Maramureș). Alături de credincioșii parohiei au luat parte la sfânta Liturghie: președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa, deputatul Ioan Cupșa și viceprimarul Mircea Mălan, dar și consilierul Stelian Gomboș din partea Secretariatului de Stat pentru Culte.
 „Pre Tine Te lăudăm, pe Tine, bine Te cuvântăm, Þie îți mulțumim”
Dragi cititori, dorim să vă punem la suflet cuvântul duhovnicesc, mesajul, îndemnurile preacuviosului părinte ierodiacon Iustinian Stoica.
„Preacucernici părinți, iubiților frați credincioși, mă copleșesc simțămintele și gândurile care aș dori să vi le împărtășesc acum. Cum aș putea începe oare altfel decât așa după cum proorocul și împăratul David în toată viața sa nu s-a putut stăpâni decât rostind către Dumnezeu: Binecuvintează, suflete al meu pe Domnul și toate cele dinlăuntrul meu, numele cel sfânt al Lui. Acest lucru vă îndemn și pe Dvs să-l faceți.
Înainte cu opt ani am slujit Sf. Liturghie la demisolul acestei biserici. Slavă Þie, Dumnezeule, Slavă Þie, că ți-ai umplut sânurile casei tale de biserici vii. Simțământul acesta l-am trăit coborând în biserica de jos”. Vorbind despre viața și activitatea Apostolului Andrei, a ajuns și la propovăduirea Evangheliei în Sciția Mică (Dobrogea de astăzi), arătând că Peștera Sf. Apostol Andrei din Dobrogea a fost prima biserică creștină de pe teritoriul României. Apoi, părinte ne-a citit dintr-o carte de rugăciuni despre începuturile de apostolat ale Sfântului Ap. Andrei citându-l pe părintele profesor David Popescu.
Vineri seara, părintele Iustinian  a fost impresionat de râvna părintelui Vasile Bota de a alcătui un paraclis în cinstea Sf. Apostol Andrei și citându-l pe un distins părinte a ținut să ne atenționeze de faptul că „Viața noastră atâta valoare are cât bine reușim să facem!”
 Vreau să vă leg de suflet și de minte că acesta este lucrul cel mai frumos și cel mai esențial pe care trebuie să-l aibă un creștin în sufletul și în viața sa. Simțământul de mulțumire, de recunoștință de laudă și de slăvire pe care trebuie să-l aducem în tot momentul preabunului Dumnezeu”.
Părintele Iustinian a mai dorit să ne atenționeze în legătură cu diferența dintre sfânta cruce pe care s-a răstignit Hristos, „formând cu trupul său patru unghiuri drepte, unind cerul cu pământul, înălțimile cu adâncimile și toate punctele cardinale” și crucea sub formă de X pe care a cerut Sf. Ap. Andrei să fie răstignit, cu capul în jos, ca să poată privi spre cer. „De pe crucea sa, Mântuitorul privea spre pământ, spre toată creația sa, spre toată suflarea omenească.
Vreau să spun un lucru pe care să-l spuneți din gură în gură la toți: Faceți crucea curată și dreaptă ca să deveniți mărturisitori ai crucii lui Hristos, dacă o faceți altfel sunteți batjocoritori ai crucii lui Hristos”.
Sfătuindu-ne să stăruim în credință, stând aproape de biserică, și ascultând de preoți, părintele Iustinian a mai dorit să ne pună la suflet o rugăciune la fel de cuprinzătoare și de frumoasă ca și rugăciunea domnească Tatăl nostru.
„Pre Tine Te lăudăm, pe Tine, bine Te cuvântăm, Þie îți mulțumim, Doamne, și ne rugăm Þie, Dumnezeului nostru, să ne miluiești și să ne mântuiești pe noi ca un bun și de oameni iubitor”.
Ultimul îndemn pe care ni l-a adresat părintele Iustinian a fost „să-l lăudăm și să-l slăvim pe Dumnezeu în orice loc am fi și în orice moment, nu numai cu mințile și cu inimile noastre, dar și cu viața noastră, care să fie viață model de creștin”.
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Viața noastră atâta valoare are cât bine reușim să facem!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 27 noiembrie 2022