Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Viața noastră atâta valoare are cât bine reușim să facem!”

„Binecuvintează, suflete al meu pe Domnul!”

„Viața noastră atâta valoare are cât bine reușim să facem!”

Sâmbătă, 30 noiembrie 2013, la hramul Bisericii Ortodoxe Sf. Apostol Andrei din Oradea, s-a adunat mult popor și mulți părinți slujitori, alături de părinții parohi Vasile Bota și dr. Ion Alexandru Mizgan.

Iar sfânta Liturghie săvârșită de un impresionant sobor de preoți a fost transmisă în direct la TVR3.
Au slujit la sfânta Liturghie, alături de părinții parohiei noastre: preacuviosul părinte ierodiacon Iustinian Stoica, economul Schitului românesc Prodromul din Muntele Athos – Grecia, arhimandritul Pantelimon Ilieș, starețul Mănăstirii Rohia, din Maramureș, părintele Lazăr Merce, de la Petrileni, părintele Bura Nicolae de la Băița, părintele Krenek Alex de la Parohia Cihei, părintele Ioniță Călin de la Groși, părintele Bota Vasile de la Pișcari (județul Satu Mare – tatăl părintelui Vasile Bota), părintele Bota Marius de la Gelu (județul Satu Mare – frate al părintelui Vasile Bota), părintele (pensionar) Ioan Gudea și diaconul Mihai Gheduțiu (de la Târgu Lăpuș - Maramureș). Alături de credincioșii parohiei au luat parte la sfânta Liturghie: președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa, deputatul Ioan Cupșa și viceprimarul Mircea Mălan, dar și consilierul Stelian Gomboș din partea Secretariatului de Stat pentru Culte.
 „Pre Tine Te lăudăm, pe Tine, bine Te cuvântăm, Þie îți mulțumim”
Dragi cititori, dorim să vă punem la suflet cuvântul duhovnicesc, mesajul, îndemnurile preacuviosului părinte ierodiacon Iustinian Stoica.
„Preacucernici părinți, iubiților frați credincioși, mă copleșesc simțămintele și gândurile care aș dori să vi le împărtășesc acum. Cum aș putea începe oare altfel decât așa după cum proorocul și împăratul David în toată viața sa nu s-a putut stăpâni decât rostind către Dumnezeu: Binecuvintează, suflete al meu pe Domnul și toate cele dinlăuntrul meu, numele cel sfânt al Lui. Acest lucru vă îndemn și pe Dvs să-l faceți.
Înainte cu opt ani am slujit Sf. Liturghie la demisolul acestei biserici. Slavă Þie, Dumnezeule, Slavă Þie, că ți-ai umplut sânurile casei tale de biserici vii. Simțământul acesta l-am trăit coborând în biserica de jos”. Vorbind despre viața și activitatea Apostolului Andrei, a ajuns și la propovăduirea Evangheliei în Sciția Mică (Dobrogea de astăzi), arătând că Peștera Sf. Apostol Andrei din Dobrogea a fost prima biserică creștină de pe teritoriul României. Apoi, părinte ne-a citit dintr-o carte de rugăciuni despre începuturile de apostolat ale Sfântului Ap. Andrei citându-l pe părintele profesor David Popescu.
Vineri seara, părintele Iustinian  a fost impresionat de râvna părintelui Vasile Bota de a alcătui un paraclis în cinstea Sf. Apostol Andrei și citându-l pe un distins părinte a ținut să ne atenționeze de faptul că „Viața noastră atâta valoare are cât bine reușim să facem!”
 Vreau să vă leg de suflet și de minte că acesta este lucrul cel mai frumos și cel mai esențial pe care trebuie să-l aibă un creștin în sufletul și în viața sa. Simțământul de mulțumire, de recunoștință de laudă și de slăvire pe care trebuie să-l aducem în tot momentul preabunului Dumnezeu”.
Părintele Iustinian a mai dorit să ne atenționeze în legătură cu diferența dintre sfânta cruce pe care s-a răstignit Hristos, „formând cu trupul său patru unghiuri drepte, unind cerul cu pământul, înălțimile cu adâncimile și toate punctele cardinale” și crucea sub formă de X pe care a cerut Sf. Ap. Andrei să fie răstignit, cu capul în jos, ca să poată privi spre cer. „De pe crucea sa, Mântuitorul privea spre pământ, spre toată creația sa, spre toată suflarea omenească.
Vreau să spun un lucru pe care să-l spuneți din gură în gură la toți: Faceți crucea curată și dreaptă ca să deveniți mărturisitori ai crucii lui Hristos, dacă o faceți altfel sunteți batjocoritori ai crucii lui Hristos”.
Sfătuindu-ne să stăruim în credință, stând aproape de biserică, și ascultând de preoți, părintele Iustinian a mai dorit să ne pună la suflet o rugăciune la fel de cuprinzătoare și de frumoasă ca și rugăciunea domnească Tatăl nostru.
„Pre Tine Te lăudăm, pe Tine, bine Te cuvântăm, Þie îți mulțumim, Doamne, și ne rugăm Þie, Dumnezeului nostru, să ne miluiești și să ne mântuiești pe noi ca un bun și de oameni iubitor”.
Ultimul îndemn pe care ni l-a adresat părintele Iustinian a fost „să-l lăudăm și să-l slăvim pe Dumnezeu în orice loc am fi și în orice moment, nu numai cu mințile și cu inimile noastre, dar și cu viața noastră, care să fie viață model de creștin”.
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Viața noastră atâta valoare are cât bine reușim să facem!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 24 ianuarie 2020