Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 oct. 2020
1.Numărul cazurilor de infectare la copii și tineri cu vârsta 0-19 ani înregistrate în ultimele 40 de zile, de la începutul școlii până acum, l-a depășit pe cel înregistrat de la începutul pandemiei până la 14 septembrie.
.....
Pe 23 octombrie 2020, vineri, a fost înregistrat un număr de 344 de cazuri de infectare cu Sars-CoV-2 la grupa de vârstă 0-19 ani, potrivit datelazi.ro. Astfel numărul cazurilor înregistrate de la începutul cursurilor în școli și a activităților în grădinițe, adică din data de 14 septembrie până acum, a depășit pentru prima dată pe cel al cazurilor înregistrate de la începutul pandemiei până la începutul anului școlar.
2. Modelul danez de învățământ, prin ochii unei profesoare din România. Cum e școala în Danemarca pe timp de pandemie. Prezență fizică la ore aproape pentru toată lumea și fără mască în sala de clasă
…..
Profesoara Laura Dachin este stabilită de ani de zile în Danemarca, unde a înființat trei școli românești. Aici vin zeci de copii ai comunității de români din Danemarca. Pentru a nu-i rupe complet de România, părinții îi trimit să învețe limba, să studieze obiceiurile, istoria sau geografia României. „E o punte de legătură și pot să facă comparații. Poate că unii se vor întoarce în România”, povestește profesoara.
3. OFICIAL Pentru toți profesorii din preuniversitar anul acesta școlar nu se fac decât cursuri de formare continuă în sistem online, iar evaluarea finală va fi tot on-line pe bază de portofoliu / Furnizorii trebuie să obțină avizul Comisiei Speciale de Acreditare din minister
.....
În anul școlar 2020-2021 nu se desfășoară activități de formare continuă în sistem față-în-față sau blended-learning, ci doar în sistem online, asta prevede ordinul nr. 5.767 din 15 octombrie 2020 privind acreditarea, organizarea și desfășurarea programelor de formare continuă destinate personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2020-2021, publicat vineri în Monitorul Oficial.
4. Răzvan Cherecheș, profesor în sănătate publică: Școlile trebuie să poată funcționa on-site cât mai mult. Ministerul Educației să reducă la 15 numărul de elevi din clasă și să introducă sisteme de ventilație cu schimb mare de aer
…..
Școlile vor funcționa tot anul viitor intermitent când în sistem hibrid, când complet online, pentru că și dacă vaccinul va fi disponibil în primăvară, el va fi distribuit și administrat populației de-a lungul anului. Avertismentul vine de la Răzvan Cherecheș, profesor și cercetător la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, unde conduce departamentul de sănătate publică.
5. VIDEO Monica Anisie: Programa va fi adaptată pentru învățarea online și vom anunța cum se va face evaluarea online / În privința olimpiadelor școlare, Ministerul analizează dacă se vor desfășura digital sau dacă se vor anula
.....
Ministerul Educației va modifica programa școlară, ,,pentru învățarea în sistem online”. ,,În curând vom ieși să spunem cum anume se va desfășura activitatea de predare-învățare și evaluare în sistem online. Asta înseamnă de fapt adaptarea programei. Există această posibilitate și am experimentat în primăvară această adaptare a programei pentru examenele naționale, când am modificat programa pentru examen”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie, la emisiunea “Viitor cu clasă” moderată de Roxana Hulpe la Știrile Pro TV.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, un nou atac la universitarii-politiceni: E un ,,Bamboo universitar” în beneficiul educației?
-----------
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, lansează un nou atac la adresa rectorilor-politicieni și a universitarilor influenți și conectați politic. Într-un editorial publicat în Adevărul, intitulat ,,Menirea educației” și în care face…
***
2. EXCLUSIV Op Ed / Copiii trebuie să se întoarcă la școală, dar nu este o opțiune ca lucrurile să rămână neschimbate – comisarul european pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, şi Henrietta Fore, directoarea UNICEF
-------
Editorial semnat de comisarul pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, şi de Henrietta Fore, directoarea executivă UNICEF „Un copil, un profesor, o carte, un stilou pot schimba lumea”. Aceste cuvinte rostite…
***
3. Peste 60 de universități din Marea Britanie participă la târgul virtual de studii organizat de British Council pentru studenții europeni
--------
Elevii și studenții vor avea oportunitatea de a intra în legătură cu peste 60 de universități britanice, prin întâlniri online directe cu reprezentanții acestora în cadrul târgului Study UK Europe:…
***
4. Ce se întâmplă cu școlile și after school-urile, dacă Bucureștiul intră în roșu? Monica Anisie: Toate școlile și grădinițele rămân închise pentru 14 zile, cu ore în online
-------
Bucureștiul este la limită să intre în scenariul roșu, după un record de infectări ziua trecută (777) și o rată a incidenței comunicate cu întârziere de 5 ore. Deși încă…

„Viața noastră atâta valoare are cât bine reușim să facem!”

„Binecuvintează, suflete al meu pe Domnul!”

„Viața noastră atâta valoare are cât bine reușim să facem!”

Sâmbătă, 30 noiembrie 2013, la hramul Bisericii Ortodoxe Sf. Apostol Andrei din Oradea, s-a adunat mult popor și mulți părinți slujitori, alături de părinții parohi Vasile Bota și dr. Ion Alexandru Mizgan.

Iar sfânta Liturghie săvârșită de un impresionant sobor de preoți a fost transmisă în direct la TVR3.
Au slujit la sfânta Liturghie, alături de părinții parohiei noastre: preacuviosul părinte ierodiacon Iustinian Stoica, economul Schitului românesc Prodromul din Muntele Athos – Grecia, arhimandritul Pantelimon Ilieș, starețul Mănăstirii Rohia, din Maramureș, părintele Lazăr Merce, de la Petrileni, părintele Bura Nicolae de la Băița, părintele Krenek Alex de la Parohia Cihei, părintele Ioniță Călin de la Groși, părintele Bota Vasile de la Pișcari (județul Satu Mare – tatăl părintelui Vasile Bota), părintele Bota Marius de la Gelu (județul Satu Mare – frate al părintelui Vasile Bota), părintele (pensionar) Ioan Gudea și diaconul Mihai Gheduțiu (de la Târgu Lăpuș - Maramureș). Alături de credincioșii parohiei au luat parte la sfânta Liturghie: președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa, deputatul Ioan Cupșa și viceprimarul Mircea Mălan, dar și consilierul Stelian Gomboș din partea Secretariatului de Stat pentru Culte.
 „Pre Tine Te lăudăm, pe Tine, bine Te cuvântăm, Þie îți mulțumim”
Dragi cititori, dorim să vă punem la suflet cuvântul duhovnicesc, mesajul, îndemnurile preacuviosului părinte ierodiacon Iustinian Stoica.
„Preacucernici părinți, iubiților frați credincioși, mă copleșesc simțămintele și gândurile care aș dori să vi le împărtășesc acum. Cum aș putea începe oare altfel decât așa după cum proorocul și împăratul David în toată viața sa nu s-a putut stăpâni decât rostind către Dumnezeu: Binecuvintează, suflete al meu pe Domnul și toate cele dinlăuntrul meu, numele cel sfânt al Lui. Acest lucru vă îndemn și pe Dvs să-l faceți.
Înainte cu opt ani am slujit Sf. Liturghie la demisolul acestei biserici. Slavă Þie, Dumnezeule, Slavă Þie, că ți-ai umplut sânurile casei tale de biserici vii. Simțământul acesta l-am trăit coborând în biserica de jos”. Vorbind despre viața și activitatea Apostolului Andrei, a ajuns și la propovăduirea Evangheliei în Sciția Mică (Dobrogea de astăzi), arătând că Peștera Sf. Apostol Andrei din Dobrogea a fost prima biserică creștină de pe teritoriul României. Apoi, părinte ne-a citit dintr-o carte de rugăciuni despre începuturile de apostolat ale Sfântului Ap. Andrei citându-l pe părintele profesor David Popescu.
Vineri seara, părintele Iustinian  a fost impresionat de râvna părintelui Vasile Bota de a alcătui un paraclis în cinstea Sf. Apostol Andrei și citându-l pe un distins părinte a ținut să ne atenționeze de faptul că „Viața noastră atâta valoare are cât bine reușim să facem!”
 Vreau să vă leg de suflet și de minte că acesta este lucrul cel mai frumos și cel mai esențial pe care trebuie să-l aibă un creștin în sufletul și în viața sa. Simțământul de mulțumire, de recunoștință de laudă și de slăvire pe care trebuie să-l aducem în tot momentul preabunului Dumnezeu”.
Părintele Iustinian a mai dorit să ne atenționeze în legătură cu diferența dintre sfânta cruce pe care s-a răstignit Hristos, „formând cu trupul său patru unghiuri drepte, unind cerul cu pământul, înălțimile cu adâncimile și toate punctele cardinale” și crucea sub formă de X pe care a cerut Sf. Ap. Andrei să fie răstignit, cu capul în jos, ca să poată privi spre cer. „De pe crucea sa, Mântuitorul privea spre pământ, spre toată creația sa, spre toată suflarea omenească.
Vreau să spun un lucru pe care să-l spuneți din gură în gură la toți: Faceți crucea curată și dreaptă ca să deveniți mărturisitori ai crucii lui Hristos, dacă o faceți altfel sunteți batjocoritori ai crucii lui Hristos”.
Sfătuindu-ne să stăruim în credință, stând aproape de biserică, și ascultând de preoți, părintele Iustinian a mai dorit să ne pună la suflet o rugăciune la fel de cuprinzătoare și de frumoasă ca și rugăciunea domnească Tatăl nostru.
„Pre Tine Te lăudăm, pe Tine, bine Te cuvântăm, Þie îți mulțumim, Doamne, și ne rugăm Þie, Dumnezeului nostru, să ne miluiești și să ne mântuiești pe noi ca un bun și de oameni iubitor”.
Ultimul îndemn pe care ni l-a adresat părintele Iustinian a fost „să-l lăudăm și să-l slăvim pe Dumnezeu în orice loc am fi și în orice moment, nu numai cu mințile și cu inimile noastre, dar și cu viața noastră, care să fie viață model de creștin”.
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Viața noastră atâta valoare are cât bine reușim să facem!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 31 octombrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!