Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Viața noastră atâta valoare are cât bine reușim să facem!”

„Binecuvintează, suflete al meu pe Domnul!”

„Viața noastră atâta valoare are cât bine reușim să facem!”

Sâmbătă, 30 noiembrie 2013, la hramul Bisericii Ortodoxe Sf. Apostol Andrei din Oradea, s-a adunat mult popor și mulți părinți slujitori, alături de părinții parohi Vasile Bota și dr. Ion Alexandru Mizgan.

Iar sfânta Liturghie săvârșită de un impresionant sobor de preoți a fost transmisă în direct la TVR3.
Au slujit la sfânta Liturghie, alături de părinții parohiei noastre: preacuviosul părinte ierodiacon Iustinian Stoica, economul Schitului românesc Prodromul din Muntele Athos – Grecia, arhimandritul Pantelimon Ilieș, starețul Mănăstirii Rohia, din Maramureș, părintele Lazăr Merce, de la Petrileni, părintele Bura Nicolae de la Băița, părintele Krenek Alex de la Parohia Cihei, părintele Ioniță Călin de la Groși, părintele Bota Vasile de la Pișcari (județul Satu Mare – tatăl părintelui Vasile Bota), părintele Bota Marius de la Gelu (județul Satu Mare – frate al părintelui Vasile Bota), părintele (pensionar) Ioan Gudea și diaconul Mihai Gheduțiu (de la Târgu Lăpuș - Maramureș). Alături de credincioșii parohiei au luat parte la sfânta Liturghie: președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa, deputatul Ioan Cupșa și viceprimarul Mircea Mălan, dar și consilierul Stelian Gomboș din partea Secretariatului de Stat pentru Culte.
 „Pre Tine Te lăudăm, pe Tine, bine Te cuvântăm, Þie îți mulțumim”
Dragi cititori, dorim să vă punem la suflet cuvântul duhovnicesc, mesajul, îndemnurile preacuviosului părinte ierodiacon Iustinian Stoica.
„Preacucernici părinți, iubiților frați credincioși, mă copleșesc simțămintele și gândurile care aș dori să vi le împărtășesc acum. Cum aș putea începe oare altfel decât așa după cum proorocul și împăratul David în toată viața sa nu s-a putut stăpâni decât rostind către Dumnezeu: Binecuvintează, suflete al meu pe Domnul și toate cele dinlăuntrul meu, numele cel sfânt al Lui. Acest lucru vă îndemn și pe Dvs să-l faceți.
Înainte cu opt ani am slujit Sf. Liturghie la demisolul acestei biserici. Slavă Þie, Dumnezeule, Slavă Þie, că ți-ai umplut sânurile casei tale de biserici vii. Simțământul acesta l-am trăit coborând în biserica de jos”. Vorbind despre viața și activitatea Apostolului Andrei, a ajuns și la propovăduirea Evangheliei în Sciția Mică (Dobrogea de astăzi), arătând că Peștera Sf. Apostol Andrei din Dobrogea a fost prima biserică creștină de pe teritoriul României. Apoi, părinte ne-a citit dintr-o carte de rugăciuni despre începuturile de apostolat ale Sfântului Ap. Andrei citându-l pe părintele profesor David Popescu.
Vineri seara, părintele Iustinian  a fost impresionat de râvna părintelui Vasile Bota de a alcătui un paraclis în cinstea Sf. Apostol Andrei și citându-l pe un distins părinte a ținut să ne atenționeze de faptul că „Viața noastră atâta valoare are cât bine reușim să facem!”
 Vreau să vă leg de suflet și de minte că acesta este lucrul cel mai frumos și cel mai esențial pe care trebuie să-l aibă un creștin în sufletul și în viața sa. Simțământul de mulțumire, de recunoștință de laudă și de slăvire pe care trebuie să-l aducem în tot momentul preabunului Dumnezeu”.
Părintele Iustinian a mai dorit să ne atenționeze în legătură cu diferența dintre sfânta cruce pe care s-a răstignit Hristos, „formând cu trupul său patru unghiuri drepte, unind cerul cu pământul, înălțimile cu adâncimile și toate punctele cardinale” și crucea sub formă de X pe care a cerut Sf. Ap. Andrei să fie răstignit, cu capul în jos, ca să poată privi spre cer. „De pe crucea sa, Mântuitorul privea spre pământ, spre toată creația sa, spre toată suflarea omenească.
Vreau să spun un lucru pe care să-l spuneți din gură în gură la toți: Faceți crucea curată și dreaptă ca să deveniți mărturisitori ai crucii lui Hristos, dacă o faceți altfel sunteți batjocoritori ai crucii lui Hristos”.
Sfătuindu-ne să stăruim în credință, stând aproape de biserică, și ascultând de preoți, părintele Iustinian a mai dorit să ne pună la suflet o rugăciune la fel de cuprinzătoare și de frumoasă ca și rugăciunea domnească Tatăl nostru.
„Pre Tine Te lăudăm, pe Tine, bine Te cuvântăm, Þie îți mulțumim, Doamne, și ne rugăm Þie, Dumnezeului nostru, să ne miluiești și să ne mântuiești pe noi ca un bun și de oameni iubitor”.
Ultimul îndemn pe care ni l-a adresat părintele Iustinian a fost „să-l lăudăm și să-l slăvim pe Dumnezeu în orice loc am fi și în orice moment, nu numai cu mințile și cu inimile noastre, dar și cu viața noastră, care să fie viață model de creștin”.
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Viața noastră atâta valoare are cât bine reușim să facem!”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:01:52 Ora de vară a Europei de Est