Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Ioan Șucan, un arădean în California, Mountain View, SUA

Bioschițe de informaticieni români de succes (2)

Ioan Șucan, un arădean în California, Mountain View, SUA

Notă introductivă. Pe domnul dr. Ioan Șucan [1], în prezent inginer software la Google X, laboratorul secret al companiei Google [2], l-am cunoscut la Arad, prin intermediul fraților săi, Marius și Mihai Șucan (doi gemeni cu performanțe informatice incredibile, care mi-au fost studenți la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad și despre care voi povesti în episoadele următoare).

M-a impresionat din prima clipă nivelul său de cunoștințe de informatică/calculatoare, dar și de matematică, fără de care nu se poate face știință. În ciuda unui palmares profesional de invidiat, este o fire modestă și deschisă. În 2013 și-a depus CV-ul și a fost acceptat la mai multe institute de cercetare și companii IT, renumite pe plan mondial. A ales Google X, o mare provocare pentru orice tânăr cercetător. Impresionanta sa carte de vizită în domeniul cercetării, la cei 30 de ani ai săi, se poate vedea la [3], unde sunt și prezentări video ale brațelor de robot pe care le-a realizat la Willow Garage, Menlo Park, California, USA.
Arădeanul Ioan Șucan [1] a absolvit CN „Moise Nicoară” din Arad (1999 – 2003, perioadă în care a obținut mai multe premii la olimpiadele naționale de informatică și matematică), urmând apoi specializarea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor (2003-2006, perioadă în care a obținut mai multe premii la olimpiadele internaționale de informatică și matematică în Germania, Ungaria și Suedia) la Jacobs University Bremen, Germania. Și-a luat doctoratul în Știința Calculatoarelor la William Marsh Rice University, Houston, TX, USA (2006-2011, perioadă în care a obținut patru premii importante).
În trecut a lucrat ca: 1) dezvoltator software la SC Security Prod SRL, Arad, România (febr. 2002 - aug. 2003); 2) asistent universitar la Jacobs University, Germany (09/ 2003 – 05/2005); 3) cercetător invitat la National Institute of Standards and Technology, Washington DC, USA (06/2005 – 07/2005); 4) dezvoltator software intern la Design Science, Long Beach, California, USA (06/2006 – 08/2006), 5) cercetător intern la Willow Garage, Menlo Park, California, USA (06/2008 – 09/2008 și 06/2009 – 08/2009), 6) cercetător științific la  Willow Garage, Menlo Park, California, USA (10/2011 – 08/2013).
În Google Scholar este menționat deja cu 29 de lucrări științifice publicate, având deja peste 470 de citări [6].
Merită să menționăm contribuțiile sale deosebite în domeniul roboticii, la dezvoltarea bibliotecii OMPL (Open Motion Planning Library) [4] și la commanderul MoveIt din cadrul ROS (Robot Operating System) [5].
Poze cu roboți, cu care a lucrat la Willow Garage, se pot vedea la [7-8], precum și alți roboți utili pentru servicii acordate utilizatorilor: Care-o-Bot, dezvoltat de Fraunhofer IPA, este un robot intenționat să ajute oamenii mai în vârstă sau bolnavi (aducerea medicamentelor, servit masa etc.) [9].
Rob @ Work, tot de la Fraunhofer IPA, un robot programat să ajute oamenii în fabrici, de exemplu să ridice piese mai grele sau să facă operațiuni mai dificile/riscante [10].
Roboți industriali [11-13] și roboți cu scop educațional: Kuka youBot - o platformă mobilă (omnidirețională) cu un braț cu 5 grade de libertate. Nu este un robot incredibil de performant, dar este la un preț accesibil pentru universități [14-15].
UBR-1: un robot care urmează să apară în aprilie (deja există, dar nu este încă produs în masa) [16].
Turtlebot: un robot foarte ieftin (de obicei are doar baza mobilă) [17-18].
Iată și câteva mașini inteligente cu care se lucrează acum la Google X [19-20].
Ioan Dzițac
 
Bibliografie
[1] http://ioan.sucan.ro/
[2] http://google.about.com/od/experimentalgoogletools/a/Google-X-The-Secret-Google-Lab.htm
[3] http://ioan.sucan.ro/research
[4] http://ompl.kavrakilab.org/developers.html
[5] http://wiki.ros.org/moveit_commander
[6] http://scholar.google.com/citations?user=n6zUuaQAAAAJ&hl=en
[7]  http://www.designboom.com/technology/willow-garage-pr2/
[8]  http://www.engadget.com/2010/04/05/uc-berkeley-researchers-teach-pr2-robot-to-fold-towels/
[9]  http://www.tuvie.com/care-o-bot-can-take-good-care-of-you/
[10]  http://www.care-o-bot.de/de/rob-work.html
[11]  http://boingboing.net/2007/10/28/robot-arm-inscribes.html
[12]  http://www.kuka-robotics.com/en/products/industrial_robots/low/kr6_2/
[13]  http://www.antenen.com/htdocs/robots/robotpics/em694.html
[14]  http://scr3.golem.de/?d=1006/youbot&a=75769&s=12
[15]  http://www.youbot-store.com/youbot-store/youbots/bundles/kuka-youbot-robocupwork-configuration-b
[16]   http://www.gizmag.com/ubr-1-robot-unbounded-robotics/29472/
[17]   http://www.ros.org/reps/rep-0119.html
[18]   http://www.robotnik.es/blog/en/aplicaciones-del-nuevo-robot-kobuki-turtlebot-ii/
[19]   http://automotivegurus.com/2013/10/28/googles-autonomous-car-is-safer-than-you/
[20]   http://www.autocarhire.com/travelblog/featured/autonomous-vehicles-and-the-public-perception/

Trimite email

luni, 27 septembrie 2021