Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ioan Șucan, un arădean în California, Mountain View, SUA

Bioschițe de informaticieni români de succes (2)

Ioan Șucan, un arădean în California, Mountain View, SUA

Notă introductivă. Pe domnul dr. Ioan Șucan [1], în prezent inginer software la Google X, laboratorul secret al companiei Google [2], l-am cunoscut la Arad, prin intermediul fraților săi, Marius și Mihai Șucan (doi gemeni cu performanțe informatice incredibile, care mi-au fost studenți la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad și despre care voi povesti în episoadele următoare).

M-a impresionat din prima clipă nivelul său de cunoștințe de informatică/calculatoare, dar și de matematică, fără de care nu se poate face știință. În ciuda unui palmares profesional de invidiat, este o fire modestă și deschisă. În 2013 și-a depus CV-ul și a fost acceptat la mai multe institute de cercetare și companii IT, renumite pe plan mondial. A ales Google X, o mare provocare pentru orice tânăr cercetător. Impresionanta sa carte de vizită în domeniul cercetării, la cei 30 de ani ai săi, se poate vedea la [3], unde sunt și prezentări video ale brațelor de robot pe care le-a realizat la Willow Garage, Menlo Park, California, USA.
Arădeanul Ioan Șucan [1] a absolvit CN „Moise Nicoară” din Arad (1999 – 2003, perioadă în care a obținut mai multe premii la olimpiadele naționale de informatică și matematică), urmând apoi specializarea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor (2003-2006, perioadă în care a obținut mai multe premii la olimpiadele internaționale de informatică și matematică în Germania, Ungaria și Suedia) la Jacobs University Bremen, Germania. Și-a luat doctoratul în Știința Calculatoarelor la William Marsh Rice University, Houston, TX, USA (2006-2011, perioadă în care a obținut patru premii importante).
În trecut a lucrat ca: 1) dezvoltator software la SC Security Prod SRL, Arad, România (febr. 2002 - aug. 2003); 2) asistent universitar la Jacobs University, Germany (09/ 2003 – 05/2005); 3) cercetător invitat la National Institute of Standards and Technology, Washington DC, USA (06/2005 – 07/2005); 4) dezvoltator software intern la Design Science, Long Beach, California, USA (06/2006 – 08/2006), 5) cercetător intern la Willow Garage, Menlo Park, California, USA (06/2008 – 09/2008 și 06/2009 – 08/2009), 6) cercetător științific la  Willow Garage, Menlo Park, California, USA (10/2011 – 08/2013).
În Google Scholar este menționat deja cu 29 de lucrări științifice publicate, având deja peste 470 de citări [6].
Merită să menționăm contribuțiile sale deosebite în domeniul roboticii, la dezvoltarea bibliotecii OMPL (Open Motion Planning Library) [4] și la commanderul MoveIt din cadrul ROS (Robot Operating System) [5].
Poze cu roboți, cu care a lucrat la Willow Garage, se pot vedea la [7-8], precum și alți roboți utili pentru servicii acordate utilizatorilor: Care-o-Bot, dezvoltat de Fraunhofer IPA, este un robot intenționat să ajute oamenii mai în vârstă sau bolnavi (aducerea medicamentelor, servit masa etc.) [9].
Rob @ Work, tot de la Fraunhofer IPA, un robot programat să ajute oamenii în fabrici, de exemplu să ridice piese mai grele sau să facă operațiuni mai dificile/riscante [10].
Roboți industriali [11-13] și roboți cu scop educațional: Kuka youBot - o platformă mobilă (omnidirețională) cu un braț cu 5 grade de libertate. Nu este un robot incredibil de performant, dar este la un preț accesibil pentru universități [14-15].
UBR-1: un robot care urmează să apară în aprilie (deja există, dar nu este încă produs în masa) [16].
Turtlebot: un robot foarte ieftin (de obicei are doar baza mobilă) [17-18].
Iată și câteva mașini inteligente cu care se lucrează acum la Google X [19-20].
Ioan Dzițac
 
Bibliografie
[1] http://ioan.sucan.ro/
[2] http://google.about.com/od/experimentalgoogletools/a/Google-X-The-Secret-Google-Lab.htm
[3] http://ioan.sucan.ro/research
[4] http://ompl.kavrakilab.org/developers.html
[5] http://wiki.ros.org/moveit_commander
[6] http://scholar.google.com/citations?user=n6zUuaQAAAAJ&hl=en
[7]  http://www.designboom.com/technology/willow-garage-pr2/
[8]  http://www.engadget.com/2010/04/05/uc-berkeley-researchers-teach-pr2-robot-to-fold-towels/
[9]  http://www.tuvie.com/care-o-bot-can-take-good-care-of-you/
[10]  http://www.care-o-bot.de/de/rob-work.html
[11]  http://boingboing.net/2007/10/28/robot-arm-inscribes.html
[12]  http://www.kuka-robotics.com/en/products/industrial_robots/low/kr6_2/
[13]  http://www.antenen.com/htdocs/robots/robotpics/em694.html
[14]  http://scr3.golem.de/?d=1006/youbot&a=75769&s=12
[15]  http://www.youbot-store.com/youbot-store/youbots/bundles/kuka-youbot-robocupwork-configuration-b
[16]   http://www.gizmag.com/ubr-1-robot-unbounded-robotics/29472/
[17]   http://www.ros.org/reps/rep-0119.html
[18]   http://www.robotnik.es/blog/en/aplicaciones-del-nuevo-robot-kobuki-turtlebot-ii/
[19]   http://automotivegurus.com/2013/10/28/googles-autonomous-car-is-safer-than-you/
[20]   http://www.autocarhire.com/travelblog/featured/autonomous-vehicles-and-the-public-perception/

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:44:51 Ora de vară a Europei de Est