Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Ioan Șucan, un arădean în California, Mountain View, SUA

Bioschițe de informaticieni români de succes (2)

Ioan Șucan, un arădean în California, Mountain View, SUA

Notă introductivă. Pe domnul dr. Ioan Șucan [1], în prezent inginer software la Google X, laboratorul secret al companiei Google [2], l-am cunoscut la Arad, prin intermediul fraților săi, Marius și Mihai Șucan (doi gemeni cu performanțe informatice incredibile, care mi-au fost studenți la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad și despre care voi povesti în episoadele următoare).

M-a impresionat din prima clipă nivelul său de cunoștințe de informatică/calculatoare, dar și de matematică, fără de care nu se poate face știință. În ciuda unui palmares profesional de invidiat, este o fire modestă și deschisă. În 2013 și-a depus CV-ul și a fost acceptat la mai multe institute de cercetare și companii IT, renumite pe plan mondial. A ales Google X, o mare provocare pentru orice tânăr cercetător. Impresionanta sa carte de vizită în domeniul cercetării, la cei 30 de ani ai săi, se poate vedea la [3], unde sunt și prezentări video ale brațelor de robot pe care le-a realizat la Willow Garage, Menlo Park, California, USA.
Arădeanul Ioan Șucan [1] a absolvit CN „Moise Nicoară” din Arad (1999 – 2003, perioadă în care a obținut mai multe premii la olimpiadele naționale de informatică și matematică), urmând apoi specializarea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor (2003-2006, perioadă în care a obținut mai multe premii la olimpiadele internaționale de informatică și matematică în Germania, Ungaria și Suedia) la Jacobs University Bremen, Germania. Și-a luat doctoratul în Știința Calculatoarelor la William Marsh Rice University, Houston, TX, USA (2006-2011, perioadă în care a obținut patru premii importante).
În trecut a lucrat ca: 1) dezvoltator software la SC Security Prod SRL, Arad, România (febr. 2002 - aug. 2003); 2) asistent universitar la Jacobs University, Germany (09/ 2003 – 05/2005); 3) cercetător invitat la National Institute of Standards and Technology, Washington DC, USA (06/2005 – 07/2005); 4) dezvoltator software intern la Design Science, Long Beach, California, USA (06/2006 – 08/2006), 5) cercetător intern la Willow Garage, Menlo Park, California, USA (06/2008 – 09/2008 și 06/2009 – 08/2009), 6) cercetător științific la  Willow Garage, Menlo Park, California, USA (10/2011 – 08/2013).
În Google Scholar este menționat deja cu 29 de lucrări științifice publicate, având deja peste 470 de citări [6].
Merită să menționăm contribuțiile sale deosebite în domeniul roboticii, la dezvoltarea bibliotecii OMPL (Open Motion Planning Library) [4] și la commanderul MoveIt din cadrul ROS (Robot Operating System) [5].
Poze cu roboți, cu care a lucrat la Willow Garage, se pot vedea la [7-8], precum și alți roboți utili pentru servicii acordate utilizatorilor: Care-o-Bot, dezvoltat de Fraunhofer IPA, este un robot intenționat să ajute oamenii mai în vârstă sau bolnavi (aducerea medicamentelor, servit masa etc.) [9].
Rob @ Work, tot de la Fraunhofer IPA, un robot programat să ajute oamenii în fabrici, de exemplu să ridice piese mai grele sau să facă operațiuni mai dificile/riscante [10].
Roboți industriali [11-13] și roboți cu scop educațional: Kuka youBot - o platformă mobilă (omnidirețională) cu un braț cu 5 grade de libertate. Nu este un robot incredibil de performant, dar este la un preț accesibil pentru universități [14-15].
UBR-1: un robot care urmează să apară în aprilie (deja există, dar nu este încă produs în masa) [16].
Turtlebot: un robot foarte ieftin (de obicei are doar baza mobilă) [17-18].
Iată și câteva mașini inteligente cu care se lucrează acum la Google X [19-20].
Ioan Dzițac
 
Bibliografie
[1] http://ioan.sucan.ro/
[2] http://google.about.com/od/experimentalgoogletools/a/Google-X-The-Secret-Google-Lab.htm
[3] http://ioan.sucan.ro/research
[4] http://ompl.kavrakilab.org/developers.html
[5] http://wiki.ros.org/moveit_commander
[6] http://scholar.google.com/citations?user=n6zUuaQAAAAJ&hl=en
[7]  http://www.designboom.com/technology/willow-garage-pr2/
[8]  http://www.engadget.com/2010/04/05/uc-berkeley-researchers-teach-pr2-robot-to-fold-towels/
[9]  http://www.tuvie.com/care-o-bot-can-take-good-care-of-you/
[10]  http://www.care-o-bot.de/de/rob-work.html
[11]  http://boingboing.net/2007/10/28/robot-arm-inscribes.html
[12]  http://www.kuka-robotics.com/en/products/industrial_robots/low/kr6_2/
[13]  http://www.antenen.com/htdocs/robots/robotpics/em694.html
[14]  http://scr3.golem.de/?d=1006/youbot&a=75769&s=12
[15]  http://www.youbot-store.com/youbot-store/youbots/bundles/kuka-youbot-robocupwork-configuration-b
[16]   http://www.gizmag.com/ubr-1-robot-unbounded-robotics/29472/
[17]   http://www.ros.org/reps/rep-0119.html
[18]   http://www.robotnik.es/blog/en/aplicaciones-del-nuevo-robot-kobuki-turtlebot-ii/
[19]   http://automotivegurus.com/2013/10/28/googles-autonomous-car-is-safer-than-you/
[20]   http://www.autocarhire.com/travelblog/featured/autonomous-vehicles-and-the-public-perception/

Trimite email

joi, 24 iunie 2021