Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Grădinița nr. 20 - acțiuni educative

În parteneriat cu elevii

La Grădinița nr. 20 - acțiuni educative

Joi, copiii din grupele mari, și pregătitoare ale Grădiniței nr. 20 din Oradea (grădiniță cu program prelungit) au desfășurat acțiuni în comun în parteneriat cu elevii din clasele a III-a de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, luni (ieri) le-au colindat colegilor din grupele speciale, iar miercuri (mâine) vor colinda la Inspectoratul Școlar, Primărie, dar și în familiile colegilor care i-au invitat.

 Podoabe pentru propriul pom de Crăciun 

 


Impulsionați de acțiunile Moșului care pregătește marea campanie a Crăciunului, dar și în spiritul Sfintelor Sărbători, copiii participă cu drag la o seamă de activități educative specifice. Joi, în grupa mijlocie, copiii îl colorau pe Moșul. Fiecare dorea ca Moșul lui să arate cel mai bine. La final, juriul (educatoarele Mariana Pop și Aurica Dumitraș) avea să constate că toți Moșii arată bine, semănând leit cu cel original, care urma să sosească luni la secția specială.
Colindătorii din grupele mari și grupa pregătitoare repetau în sala de sport. Ei urmează să plece miercuri (mâine) să colinde la Inspectoratul Școlar, Primărie, Dispensarul medical din cartier, ba chiar și în familiile celor care i-au invitat.
De la ora 13, copiii din grupele educatoarelor Marcela Deac, Lidia Bortoș, Palczert Gyongyi, Gabriela Jurcă, Liliana Brătescu și Carmen Petruș au desfășurat o activitate comună cu elevii claselor a III-a de la Liceul Teoretic”Lucian Blaga” (vecinii și partenerii lor). Cu toții, școlari și preșcolari, umăr la umăr, s-au pus pe confecționat podoabe pentru împodobirea propriului brad de Crăciun. Aveam să aflăm că dascălii celor două unități de învățământ colaborează foarte bine pe parcursul întregului an. Învățătorii claselor a IV-a participă la lecții demonstrative ținute de educatoarele de la grupele mari și pregătitoare, iar educatoarele asistă la ore la clasele întâi, pentru a cunoaște conținutul programelor, exigențele și metodele de lucru ale colegilor învățători, dar și pentru a vedea cât au progresat copiii.

 

„Să citim pentru mileniul trei”

 De 1 Iunie, în curtea școlii și a grădiniței se desfășoară acțiuni comune, desene pe asfalt, concursuri de trotinete și triciclete.

În cadrul programului”Să citim pentru mileniul trei” (un program educațional național), școlarii vin în mijlocul copiilor să le citească sau să le spună povești, proverbe și ghicitori ori să se dea mari actori și artiști, prezentându-le scenete din „Amintiri din copilărie”, șezători (pentru cunoașterea tradițiilor și obiceiurilor… de Crăciun și de Paști), momente artistice… 

 

 „Copiii cuminți se spală pe dinți”


La grupele mijlocii, se derulează un program de educație sanitară în colaborare cu medicul Dispensarului din cartier. Este de evidențiat strădania medicului stomatolog Coziana Pantea de a le spulbera micilor pacienți frica față de medic. Pentru a-i câștiga, ea a venit de mai multe ori în mijlocul lor, îmbrăcată în halat roz, s-a jucat cu ei, au povestit și au zâmbit, au colorat dinți cariați și sănătoși, au ieșit să se plimbe, au vizitat cabinetul, au văzut albinița care se plimbă prin gurița unor copii (freza)…
Pe lângă toate programele și proiectele care se derulează la nivelul tuturor grădinițelor, opțional, la solicitarea părinților, se face înot, gimnastică și engleză.
Pentru a ușura naveta copiilor din cele două grupe speciale, directoarea grădiniței, RodicaToda, a făcut demersuri pe lângă forurile județene pentru a obține un mijloc de transport care să deservească mai multe unități de învățământ care au și copii cu CES. Se pare că a reușit. Din 2007, deplasarea acestor copii la grădiniță, și de la grădiniță acasă, va fi mult ușurată cu ajutorul unui mijloc special de transport.

 

Ieri, a venit Moșul la grupele speciale

 


Pe lângă cele șapte grupe mari, pregătitoare, mici, și mijlocii, există două grupe speciale (Fluturașii și Albinuțele), de câte cinci copii cu cerințe educaționale speciale, de care se ocupă educatoarele Gabriela Chirilov, Ioana Giurcă, Natalia Cotuna și Ofelia Licu, psihopedagogul Herman Szabolcs și prof. Ana Maria Þicărat , kinetoterapeut. Copiii urmează terapii specifice, logopedie, kinetoterapie, iar din ianuarie 2007, se va derula și un program de comunicare cu sprijinul semnelor, pentru o cât mai sugestivă exprimare. La nivelul secției speciale ființează o comisie (internă) de specialiști care evaluează copiii cu CES, la solicitarea părinților.
Luni (ieri), Albinuțele și Fluturașii au prezentat pe scenă, în fața părinților, o serbare de Crăciun, au primit colindătorii, iar în final, s-au bucurat de sosirea Moșului, care le-a împărțit daruri din sacul său proverbial, burdușit cu daruri.
Ov. Dan  

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:42:02 Ora de vară a Europei de Est