Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La Grădinița nr. 20 - acțiuni educative

În parteneriat cu elevii

La Grădinița nr. 20 - acțiuni educative

Joi, copiii din grupele mari, și pregătitoare ale Grădiniței nr. 20 din Oradea (grădiniță cu program prelungit) au desfășurat acțiuni în comun în parteneriat cu elevii din clasele a III-a de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, luni (ieri) le-au colindat colegilor din grupele speciale, iar miercuri (mâine) vor colinda la Inspectoratul Școlar, Primărie, dar și în familiile colegilor care i-au invitat.

 Podoabe pentru propriul pom de Crăciun 

 


Impulsionați de acțiunile Moșului care pregătește marea campanie a Crăciunului, dar și în spiritul Sfintelor Sărbători, copiii participă cu drag la o seamă de activități educative specifice. Joi, în grupa mijlocie, copiii îl colorau pe Moșul. Fiecare dorea ca Moșul lui să arate cel mai bine. La final, juriul (educatoarele Mariana Pop și Aurica Dumitraș) avea să constate că toți Moșii arată bine, semănând leit cu cel original, care urma să sosească luni la secția specială.
Colindătorii din grupele mari și grupa pregătitoare repetau în sala de sport. Ei urmează să plece miercuri (mâine) să colinde la Inspectoratul Școlar, Primărie, Dispensarul medical din cartier, ba chiar și în familiile celor care i-au invitat.
De la ora 13, copiii din grupele educatoarelor Marcela Deac, Lidia Bortoș, Palczert Gyongyi, Gabriela Jurcă, Liliana Brătescu și Carmen Petruș au desfășurat o activitate comună cu elevii claselor a III-a de la Liceul Teoretic”Lucian Blaga” (vecinii și partenerii lor). Cu toții, școlari și preșcolari, umăr la umăr, s-au pus pe confecționat podoabe pentru împodobirea propriului brad de Crăciun. Aveam să aflăm că dascălii celor două unități de învățământ colaborează foarte bine pe parcursul întregului an. Învățătorii claselor a IV-a participă la lecții demonstrative ținute de educatoarele de la grupele mari și pregătitoare, iar educatoarele asistă la ore la clasele întâi, pentru a cunoaște conținutul programelor, exigențele și metodele de lucru ale colegilor învățători, dar și pentru a vedea cât au progresat copiii.

 

„Să citim pentru mileniul trei”

 De 1 Iunie, în curtea școlii și a grădiniței se desfășoară acțiuni comune, desene pe asfalt, concursuri de trotinete și triciclete.

În cadrul programului”Să citim pentru mileniul trei” (un program educațional național), școlarii vin în mijlocul copiilor să le citească sau să le spună povești, proverbe și ghicitori ori să se dea mari actori și artiști, prezentându-le scenete din „Amintiri din copilărie”, șezători (pentru cunoașterea tradițiilor și obiceiurilor… de Crăciun și de Paști), momente artistice… 

 

 „Copiii cuminți se spală pe dinți”


La grupele mijlocii, se derulează un program de educație sanitară în colaborare cu medicul Dispensarului din cartier. Este de evidențiat strădania medicului stomatolog Coziana Pantea de a le spulbera micilor pacienți frica față de medic. Pentru a-i câștiga, ea a venit de mai multe ori în mijlocul lor, îmbrăcată în halat roz, s-a jucat cu ei, au povestit și au zâmbit, au colorat dinți cariați și sănătoși, au ieșit să se plimbe, au vizitat cabinetul, au văzut albinița care se plimbă prin gurița unor copii (freza)…
Pe lângă toate programele și proiectele care se derulează la nivelul tuturor grădinițelor, opțional, la solicitarea părinților, se face înot, gimnastică și engleză.
Pentru a ușura naveta copiilor din cele două grupe speciale, directoarea grădiniței, RodicaToda, a făcut demersuri pe lângă forurile județene pentru a obține un mijloc de transport care să deservească mai multe unități de învățământ care au și copii cu CES. Se pare că a reușit. Din 2007, deplasarea acestor copii la grădiniță, și de la grădiniță acasă, va fi mult ușurată cu ajutorul unui mijloc special de transport.

 

Ieri, a venit Moșul la grupele speciale

 


Pe lângă cele șapte grupe mari, pregătitoare, mici, și mijlocii, există două grupe speciale (Fluturașii și Albinuțele), de câte cinci copii cu cerințe educaționale speciale, de care se ocupă educatoarele Gabriela Chirilov, Ioana Giurcă, Natalia Cotuna și Ofelia Licu, psihopedagogul Herman Szabolcs și prof. Ana Maria Þicărat , kinetoterapeut. Copiii urmează terapii specifice, logopedie, kinetoterapie, iar din ianuarie 2007, se va derula și un program de comunicare cu sprijinul semnelor, pentru o cât mai sugestivă exprimare. La nivelul secției speciale ființează o comisie (internă) de specialiști care evaluează copiii cu CES, la solicitarea părinților.
Luni (ieri), Albinuțele și Fluturașii au prezentat pe scenă, în fața părinților, o serbare de Crăciun, au primit colindătorii, iar în final, s-au bucurat de sosirea Moșului, care le-a împărțit daruri din sacul său proverbial, burdușit cu daruri.
Ov. Dan  

Trimite email

joi, 9 aprilie 2020