Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Cine „face ” cursul de schimb al leului”?

În cadrul proiectului educațional „Să vorbim despre bani și bănci”

„Cine „face ” cursul de schimb al leului”?

Marți, 3 decembrie 2013, în cadrul proiectului educațional „Să vorbim despre bani și bănci”, pe care Banca Națională a României și Inspectoratul Școlar Județean Bihor îl derulează în mediul școlar preuniversitar, elevi din clasele a XI-a și a XII-a au aflat de la dna conf.univ.dr Agnes Nagy „Cine „face ” cursul de schimb al leului”.

La evenimentul desfășurat în sala festivă a Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, au participat reprezentanți ai BNR, dl Mircea Mureșan, director adjunct Direcția Comunicare a BNR, reprezentanți ai ISJ Bihor, dna inspector școlar Elena Moțoc-Chivari, inspector pentru mentorat și proiecte educaționale, dl inspector școlar de specialitate Florian Mieluț, directorul Colegiului Național „Emanuil Gojdu”, dna prof. Liana Bako, directorul Colegiului Economic „Partenie Cosma”, dl prof. Virgil Blage, precum și reprezentanți ai Universității din Oradea, de la Facultatea de Științe Economice.
Din grupul-țintă al proiectului, în sală au fost prezenți liceeni din clasele a XI-a și a XII-a, de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, profil economic, dar nu numai, și de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”. Obiectivul fundamental al proiectului urărește „sprijinirea educației financiare prin însușirea de către elevi a unor noțiuni economice de bază și formarea unui vocabular economic în rândul acestora”.
„Moneda este un act de suveranitate”
Pentru început, reprezentatul BNR, dl director adjunct Mircea Mureșan a intrat în dialog cu liceenii, încercând, foarte subtil, să le testeze cunoștințele: Aveți așa o idee de câți ani s-a înființat Banca Națională a României? (de 133 de ani, în 1880) A câta Bancă din lume este, ca ordine de înființare? (a 16-a) Se putea înființa înainte de 1880? Se putea înființa în 1700? Ce altceva lipsea? Gândiți-vă că vorbim despre Banca Națională a României. Era România în 1700? Când s-a înfăptuit prima unire? Să știți că Alexandru Ioan Cuza a încercat să facă o monedă. Cum s-a chemat? „Moneda, întotdeauna, să știți, este un act de suveranitate”, a precizat dl Mircea Mureșan.  
Prin intermediul acestui dialog, domnia sa a ținut să pregătească auditoriul pentru conferința ce avea să urmeze, prezentarea publică cu tema „Cine „face” cursul de schimb al leului”, susținută de doamna conf.univ.dr Agnes Nagy, membru al Consiliului de Administrație al BNR.
„Vom vorbi astăzi despre modul în care se formează cursul, unde se formează cursul, câteva probleme legate de ce înseamnă că leul s-a apreciat, s-a depreciat, sau auziți că a crescut! Și noi când crește ceva zicem că e de bine, dar aici chiar nu e de bine. Să reflectăm puțin la activitățile și rolul Băncii Naționale, legate toate de tot ce înseamnă cursul de schimb al leului, iar în final să vă introduc în lumea pieței valutare globale”, a precizat, pentru început, dna conf.univ.dr Agnes Nagy.
Potrivit organizatorilor (ISJ Bihor), pe agenda întâlnirii, au mai fost cuprinse, pe lângă prezentările susținute de reprezentanții BNR, o întâlnire cu profesorii de specialitate din județul Bihor; ambele întâlniri fiind urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri, urmărindu-se identificarea cât mai precisă a nevoilor de informare a celor implicați.
Să mai spunem că proiectul se derulează în baza unui protocol de colaborare dintre Banca Națională a României și Ministerul Educației Naționale.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Cine „face ” cursul de schimb al leului”?

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:10:06 Ora de vară a Europei de Est