Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

„Nu uita că poezia nu se uită niciodată!”

Dl prof. Boris Belicciu, la al II-lea volum de versuri

„Nu uita că poezia nu se uită niciodată!”

Și matematica își are poezia sa, nu-i așa?
Pe care distinsul nostru profesor de matematică (de la liceul pedagogic) Boris Belicciu a descoperit-o de multă vreme.

Aseară (joi, 5 decembrie 2013), la sala festivă a Baroului de Avocați, domnia sa și-a lansat cel de-al doilea volum de poezii (la vreo 6 ani distanță de primul).
Debut târziu (după 80 de ani), din modestie sau timiditate? se-ntreabă Crenguța Gânscă în prefața volumului…
„Poetul-matematician Boris Belicciu ne provoacă azi cu un al doilea volum de poezii ce poartă deja amprenta specifică. Nu putem vorbi de o altă etapă de creație, căci aceste poezii nu succed neapărat celor din primul volum, unele chiar se suprapun sau sunt anterioare din punct de vedere cronologic. Ele sunt pur și simplu alte selecții dintr-un atelier de creație pe care îl bănuim mult mai vast decât ne lasă autorul să întrevedem o dată la… șase ani”, scrie autoarea în prefața volumului, intitulat „Poezii” (ilustrat simplu, cu două pene de scris și o călimară funcțională, deschisă).
Aflăm, tot de pe copertă, că distinsul nostru profesor s-a născut în comuna Cuza-Vodă, județul Ismail (Basarabia), România, în 16 august 1925. În 1970, nici nu știam că e basarabean! Dar trebuia să fi intuit: era prea mare român, prea modest, curat și drept, un excepțional profesionist, de aleasă noblețe sufletească!
„Ce fel de unghiuri/  mai poate avea/  un triunghi?”
Despre omul, profesorul și poetul Boris Belicciu au vorbit la superlativ, după caz, cu argumente literare și citate din volum: Pașcu Balaci, Crenguța Gânscă, dl prof. Liviu Câmpeanu și dl Voicu David; după care s-au dezlănțuit cei din sală, foști elevi în majoritate zdrobitoare; l-au cântat poeții și interpreții. Dl Florian Chelu chiar i-a compus o melodie pe versurile unui sonet din primul volum; dascălii prezenți i-au cântat Imnul învățătorului și tradiționalul La mulți ani!
A fost mai degrabă o ședință specială de cenaclu, desfășurată într-o atmosferă familială; pentru că nimeni nu a venit din obligație, ci din profund respect și cu mult drag pentru distinsul profesor. Toți păreau o mare familie, adunată de sărbători la casa părintească, lângă pomul de Crăciun. Chiar și Moșul ni s-a arătat, la final, dar cu sacul gol.
Ascultându-l vorbind pe distinsul meu profesor de matematică, în timp ce mulțumea tuturor pentru sprijin, l-am regăsit neschimbat în ciuda celor 87 de ierni care i-au albit părul, dar i-au păstrat sufletul intact și mintea limpede, blândețea și voioșia, care i se trag de la caracterul său mare, incoruptibil. Doar patru versuri ne-a recitat în intervenția sa: „De-aș putea să scriu o odă,/ s-ascult lira de profet,/ cum sătucul Cuza-Vodă/ s-a-nfrățit cu Cărpinet…” După care a concluzionat: „Nu uita că poezia nu se uită niciodată!” 
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Nu uita că poezia nu se uită niciodată!” 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 27 noiembrie 2020