Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

A fost (re)lansată revista CCD Bihor „Didactica Militans”

După o întrerupere de 10 ani,

A fost (re)lansată revista CCD Bihor „Didactica Militans”

Joi (5 decembrie 2013), la Casa Corpului Didactic a județului Bihor a fost (re)lansată revista instituției, revistă intitulată „Didactica Militans”, care, iată, reapare pe piață, într-un format nou, ca o carte, după o întrerupere de 10 ani.

Evenimentul a fost onorat de mulți prieteni și colaboratori ai instituției: cadre didactice universitare, profesori metodiști și inspectori școlari, directori ai unor școli din învățământul preuniversitar, alte cadre didactice, avocați și poeți, distinși invitați: conf.univ.dr. Dan Popescu, de la Universitatea Creștină „Parțium” Oradea, dl Avram Ștefan, director al Tipografiei „Aureo”, dl prof. Lucian Scurtu, poet consacrat, membru al Uniunii Scriitorilor Români, avocatul și scriitorul Pașcu Balaci…
Tuturor, doamna director al CCD Bihor, prof. drd. Carmen Bodiu, le-a adresat un bun venit, împărtășindu-le bucuria evenimentului cultural.
„Venim azi în fața dumneavoastră, a celor pe care vă reprezentăm și în numele cărora existăm, cu dorința de a comunica între noi, dascăli bihoreni, de la diferite niveluri de învățământ, însuflețiți de aceeași menire de a asigura societății de mâine oamenii de care avem nevoie sau dacă vreți conștiințe reunite întru cele mai alese idealuri dintotdeauna ale omenirii”.
Cu profund respect și din considerații pur profesionale și de bună-cuviință, doamna director a nominalizat foștii directori ai instituției, de la înființarea ei în anul 1972, mulți dintre ei fiind prezenți la manifestare: dl Titus Costin (1972-1984), dl Ioan Derșidan (1984-1986), dl Mihai Alexei (1990-1993), dl Gheorghe Foghiș (1993-1996), dna Maria Badea (1996-1999), dl Valentin Cucer (1999-2003), dl Constantin Dan Matei (2003), dl Ioan Șereș (2003-2005), dna Verghelia Tiurbe (2005-2012), iar din 2012, dna prof. drd. Carmen Bodiu.
La această manifestare (de relansare a revistei), conducerea instituției a considerat potrivit un bilanț de un semestru „deoarece pe agenda noastră de lucru se află un număr impresionant de activități, prin care ne străduim să îndeplinim cu responsabilitate și profesionalism misiunea Casei Corpului Didactic, aceea de a promova inovația și reforma în educație, de a asigura cadrul pentru dezvoltarea personală și profesională a personalului didactic și didactic auxiliar din învățământul preuniversitar, în corelație cu standardele profesionale pentru profesiunea didactică, standarde de calitate și competențele profesionale, precum și în conformitate cu strategiile naționale în domeniul educației”, a precizat doamna director Carmen Bodiu.
Noua revistă „Didactica Militans” se vrea a fi ecoul complexei activități care se desfășoară la CCD. Ea se dorește o publicație de tip caleidoscop, pentru a deservi atât funcția de informare, cât și pe aceea de formare și perfecționare. Astfel, Casa Corpului Didactic și-a propus să devină Carta unei Cariere în Devenire”, după aprecierea directorului său. Deci, în revistă este ilustrată activitatea CCD, dar nu numai; în acest număr și-au găsit loc și articole ale unor cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar. Colectivul de redacție al revistei este format din: redactor-șef: prof.drd. Carmen Bodiu; secretar general de redacție: bibliotecar prof. Mariana Trofin; redactori: prof.dr. Rodica Popa, prof. Florina Szabo, prof. Konrad Katalin și prof.dr. Ile Elisabeta; corectori: prof. Liliana Antonescu, prof. Anca Curpaș, prof. Elena Erdeli; ilustrații: prof. Ioana Teodora Klein, prof. Derecichei Simona, prof. Emilia Negru, insp. șc. prof. Mircea Boțog; colaboratori: insp. șc. gen. prof. Daniel Negrean, insp. gen. adj. prof. Nicolae Avram, insp. șc. prof. Mircea Boțog, conf.univ.dr. Dan H. Popescu, prof. Lucian Scurtu, ing. Simona Stanciu, ec. Angela Baș, ing. Gheorghe Mladin; grafică și tipar: „Aureo”.
În continuare, profesori metodiști ai CCD au prezentat conținutul celor 105 pagini ale revistei, iar invitații și participanții și-au spus cuvântul, făcând aprecieri la adresa activității CCD și a noii sale reviste.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost (re)lansată revista CCD Bihor „Didactica Militans”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 1 decembrie 2020