Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

186 de ani de istorie și tradiție

25 martie – Ziua Poliției Române

186 de ani de istorie și tradiție

Prin articolul 50 din Legea nr. 218 din 23. 04. 2002, data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliției Române.
Alegerea acestei date este legată de simbolul creștin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat și pe actualul drapel al Poliției Române.

În anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiță Filipescu (șeful poliției din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).
Manifestări dedicate familiilor polițiștilor bihoreni!
Manifestările din acest an menite să evidențieze și să certifice valoarea celor care au contribuit la palmaresul Inspectoratului de Poliție al județului Bihor sunt dedicate FAMILIILOR POLIÞIȘTILOR BIHORENI!
Nicio satisfacție nu depășește mulțumirea de sine și căldura sufletească pe care orice om care are o familie le primește în momentul în care, la sfârșitul unei zile de muncă, se întoarce ACASĂ. Zâmbetul larg al copiilor, surâsul cald al soției sau împăcarea de sine a părinților sunt cea mai prețioasă răsplată, ancora și universul tuturor bucuriilor noastre!
Suficient de flexibilă, înțelegătoare, adaptându-se permanent la schimbările presupuse de meseria de polițist, familia ne oferă căldura, siguranța de sine și confortul psihic necesare echilibrării și armonizării cerințelor familiale și profesionale, abilitatea de a ne spori mereu propriile resurse.
Afecțiunea naturală a membrilor familiei, demnitatea, respectul și bunătatea cu care ne înconjoară, creează premisele unei relații indestructibile, care ne impulsionează în dezvoltarea profesională, oferindu-ne certitudinea unui refugiu, unei oaze de statornicie și bucurie.
Misiunea de polițist, lupta continuă cu infracționalitatea implică numeroase riscuri, polițistul fiind adesea pus în pericol pentru ca binele să primeze în fața răului, iar adevărul să iasă întotdeauna la iveală.
Este admirabilă puterea membrilor familiilor de polițist de a le susține așteptările, de a le fi alături indiferent de context, de dificultățile întâmpinate și de timpul fizic petrecut efectiv alături de cei dragi.
Specificul meseriei de polițist presupune un program de muncă flexibil, iar minutele, orele se scurg cu repeziciune pe teren, la cercetarea de la fața locului, la intervenția pentru aplanarea unor stări conflictuale sau în timpul anchetării unor cazuri deosebit de complexe. Ore prețioase din viața noastră, dedicate cu profesionalism acestei frumoase meserii, dar, “furate” uneori din viața de familie. Soții sau soți de polițiști, părinți sau copii, toți le sunt alături în aceste momente, bucurându-se împreună pentru soluționarea unui caz încâlcit sau, dimpotrivă, întristându-se când ancheta se oprește într-un punct mort.
Suflete care vibrează alături de sufletele noastre, datorită cărora putem îmbina familia și munca, realități complementare dealtfel, în așa fel încât să ne putem bucura atât de familie, dar să avem putere să ne dedicăm și profesiei cu “bateriile încărcate” în prețioasele clipe petrecute alături de cei dragi.
Misiunea familiei unui polițist este de multe ori cel puțin la fel de dificilă ca exercitarea acestei nobile profesii, însă cu sprijinul său, beneficiind de căldura căminului și de disponibilitatea celor care ne așteaptă acasă, realizarea profesională nu întârzie să se concretizeze.
Vă mulțumim pentru dragoste, devotament, permanenta încurajare și, știind că vă bucurați alături de noi în această zi deosebită pentru polițiștii români, vă urăm din suflet “LA MULÞI ANI!”, împreună!
Astăzi, marți, 25 martie 2008
Între orele 14.00 și 16.00, la terenurile de sport “5X5” (cartierul Ioșia,  lângă Sala Sporturilor), mini-campionat de fotbal la care vor participa echipele: 1. “Cercetări penale” – “Poliția T.F.”; 2. “Serviciul de Investigare a Fraudelor” – “Old Boys” (peste 40 de ani); 3. “Poliția Municipiului Oradea” – “Detașamentul Poliției de Intervenție Rapidă”; invitați: 4. echipa Liceului Teoretic “Onisifor Ghibu” – echipa Colegiului Tehnic “Mihai Viteazul” din municipiul Oradea, parteneri constanți ai I.P.J. Bihor în activitățile preventive; festivitatea de premiere a câștigătorilor.
Vineri, 28 martie
*la ora 9.00 - ședință festivă publică, în sala mare a Filarmonicii de Stat Oradea
*la ora 12.00 - promovarea profesiei de polițist în rândul copiilor, sub genericul „Polițist pentru o zi”, concursuri, prezentare de filme documentare, distribuire de materiale educativ – preventive, difuzare de spoturi audio – video, prezentarea tehnicii și autovehiculelor din dotarea Poliției Bihor, activități recreative pentru copii în Orășelul copiilor din municipiul Oradea, după următorul program:
*între orele 12.00 și 13.30 - concurs de creație cu tematică rutieră „Copilul și strada”, participă elevi din cadrul a zece instituții de învățământ din municipiul  Oradea, în grupuri de câte cinci elevi din clasele I - IV (fiecare participant va primi ca premiu dulciuri, iar câștigătorii primelor locuri vor primi diplome și alte recompense).
*între orele 13.30 și 15.30 - prezentarea tehnicii din dotare și exerciții demonstrative; prezentarea tehnicii din dotare și a modalităților de intervenție în cazul comiterii unei infracțiuni; demonstrații de arte marțiale ale luptătorilor din cadrul Detașamentului Poliției de Intervenție Rapidă Bihor; exercițiu demonstrativ - intervenție pentru reținerea unui grup de infractori, D.P.I.R. Bihor; prezentarea laboratorului mobil de criminalistică, exercițiu demonstrativ de cercetare în cazul unei infracțiuni (accident rutier, ridicarea unor urme papilare etc.) specialiști din cadrul Serviciului Criminalistic al I.P.J. Bihor; prezentarea tehnicii din dotarea Serviciului Poliției Rutiere și Compartimentului Poliției de Proximitate ( două autovehicule și o motocicletă);  prezentarea unor piese de teatru cu tematică de prevenire a violenței de către elevii din trei licee orădene, care au participat la concursul de scenete „Fii inteligent, nu violent!” organizat în cadrul campaniei „Primăvara nonviolenței”; activități cu caracter preventiv destinate celor mici:  concursul „Polițist pentru o zi”, ce va include completarea unui chestionar cu maximum zece întrebări, pentru copiii din categoria de vârstă 12 - 15 ani (toți participanții la acest concurs vor primi o diplomă și o „legitimație” personalizată de „Polițist pentru o zi”); în cadrul aceluiași concurs, tinerii orădeni vor avea posibilitatea de a-și testa cunoștințelor privind regulile de circulație cu bicicleta și motoscuterul, printr-un chestionar cu întrebări adecvate (toți participanții vor fi răsplătiți  cu „permisele” simbolice de “Polițist pentru o zi”.); pe toată durata acțiunii vor fi proiectate spoturi preventive audio - video și vor fi distribuite materiale educativ – preventive, pliante, fluturași și broșuri; totodată, la intrarea în Orășelul copiilor, va fi amplasat un punct documentar de informare a cetățenilor, unde, de asemenea, vor fi distribuite pliante, broșuri și alte materiale de promovare a profesiei de polițist. (Alina DINU)
Fotbal pe pâine
Sărbătoriții zilei, reprezentanții celor șase servicii și departamente ale Inspectoratului de Poliție al județului Bihor (D.P.I.R., Poliția municipiului Oradea, Serviciul de investigarea fraudelor, Old Boys, Cercetări penale și Poliția T.F.) au pus la cale, marți după-amiază, împreună cu Asociația Sportivă „Dinamo” (președinte Ovidiu Popescu), pe terenurile „5x5”, de langă Sala Sporturilor, un regal fotbalistic, chiar dacă au fost și momente când vremea și-a făcut de cap, astfel că în circa 10-15 minute, am avut „pe tavă” toate cele patru anotimpuri.
Meciurile s-au desfășurat însă în  limitele fair-play-ului, cu multe răsturnări de scor, și cu multe goluri. Cel mai mult a contat insă mișcarea pe teren și cheful, după. La final, s-au întâlnit și două selecționate de elevi liceeni. Lic. Teoretic „Onisifor Ghibu” contra  Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, scor 5 la 4 pentru elevii antrenați de prof. Ioan Pirtea (director adjunct) și prof. Nicolae Dragoș.
În încheiere, organizatorii întrecerilor (comisar Adrian Bucur și subcomisarii Marcel Cosma și Liviu Ianța) au înmânat cupele,
diplomele și premiile (mingile), acordând liceenilor și două titluri „Cei mai tehnici jucători” (lui Mircea Tipiu, de la „O. Ghibu” și Adrian Pele, de la „M. Viteazul”).
Clasamentul:
Old Boys (10 p.)
S.I.F. (10 p.)
C. P. (9 p.)
T.F. (9 p.)
D.P.I.R. (4 p.)
P.M.O. (3 p.).  (Ovi Dan)
P.S Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 186 de ani de istorie și tradiție.

 

Trimite email
Monday, 11 December 2023