Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

186 de ani de istorie și tradiție

25 martie – Ziua Poliției Române

186 de ani de istorie și tradiție

Prin articolul 50 din Legea nr. 218 din 23. 04. 2002, data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliției Române.
Alegerea acestei date este legată de simbolul creștin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat și pe actualul drapel al Poliției Române.

În anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiță Filipescu (șeful poliției din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).
Manifestări dedicate familiilor polițiștilor bihoreni!
Manifestările din acest an menite să evidențieze și să certifice valoarea celor care au contribuit la palmaresul Inspectoratului de Poliție al județului Bihor sunt dedicate FAMILIILOR POLIÞIȘTILOR BIHORENI!
Nicio satisfacție nu depășește mulțumirea de sine și căldura sufletească pe care orice om care are o familie le primește în momentul în care, la sfârșitul unei zile de muncă, se întoarce ACASĂ. Zâmbetul larg al copiilor, surâsul cald al soției sau împăcarea de sine a părinților sunt cea mai prețioasă răsplată, ancora și universul tuturor bucuriilor noastre!
Suficient de flexibilă, înțelegătoare, adaptându-se permanent la schimbările presupuse de meseria de polițist, familia ne oferă căldura, siguranța de sine și confortul psihic necesare echilibrării și armonizării cerințelor familiale și profesionale, abilitatea de a ne spori mereu propriile resurse.
Afecțiunea naturală a membrilor familiei, demnitatea, respectul și bunătatea cu care ne înconjoară, creează premisele unei relații indestructibile, care ne impulsionează în dezvoltarea profesională, oferindu-ne certitudinea unui refugiu, unei oaze de statornicie și bucurie.
Misiunea de polițist, lupta continuă cu infracționalitatea implică numeroase riscuri, polițistul fiind adesea pus în pericol pentru ca binele să primeze în fața răului, iar adevărul să iasă întotdeauna la iveală.
Este admirabilă puterea membrilor familiilor de polițist de a le susține așteptările, de a le fi alături indiferent de context, de dificultățile întâmpinate și de timpul fizic petrecut efectiv alături de cei dragi.
Specificul meseriei de polițist presupune un program de muncă flexibil, iar minutele, orele se scurg cu repeziciune pe teren, la cercetarea de la fața locului, la intervenția pentru aplanarea unor stări conflictuale sau în timpul anchetării unor cazuri deosebit de complexe. Ore prețioase din viața noastră, dedicate cu profesionalism acestei frumoase meserii, dar, “furate” uneori din viața de familie. Soții sau soți de polițiști, părinți sau copii, toți le sunt alături în aceste momente, bucurându-se împreună pentru soluționarea unui caz încâlcit sau, dimpotrivă, întristându-se când ancheta se oprește într-un punct mort.
Suflete care vibrează alături de sufletele noastre, datorită cărora putem îmbina familia și munca, realități complementare dealtfel, în așa fel încât să ne putem bucura atât de familie, dar să avem putere să ne dedicăm și profesiei cu “bateriile încărcate” în prețioasele clipe petrecute alături de cei dragi.
Misiunea familiei unui polițist este de multe ori cel puțin la fel de dificilă ca exercitarea acestei nobile profesii, însă cu sprijinul său, beneficiind de căldura căminului și de disponibilitatea celor care ne așteaptă acasă, realizarea profesională nu întârzie să se concretizeze.
Vă mulțumim pentru dragoste, devotament, permanenta încurajare și, știind că vă bucurați alături de noi în această zi deosebită pentru polițiștii români, vă urăm din suflet “LA MULÞI ANI!”, împreună!
Astăzi, marți, 25 martie 2008
Între orele 14.00 și 16.00, la terenurile de sport “5X5” (cartierul Ioșia,  lângă Sala Sporturilor), mini-campionat de fotbal la care vor participa echipele: 1. “Cercetări penale” – “Poliția T.F.”; 2. “Serviciul de Investigare a Fraudelor” – “Old Boys” (peste 40 de ani); 3. “Poliția Municipiului Oradea” – “Detașamentul Poliției de Intervenție Rapidă”; invitați: 4. echipa Liceului Teoretic “Onisifor Ghibu” – echipa Colegiului Tehnic “Mihai Viteazul” din municipiul Oradea, parteneri constanți ai I.P.J. Bihor în activitățile preventive; festivitatea de premiere a câștigătorilor.
Vineri, 28 martie
*la ora 9.00 - ședință festivă publică, în sala mare a Filarmonicii de Stat Oradea
*la ora 12.00 - promovarea profesiei de polițist în rândul copiilor, sub genericul „Polițist pentru o zi”, concursuri, prezentare de filme documentare, distribuire de materiale educativ – preventive, difuzare de spoturi audio – video, prezentarea tehnicii și autovehiculelor din dotarea Poliției Bihor, activități recreative pentru copii în Orășelul copiilor din municipiul Oradea, după următorul program:
*între orele 12.00 și 13.30 - concurs de creație cu tematică rutieră „Copilul și strada”, participă elevi din cadrul a zece instituții de învățământ din municipiul  Oradea, în grupuri de câte cinci elevi din clasele I - IV (fiecare participant va primi ca premiu dulciuri, iar câștigătorii primelor locuri vor primi diplome și alte recompense).
*între orele 13.30 și 15.30 - prezentarea tehnicii din dotare și exerciții demonstrative; prezentarea tehnicii din dotare și a modalităților de intervenție în cazul comiterii unei infracțiuni; demonstrații de arte marțiale ale luptătorilor din cadrul Detașamentului Poliției de Intervenție Rapidă Bihor; exercițiu demonstrativ - intervenție pentru reținerea unui grup de infractori, D.P.I.R. Bihor; prezentarea laboratorului mobil de criminalistică, exercițiu demonstrativ de cercetare în cazul unei infracțiuni (accident rutier, ridicarea unor urme papilare etc.) specialiști din cadrul Serviciului Criminalistic al I.P.J. Bihor; prezentarea tehnicii din dotarea Serviciului Poliției Rutiere și Compartimentului Poliției de Proximitate ( două autovehicule și o motocicletă);  prezentarea unor piese de teatru cu tematică de prevenire a violenței de către elevii din trei licee orădene, care au participat la concursul de scenete „Fii inteligent, nu violent!” organizat în cadrul campaniei „Primăvara nonviolenței”; activități cu caracter preventiv destinate celor mici:  concursul „Polițist pentru o zi”, ce va include completarea unui chestionar cu maximum zece întrebări, pentru copiii din categoria de vârstă 12 - 15 ani (toți participanții la acest concurs vor primi o diplomă și o „legitimație” personalizată de „Polițist pentru o zi”); în cadrul aceluiași concurs, tinerii orădeni vor avea posibilitatea de a-și testa cunoștințelor privind regulile de circulație cu bicicleta și motoscuterul, printr-un chestionar cu întrebări adecvate (toți participanții vor fi răsplătiți  cu „permisele” simbolice de “Polițist pentru o zi”.); pe toată durata acțiunii vor fi proiectate spoturi preventive audio - video și vor fi distribuite materiale educativ – preventive, pliante, fluturași și broșuri; totodată, la intrarea în Orășelul copiilor, va fi amplasat un punct documentar de informare a cetățenilor, unde, de asemenea, vor fi distribuite pliante, broșuri și alte materiale de promovare a profesiei de polițist. (Alina DINU)
Fotbal pe pâine
Sărbătoriții zilei, reprezentanții celor șase servicii și departamente ale Inspectoratului de Poliție al județului Bihor (D.P.I.R., Poliția municipiului Oradea, Serviciul de investigarea fraudelor, Old Boys, Cercetări penale și Poliția T.F.) au pus la cale, marți după-amiază, împreună cu Asociația Sportivă „Dinamo” (președinte Ovidiu Popescu), pe terenurile „5x5”, de langă Sala Sporturilor, un regal fotbalistic, chiar dacă au fost și momente când vremea și-a făcut de cap, astfel că în circa 10-15 minute, am avut „pe tavă” toate cele patru anotimpuri.
Meciurile s-au desfășurat însă în  limitele fair-play-ului, cu multe răsturnări de scor, și cu multe goluri. Cel mai mult a contat insă mișcarea pe teren și cheful, după. La final, s-au întâlnit și două selecționate de elevi liceeni. Lic. Teoretic „Onisifor Ghibu” contra  Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, scor 5 la 4 pentru elevii antrenați de prof. Ioan Pirtea (director adjunct) și prof. Nicolae Dragoș.
În încheiere, organizatorii întrecerilor (comisar Adrian Bucur și subcomisarii Marcel Cosma și Liviu Ianța) au înmânat cupele,
diplomele și premiile (mingile), acordând liceenilor și două titluri „Cei mai tehnici jucători” (lui Mircea Tipiu, de la „O. Ghibu” și Adrian Pele, de la „M. Viteazul”).
Clasamentul:
Old Boys (10 p.)
S.I.F. (10 p.)
C. P. (9 p.)
T.F. (9 p.)
D.P.I.R. (4 p.)
P.M.O. (3 p.).  (Ovi Dan)
P.S Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 186 de ani de istorie și tradiție.

 

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 18:20:43 Ora de vară a Europei de Est