Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sărbătoarea Crăciunului în Familia „Don Orione” din Oradea

Duminică,

Sărbătoarea Crăciunului în Familia „Don Orione” din Oradea

Duminică, 15 decembrie 2013, la Centrul „Don Orione” din Oradea a avut loc sărbătoarea Crăciunului.

„Nu vă temeți, căci, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul”.
Sub imboldul acestui mesaj biblic, elevii liceului nostru, copiii și tinerii de la Oratoriu și Scout au susținut un program bogat în colinde și scenete specifice Sărbătorii Nașterii Domnului nostru Isus Cristos.
În deschidere, Pr. Mihai a adresat salutul și urările de mai bine tuturor celor prezenți, dar mai ales copiilor care s-au pregătit cu multă râvnă și dragoste pentru a vesti tuturor nașterea Pruncului Isus.
Primii care au anunțat această veste mare au fost grupul oratoriului „Don Orione” cu colinde de Crăciun. Au continuat să aducă vestea cea mare copii de la Scout: „Lipișorii” și „Mămăruțele” care au prezentat un scurt moment artistic exprimat prin dans, având ca  Temă principală Legenda Bradului de Crăciun,  însoțită de urările unui Crăciun Fericit, fiind urmați de grupa celor mai mici vlăstare de la scout, castorii, îndrumați de doamna Alina Vâșcan și domnișoara Alexandra Halasz, copii care ne-au încântat cu dansul, poezia și colindul lor.
Colindatul este o datină adânc înrădăcinată în tradiția populară și este unul dintre cele mai vechi obiceiuri create, cultivate și menținute de poporul român. Un adevăr confirmat de elevii claselor: pregătitoare A și a II-a, care sub îndrumarea doamnelor profesoare Laura Bochiș, Ileana Szilagi și Teodora Moga ne-au introdus în atmosfera satului vechi bihorenesc, poftindu-ne la șezătoare pentru ca împreună să primim colindătorii care bat la poarta inimilor noastre.
Elevii clasei pregătitoare B, sub îndrumarea doamnei învățătoare Raluca Sabău, au spus: Bun venit! Micuțului Isus prin cântece și vers, sărbătorind astfel Crăciunul, alături de întregul Univers.
Au urmat pe scenă copiii din clasa I, care împreună cu doamna învățătoare Janina Chinde, ne-au pregătit versuri despre nașterea Mântuitorului, un colind „Steaua sus răsare”, un cântec de Crăciun „Voie bună pe pământ” și un dans de iarnă pe melodia „Hei, hei, zurgălăi”, pregătit de doamna profesoară Teodora Moga.
Elevii clasei a III-a, sub coordonarea doamnelor profesoare Iohanna Păscar și Teodora Moga, ne-au introdus în atmosfera Crăciunului prin intermediul muzicii, versurilor și al dansului.
Tot prin dans s-au exprimat și elevii Ghender Alexandra, clasa a V-a și Gondor Laurențiu, clasa a VI-a, respectiv Andreea Marți, clasa a VIII-a și George Gug.
Următoarea secvență de Crăciun a fost  prezentată de elevii clasei a V-a, cu o scenetă prin care ne-au spus că, din păcate, mulți copii nu au o familie în care să găsească adevărata iubire…, dar că noi toți putem să fim o familie pentru acei copii care sunt singuri.
A urmat pe scenă Corul Liceului „Don Orione”, format din elevi ai claselor gimnaziale și liceale, sub îndrumarea doamnei profesoare Nicoleta Arendaș. Ei  au interpretat colindele: Flori dalbe, Noi în seara de Crăciun, Legănelul lui Isus, O, ce veste minunată, Cerul și Pământul, E ajun de Crăciun, Îngerii-n a noastre plaiuri și În seara de Crăciun.
Pornind de la faptul că în lumea contemporană, valorile devin tot mai relative, prin piesa „Nu-l putem vedea pe Isus”, pusă în scenă de elevii clasei a VII-a, sub îndrumarea doamnei profesore Ioana Ritinger, am putut descoperi cum lucrurile de zi cu zi, fără importanță, umbresc adevăratul mesaj al Crăciunului: nu bogățiile materiale, ci cele ale spiritului sunt cele care contează.
După aceste momente emoționante, prezentate de elevii Liceului s-au întors pe scenă scoutiștii, de data aceasta cei mai mari. Mai întâi Grupul Reparto, coordonați de Alexandru Ion și Luci Iluța, cu un montaj numit „Bucuria Nașterii”, urmat de grupul Noviciat, cu o scenetă prin care au vrut să scoată în evidență faptul că, cel mai adesea, oamenii uită ce înseamnă cu adevărat Crăciunul și se axează pe lucruri materiale când de fapt Pruncușorul Isus se află chiar în fața lor cu toate harurile necesare.
Au urcat pe scenă și cei mai mari dintre scoutiști, grupul Clan-Foc, care au prezentat o scenetă bazată pe lipsa cooperării și implicării oamenilor mai ales în preajma Crăciunului. Nașterea lui Isus este un bun prilej de a ne aminti de vremurile trecute în care fiecare moment era simțit într-un mod mai special și că ceea ce contează cel mai mult este „Să faci binele întotdeauna, răul niciodată nimănui”, așa cum spunea Sfântul Luigi Orione.
Vestea Nașterii lui Isus ne-a fost adusă și de membrii Consiliului elevilor „Don Orione” care ne-au prezentat un scurt filmuleț cu o acțiune caritabilă prin care au dorit să ne arate ce înseamnă a dărui și câtă bucurie poate aduce orice gest frumos de iubire, unor oameni cu care soarta nu a fost atât de darnică.
Sărbătoarea Crăciunului este una a DĂRUIRII! Dumnezeu s-a dăruit umanității pentru a ridica lumea din păcat și a o conduce la Lumină.
Și noi suntem chemați să dăruim: fiecare după puterea sa. Cu acest prilej vrem să mulțumim încă o dată tuturor binefăcătorilor, voluntarilor și celor implicați în bunul mers al lucrurilor în Familia noastră Orionină.
Zilele trecute, câțiva copii și tineri au muncit la confecționarea personajelor din Ieslea de Crăciun. Unii ați cumpărat acele lucruri, dar să știți că nu este vorba de comerț. Tot ce s-a adunat din vânzarea statuilor, precum și în Cutia de Crăciun a elevilor sau a credincioșilor de la biserică, tasul și alte donații vor fi dirijați spre victimele din Filipine prin intermediul preoților Orionini presenți în Filipine la Manila.
Între timp, s-a anunțat o surpriză! Până la sosirea ei, câțiva tineri din Oratoriu au oferit un dans, urmat de un Flashmob.
Finalmente. a sosit și surpriza. Cine altul decât Moș Crăciun cu peste 400 de pachețele pentru toți copiii cuminți.
Pe lângă cadouri, Moșul le-a urat copiilor Vacanță plăcută și i-a atenționat că este frumos să ne bucurăm împreună, să colindăm și să primim cadouri, dar cel mai important este să-L primim cu sufletul cât mai curat pe Pruncul Isus.
Felicitări și mulțumiri tuturor copiilor, animatorilor, coordonatorilor, voluntarilor, dascălilor, domnului director, domnului manager, Pr. Mihai, Pr. Florian, Fr. Cătălin și tuturor binefăcătorilor.
Le mulțumim părinților pentru atenția și dragostea cu care ne înconjoară, le dorim tuturor multă sănătate și putere de muncă, sărbători sfinte și fericite.
Crăciun fericit! și un An Nou plin de bucurii! (I.P. & M.F.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătoarea Crăciunului în Familia „Don Orione” din Oradea.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:00:07 Ora de vară a Europei de Est