Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mihai Șucan, un informatician din Arad care lucrează pentru Mozilla ca dezvoltator Firefox

Bioschițe de informaticieni români de succes (4)

Mihai Șucan, un informatician din Arad care lucrează pentru Mozilla ca dezvoltator Firefox

Introducere. „Doi frați gemeni, care n-au fost nicio zi la școală, lucrează pentru firme de IT din străinătate, printre care și la Mozilla Corporation. Din clasa I, având dizabilități fizice grave, au învățat să butoneze la calculator acasă, neputând să scrie cu creionul pe hârtie. O învățătoare venea la ei acasă pentru îndrumare și examinare. La fel s-a întâmplat la școala generală și liceu, rolul de îndrumători fiind preluat de diriginți. La facultate au urmat informatica la forma ID (învățământ la distanță) și au absolvit ca șefi de promoție, depășindu-i și pe cei de la IF (învățământ cu frecvență, adică la zi). Am avut onoarea să le fiu îndrumător la lucrările de licență, pe care și azi le dau ca exemplu studenților mei. Eu personal am învățat multe de la ei”. [1]

Este vorba de frații lui Ioan Șucan [2], gemenii Marius [3] și Mihai Șucan [4], pe care i-am cunoscut virtual din 2008 și cu care am avut o colaborare extrem de benefică, mai ales pentru mine. În acest episod îl voi prezenta pe Mihai Șucan [5].
Mihai Șucan. S-a născut la 28 august 1987 la Arad. Programator excelent, din iulie 2010, este  consultant software la Mozilla Corporation, lucrând la funcțiile avansate ale browser-ului Firefox. Domeniile sale de interes sunt: dezvoltare aplicații web, standarde web, accesibilitate și interfețe cu utilizatorul. Are experiență de lucru cu: ECMAScript /JavaScript, (X)HTML5, CSS,  SASS, XUL, DOM, PHP, mySQL, XML, RSS, Atom, XHTML+Voice, SISR, SRGS, și  VoiceXML; C/C++ și STL, Java, C# în Mono, Python, Perl, SVG, JSGF, SSML, XML Events, Flash + ActionScript, OpenSearch și Bash. De asemenea, are experiență de lucru cu programe VCS: Mercurial, Git, SVN and CVS. A obținut numeroase premii la diverse concursuri de informatică.
Din 2012, Mihai a avut șansa de a călători în orașe faimoase, la sediile companiei Mozilla, unde sunt organizate periodic întâlniri ale echipei cu care lucrează. Astfel a ajuns în California, Londra și Paris.
Pregătirea profesională. 2011-2013: Master în Informatică aplicată în științe, tehnologie și economie la Facultatea de Științe Exacte din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad; 2008 - 2011: Licență în informatică la Facultatea de Științe Exacte din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad (șef de promoție); 2004 - 2008: (liceu) Grupul Școlar de Transporturi Auto „Henri Coandă”, Arad, România.
Experiență profesională. De aproape patru ani, din iulie 2010, lucrează la Mozilla Corporation în cadrul echipei Developer Tools, unelte pentru programatori web incluse implicit în Firefox - Consola Web, Scratchpad și altele. Această muncă implică programare JavaScript, XUL, XHTML, CSS și cunoașterea API-urilor din Gecko. Ocazional programează și în C++.
Din august 2006 până în 2010 a activat ca Beta-tester extern la Opera Software. Munca s-a făcut pe bază de voluntariat. A comunicat cu echipa de asigurare a calității a produselor companiei și cu unii programatori. A testat periodic versiuni interne ale navigatorului Web, pe Windows și pe Linux. Rapoartele sale au variat de la probleme cu interfața, afișarea paginilor Web, până la detalieri tehnice a erorilor de implementare a unor standarde Web, precum VoiceXML și CSS. Pe lângă testarea navigatorului Web, a mai testat și clientul de email integrat.
În perioada 6/2009 - 8/2009 a lucrat la Google Summer of Code 2009 pentru Moodle. Pe durata verii anului 2009 a dezvoltat o aplicație web de desenat, numită PaintWeb, cu scopul de a fi integrată în mediul virtual de instruire Moodle. Scopul proiectului a fost realizat cu succes.
În perioada 4/2008 - 5/2010 a realizat PaintWeb. Aceasta este o aplicație web de desenat la care a lucrat împreună cu fratele său geamăn. Proiectul este open-source, sub licență GPL v3. Aplicația folosește numai tehnologii client-side, precum JavaScript și HTML 5 Canvas.
Pagini web funcționale realizate în colaborare cu fratele geamăn Marius. Cei doi au proiectat implementat, completându-se perfect, Mihai ca programator, iar Marius ca designer de interfețe grafice, două site-uri performante de universități, care funcționează și în prezent:
1) www.uav.ro (Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, ca aplicație practică la lucrarea de licență [6]). Acest site folosește un sistem propriu de gestionare conținut ce permite adăugarea de bloguri, galerii foto, un formular de contact flexibil, un gestionar de fișiere pe server și alte funcționalități. Noul site al universității a fost recunoscut ca o îmbunătățire importantă de către Societatea Academică Română și
2) www.univagora.ro (Universitatea Agora din Oradea, ca aplicație practică la lucrarea de disertație [7]).
Mai putem aminti site-uri de conferințe științifice: http://www.iccc.univagora.ro/ (ICCCC 2010), http://www.icccc.univagora.ro/ (ICCCC 2012) și altele, ca de exemplu: http://conizromarg.ro/ (pentru o firmă de construcții din Pitești), www.dzitac.ro (pentru familia mea) și multe altele.
Spațiul tipografic nu-mi permite să prezint toate realizările celor doi frați gemeni, dar cititorii pot afla mai multe pe site-ul lor personal [8].
Ioan Dzițac
 
Bibliografie
[1] http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.7508
[2] http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.9599
[3] http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.9634
[4] http://www.robodesign.ro/mihai/curriculum-vitae
[5] http://www.robodesign.ro/mihai/blog
[6] http://www.uav.ro
[7] http://univagora.ro
[8]  http://www.robodesign.ro/
[9] https://secure.flickr.com/photos/robceemoz/6860765358/

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:40:17 Ora de vară a Europei de Est