Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Mihai Șucan, un informatician din Arad care lucrează pentru Mozilla ca dezvoltator Firefox

Bioschițe de informaticieni români de succes (4)

Mihai Șucan, un informatician din Arad care lucrează pentru Mozilla ca dezvoltator Firefox

Introducere. „Doi frați gemeni, care n-au fost nicio zi la școală, lucrează pentru firme de IT din străinătate, printre care și la Mozilla Corporation. Din clasa I, având dizabilități fizice grave, au învățat să butoneze la calculator acasă, neputând să scrie cu creionul pe hârtie. O învățătoare venea la ei acasă pentru îndrumare și examinare. La fel s-a întâmplat la școala generală și liceu, rolul de îndrumători fiind preluat de diriginți. La facultate au urmat informatica la forma ID (învățământ la distanță) și au absolvit ca șefi de promoție, depășindu-i și pe cei de la IF (învățământ cu frecvență, adică la zi). Am avut onoarea să le fiu îndrumător la lucrările de licență, pe care și azi le dau ca exemplu studenților mei. Eu personal am învățat multe de la ei”. [1]

Este vorba de frații lui Ioan Șucan [2], gemenii Marius [3] și Mihai Șucan [4], pe care i-am cunoscut virtual din 2008 și cu care am avut o colaborare extrem de benefică, mai ales pentru mine. În acest episod îl voi prezenta pe Mihai Șucan [5].
Mihai Șucan. S-a născut la 28 august 1987 la Arad. Programator excelent, din iulie 2010, este  consultant software la Mozilla Corporation, lucrând la funcțiile avansate ale browser-ului Firefox. Domeniile sale de interes sunt: dezvoltare aplicații web, standarde web, accesibilitate și interfețe cu utilizatorul. Are experiență de lucru cu: ECMAScript /JavaScript, (X)HTML5, CSS,  SASS, XUL, DOM, PHP, mySQL, XML, RSS, Atom, XHTML+Voice, SISR, SRGS, și  VoiceXML; C/C++ și STL, Java, C# în Mono, Python, Perl, SVG, JSGF, SSML, XML Events, Flash + ActionScript, OpenSearch și Bash. De asemenea, are experiență de lucru cu programe VCS: Mercurial, Git, SVN and CVS. A obținut numeroase premii la diverse concursuri de informatică.
Din 2012, Mihai a avut șansa de a călători în orașe faimoase, la sediile companiei Mozilla, unde sunt organizate periodic întâlniri ale echipei cu care lucrează. Astfel a ajuns în California, Londra și Paris.
Pregătirea profesională. 2011-2013: Master în Informatică aplicată în științe, tehnologie și economie la Facultatea de Științe Exacte din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad; 2008 - 2011: Licență în informatică la Facultatea de Științe Exacte din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad (șef de promoție); 2004 - 2008: (liceu) Grupul Școlar de Transporturi Auto „Henri Coandă”, Arad, România.
Experiență profesională. De aproape patru ani, din iulie 2010, lucrează la Mozilla Corporation în cadrul echipei Developer Tools, unelte pentru programatori web incluse implicit în Firefox - Consola Web, Scratchpad și altele. Această muncă implică programare JavaScript, XUL, XHTML, CSS și cunoașterea API-urilor din Gecko. Ocazional programează și în C++.
Din august 2006 până în 2010 a activat ca Beta-tester extern la Opera Software. Munca s-a făcut pe bază de voluntariat. A comunicat cu echipa de asigurare a calității a produselor companiei și cu unii programatori. A testat periodic versiuni interne ale navigatorului Web, pe Windows și pe Linux. Rapoartele sale au variat de la probleme cu interfața, afișarea paginilor Web, până la detalieri tehnice a erorilor de implementare a unor standarde Web, precum VoiceXML și CSS. Pe lângă testarea navigatorului Web, a mai testat și clientul de email integrat.
În perioada 6/2009 - 8/2009 a lucrat la Google Summer of Code 2009 pentru Moodle. Pe durata verii anului 2009 a dezvoltat o aplicație web de desenat, numită PaintWeb, cu scopul de a fi integrată în mediul virtual de instruire Moodle. Scopul proiectului a fost realizat cu succes.
În perioada 4/2008 - 5/2010 a realizat PaintWeb. Aceasta este o aplicație web de desenat la care a lucrat împreună cu fratele său geamăn. Proiectul este open-source, sub licență GPL v3. Aplicația folosește numai tehnologii client-side, precum JavaScript și HTML 5 Canvas.
Pagini web funcționale realizate în colaborare cu fratele geamăn Marius. Cei doi au proiectat implementat, completându-se perfect, Mihai ca programator, iar Marius ca designer de interfețe grafice, două site-uri performante de universități, care funcționează și în prezent:
1) www.uav.ro (Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, ca aplicație practică la lucrarea de licență [6]). Acest site folosește un sistem propriu de gestionare conținut ce permite adăugarea de bloguri, galerii foto, un formular de contact flexibil, un gestionar de fișiere pe server și alte funcționalități. Noul site al universității a fost recunoscut ca o îmbunătățire importantă de către Societatea Academică Română și
2) www.univagora.ro (Universitatea Agora din Oradea, ca aplicație practică la lucrarea de disertație [7]).
Mai putem aminti site-uri de conferințe științifice: http://www.iccc.univagora.ro/ (ICCCC 2010), http://www.icccc.univagora.ro/ (ICCCC 2012) și altele, ca de exemplu: http://conizromarg.ro/ (pentru o firmă de construcții din Pitești), www.dzitac.ro (pentru familia mea) și multe altele.
Spațiul tipografic nu-mi permite să prezint toate realizările celor doi frați gemeni, dar cititorii pot afla mai multe pe site-ul lor personal [8].
Ioan Dzițac
 
Bibliografie
[1] http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.7508
[2] http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.9599
[3] http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.9634
[4] http://www.robodesign.ro/mihai/curriculum-vitae
[5] http://www.robodesign.ro/mihai/blog
[6] http://www.uav.ro
[7] http://univagora.ro
[8]  http://www.robodesign.ro/
[9] https://secure.flickr.com/photos/robceemoz/6860765358/

Trimite email

vineri, 24 ianuarie 2020