Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Mihai Șucan, un informatician din Arad care lucrează pentru Mozilla ca dezvoltator Firefox

Bioschițe de informaticieni români de succes (4)

Mihai Șucan, un informatician din Arad care lucrează pentru Mozilla ca dezvoltator Firefox

Introducere. „Doi frați gemeni, care n-au fost nicio zi la școală, lucrează pentru firme de IT din străinătate, printre care și la Mozilla Corporation. Din clasa I, având dizabilități fizice grave, au învățat să butoneze la calculator acasă, neputând să scrie cu creionul pe hârtie. O învățătoare venea la ei acasă pentru îndrumare și examinare. La fel s-a întâmplat la școala generală și liceu, rolul de îndrumători fiind preluat de diriginți. La facultate au urmat informatica la forma ID (învățământ la distanță) și au absolvit ca șefi de promoție, depășindu-i și pe cei de la IF (învățământ cu frecvență, adică la zi). Am avut onoarea să le fiu îndrumător la lucrările de licență, pe care și azi le dau ca exemplu studenților mei. Eu personal am învățat multe de la ei”. [1]

Este vorba de frații lui Ioan Șucan [2], gemenii Marius [3] și Mihai Șucan [4], pe care i-am cunoscut virtual din 2008 și cu care am avut o colaborare extrem de benefică, mai ales pentru mine. În acest episod îl voi prezenta pe Mihai Șucan [5].
Mihai Șucan. S-a născut la 28 august 1987 la Arad. Programator excelent, din iulie 2010, este  consultant software la Mozilla Corporation, lucrând la funcțiile avansate ale browser-ului Firefox. Domeniile sale de interes sunt: dezvoltare aplicații web, standarde web, accesibilitate și interfețe cu utilizatorul. Are experiență de lucru cu: ECMAScript /JavaScript, (X)HTML5, CSS,  SASS, XUL, DOM, PHP, mySQL, XML, RSS, Atom, XHTML+Voice, SISR, SRGS, și  VoiceXML; C/C++ și STL, Java, C# în Mono, Python, Perl, SVG, JSGF, SSML, XML Events, Flash + ActionScript, OpenSearch și Bash. De asemenea, are experiență de lucru cu programe VCS: Mercurial, Git, SVN and CVS. A obținut numeroase premii la diverse concursuri de informatică.
Din 2012, Mihai a avut șansa de a călători în orașe faimoase, la sediile companiei Mozilla, unde sunt organizate periodic întâlniri ale echipei cu care lucrează. Astfel a ajuns în California, Londra și Paris.
Pregătirea profesională. 2011-2013: Master în Informatică aplicată în științe, tehnologie și economie la Facultatea de Științe Exacte din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad; 2008 - 2011: Licență în informatică la Facultatea de Științe Exacte din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad (șef de promoție); 2004 - 2008: (liceu) Grupul Școlar de Transporturi Auto „Henri Coandă”, Arad, România.
Experiență profesională. De aproape patru ani, din iulie 2010, lucrează la Mozilla Corporation în cadrul echipei Developer Tools, unelte pentru programatori web incluse implicit în Firefox - Consola Web, Scratchpad și altele. Această muncă implică programare JavaScript, XUL, XHTML, CSS și cunoașterea API-urilor din Gecko. Ocazional programează și în C++.
Din august 2006 până în 2010 a activat ca Beta-tester extern la Opera Software. Munca s-a făcut pe bază de voluntariat. A comunicat cu echipa de asigurare a calității a produselor companiei și cu unii programatori. A testat periodic versiuni interne ale navigatorului Web, pe Windows și pe Linux. Rapoartele sale au variat de la probleme cu interfața, afișarea paginilor Web, până la detalieri tehnice a erorilor de implementare a unor standarde Web, precum VoiceXML și CSS. Pe lângă testarea navigatorului Web, a mai testat și clientul de email integrat.
În perioada 6/2009 - 8/2009 a lucrat la Google Summer of Code 2009 pentru Moodle. Pe durata verii anului 2009 a dezvoltat o aplicație web de desenat, numită PaintWeb, cu scopul de a fi integrată în mediul virtual de instruire Moodle. Scopul proiectului a fost realizat cu succes.
În perioada 4/2008 - 5/2010 a realizat PaintWeb. Aceasta este o aplicație web de desenat la care a lucrat împreună cu fratele său geamăn. Proiectul este open-source, sub licență GPL v3. Aplicația folosește numai tehnologii client-side, precum JavaScript și HTML 5 Canvas.
Pagini web funcționale realizate în colaborare cu fratele geamăn Marius. Cei doi au proiectat implementat, completându-se perfect, Mihai ca programator, iar Marius ca designer de interfețe grafice, două site-uri performante de universități, care funcționează și în prezent:
1) www.uav.ro (Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, ca aplicație practică la lucrarea de licență [6]). Acest site folosește un sistem propriu de gestionare conținut ce permite adăugarea de bloguri, galerii foto, un formular de contact flexibil, un gestionar de fișiere pe server și alte funcționalități. Noul site al universității a fost recunoscut ca o îmbunătățire importantă de către Societatea Academică Română și
2) www.univagora.ro (Universitatea Agora din Oradea, ca aplicație practică la lucrarea de disertație [7]).
Mai putem aminti site-uri de conferințe științifice: http://www.iccc.univagora.ro/ (ICCCC 2010), http://www.icccc.univagora.ro/ (ICCCC 2012) și altele, ca de exemplu: http://conizromarg.ro/ (pentru o firmă de construcții din Pitești), www.dzitac.ro (pentru familia mea) și multe altele.
Spațiul tipografic nu-mi permite să prezint toate realizările celor doi frați gemeni, dar cititorii pot afla mai multe pe site-ul lor personal [8].
Ioan Dzițac
 
Bibliografie
[1] http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.7508
[2] http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.9599
[3] http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.9634
[4] http://www.robodesign.ro/mihai/curriculum-vitae
[5] http://www.robodesign.ro/mihai/blog
[6] http://www.uav.ro
[7] http://univagora.ro
[8]  http://www.robodesign.ro/
[9] https://secure.flickr.com/photos/robceemoz/6860765358/

Trimite email

miercuri, 7 decembrie 2022