Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Ședință festivă publică, prilejuită de aniversarea Zilei Poliției Române

Vineri, la sala Filarmonicii de Stat din Oradea

Ședință festivă publică, prilejuită de aniversarea Zilei Poliției Române

Vineri (28 martie 2008), sala Filarmonicii de Stat s-a înalbăstrit de frumoasele uniforme ale polițiștilor prezenți la ședința publică, prilejuită de aniversarea Zilei Poliției Române (și a celor 186 de ani de tradiție și istorie în domeniu).

În acest cadru festiv, au fost citiți și felicitați cei 142 de polițiști – 101 agenți și 41 de ofițeri – care au fost  avansați în gradul profesional următor, din care nouă înainte de termen, printre care și comisar șef (noul grad) Ioan Brândaș, șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor, comisar Alin Haniș, șeful Biroului de Ordine Publică, comisar șef Dănuț Ghețe, șeful Serviciului de Ordine Publică, comisar șef  Nicolae Ivan, șeful Serviciului Management Organizatoric, Comunicare Publică și Relații Internaționale, comisar Radu Silaghi, șeful Poliției oraș Valea lui Mihai, subcomisar Remus Indrei, șeful Poliției oraș Ștei, inspector Alina Dinu, purtător de cuvânt al I.P.J. Bihor...
 La eveniment, au onorat cu prezența prefectul Mircea Ghitea, primarul dr. ing. Mihai Dan Groza, dr. Lingvay Csaba, șeful căpităniei de poliție Hajdu Bihar, din Ungaria, precum și doi dintre foștii șefi ai poliției bihorene, Ioan Câmpan și Gheorghe Chereji. Prefectul Mircea Ghitea a citit mesajul ministrului Cristian David, iar primarul și șeful poliției din Hajdu Bihar au adresat felicitări polițiștilor români la ceas aniversar.
Comandantul I.P.J. Bihor, comisarul-șef Liviu Popa, stăpânit de reală emoție, a adresat mulțumiri familiilor polițiștilor pentru înțelegere și sprijin, arătându-se receptiv și deschis, atât față de problemele cu care se confruntă familiile polițiștilor, cât și față de succesele pe care le obțin copiii acestora. În acest sens, chiar a acordat un premiu de suflet lui Horia Matei, un copil de polițist, identificat ca fiind un  pasionat de tenis de câmp, cu rezultate deosebite la clubul „Voința” (84 de diplome,  în cinci ani, din care 36 locuri I)...  
Polițistul anului
Potrivit nominalizărilor făcute și voturilor exprimate, au fost acordate titlurile de “polițistul anului” la trei categorii: la agentul anului a câștigat agent șef adjunct Florin Lăzău, de la serviciul criminalistic, la feminin, titlul a fost acordat dnei Anișoara Eugenia Tarța, comisar șef, șef serviciu Management, resurse umane, iar la categoria ofițeri, titlul a fost acordat comisarului șef Nicolae Șerfezeu, șeful  serviciului Criminalistic. Tot Florin Lăzău avea să obțină și titlul de polițistul anului la nivel de județ, precum și un premiu de două mii de dolari, finanțare obținută din partea I.P.A România și I.P.A. Bihor, pentru un curs în Statele Unite.
Concursul de creație  - “Copilul și strada”
De la ora 12.00, în sala de reuniuni din cadrul Orășelului copiilor, s-a desfășurat concursul de creație plastică pe teme rutiere, intitulat „Copilul și strada” („Desenăm, colorăm, circulație învățăm!”), la care au participat echipaje de câte cinci elevi din ciclul primar de la 12 școli din municipiul Oradea: de la școlile gimnaziale „Dacia”, „Decebal”, „George Coșbuc”, „Nicolae Bălcescu”, „Oltea Doamna”, „Octavian Goga”, „Ion Bogdan”, „Andrei Mureșanu”, „Dimitrie Cantemir”,  Școala nr. 11, Liceul Pedagogic „Iosif  Vulcan” și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”. Micii pictori au fost recompensați cu dulciuri, iar premianții (echipajul clasei a IV-a A, de la Școala „Dacia” – locul I,  a IV-a A, de la Liceul Pedagogic „I. Vulcan” – locul II, și echipajul claselor a III-a și a IV-a de la Școala „Ion Bogdan” – locul III) au primit diplome și alte recompense. Concursul a fost supervizat de sinsp. Flaviu Iova și agent șef adjunct Teodor Terec, din cadrul compartimentului analiză și prevenire a criminalității și poliția de proximitate.
Tot în cadrul pavilionului, elevii au participat la un test privind cunoștințele elementare de legislație rutieră, pentru obținerea legitimației  de „Polițist pentru o zi” (cu poza lor pe legitimație). Acțiunile au fost coordonate de agent șef Marius Vasi și agent șef adjunct Florian Mocanu. Printre cei mai încântați polițiști de o zi, aveam să-i identificăm, după poză și legitimație, pe: Andrei Căpuș, Richard Cormoș, Cătălin Sfârlea, Sergiu Bitea și Alexandru Popa, elevii învățătoarei Floare Vaș, de la Școala cu clasele I-VIII „Octavian Goga”.
Exerciții demonstrative...
În Orășelul copiilor, pe fostul patinoar și terenul de baschet, au avut loc demonstrații de arte marțiale ale luptătorilor din cadrul Detașamentului Poliției de Intervenție Rapidă Bihor, la care au asistat printre alții și șeful I.P.J. Bihor (comisar-șef Liviu Popa) și distinșii săi invitați,  dr. Lingvay Csaba, șeful căpităniei de poliție Hajdu Bihar (împreună cu soția sa, Lingvay Andrea).
Alături, curioșii au făcut cunoștință cu tehnica din dotare (principalele arme din dotare) și au asistat la exerciții demonstrative de cercetare în cazul unei infracțiuni (accident rutier, ridicarea unor urme papilare), susținute de specialiști
ai laboratorului mobil de criminalistică, din cadrul  Serviciului Criminalistic al I.P.J. Bihor; la prezentarea tehnicii din dotarea Serviciului Poliției Rutiere și Compartimentului Poliției de Proximitate (două autovehicule și o motocicletă). În replică, câteva echipaje de elevi care au participat la concursul de scenete „Fii inteligent, nu violent!” organizat în cadrul campaniei „Primăvara nonviolenței” au prezentat secvențe din scenetele lor...
Pe toată durata acțiunii, au fost proiectate spoturi preventive audio – video, fiind distribuite materiale educativ – preventive, pliante, fluturași și broșuri. (Ov. DAN)
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Ședință festivă publică, prilejuită de aniversarea Zilei Poliției Române.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Tuesday, 6 June 2023