Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ședință festivă publică, prilejuită de aniversarea Zilei Poliției Române

Vineri, la sala Filarmonicii de Stat din Oradea

Ședință festivă publică, prilejuită de aniversarea Zilei Poliției Române

Vineri (28 martie 2008), sala Filarmonicii de Stat s-a înalbăstrit de frumoasele uniforme ale polițiștilor prezenți la ședința publică, prilejuită de aniversarea Zilei Poliției Române (și a celor 186 de ani de tradiție și istorie în domeniu).

În acest cadru festiv, au fost citiți și felicitați cei 142 de polițiști – 101 agenți și 41 de ofițeri – care au fost  avansați în gradul profesional următor, din care nouă înainte de termen, printre care și comisar șef (noul grad) Ioan Brândaș, șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor, comisar Alin Haniș, șeful Biroului de Ordine Publică, comisar șef Dănuț Ghețe, șeful Serviciului de Ordine Publică, comisar șef  Nicolae Ivan, șeful Serviciului Management Organizatoric, Comunicare Publică și Relații Internaționale, comisar Radu Silaghi, șeful Poliției oraș Valea lui Mihai, subcomisar Remus Indrei, șeful Poliției oraș Ștei, inspector Alina Dinu, purtător de cuvânt al I.P.J. Bihor...
 La eveniment, au onorat cu prezența prefectul Mircea Ghitea, primarul dr. ing. Mihai Dan Groza, dr. Lingvay Csaba, șeful căpităniei de poliție Hajdu Bihar, din Ungaria, precum și doi dintre foștii șefi ai poliției bihorene, Ioan Câmpan și Gheorghe Chereji. Prefectul Mircea Ghitea a citit mesajul ministrului Cristian David, iar primarul și șeful poliției din Hajdu Bihar au adresat felicitări polițiștilor români la ceas aniversar.
Comandantul I.P.J. Bihor, comisarul-șef Liviu Popa, stăpânit de reală emoție, a adresat mulțumiri familiilor polițiștilor pentru înțelegere și sprijin, arătându-se receptiv și deschis, atât față de problemele cu care se confruntă familiile polițiștilor, cât și față de succesele pe care le obțin copiii acestora. În acest sens, chiar a acordat un premiu de suflet lui Horia Matei, un copil de polițist, identificat ca fiind un  pasionat de tenis de câmp, cu rezultate deosebite la clubul „Voința” (84 de diplome,  în cinci ani, din care 36 locuri I)...  
Polițistul anului
Potrivit nominalizărilor făcute și voturilor exprimate, au fost acordate titlurile de “polițistul anului” la trei categorii: la agentul anului a câștigat agent șef adjunct Florin Lăzău, de la serviciul criminalistic, la feminin, titlul a fost acordat dnei Anișoara Eugenia Tarța, comisar șef, șef serviciu Management, resurse umane, iar la categoria ofițeri, titlul a fost acordat comisarului șef Nicolae Șerfezeu, șeful  serviciului Criminalistic. Tot Florin Lăzău avea să obțină și titlul de polițistul anului la nivel de județ, precum și un premiu de două mii de dolari, finanțare obținută din partea I.P.A România și I.P.A. Bihor, pentru un curs în Statele Unite.
Concursul de creație  - “Copilul și strada”
De la ora 12.00, în sala de reuniuni din cadrul Orășelului copiilor, s-a desfășurat concursul de creație plastică pe teme rutiere, intitulat „Copilul și strada” („Desenăm, colorăm, circulație învățăm!”), la care au participat echipaje de câte cinci elevi din ciclul primar de la 12 școli din municipiul Oradea: de la școlile gimnaziale „Dacia”, „Decebal”, „George Coșbuc”, „Nicolae Bălcescu”, „Oltea Doamna”, „Octavian Goga”, „Ion Bogdan”, „Andrei Mureșanu”, „Dimitrie Cantemir”,  Școala nr. 11, Liceul Pedagogic „Iosif  Vulcan” și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”. Micii pictori au fost recompensați cu dulciuri, iar premianții (echipajul clasei a IV-a A, de la Școala „Dacia” – locul I,  a IV-a A, de la Liceul Pedagogic „I. Vulcan” – locul II, și echipajul claselor a III-a și a IV-a de la Școala „Ion Bogdan” – locul III) au primit diplome și alte recompense. Concursul a fost supervizat de sinsp. Flaviu Iova și agent șef adjunct Teodor Terec, din cadrul compartimentului analiză și prevenire a criminalității și poliția de proximitate.
Tot în cadrul pavilionului, elevii au participat la un test privind cunoștințele elementare de legislație rutieră, pentru obținerea legitimației  de „Polițist pentru o zi” (cu poza lor pe legitimație). Acțiunile au fost coordonate de agent șef Marius Vasi și agent șef adjunct Florian Mocanu. Printre cei mai încântați polițiști de o zi, aveam să-i identificăm, după poză și legitimație, pe: Andrei Căpuș, Richard Cormoș, Cătălin Sfârlea, Sergiu Bitea și Alexandru Popa, elevii învățătoarei Floare Vaș, de la Școala cu clasele I-VIII „Octavian Goga”.
Exerciții demonstrative...
În Orășelul copiilor, pe fostul patinoar și terenul de baschet, au avut loc demonstrații de arte marțiale ale luptătorilor din cadrul Detașamentului Poliției de Intervenție Rapidă Bihor, la care au asistat printre alții și șeful I.P.J. Bihor (comisar-șef Liviu Popa) și distinșii săi invitați,  dr. Lingvay Csaba, șeful căpităniei de poliție Hajdu Bihar (împreună cu soția sa, Lingvay Andrea).
Alături, curioșii au făcut cunoștință cu tehnica din dotare (principalele arme din dotare) și au asistat la exerciții demonstrative de cercetare în cazul unei infracțiuni (accident rutier, ridicarea unor urme papilare), susținute de specialiști
ai laboratorului mobil de criminalistică, din cadrul  Serviciului Criminalistic al I.P.J. Bihor; la prezentarea tehnicii din dotarea Serviciului Poliției Rutiere și Compartimentului Poliției de Proximitate (două autovehicule și o motocicletă). În replică, câteva echipaje de elevi care au participat la concursul de scenete „Fii inteligent, nu violent!” organizat în cadrul campaniei „Primăvara nonviolenței” au prezentat secvențe din scenetele lor...
Pe toată durata acțiunii, au fost proiectate spoturi preventive audio – video, fiind distribuite materiale educativ – preventive, pliante, fluturași și broșuri. (Ov. DAN)
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Ședință festivă publică, prilejuită de aniversarea Zilei Poliției Române.

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 00:37:25 Ora de vară a Europei de Est