Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

Ședință festivă publică, prilejuită de aniversarea Zilei Poliției Române

Vineri, la sala Filarmonicii de Stat din Oradea

Ședință festivă publică, prilejuită de aniversarea Zilei Poliției Române

Vineri (28 martie 2008), sala Filarmonicii de Stat s-a înalbăstrit de frumoasele uniforme ale polițiștilor prezenți la ședința publică, prilejuită de aniversarea Zilei Poliției Române (și a celor 186 de ani de tradiție și istorie în domeniu).

În acest cadru festiv, au fost citiți și felicitați cei 142 de polițiști – 101 agenți și 41 de ofițeri – care au fost  avansați în gradul profesional următor, din care nouă înainte de termen, printre care și comisar șef (noul grad) Ioan Brândaș, șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor, comisar Alin Haniș, șeful Biroului de Ordine Publică, comisar șef Dănuț Ghețe, șeful Serviciului de Ordine Publică, comisar șef  Nicolae Ivan, șeful Serviciului Management Organizatoric, Comunicare Publică și Relații Internaționale, comisar Radu Silaghi, șeful Poliției oraș Valea lui Mihai, subcomisar Remus Indrei, șeful Poliției oraș Ștei, inspector Alina Dinu, purtător de cuvânt al I.P.J. Bihor...
 La eveniment, au onorat cu prezența prefectul Mircea Ghitea, primarul dr. ing. Mihai Dan Groza, dr. Lingvay Csaba, șeful căpităniei de poliție Hajdu Bihar, din Ungaria, precum și doi dintre foștii șefi ai poliției bihorene, Ioan Câmpan și Gheorghe Chereji. Prefectul Mircea Ghitea a citit mesajul ministrului Cristian David, iar primarul și șeful poliției din Hajdu Bihar au adresat felicitări polițiștilor români la ceas aniversar.
Comandantul I.P.J. Bihor, comisarul-șef Liviu Popa, stăpânit de reală emoție, a adresat mulțumiri familiilor polițiștilor pentru înțelegere și sprijin, arătându-se receptiv și deschis, atât față de problemele cu care se confruntă familiile polițiștilor, cât și față de succesele pe care le obțin copiii acestora. În acest sens, chiar a acordat un premiu de suflet lui Horia Matei, un copil de polițist, identificat ca fiind un  pasionat de tenis de câmp, cu rezultate deosebite la clubul „Voința” (84 de diplome,  în cinci ani, din care 36 locuri I)...  
Polițistul anului
Potrivit nominalizărilor făcute și voturilor exprimate, au fost acordate titlurile de “polițistul anului” la trei categorii: la agentul anului a câștigat agent șef adjunct Florin Lăzău, de la serviciul criminalistic, la feminin, titlul a fost acordat dnei Anișoara Eugenia Tarța, comisar șef, șef serviciu Management, resurse umane, iar la categoria ofițeri, titlul a fost acordat comisarului șef Nicolae Șerfezeu, șeful  serviciului Criminalistic. Tot Florin Lăzău avea să obțină și titlul de polițistul anului la nivel de județ, precum și un premiu de două mii de dolari, finanțare obținută din partea I.P.A România și I.P.A. Bihor, pentru un curs în Statele Unite.
Concursul de creație  - “Copilul și strada”
De la ora 12.00, în sala de reuniuni din cadrul Orășelului copiilor, s-a desfășurat concursul de creație plastică pe teme rutiere, intitulat „Copilul și strada” („Desenăm, colorăm, circulație învățăm!”), la care au participat echipaje de câte cinci elevi din ciclul primar de la 12 școli din municipiul Oradea: de la școlile gimnaziale „Dacia”, „Decebal”, „George Coșbuc”, „Nicolae Bălcescu”, „Oltea Doamna”, „Octavian Goga”, „Ion Bogdan”, „Andrei Mureșanu”, „Dimitrie Cantemir”,  Școala nr. 11, Liceul Pedagogic „Iosif  Vulcan” și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”. Micii pictori au fost recompensați cu dulciuri, iar premianții (echipajul clasei a IV-a A, de la Școala „Dacia” – locul I,  a IV-a A, de la Liceul Pedagogic „I. Vulcan” – locul II, și echipajul claselor a III-a și a IV-a de la Școala „Ion Bogdan” – locul III) au primit diplome și alte recompense. Concursul a fost supervizat de sinsp. Flaviu Iova și agent șef adjunct Teodor Terec, din cadrul compartimentului analiză și prevenire a criminalității și poliția de proximitate.
Tot în cadrul pavilionului, elevii au participat la un test privind cunoștințele elementare de legislație rutieră, pentru obținerea legitimației  de „Polițist pentru o zi” (cu poza lor pe legitimație). Acțiunile au fost coordonate de agent șef Marius Vasi și agent șef adjunct Florian Mocanu. Printre cei mai încântați polițiști de o zi, aveam să-i identificăm, după poză și legitimație, pe: Andrei Căpuș, Richard Cormoș, Cătălin Sfârlea, Sergiu Bitea și Alexandru Popa, elevii învățătoarei Floare Vaș, de la Școala cu clasele I-VIII „Octavian Goga”.
Exerciții demonstrative...
În Orășelul copiilor, pe fostul patinoar și terenul de baschet, au avut loc demonstrații de arte marțiale ale luptătorilor din cadrul Detașamentului Poliției de Intervenție Rapidă Bihor, la care au asistat printre alții și șeful I.P.J. Bihor (comisar-șef Liviu Popa) și distinșii săi invitați,  dr. Lingvay Csaba, șeful căpităniei de poliție Hajdu Bihar (împreună cu soția sa, Lingvay Andrea).
Alături, curioșii au făcut cunoștință cu tehnica din dotare (principalele arme din dotare) și au asistat la exerciții demonstrative de cercetare în cazul unei infracțiuni (accident rutier, ridicarea unor urme papilare), susținute de specialiști
ai laboratorului mobil de criminalistică, din cadrul  Serviciului Criminalistic al I.P.J. Bihor; la prezentarea tehnicii din dotarea Serviciului Poliției Rutiere și Compartimentului Poliției de Proximitate (două autovehicule și o motocicletă). În replică, câteva echipaje de elevi care au participat la concursul de scenete „Fii inteligent, nu violent!” organizat în cadrul campaniei „Primăvara nonviolenței” au prezentat secvențe din scenetele lor...
Pe toată durata acțiunii, au fost proiectate spoturi preventive audio – video, fiind distribuite materiale educativ – preventive, pliante, fluturași și broșuri. (Ov. DAN)
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Ședință festivă publică, prilejuită de aniversarea Zilei Poliției Române.

Trimite email
sâmbătă, 7 septembrie 2024, 22:43:58 Ora de vară a Europei de Est